keto chleb wieloziarnisty

Keto chleb wieloziarnisty (Paleo, LowCarb, bez glutenu)

Keto chleb wieloziarnisty, czyli keto piekarnia otwiera swe podboje

Dzisiaj szybki przepis na kolejny do kolekcji keto chleb. Mimo braku mąk (nawet tych przyjaznych diecie ketogenicznej) chleb wychodzi praktycznie jak prawdziwy. Keto chleb wieloziarnisty powstał na bazie tego przepisu, z drobnymi zmianami. Od siebie dodałam zaczyn drożdżowy, no i zamieniłam serek naturalny na śmietanę kokosową. Nie wiem czy na samym proszku do pieczenia dałoby radę uzyskać taki sam efekt… Mimo tego, że drożdże nie należą do zbyt zdrowych produktów (zwłaszcza dla osób z nietolerancją histamin), to ja lubię dodać ich trochę do keto pieczywa, chociażby po to, żeby uzyskać specyficzny chlebowy aromat. No i ich działanie spulchniające także jest mile widziane… 🙂

Keto chleb wieloziarnisty – składniki

Szczegółowe zestawienie składników użytych do przygotowania tego keto chleba znajdziecie poniżej:

🥚 Jajka 🥚

Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

chleb wieloziarnisty
Keto chleb wieloziarnisty

🥥 Śmietana kokosowa 🥥

U mnie PlantOn Sour Creamo. Wydaje mi się, że jako alternatywę można użyć jogurtu kokosowego lub prawdziwej gęstej śmietany kokosowej (coconut cream), która oddziela się od płynu po schłodzeniu puszki mleka kokosowego.

🌾 Łuski babki jajowatej 🌾

Element wiążący i jednocześnie wypełniacz. Jest to praktycznie czysty błonnik, który charakteryzuje się mocną wchłanialnością płynów. Całkowicie zastępowalny łuskami babki płesznik. Oba produkty właściwie można stosować zamiennie.

🌻 Ziarna 🌻

U mnie len złoty, nasiona chia oraz słonecznik łuskany. Pierwsze dwa mają nie tylko rolę wypełniacza, ale także wiążą płyny, dzięki czemu ciasto chlebowe trzyma się kupy. Dodatkowo sprawiają, że chleb podczas konsumpcji przyjemnie chrupie… 🙂 Ten ostatni to zaś dodatek o charakterze uzupełniająco – smakowym. W końcu chleb ze słonecznikiem to dobra rzecz, a jeśli uważasz inaczej, to śmiało zamień go na inne ziarna/pestki…

☁️ Spulchniacz ☁️

W tej roli tutaj akurat drożdże instant w towarzystwie proszku do pieczenia bez fosforanów. W oryginalnym przepisie nie użyto drożdży, lecz samego proszku do pieczenia, więc najwidoczniej nie są one koniecznym elementem. Ewentualną alternatywą będzie kamień winny (inaczej cream of tartar albo kwaśny winian potasu), najlepiej w połączeniu z sodą spożywczą.

TUTAJ ZNAJDUJE SIĘ PRZEPIS. Aby odblokować dostęp, zaloguj się albo dołącz do Plemienia Modern Cavegirl w roli ŁOWCY lub SZAMANA. Otrzymasz wtedy także możliwość skomponowania swojego jadłospisu z jego udziałem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu