wałek NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU! wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto chleb wieloziarnisty

Keto chleb wieloziarnisty (Paleo, LowCarb, bez glutenu)

Keto chleb wieloziarnisty, czyli keto piekarnia otwiera swe podboje

Dzisiaj szybki przepis na kolejny do kolekcji keto chleb. Mimo braku mąk (nawet tych przyjaznych diecie ketogenicznej) chleb wychodzi praktycznie jak prawdziwy. Keto chleb wieloziarnisty powstał na bazie tego przepisu, z drobnymi zmianami. Od siebie dodałam zaczyn drożdżowy, no i zamieniłam serek naturalny na śmietanę kokosową. Nie wiem czy na samym proszku do pieczenia dałoby radę uzyskać taki sam efekt… Mimo tego, że drożdże nie należą do zbyt zdrowych produktów (zwłaszcza dla osób z nietolerancją histamin), to ja lubię dodać ich trochę do keto pieczywa, chociażby po to, żeby uzyskać specyficzny chlebowy aromat. No i ich działanie spulchniające także jest mile widziane… 🙂

Keto chleb wieloziarnisty – składniki

Szczegółowe zestawienie składników użytych do przygotowania tego keto chleba znajdziecie poniżej:

🥚 Jajka 🥚

Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

chleb wieloziarnisty
Keto chleb wieloziarnisty

🥥 Śmietana kokosowa 🥥

U mnie PlantOn Sour Creamo. Wydaje mi się, że jako alternatywę można użyć jogurtu kokosowego lub prawdziwej gęstej śmietany kokosowej (coconut cream), która oddziela się od płynu po schłodzeniu puszki mleka kokosowego.

🌾 Łuski babki jajowatej 🌾

Element wiążący i jednocześnie wypełniacz. Jest to praktycznie czysty błonnik, który charakteryzuje się mocną wchłanialnością płynów. Całkowicie zastępowalny łuskami babki płesznik. Oba produkty właściwie można stosować zamiennie.

🌻 Ziarna 🌻

U mnie len złoty, nasiona chia oraz słonecznik łuskany. Pierwsze dwa mają nie tylko rolę wypełniacza, ale także wiążą płyny, dzięki czemu ciasto chlebowe trzyma się kupy. Dodatkowo sprawiają, że chleb podczas konsumpcji przyjemnie chrupie… 🙂 Ten ostatni to zaś dodatek o charakterze uzupełniająco – smakowym. W końcu chleb ze słonecznikiem to dobra rzecz, a jeśli uważasz inaczej, to śmiało zamień go na inne ziarna/pestki…

☁️ Spulchniacz ☁️

W tej roli tutaj akurat drożdże instant w towarzystwie proszku do pieczenia bez fosforanów. W oryginalnym przepisie nie użyto drożdży, lecz samego proszku do pieczenia, więc najwidoczniej nie są one koniecznym elementem. Ewentualną alternatywą będzie kamień winny (inaczej cream of tartar albo kwaśny winian potasu), najlepiej w połączeniu z sodą spożywczą.

keto chleb wieloziarnisty

Chleb wieloziarnisty

Modern Cavegirl
Uwaga wszyscy miłośnicy kanapek będący na diecie ketogenicznej! Oto bowiem keto chleb wieloziarnisty, który zachwyca smakiem i teksturą! Niskowęglowodanowy i pełen błonnika stanowi świetny element diety i dobrą podstawę keto śniadań.
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 40 mins
Czas oczekiwania 55 mins
Czas całkowity 1 hr 45 mins
Rodzaj dania Pieczywo
Kuchnia Europejska
Porcje 16 kromek
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy:
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Składniki
  

skomponuj jadłospis z tym przepisem

Sposób przygotowania
 

  • Drożdże wymieszać z cukrem kokosowym oraz mlekiem. Wstawić w ciepłe miejsce (ja podgrzewam na płycie indukcyjnej na mocy 1) na 10 minut. Jeśli zaczyn zaczął bąblować, dodać śmietanę kokosową i jajka, wymieszać. Następnie dodać wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszać. Umieścić z powrotem w ciepłym miejscu na 45 minut aż ciasto lekko wyrośnie.
  • Następnie przenieść ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zwilżonymi dłońmi uformować wysoki bochenek (ciasto się rozejdzie na boki podczas rośnięcia). Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę 180°. Gdy piekarnik osiągnie docelową temperaturę, piec ok. 35 – 40 minut aż chleb się ładnie upiecze i będzie brązowy z wierzchu.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Chleb wieloziarnisty
Wielkość porcji
 
1 kromka
Kalorie
63.13
% RWS*
Tłuszcz
 
4.74
g
7
%
Tłuszcze nasycone
 
1.5
g
9
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
1.43
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
0.61
g
Cholesterol
 
0.7
mg
0
%
Sód
 
0.01
mg
0
%
Potas
 
42.4
mg
1
%
Węglowodany
 
4.21
g
1
%
Błonnik
 
2.96
g
12
%
Cukier
 
0.16
g
0
%
Białko
 
1.49
g
3
%
Witamina A
 
2.96
IU
0
%
Witamina C
 
0.07
mg
0
%
Wapń
 
28.64
mg
3
%
Żelazo
 
0.41
mg
2
%
Węglowodany netto
 
1.25
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu