wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

Keto tarta z lemon curd
Deser Keto Lato Low Carb Paleo Wiosna

Keto tarta cytrynowa (Paleo, LowCarb, bez glutenu, bez nabiału)

[ultimate-recipe-jump id=”1903″] [ultimate-recipe-print id=”1903″]
Keto tarta z lemon curd
Keto tarta cytrynowa

Wielkanoc za pasem

Rzeżucha już zasiana? Jeśli jeszcze nie, to czas najwyższy się za to zabrać, żeby wyrobić się do Świąt… Kiełki rzeżuchy potrzebują kilku dni na wykiełkowanie, więc trzeba o tym pamiętać zawczasu…
Swoją drogą w ogóle nadszedł już moment, żeby ruszyć z kopyta ze świątecznymi przygotowywaniami. Ja jestem w tym roku jakoś ze wszystkim do tyłu. Nawet okna jeszcze nie umyte… 😮 Nie mówiąc już o tym, że nie do końca ustaliłam wielkanocne menu…! Jedno wiem jednak na pewno. Na wielkanocnym stole na pewno pojawi się dzisiejsza keto tarta cytrynowa. Wersja próbna powstała w miniony weekend i tak przypadła wszystkim do gustu, że nie może być inaczej… 😀

Cytryna z nutą kokosową

To ciasto może i wygląda niepozornie, ale gwarantuje ono prawdziwą eksplozję smaków. Na pierwszy plan wysuwa się orzeźwiająca cytryna, jednak jest ona przełamana słodkością budyniu. Daje się wyczuć także kokosowy smak spodu zrobionego na bazie mąki kokosowej. Zresztą budyń został przygotowany przy użyciu mleka kokosowego, a na wierzchu mamy ubitą śmietankę kokosową, więc od kokosa nie da się tutaj uciec… Dla początkujących kokosożerców- śmietanka kokosowa to ta stała część uzyskana po mocnym schłodzeniu mleka kokosowego w puszce. Można jednak też kupić jako osobny produkt. Ubita na puszysto na wzór bitej śmietany i wzmocniona odrobiną żelatyny stanowi świetny krem do dekoracji.

Keto tarta z lemon curd
Keto tarta cytrynowa

Ciasto idealne na wielkanocny stół

Tarta świetnie wpisuje się w wielkanocną kolorystykę. Żółciutki budyń, w niektórych kręgach znany pod nazwą lemon curd w połączeniu z bielą ubitej śmietanki kokosowej daje bowiem typowo wiosenne i bardzo miłe dla oka połączenie kolorystyczne. Aż się prosi, żeby ta keto tarta cytrynowa pojawiła się na stole wśród kolorowych pisanek i kwiatów! Tym bardziej, że jak na świąteczny deser ma ona całkiem dobre proporcje makroskładników. Oczywiście zamiast cukru użyłam jego zdrowych zamienników: erytrytolu do masy cytrynowo- budyniowej, a stewii w płynie do ubitej śmietanki kokosowej. Pozwoliło to znacznie obniżyć zawartość węglowodanów. Zapewniam, że tarta nie straciła jednak nic a nic w kwestii smaku! A zatem uroczyście ogłaszam, że Wielkanoc zgodna z dietą ketogeniczną została uratowana!

Keto tarta z lemon curd

Tarta cytrynowa

Keto tarta cytrynowa to idealna propozycja na zbliżające się wielkimi krokami Święta Wielkanocne. Jest pyszna i pięknie się prezentuje. A w dodatku może uchodzić za mazurek- w końcu to kruche ciasto z kremowym nadzieniem!
Czas przygotowania 25 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 1 hr 15 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska, Europejska, Keto, Paleo, Wege
Porcje 12 porcji

Składniki
  

Kokosowy spód

  • 2 białka jaj
  • 1/2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki erytrolu
  • 1 szczypta soli himalajskiej lub morskiej
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego rafinowanego, w formie stałej

Lemon Curd

  • 1 szklanki gęstego mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki erytrytolu
  • 2 łyżeczki żelatyny płaskie
  • 1 łyżka maranty trzcinowej
  • 1 szczypta soli himalajskiej lub morskiej
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 3 łyżki skórki cytrynowej
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego

Śmietanka kokosowa

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 15 kropli stewii w płynie

Sposób przygotowania
 

Spód kokosowy

  • Wszystkie składniki spodu wymieszać w malakserze do uzyskania zwartej masy. Wylepić nią formę do tarty o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić przez 30 minut w lodówce, po czym upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza aż do zrumienienia (ok. 10- 15 minut). Ostudzić.

Lemon curd

  • Żelatynę namoczyć w szklance mleka kokosowego. W 1/4 szklanki wody dobrze wymieszać marantę trzcinową. Mleko kokosowe z żelatyną, podgrzać dodając uprzednio erytrytol, sól, a po chwili także marantę trzcinową rozmieszaną w wodzie. Doprowadzić do wrzenia często mieszając. W międzyczasie ubić żółtka na puszystą masę. Masę z żółtek zahartować wlewając po trochu gorącą masę kokosową. Wlać całość z powrotem do garnuszka i gotować cały czas mieszając aż do zgęstnienia masy (nie gotować!). Dodać sok z cytryny, skórkę z cytryny oraz olej kokosowy. Odstawić do przestygnięcia. Po zgęstnieniu wylać na ostudzony spód kokosowy. Schłodzić.

Śmietanka kokosowa

  • Stałą część puszki mleka kokosowego ubić na puszystą masę dodając stewię w płynie. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody pozostałej w puszce po wyjęciu śmietanki kokosowej, po czym podgrzać aż do pełnego rozpuszczenia. Wlać do ubitej śmietanki kokosowej i dokładnie wymieszać. Gdy całość zacznie lekko tężeć przełożyć do szprycy i ozdobić kremem wierzch ciasta.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 160 kcal
Tłuszcz: 14,0 g
Węglowodany: 3,7 g
Błonnik 2,2 g
Białko 4,7 g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating