Święta, Święta i po Świętach
Witajcie kochani po Świętach. Tęskniliście? Bo ja bardzo… Jak tam – przejedzeni świątecznymi pysznościami robicie poświąteczny detoks czy też chcecie więcej? Ja w sumie uplasowałabym się gdzieś pomiędzy… Jakby mi ktoś zaproponował świąteczne standardy, to stanowczo bym odmówiła, ale czemuś nowemu nie powiem nie… Tak właśnie ma się sprawa z dzisiejszym tortem budyniowym z żurawiną. Swoją drogą miał on być przygotowany na Święta razem z tartą Egg nog, ale jakoś nie wyszło… Uświetnił więc dopiero poświąteczną niedzielę. Tort wyszedł pyszny, ale bardzo sycący, co po Świętach akurat nie było potrzebne… No ale plus jest taki, że w końcu udało mi się opracować przepis na budyniowy krem do tortu. Choć muszę się przyznać, że dałam do niego odrobinę mąki ziemniaczanej… Niemniej jest to taka ilość, że trzeba by jej z lupą szukać, więc nie wpłynęło to jakoś drastycznie na makro porcji.
Keto tort budyniowy z żurawiną na Nowy Rok lub Karnawał
Mimo faktu, ze keto tort budyniowy z żurawiną ma bardziej bożonarodzeniowy charakter, to myślę, że sprawdzi się także w tym sylwestrowo – noworoczno – karnawałowym czasie. Żurawina jako dość kwaśny, a co za tym idzie także niskowęglowodanowy owoc fajnie przełamuje słodkość i ciężkość kremu budyniowego. Stanowi taki powiew świeżości. 😀 Ja wykorzystałam po prostu pozostałości żurawiny z tego ciasta, więc już nie starczyło na dekorację i na wierzch poszły pestki granatu. Jeśli jednak kupicie całe opakowanie żurawiny, to ta część która nie trafiła do konfitury może z powodzeniem przyozdobić wierzch tortu. 🙂
Keto Sylwester i Karnawał – to się da zrobić!
Także macie teraz kilka dni na złapanie oddechu, kiedy warto jeść stricte ketogenicznie, a potem powtórka z kulinarnego szaleństwa. 😀 Które jednak nie musi oczywiście oznaczać jakiegoś wielkiego odstępstwa od diety. Skoro Święta Bożego Narodzenia da się zrobić zgodnie z dietą ketogeniczną, to Sylwester i Nowy Rok tym bardziej… 😀 Tu przecież nie ma ustalonych tradycji i funkcjonuje pewna dowolność w tym, co przygotujemy z tej okazji… W każdym razie ja gorąco polecam ten oto keto tort budyniowy z żurawiną. 🙂
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Tort budyniowy z żurawiną
Składniki
Biszkopt
- 4 szt. jajka
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 30 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- ¼ szklanki olej z awokado lub rafinowanego oleju kokosowego (rozpuszczonego)
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia lub cream of tartar (inaczej kamień winny)
- 70 g mąka kokosowa (ok. ½ szklanki) +/- w zależności od stopnia chłonności
- ⅓ łyżeczki soda kuchenna
- 25 ml rum do nasączenia blatów
- 25 ml woda gorąca do nasączenia blatów
Konfitura żurawinowa
Krem budyniowy
- 1 szklanka gęste mleko kokosowe
- 4 szt. żółtka (2 pozostałe po biszkopcie + 2 dodatkowe)
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana (skrobia)
- 70 g keto słodzidło w pudrze np. alluloza lub erytrytol (ok. ½ szklanki)
- 120 g masło klarowane w temperaturze pokojowej
- 150 g jogurt kokosowy gęsty
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
Dekoracja
- 4 łyżki wiórki kokosowe
- ½ szt. owoc granatu
Sposób przygotowania
Biszkopt
- Białka rozdzielić od żółtek i utrzeć na sztywno z solą, dodając pod koniec erytrytol. Dalej miksując dodać także 2 żółtka (pozostałe 2 idą do kremu), a następnie cienkim strumieniem także olej i ekstrakt z wanilii. Suche składniki wymieszać ze sobą, po czym delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Przełożyć do niewielkiej tortownicy (u mnie średnica 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20 – 25 minut aż wierzch ciasta się lekko przyrumieni. Ostudzić i przekroić wzdłuż na pół. Wymieszać rum z wodą i powstałą miksturą nasączyć blaty.
Konfitura żurawinowa
- Żurawinę zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Gotować na wolnym ogniu przez 5 -8 minut aż żurawina zmięknie, a większość płynu wyparuje. Całość zblendować na gładką masę (powinna mieć konsystencję konfitury). Ostudzić.
Krem budyniowy
- Żółtka wymieszać z połową mleka i erytrytolem, dodać ekstrakt z wanilii. Całość umieścić w garnku i podgrzewać na średnim ogniu. W pozostałym mleku wymieszać dokładnie mąkę ziemniaczaną. Gdy masa żółtkowa stanie się gorąca, wlać mleko ze skrobią. Następnie mieszać energicznie dalej gotując aż masa stanie się gorąca i mocno zgęstnieje (nie doprowadzić do ścięcia się żółtek!). Zestawić z ognia, lekko ostudzić, po czym wierzch przykryć folią spożywczą i schłodzić. Masło klarowane utrzeć z erytrytolem na puszystą masę, dodawać po łyżce budyń aż do wyczerpania. Następnie w ten sam sposób wmieszać jogurt kokosowy.
Dekoracja
- Każdy blat przełożyć konfiturą żurawinową oraz kremem budyniowym. Odstawić do lodówki do pełnego stężenia (minimum 4 h, najlepiej na całą noc). Przed podaniem wierzch tortu obsypać wiórkami kokosowymi i pestkami granatu.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.