keto tarta egg nog
Keto Low Carb Paleo

Keto tarta Egg nog (Paleo, LowCarb)

tarta egg nog
Świąteczna keto tarta egg nog

Pomyłka źródłem świątecznych pyszności

Długo się zastanawiałam jakie keto ciasto upiec na tegoroczne Święta… Pomysłów było aż za dużo. No niby od przybytku głowa nie boli. Jednak efekt był taki, że z tego szerokiego wachlarza potencjalnych przepisów nie byłam w stanie zdecydować się na jeden konkretny… Na ostatniej prostej w procesie decyzyjnym padło na tartę kasztanową. Na drugim miejscu uplasowała się tarta z nadzieniem Egg nog. No ale zwycięzcy biorą wszystko, więc decyzja zapadła. Tak się przynajmniej wydawało… Ponieważ los zadecydował inaczej… 😛 W wyniku „małej” pomyłki kulinarnej (a dokładniej utożsamienia kasztanów wodnych z kasztanami jadalnymi) zamiast tarty z nadzieniem kasztanowym powstała jednak keto tarta Egg nog na cynamonowym spodzie. 😀

Pierniczkowych klimatów ciąg dalszy

No chciałam trochę zmienić kurs i zapewnić jakiś powiew świeżości wobec tego panoszącego się wszędzie pierniczkowego klimatu. Ale nie wyszło… Jeśli nie kojarzycie tematu, to Egg nog to napój alkoholowy pochodzący z kuchni anglosaskiej zagęszczany żółtkami i doprawiany wanilią, cynamonem oraz gałką muszkatołową. Coś w rodzaju świątecznego ponczu. U mnie rodzi to skojarzenia z włoskim bombardino, tylko ten serwuje się na ciepło. Egg nog natomiast podawany jest mocno schłodzony. Na popularności zyskał za czasów kolonialnych i nawet doczekał się swoich meksykańskich i portorykańskich odpowiedników. My zajmiemy się właśnie tym drugim, gdyż jest to Egg nog na bazie mleka kokosowego zwany Coquito.

keto ciasto
Keto tarta z nadzieniem egg nog

Keto tarta Egg nog – szczegóły przygotowania

Ogólnie nie ma tego złego, bo świąteczne keto ciasto w postaci keto tarty Egg Nog jest naprawdę pyszne. Trochę wymagające jeśli chodzi o przygotowania, ale warto się pomęczyć dla tego efektu. O ile spód nie stanowi większego problemu i wyzwania organizacyjnego (standardowe kruche ciasto zrobione w malakserze), to nadzienie już owszem. Trzeba mieć na wyposażeniu Egg Nog oraz skondensowane mleko kokosowe. Jak się domyślacie żadnego z tych produktów nie dostaniecie w sklepie osiedlowym… I to w dodatku w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną i bez nabiału… Trzeba więc zakasać rękawy i wziąć się do pracy…

Oto szczegółowy opis całego zamieszania.

keto tarta egg nog

Tarta Egg nog

Świąteczne ciasto musi być wyjątkowe. Dokładnie taka jest ta keto tarta z Egg nog. Pachnąca cynamonem i kremowa od żółtek. Nutka rumu nadaje jej szczególnego smaku. No to Wesołych Świąt!
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 5 hrs
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska, Angielska, Tropikalna
Ilość porcji 12 porcji

Składniki
  

Kruchy spód cynamonowy

  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,25 szklanki erytrytolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 60 g oleju kokosowego rafinowanego lub masła klarowanego
  • 110 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 10 g ciemnego kakao

Skondensowane mleko kokosowe

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 0,25 szklanki erytrytolu

Egg nog

  • 1,25 szklanki gęstego mleka kokosowego
  • 1 laska cynamonu
  • 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 żółtka
  • 0,25 szklanki erytrytolu
  • 0,33 szklanki ciemnego rumu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Nadzienie - pozostałe składniki

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 opakowania gęstego jogurtu kokosowego (ok. 300 g)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 0,25 szklanki wody
  • 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania
 

Kruchy spód cynamonowy

  • Wszystkie składniki umieścić w malakserze i utrzeć na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przełożyć na formę do tarty o średnicy wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (tryb góra + dół) i piec ciasto przez ok. 15 -18 minut do lekkiego zrumienienia. Ostudzić.

Skondensowane mleko kokosowe

  • Umieść składniki w garnuszku i zagotować. Gotować na średnim ogniu przez ok. 30 minut aż ok. połowa płynu odparuje i całość znacznie zgęstnieje. Ostudzić.

Egg nog

  • Mleko zagotować z laską cynamonu i gałką muszkatołową. Gotować przez ok. 8 minut. Żółtka ubić z erytrytolem. Zahartować gorącym mlekiem kokosowym wyjąwszy uprzednio cynamon. Przelać całość z powrotem do garnuszka i gotować przez kolejne 4-5 minut aż całość zgęstnieje (nie doprowadzić do ścięcia żółtek!). Odstawić z ognia, a gdy lekko ostygnie dodać rum i ekstrakt z wanilii. Schłodzić.

Nadzienie

  • Żelatynę namoczyć w połowie wody. Drugą połowę zagotować, po czym dodać do żelatyny i wymieszać, żeby nie było grudek. Skondensowane mleko kokosowe ubić trzepaczką z jogurtami. Dodać sok z cytryny i przyprawy, a następnie Egg nog. Zmiksować do połączenia składników. Pod koniec miksowania wlać rozpuszczoną żelatynę. Masę wylać na piernikowy spód i wstawić do lodówki do pełnego stężenia (min. 4 h, najlepiej na całą noc).

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:
Wartość energetyczna: 320 kcal
Tłuszcz: 20,6 g
Węglowodany: 4,3 g
Błonnik 0,4 g
Białko 4,6 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating