wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto tarta egg nog

Keto tarta Egg nog (Paleo, LowCarb)

Pomyłka źródłem świątecznych pyszności

Długo się zastanawiałam jakie keto ciasto upiec na tegoroczne Święta… Pomysłów było aż za dużo. No niby od przybytku głowa nie boli. Jednak efekt był taki, że z tego szerokiego wachlarza potencjalnych przepisów nie byłam w stanie zdecydować się na jeden konkretny… Na ostatniej prostej w procesie decyzyjnym padło na tartę kasztanową. Na drugim miejscu uplasowała się tarta z nadzieniem Egg nog. No ale zwycięzcy biorą wszystko, więc decyzja zapadła. Tak się przynajmniej wydawało… Ponieważ los zadecydował inaczej… 😛 W wyniku „małej” pomyłki kulinarnej (a dokładniej utożsamienia kasztanów wodnych z kasztanami jadalnymi) zamiast tarty z nadzieniem kasztanowym powstała jednak keto tarta Egg nog na cynamonowym spodzie. 😀

tarta egg nog
Świąteczna keto tarta egg nog

Pierniczkowych klimatów ciąg dalszy

No chciałam trochę zmienić kurs i zapewnić jakiś powiew świeżości wobec tego panoszącego się wszędzie pierniczkowego klimatu. Ale nie wyszło… Jeśli nie kojarzycie tematu, to Egg nog to napój alkoholowy pochodzący z kuchni anglosaskiej zagęszczany żółtkami i doprawiany wanilią, cynamonem oraz gałką muszkatołową. Coś w rodzaju świątecznego ponczu. U mnie rodzi to skojarzenia z włoskim bombardino, tylko ten serwuje się na ciepło. Egg nog natomiast podawany jest mocno schłodzony. Na popularności zyskał za czasów kolonialnych i nawet doczekał się swoich meksykańskich i portorykańskich odpowiedników. My zajmiemy się właśnie tym drugim, gdyż jest to Egg nog na bazie mleka kokosowego zwany Coquito.

keto ciasto
Keto tarta z nadzieniem egg nog

Keto tarta Egg nog – szczegóły przygotowania

Ogólnie nie ma tego złego, bo świąteczne keto ciasto w postaci keto tarty Egg Nog jest naprawdę pyszne. Trochę wymagające jeśli chodzi o przygotowania, ale warto się pomęczyć dla tego efektu. O ile spód nie stanowi większego problemu i wyzwania organizacyjnego (standardowe kruche ciasto zrobione w malakserze), to nadzienie już owszem. Trzeba mieć na wyposażeniu Egg Nog oraz skondensowane mleko kokosowe. Jak się domyślacie żadnego z tych produktów nie dostaniecie w sklepie osiedlowym… I to w dodatku w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną i bez nabiału… Trzeba więc zakasać rękawy i wziąć się do pracy…

Oto szczegółowy opis całego zamieszania.

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto tarta egg nog

Tarta Egg nog

Modern Cavegirl
Świąteczne ciasto musi być wyjątkowe. Dokładnie taka jest ta keto tarta z Egg nog. Pachnąca cynamonem i kremowa od żółtek. Nutka rumu nadaje jej szczególnego smaku. No to Wesołych Świąt!
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 5 hrs
Rodzaj dania Deser
Porcje 12 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege

Składniki
  

Kruchy spód cynamonowy

Skondensowane mleko kokosowe

Egg nog

Nadzienie – pozostałe składniki

Sposób przygotowania
 

Kruchy spód cynamonowy

  • Wszystkie składniki umieścić w malakserze i utrzeć na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przełożyć na formę do tarty o średnicy wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (tryb góra + dół) i piec ciasto przez ok. 15 -18 minut do lekkiego zrumienienia. Ostudzić.

Skondensowane mleko kokosowe

  • Umieść składniki w garnuszku i zagotować. Gotować na średnim ogniu przez ok. 30 minut aż ok. połowa płynu odparuje i całość znacznie zgęstnieje. Ostudzić.

Egg nog

  • Mleko zagotować z laską cynamonu i gałką muszkatołową (w wersji wege dodać w tym momencie także agar). Gotować przez ok. 8 minut. Żółtka ubić ze słodzidłem. Zahartować gorącym mlekiem kokosowym wyjąwszy uprzednio cynamon. Przelać całość z powrotem do garnuszka i gotować przez kolejne 4-5 minut aż całość zgęstnieje (nie doprowadzić do ścięcia żółtek!). Odstawić z ognia, a gdy lekko ostygnie dodać rum i ekstrakt z wanilii. Schłodzić.

Nadzienie

  • Żelatynę namoczyć w połowie wody. Drugą połowę zagotować, po czym dodać do żelatyny i wymieszać, żeby nie było grudek. Skondensowane mleko kokosowe ubić trzepaczką z jogurtami. Dodać sok z cytryny i przyprawy, a następnie Egg nog. Zmiksować do połączenia składników. Pod koniec miksowania wlać rozpuszczoną żelatynę. Masę wylać na piernikowy spód i wstawić do lodówki do pełnego stężenia (min. 4 h, najlepiej na całą noc).
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
Tarta Egg nog
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
247.05
% RWS*
Tłuszcz
 
20.53
g
32
%
Tłuszcze nasycone
 
17.48
g
109
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.23
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
1.21
g
Cholesterol
 
2.43
mg
1
%
Sód
 
0.01
mg
0
%
Potas
 
19.06
mg
1
%
Węglowodany
 
9.63
g
3
%
Błonnik
 
3.94
g
16
%
Cukier
 
2.19
g
2
%
Białko
 
3.27
g
7
%
Witamina A
 
5.14
IU
0
%
Witamina C
 
0.99
mg
1
%
Wapń
 
7.67
mg
1
%
Żelazo
 
0.43
mg
2
%
Węglowodany netto
 
5.69
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.
Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu