
Święta, Święta i po Świętach
Witajcie kochani po Świętach. Tęskniliście? Bo ja bardzo… 😊 Jak tam – przejedzeni świątecznymi pysznościami robicie poświąteczny detoks czy też chcecie więcej? Ja w sumie uplasowałabym się gdzieś pomiędzy… Jakby mi ktoś zaproponował świąteczne standardy, to stanowczo bym odmówiła, ale czemuś nowemu nie powiem nie… 😃 Tak właśnie ma się sprawa z dzisiejszym tortem budyniowym z żurawiną. Swoją drogą miał on być przygotowany na Święta razem z tartą Egg nog, ale jakoś nie wyszło… Uświetnił więc dopiero poświąteczną niedzielę. Tort wyszedł pyszny, ale bardzo sycący, co po Świętach akurat nie było potrzebne… 😃 No ale plus jest taki, że w końcu udało mi się opracować przepis na budyniowy krem do tortu. Choć muszę się przyznać, że dałam do niego odrobinę mąki ziemniaczanej… 🙈 Niemniej jest to taka ilość, że trzeba by jej z lupą szukać 🧐, więc nie wpłynęło to jakoś drastycznie na makro porcji.
Keto tort budyniowy z żurawiną na Nowy Rok lub Karnawał
Mimo faktu, ze keto tort budyniowy z żurawiną ma bardziej bożonarodzeniowy charakter, to myślę, że sprawdzi się także w tym sylwestrowo – noworoczno – karnawałowym czasie. Żurawina jako dość kwaśny, a co za tym idzie także niskowęglowodanowy owoc fajnie przełamuje słodkość i ciężkość kremu budyniowego. Stanowi taki powiew świeżości. 😀 Ja wykorzystałam po prostu pozostałości żurawiny z tego ciasta, więc już nie starczyło na dekorację i na wierzch poszły pestki granatu. Jeśli jednak kupicie całe opakowanie żurawiny, to ta część która nie trafiła do konfitury może z powodzeniem przyozdobić wierzch tortu. 🙂

Keto Sylwester i Karnawał – to się da zrobić!
Także macie teraz kilka dni na złapanie oddechu, kiedy warto jeść stricte ketogenicznie, a potem powtórka z kulinarnego szaleństwa. 😀 Które jednak nie musi oczywiście oznaczać jakiegoś wielkiego odstępstwa od diety. Skoro Święta Bożego Narodzenia da się zrobić zgodnie z dietą ketogeniczną, to Sylwester i Nowy Rok tym bardziej… 😀 Tu przecież nie ma ustalonych tradycji i funkcjonuje pewna dowolność w tym, co przygotujemy z tej okazji… W każdym razie ja gorąco polecam ten oto keto tort budyniowy z żurawiną. 🙂

Tort budyniowy z żurawiną
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka
- 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
- 3 łyżki erytrytolu
- 0,25 szklanki oleju z awokado lub rafinowanego oleju kokosowego (rozpuszczonego)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka cream of tartar inaczej kamień winny lub kwaśny wianian potasu (spulchniacz)
- 0,25 szklanki mąki kokosowej
- 0,33 łyżeczki sody spożywczej
- 25 ml rumu do nasączenia blatów
- 25 ml gorącej wody do nasączenia blatów
Konfitura żurawinowa
- 150 g żurawiny świeżej
- 0,5 pomarańczy
- 1 łyżka erytrytolu
Krem budyniowy
- 1 szklanka gęstego mleka kokosowego
- 4 żółtka (2 pozostałe po biszkopcie + 2 dodatkowe)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (skrobii)
- 0,5 szklanki erytrytolu w pudrze
- 120 g masła klarowanego w temperaturze pokojowej
- 150 g gęstego jogurtu kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dekoracja
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 0,5 owocu granatu
Sposób przygotowania
Biszkopt
- Białka rozdzielić od żółtek i utrzeć na sztywno z solą, dodając pod koniec erytrytol. Dalej miksując dodać także 2 żółtka (pozostałe 2 idą do kremu), a następnie cienkim strumieniem także olej i ekstrakt z wanilii. Suche składniki wymieszać ze sobą, po czym delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Przełożyć do niewielkiej tortownicy (u mnie średnica 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20 - 25 minut aż wierzch ciasta się lekko przyrumieni. Ostudzić i przekroić wzdłuż na pół. Wymieszać rum z wodą i powstałą miksturą nasączyć blaty.
Konfitura żurawinowa
- Żurawinę zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Gotować na wolnym ogniu przez 5 -8 minut aż żurawina zmięknie, a większość płynu wyparuje. Całość zblendować na gładką masę (powinna mieć konsystencję konfitury). Ostudzić.
Krem budyniowy
- Żółtka wymieszać z połową mleka i erytrytolem, dodać ekstrakt z wanilii. Całość umieścić w garnku i podgrzewać na średnim ogniu. W pozostałym mleku wymieszać dokładnie mąkę ziemniaczaną. Gdy masa żółtkowa stanie się gorąca, wlać mleko ze skrobią. Następnie mieszać energicznie dalej gotując aż masa stanie się gorąca i mocno zgęstnieje (nie doprowadzić do ścięcia się żółtek!). Zestawić z ognia, lekko ostudzić, po czym wierzch przykryć folią spożywczą i schłodzić. Masło klarowane utrzeć z erytrytolem na puszystą masę, dodawać po łyżce budyń aż do wyczerpania. Następnie w ten sam sposób wmieszać jogurt kokosowy.
Dekoracja
- Każdy blat przełożyć konfiturą żurawinową oraz kremem budyniowym. Odstawić do lodówki do pełnego stężenia (minimum 4 h, najlepiej na całą noc). Przed podaniem wierzch tortu obsypać wiórkami kokosowymi i pestkami granatu.
Adnotacje do przepisu
Wartość energetyczna: 297 kcal Tłuszcz: 23,9 g Węglowodany: 6,3 g Błonnik 1,5 g Białko 4,2 g Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: