NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU!
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto budyń

Keto budyń (Paleo, LowCarb)

Keto budyń – idealny comfort food

Nadeszły chłodniejsze dni, pomyślałam więc, że przyda Wam się przepis na pyszny, rozgrzewający, kremowy keto budyń jak u babci… 😀 Według mnie nic nie rozgrzewa lepiej niż właśnie gorący budyń lub zupa. No jeszcze gorąca kąpiel, ale to już jakby inna kategoria. 😛 Zaletą budyniu jest jednak to, że – w przeciwieństwie do zupy czy kąpieli – robi się go dość szybko. Można ukręcić takowy nawet będąc na home office, bo całość przygotowań naprawdę nie zajmuje więcej niż kilka minut. W dodatku jest słodki i aromatyczny, można go przyrządzić w różnych smakach i podać z ulubionymi dodatkami. To co – przekonałam Was? 🙂

Aha, prawie zapomniałam – jeśli zamieszkujesz taką strefę klimatyczną, w której nie bywa zimno lub po prostu jesteś typem człowieka, któremu zawsze jest ciepło, to podpowiem tylko, że keto budyń na zimno smakuje równie nieziemsko co na gorąco… 🙂

Keto budyń – składniki

A oto, co potrzebujecie do jego zrobienia:

🥚 Jajka 🥚

Tutaj dokładnie jedno jajko i jedno żółtko. Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

🍬 Keto słodzidło 🍬

Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.

budyń waniliowy
Keto budyń waniliowy

🥛Mleko kokosowe🥛

Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.

Mąka ziemniaczana

Występuje tutaj w roli zagęszczacza. Nie bójcie się mąki ziemniaczanej, nawet jeśli podchodzicie do diety ketogenicznej w sposób restrykcyjny (no chyba że jesteście w okresie keto adaptacji). Po pierwsze na porcję używa się jej tutaj w ilości 1 łyżeczki, a po drugie mąka ziemniaczana to głównie skrobia oporna, która nie ma bezpośredniego wpływu na poziom cukru we krwi. Jeśli nie chcecie z niej korzystać, z powodzeniem można ją zastąpić gumą guar. 🙂

🧈Tłuszcz🧈

Tutaj właściwie wybór należy do Was. Nada się każdy tłuszcz nasycony, który tężeje w niższych temperaturach. Ja do obróbki termicznej z reguły używam rafinowanego oleju kokosowego lub masła klarowanego. Chociaż tutaj tłuszcz dodaje się już po zdjęciu budyniu z palnika, więc wydaje mi się, że spokojnie można równie dobrze użyć nierafinowanego oleju kokosowego lub musu kokosowego. W celu uzyskania smaku białej czekolady, można zaś skorzystać z tłuszczu kakaowego lub czekolady z tego przepisu.


TEN PRZEPIS ZNAJDZIESZ W NASTĘPUJĄCYCH JADŁOSPISACH:


keto budyń

Budyń waniliowy

Modern Cavegirl
Keto budyń to powrót do dziecięcych lat, do kuchni babci, która nie korzystała z gotowego proszku budyniowego, tylko robiła prawdziwy, kremowy i pachnący wanilią budyń na jajkach. Tutaj w wersji bez cukru, glutenu i nabiału.
Czas przygotowania 3 mins
Czas gotowania 3 mins
Czas całkowity 6 mins
Rodzaj dania Przekąska
Kuchnia Europejska
Porcje 2 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny jadłospis!

Sposób przygotowania
 

  • Mleko kokosowe doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie jajko, żółtko, erytrytol, aromat lub ekstrakt i mąkę ziemniaczaną rozmieszać trzepaczką. Zahartować masę jajeczną gorącym płynem i wlać do garnuszka. Gotować dalej aż masa mocno zgęstnieje (nie zagotować!). Zestawić z palnika i dodać masło, wymieszać. Przelać do salaterki. Serwować na ciepło lub na zimno.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Budyń waniliowy
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
432.42
% RWS*
Tłuszcz
 
43.16
g
66
%
Tłuszcze nasycone
 
32.09
g
201
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
1.35
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
6.16
g
Cholesterol
 
217.89
mg
73
%
Potas
 
53.14
mg
2
%
Węglowodany
 
4.57
g
2
%
Błonnik
 
0.06
g
0
%
Cukier
 
2.92
g
3
%
Białko
 
6.3
g
13
%
Witamina A
 
248.58
IU
5
%
Witamina C
 
0.04
mg
0
%
Wapń
 
24.8
mg
2
%
Żelazo
 
0.65
mg
4
%
Węglowodany netto
 
4.51
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu

1. Możliwe są różne wersje smakowe:
smak migdałowy – zamiast ekstraktu z wanilii użyjcie ekstraktu migdałowego
smak pomarańczowy – zamiast ekstraktu z wanilii użyjcie ekstraktu pomarańczowego
smak bananowy – zamiast ekstraktu z wanilii użyjcie ekstraktu bananowego
smak czekoladowy – dodajcie 20 g czekolady gorzkiej lub niskowęglowodanowej w roli tłuszczu
smak kawowy – dodajcie 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej do gotującego się mleka
smak kokosowy – dodajcie 20 g musu kokosowego w roli tłuszczu
smak białej czekolady – użyjcie 20 g tłuszczu kakaowego lub gotowej białej czekolady w roli tłuszczu.
Smak owocowy można uzyskać także dodając do mleka odrobinę Bolero (napój w proszku słodzony stewią) i zmniejszając ilość keto słodzidła.
2. Wartości odżywcze obliczone przy użyciu gumy guar.


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

2 Comments

  1. Budyń wyszedł bardzo smaczny ale za słodki. Zrobiłam wersję kakaową z erytrytolem. Jedna łyżka spokojnie by wystarczyła 🙂 konsystencja i aromat super, dla mnie to idealna opcja na słodką zachciankę 😉

    1. To świetnie, że budyń Ci zasmakował! 🙂 Oczywiście każdy musi dopasować ilość środka słodzącego do własnych preferencji. I fakt – budyń to świetny poskramiacz zachcianek! 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu