W diecie ketogenicznej znalezienie chleba, który jest nie tylko zgodny z zasadami diety, ale również smaczny, może być wyzwaniem. Na szczęście istnieje rozwiązanie! Keto Chleb Wieloziarnisty to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wypieków, pozwalająca cieszyć się smakiem chleba, przy jednoczesnym zachowaniu niskiego poziomu węglowodanów.
Dlaczego Chleb Wieloziarnisty To Doskonała Opcja?
- Niski Poziom Węglowodanów: Keto chleb wieloziarnisty to wspaniała alternatywa dla tradycyjnego chleba, który obfituje w węglowodany.
- Bogactwo Błonnika: Ziarna chia i siemię lniane są źródłem błonnika, który korzystnie wpływa na trawienie i gwarantuje uczucie sytości.
- Zdrowe Tłuszcze: Śmietana i olej kokosowy dostarczają cennych tłuszczów.
- Bezglutenowy i Bezcukrowy: Ten chleb jest odpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej i bezcukrowej.
Keto chleb wieloziarnisty – składniki
- Jajka: Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – kury nie powinny być karmione głównie zbożem.
- Śmietana kokosowa: U mnie PlantOn Sour Creamo. Wydaje mi się, że jako alternatywę można użyć jogurtu kokosowego lub prawdziwej gęstej śmietany kokosowej (coconut cream), która oddziela się od płynu po schłodzeniu puszki mleka kokosowego.
- Łuski babki jajowatej: Jest to praktycznie czysty błonnik, który charakteryzuje się mocną wchłanialnością płynów. Całkowicie zastępowalny łuskami babki płesznik. Oba produkty właściwie można stosować zamiennie.
- Ziarna: U mnie len złoty, nasiona chia oraz słonecznik łuskany. Pierwsze dwa mają nie tylko rolę wypełniacza, ale także wiążą płyny, dzięki czemu ciasto chlebowe ma fajną konsystencję. Dodatkowo sprawiają, że chleb podczas konsumpcji przyjemnie chrupie… 🙂
- Spulchniacz: W tej roli tutaj akurat drożdże instant w towarzystwie proszku do pieczenia bez fosforanów. Ewentualną alternatywą będzie kamień winny (inaczej cream of tartar albo kwaśny winian potasu), najlepiej w połączeniu z sodą spożywczą.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Chleb wieloziarnisty
Składniki
- 25 ml mleko kokosowe
- 0,5 łyżeczki cukier kokosowy
- 1 łyżeczka drożdże instant
- 150 g śmietana kokosowa
- 3 szt. jajka
- 30 g len złoty
- 30 g łuski babki jajowatej
- 30 g słonecznik łuskany lub pestki dyni (albo mieszanka obu)
- 30 g nasiona chia
- 10 g olej kokosowy rozpuszczony
- 0,5 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Sposób przygotowania
- Drożdże wymieszać z cukrem kokosowym oraz mlekiem. Wstawić w ciepłe miejsce (ja podgrzewam na płycie indukcyjnej na mocy 1) na 10 minut. Jeśli zaczyn zaczął bąblować, dodać śmietanę kokosową i jajka, wymieszać. Następnie dodać wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszać. Umieścić z powrotem w ciepłym miejscu na 45 minut aż ciasto lekko wyrośnie.
- Następnie przenieść ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zwilżonymi dłońmi uformować wysoki bochenek (ciasto się rozejdzie na boki podczas rośnięcia). Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę 180°. Gdy piekarnik osiągnie docelową temperaturę, piec ok. 35 – 40 minut aż chleb się ładnie upiecze i będzie brązowy z wierzchu.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.