Keto budyń – idealny comfort food
Nadeszły chłodniejsze dni, pomyślałam więc, że przyda Wam się przepis na pyszny, rozgrzewający, kremowy keto budyń jak u babci… 😀 Według mnie nic nie rozgrzewa lepiej niż właśnie gorący budyń lub zupa. No jeszcze gorąca kąpiel, ale to już jakby inna kategoria. 😛 Zaletą budyniu jest jednak to, że – w przeciwieństwie do zupy czy kąpieli – robi się go dość szybko. Można ukręcić takowy nawet będąc na home office, bo całość przygotowań naprawdę nie zajmuje więcej niż kilka minut. W dodatku jest słodki i aromatyczny, można go przyrządzić w różnych smakach i podać z ulubionymi dodatkami. To co – przekonałam Was? 🙂
Aha, prawie zapomniałam – jeśli zamieszkujesz taką strefę klimatyczną, w której nie bywa zimno lub po prostu jesteś typem człowieka, któremu zawsze jest ciepło, to podpowiem tylko, że keto budyń na zimno smakuje równie nieziemsko co na gorąco… 🙂
Keto budyń – składniki
A oto, co potrzebujecie do jego zrobienia:
🥚 Jajka 🥚
Tutaj dokładnie jedno jajko i jedno żółtko. Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
🍬 Keto słodzidło 🍬
Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.

🥛Mleko kokosowe🥛
Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.
Mąka ziemniaczana
Występuje tutaj w roli zagęszczacza. Nie bójcie się mąki ziemniaczanej, nawet jeśli podchodzicie do diety ketogenicznej w sposób restrykcyjny (no chyba że jesteście w okresie keto adaptacji). Po pierwsze na porcję używa się jej tutaj w ilości 1 łyżeczki, a po drugie mąka ziemniaczana to głównie skrobia oporna, która nie ma bezpośredniego wpływu na poziom cukru we krwi. Jeśli nie chcecie z niej korzystać, z powodzeniem można ją zastąpić gumą guar. 🙂
🧈Tłuszcz🧈
Tutaj właściwie wybór należy do Was. Nada się każdy tłuszcz nasycony, który tężeje w niższych temperaturach. Ja do obróbki termicznej z reguły używam rafinowanego oleju kokosowego lub masła klarowanego. Chociaż tutaj tłuszcz dodaje się już po zdjęciu budyniu z palnika, więc wydaje mi się, że spokojnie można równie dobrze użyć nierafinowanego oleju kokosowego lub musu kokosowego. W celu uzyskania smaku białej czekolady, można zaś skorzystać z tłuszczu kakaowego lub czekolady z tego przepisu.
TEN PRZEPIS ZNAJDZIESZ W NASTĘPUJĄCYCH JADŁOSPISACH:
TUTAJ ZNAJDUJE SIĘ PRZEPIS. Aby uzyskać dostęp, dołącz do Plemienia Modern Cavegirl w roli ŁOWCY lub SZAMANA albo pobierz darmowy jadłospis próbny!


Budyń wyszedł bardzo smaczny ale za słodki. Zrobiłam wersję kakaową z erytrytolem. Jedna łyżka spokojnie by wystarczyła 🙂 konsystencja i aromat super, dla mnie to idealna opcja na słodką zachciankę 😉
To świetnie, że budyń Ci zasmakował! 🙂 Oczywiście każdy musi dopasować ilość środka słodzącego do własnych preferencji. I fakt – budyń to świetny poskramiacz zachcianek! 😀