Dieta ketogeniczna nie oznacza rezygnacji z deserów. Przeciwnie – w świecie keto istnieje wiele możliwości na stworzenie wyjątkowych słodkości, które zaspokoją Twoje pragnienie słodkiego. Dziś chcę Ci zaprezentować keto ciasto cytrynowe z białą czekoladą, które pozwoli Ci cieszyć się słodkim smakiem bez łamania zasad diety keto.
Keto ciasto cytrynowe z białą czekoladą, czyli czas na weekendowe przyjemności
Gdy życie daje Ci cytryny, zrób… keto ciasto cytrynowe z białą czekoladą! 😀
Dzisiaj szybka, a jednocześnie bardzo przyjemna w odbiorze propozycja na weekendowe keto ciacho, które także dobrze się sprawdzi jako wielkanocny wypiek. Wielkanoc bowiem już za dwa tygodnie! A cytryny generalnie dobrze wpisują się w wielkanocne klimaty. Nie dość, że są żółte, a jest to kolor, który kojarzy się jakoś z tymi wiosennymi świętami, to jeszcze oferują powiew świeżości zbieżny z tym, co dzieje się aktualnie w pogodzie. W połączeniu z białą czekoladą, smak cytryny wchodzi zaś na wyższy poziom… 🙂
Jeśli lubicie takie cytrynowe smaki, to zapraszam do wypróbowania także tarty cytrynowej lub wszelkich ciast z użyciem limonki. 🙂
Keto ciasto cytrynowe z białą czekoladą – składniki
Generalnie niewielkich rozmiarów owoce cytrusowe, najlepiej w kolorze zielonym lub żółtym, co ogranicza wybór głównie do dwóch wspomnianych gatunków. Mogą to być również mandarynki, chociaż te są zwyczajowo kojarzone bardziej ze Świętami Bożego Narodzenia niż Wielkanocą. Dzisiejsze ciasto jest zresztą dokładnym negatywem ciasta czekoladowo – mandarynkowego.
Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
Keto słodzidło
Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to z powodzeniem możesz pozwolić sobie na ksylitol. Natomiast posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.
Tłuszcz
Tutaj tłuszcz kakaowy w połączeniu z rafinowanym olejem kokosowym, ale wybór należy do Was… Równie dobrze sprawdzi się jakikolwiek tłuszcz nasycony, który tężeje w temperaturze pokojowej – np. masło klarowane.
Przepis został skonstruowany w taki sposób, że przygotujecie ją sami z tłuszczu kakaowego, kokosowego mleka w proszku i keto słodzidła (alluloza lub erytrytol). Dokładny przepis znajdziecie tutaj. Można jednak z powodzeniem skorzystać z czekolady kupnej.
Śmietana kokosowa
U mnie PlantOn Sour Creamo. Wydaje mi się, że – bez szkody dla smaku lub konsystencji – można użyć jogurtu kokosowego lub prawdziwej gęstej śmietany kokosowej (coconut cream), która oddziela się od płynu po schłodzeniu puszki mleka kokosowego.
Spulchniacz
W tej roli u mnie akurat kamień winny (inaczej cream of tartar albo kwaśny winian potasu) w połączeniu z sodą spożywczą. Ewentualną alternatywą będzie proszek do pieczenia bez fosforanów.
Ciasto cytrynowe z białą czekoladą
Składniki
Ciasto
- 3 szt. jajka
- 70 g keto slodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 50 g tłuszcz kakaowy
- 30 g mleko kokosowe w proszku
- 50 g olej kokosowy
- 2 szt. cytryna (małe) lub limonka
- 2 łyżki śmietana kokosowa lub jogurt kokosowy
- 30 ml gęste mleko kokosowe
- 20 kropli aromat kokosowy (u mnie Funky Flavors)
- 30 g mąka dyniowa
- 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soda kuchenna
Polewa
- 90 g śmietana kokosowa
- 40 g tłuszcz kakaowy
- 30 g mleko kokosowe w proszku
- 15 g keto słodzidło d-ryboza lub stewia w płynie
Sposób przygotowania
Ciasto
- Cytryny/limonki ponakłuwać widelcem i gotować 10-20 minut aż zmiękną. Odcedzić i ostudzić. Tłuszcz kakaowy i mleko kokosowe w proszku rozpuścić na małym ogniu lub w kąpieli wodnej z olejem kokosowym. Jajka ubić ze słodzidłem na puszystą masę. Cytryny/limonki zblendować wybierając pestki i połączyć z masą czekoladową, a następnie partiami dodawać do masy jajecznej miksując na średnich obrotach. Dodać także śmietanę, mleko kokosowe i aromat kokosowy. Suche składniki wymieszać i dodawać po trochu do ciasta. Ciasto może wyjść dość gęste. Przełożyć je do tortownicy o średnicy 20 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni w trybie grzania góra + dół przez ok. 45 – 50 minut (do suchego patyczka). Studzić powoli, żeby ciasto nie opadło.
Polewa
- Tłuszcz kakaowy rozpuścić w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu. Dodać mleko kokosowe w proszku oraz śmietanę i wymieszać na gładką masę. Dosłodzić d-rybozę. Masę czekoladową wyłożyć na wierzch ciasta i równomiernie rozsmarować. Posypać suszoną skórką z limonki i chipsami kokosowymi (opcjonalnie).
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.