Pomyłka źródłem świątecznych pyszności
Długo się zastanawiałam jakie keto ciasto upiec na tegoroczne Święta… Pomysłów było aż za dużo. No niby od przybytku głowa nie boli. Jednak efekt był taki, że z tego szerokiego wachlarza potencjalnych przepisów nie byłam w stanie zdecydować się na jeden konkretny… Na ostatniej prostej w procesie decyzyjnym padło na tartę kasztanową. Na drugim miejscu uplasowała się tarta z nadzieniem Egg nog. No ale zwycięzcy biorą wszystko, więc decyzja zapadła. Tak się przynajmniej wydawało… Ponieważ los zadecydował inaczej… 😛 W wyniku „małej” pomyłki kulinarnej (a dokładniej utożsamienia kasztanów wodnych z kasztanami jadalnymi) zamiast tarty z nadzieniem kasztanowym powstała jednak keto tarta Egg nog na cynamonowym spodzie. 😀
Pierniczkowych klimatów ciąg dalszy
No chciałam trochę zmienić kurs i zapewnić jakiś powiew świeżości wobec tego panoszącego się wszędzie pierniczkowego klimatu. Ale nie wyszło… Jeśli nie kojarzycie tematu, to Egg nog to napój alkoholowy pochodzący z kuchni anglosaskiej zagęszczany żółtkami i doprawiany wanilią, cynamonem oraz gałką muszkatołową. Coś w rodzaju świątecznego ponczu. U mnie rodzi to skojarzenia z włoskim bombardino, tylko ten serwuje się na ciepło. Egg nog natomiast podawany jest mocno schłodzony. Na popularności zyskał za czasów kolonialnych i nawet doczekał się swoich meksykańskich i portorykańskich odpowiedników. My zajmiemy się właśnie tym drugim, gdyż jest to Egg nog na bazie mleka kokosowego zwany Coquito.
Keto tarta Egg nog – szczegóły przygotowania
Ogólnie nie ma tego złego, bo świąteczne keto ciasto w postaci keto tarty Egg Nog jest naprawdę pyszne. Trochę wymagające jeśli chodzi o przygotowania, ale warto się pomęczyć dla tego efektu. O ile spód nie stanowi większego problemu i wyzwania organizacyjnego (standardowe kruche ciasto zrobione w malakserze), to nadzienie już owszem. Trzeba mieć na wyposażeniu Egg Nog oraz skondensowane mleko kokosowe. Jak się domyślacie żadnego z tych produktów nie dostaniecie w sklepie osiedlowym… I to w dodatku w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną i bez nabiału… Trzeba więc zakasać rękawy i wziąć się do pracy…
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Oto szczegółowy opis całego zamieszania:
Tarta Egg nog
Składniki
Kruchy spód cynamonowy
- 2 szt. jajka
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 35 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol (ok. ¼ szklanki)
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 60 g olej kokosowy rafinowanego lub masła klarowanego
- 110 g mąka kokosowa +/- w zależności od chłonności
- 1 łyżeczka cynamon
- 10 g kakao ciemne
Skondensowane mleko kokosowe
- 400 ml mleko kokosowe
- 35 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol (ok. ¼ szklanki)
Egg nog
- 300 ml gęste mleko kokosowe
- 1 laska cynamon
- ¼ łyżeczki gałka muszkatołowa
- 2 szt. żółtka
- 35 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol (ok. ¼ szklanki)
- ⅓ szklanki rum ciemnego
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
Nadzienie – pozostałe składniki
- 2 łyżki sok z cytryny
- 2 opakowania gęsty jogurt kokosowy (ok. 300 g)
- 2 łyżeczki żelatyna w wersji wege zastąpić agarem
- ¼ szklanki woda
- ¼ łyżeczki gałka muszkatołowa
- ½ łyżeczki cynamon
Sposób przygotowania
Kruchy spód cynamonowy
- Wszystkie składniki umieścić w malakserze i utrzeć na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przełożyć na formę do tarty o średnicy wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (tryb góra + dół) i piec ciasto przez ok. 15 -18 minut do lekkiego zrumienienia. Ostudzić.
Skondensowane mleko kokosowe
- Umieść składniki w garnuszku i zagotować. Gotować na średnim ogniu przez ok. 30 minut aż ok. połowa płynu odparuje i całość znacznie zgęstnieje. Ostudzić.
Egg nog
- Mleko zagotować z laską cynamonu i gałką muszkatołową (w wersji wege dodać w tym momencie także agar). Gotować przez ok. 8 minut. Żółtka ubić ze słodzidłem. Zahartować gorącym mlekiem kokosowym wyjąwszy uprzednio cynamon. Przelać całość z powrotem do garnuszka i gotować przez kolejne 4-5 minut aż całość zgęstnieje (nie doprowadzić do ścięcia żółtek!). Odstawić z ognia, a gdy lekko ostygnie dodać rum i ekstrakt z wanilii. Schłodzić.
Nadzienie
- Żelatynę namoczyć w połowie wody. Drugą połowę zagotować, po czym dodać do żelatyny i wymieszać, żeby nie było grudek. Skondensowane mleko kokosowe ubić trzepaczką z jogurtami. Dodać sok z cytryny i przyprawy, a następnie Egg nog. Zmiksować do połączenia składników. Pod koniec miksowania wlać rozpuszczoną żelatynę. Masę wylać na piernikowy spód i wstawić do lodówki do pełnego stężenia (min. 4 h, najlepiej na całą noc).
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.