Wielkanoc za pasem
Rzeżucha już zasiana? Jeśli jeszcze nie, to czas najwyższy się za to zabrać, żeby wyrobić się do Świąt Wielkanocnych… 😀 Kiełki rzeżuchy potrzebują kilku dni na wykiełkowanie, więc trzeba o tym pamiętać zawczasu…
Swoją drogą w ogóle nadszedł już moment, żeby ruszyć z kopyta ze świątecznymi przygotowywaniami. Ja jestem w tym roku jakoś ze wszystkim do tyłu. Nawet okna jeszcze nie umyte… Nie mówiąc już o tym, że nie do końca ustaliłam wielkanocne menu…!
Jedno wiem jednak na pewno. Na wielkanocnym stole na pewno pojawi się dzisiejsza keto tarta cytrynowa. Wersja próbna powstała w miniony weekend i tak przypadła wszystkim do gustu, że nie może być inaczej…
Cytryna z nutą kokosową
To keto ciasto może i wygląda niepozornie, ale gwarantuje prawdziwą eksplozję smaków. Na pierwszy plan wysuwa się orzeźwiająca cytryna, jednak jest ona przełamana słodkością budyniu. Daje się wyczuć także kokosowy smak spodu zrobionego na bazie mąki kokosowej. Zresztą budyń został przygotowany przy użyciu mleka kokosowego, a na wierzchu mamy ubitą śmietankę kokosową, więc od kokosa nie da się tutaj uciec…
Dla początkujących kokosożerców – śmietanka kokosowa to ta stała część uzyskana po mocnym schłodzeniu mleka kokosowego w puszce. Można ją jednak też kupić jako osobny produkt. Ubita na puszysto na wzór bitej śmietany i wzmocniona odrobiną żelatyny stanowi świetny krem do dekoracji.
Keto tarta cytrynowa – ciasto idealne na wielkanocny stół
Tarta świetnie wpisuje się w wielkanocną kolorystykę. Żółciutki budyń, w niektórych kręgach znany pod nazwą lemon curd w połączeniu z bielą ubitej śmietanki kokosowej daje bowiem typowo wiosenne i bardzo miłe dla oka połączenie kolorystyczne.
Aż się prosi, żeby ta keto tarta cytrynowa pojawiła się na stole wśród kolorowych pisanek i kwiatów!
Tym bardziej, że jak na świąteczny deser ma ona całkiem dobre proporcje makroskładników. Oczywiście zamiast cukru użyłam jego zdrowych zamienników: erytrytolu do masy cytrynowo- budyniowej, a stewii w płynie do ubitej śmietanki kokosowej. Pozwoliło to znacznie obniżyć zawartość węglowodanów.
Zapewniam, że tarta nie straciła jednak nic a nic w kwestii smaku! A zatem uroczyście ogłaszam, że Wielkanoc zgodna z dietą ketogeniczną została uratowana!
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:

Tarta cytrynowa
Składniki
Kokosowy spód
- 2 szt. białka jaj
- 1/2 łyżki oliwa z oliwek
- 20 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 65 – 70 g mąka kokosowa (ok. ½ szklanki) +/- w zależności od stopnia chłonności
- 1/4 szklanki olej kokosowy rafinowany, w formie stałej
Lemon Curd
- 1 szklanki gęste mleko kokosowe
- 1/4 szklanki woda
- 70 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol (ok. ½ szklanki)
- 2 łyżeczki żelatyna płaskie
- 1 łyżka skrobia z tapioki lub ziemniaczana
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1/2 szklanki sok z cytryny
- 3 łyżki skórka cytrynowa
- 4 szt. żółtka
- 3 łyżki nierafinowany olej kokosowy
Śmietanka kokosowa
- 1 szt. mleko kokosowe w puszce
- 2 łyżeczki żelatyna
- 15 kropli stewia w płynie
Sposób przygotowania
Spód kokosowy
- Wszystkie składniki spodu wymieszać w malakserze do uzyskania zwartej masy. Wylepić nią formę do tarty o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić przez 30 minut w lodówce, po czym upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza aż do zrumienienia (ok. 10- 15 minut). Ostudzić.
Lemon curd
- Żelatynę namoczyć w szklance mleka kokosowego. W 1/4 szklanki wody dobrze wymieszać marantę trzcinową. Mleko kokosowe z żelatyną, podgrzać dodając uprzednio erytrytol, sól, a po chwili także marantę trzcinową rozmieszaną w wodzie. Doprowadzić do wrzenia często mieszając. W międzyczasie ubić żółtka na puszystą masę. Masę z żółtek zahartować wlewając po trochu gorącą masę kokosową. Wlać całość z powrotem do garnuszka i gotować cały czas mieszając aż do zgęstnienia masy (nie gotować!). Dodać sok z cytryny, skórkę z cytryny oraz olej kokosowy. Odstawić do przestygnięcia. Po zgęstnieniu wylać na ostudzony spód kokosowy. Schłodzić.
Śmietanka kokosowa
- Stałą część puszki mleka kokosowego ubić na puszystą masę dodając stewię w płynie. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody pozostałej w puszce po wyjęciu śmietanki kokosowej, po czym podgrzać aż do pełnego rozpuszczenia. Wlać do ubitej śmietanki kokosowej i dokładnie wymieszać. Gdy całość zacznie lekko tężeć przełożyć do szprycy i ozdobić kremem wierzch ciasta.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.