wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto ciasto z marcepanem i żurawiną

Keto ciasto z marcepanem i żurawiną (Paleo, LowCarb)

Keto ciasto z marcepanem i żurawiną – typowy smak Świąt

Nie ustaję w opracowywaniu dla Was keto przepisów w świątecznych klimatach. Mam nadzieję, że nie jest dla Was jeszcze za późno na kolejny świąteczny wypiek… W dodatku bardzo udany. 😛 Inspirację zaczerpnęłam z tradycyjnego angielskiego ciasta świątecznego (christmas fruit cake), czyli ciasta z dużą ilością bakalii i marcepanu właśnie. Chociaż tamto w oryginale jest mocno nasączane rumem i pozostawione do dojrzewania, ale nie widzę przeciwwskazań, żeby potraktować procentami i tę wersję… 😛

keto ciasto
Keto ciasto z marcepanem i żurawiną

Keto marcepan jako pyszny bożonarodzeniowy smakołyk

Ciasto jest mocno migdałowe i takie prawdziwie świąteczne w smaku. Żurawina w połączeniu ze skórką pomarańczową, suszonymi wiśniami oraz marcepanem tworzy zaiste smakowite połączenie. Przepis na świetny keto marcepan znalazłam tutaj i zakochałam się w nim od… drugiego wejrzenia. 😀 Za pierwszym razem próbowałam ominąć gumę guar, jednak należytą konsystencję uzyskuje się dopiero z jej użyciem. Za drugim razem powstały z niego te oto kulki marcepanowe, które bardzo przypadły mi do gustu. Oczywiście ja zmniejszam tutaj ilość użytego likieru amaretto, który ma dość dużą zawartość cukru. Daję go tylko odrobinkę dla smaku, uzupełniając recepturę ekstraktem migdałowym. Można go też całkiem wyeliminować na rzecz wspomnianego ekstraktu z migdałów wymieszanego z rumem. No chyba, że macie dostęp do niskowęglowodanowej wersji tego trunku…

Świąteczne ciasto
Świąteczne keto ciasto z marcepanem i żurawiną

Świąteczne owoce w keto wersji

Bardzo polubiłam żurawinę we wszelkich keto ciastach, zwłaszcza zaś tych świątecznych. Zamiast suszonych owoców, które często wzbogacane są dodatkową solidną porcją cukru stawiam na te świeże. Ciasta z żurawiną ładnie się prezentują ze względu na jej intensywny czerwony kolor, zwłaszcza w zestawieniu ze skórką pomarańczową. Tę przygotowuję sama każdorazowo, gdy wpadną mi w ręce ekologiczne pomarańcze. Wystarczy ją pokroić i udusić w odrobinie wody z erytrytolem. Pozostałości niewykorzystane od razu do przygotowywania świątecznych wypieków można śmiało zamrozić do użytku w późniejszym terminie.

ciasto z marcepanem i żurawiną
Świąteczne keto ciasto migdałowo – żurawinowe w przekroju

Jeśli chcecie więc, żeby Waszą kuchnię wypełnił zapach migdałów, skórki pomarańczowej i żurawiny, to zapraszam do wypróbowania przepisu na keto ciasto z marcepanem i żurawiną. 🙂

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto ciasto z marcepanem i żurawiną

Ciasto z marcepanem i żurawiną

Modern Cavegirl
Pyszne, pachnące Świętami keto ciasto z żurawiną i marcepanem to wręcz obowiązkowy punkt programu jeśli chodzi o świąteczne wypieki… 😛 Jak raz spróbujecie tego ciasta, to nie będziecie mogli wyobrazić sobie bez niego Świąt Bożego Narodzenia…
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 45 mins
Czas całkowity 1 hr 5 mins
Rodzaj dania Deser
Porcje 10 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege

Składniki
  

Marcepan

Ciasto

Sposób przygotowania
 

Marcepan

  • Masło utrzeć z żółtkiem na gładką masę w malakserze, po czym dodać resztę składników i zmiksować razem uzyskując gładką, zbitą masę. Uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i wstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta.

Ciasto

  • Zmiksować jajka, białko, olej, sól i słodzidło, po czym dodać ekstrakt z wanilii i suche składniki poza owocami. Miksować dalej do uzyskania jednorodnej konsystencji. Dodać owoce i wymieszać delikatnie szpatułką. Pół ciasta przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch. Wyjąć marcepan z lodówki i rozwałkować formując koło zbieżne wymiarami ze średnicą formy. Przełożyć delikatnie marcepan do formy układając go na pierwszej części ciasta. Na marcepan wyłożyć pozostałe ciasto i wyrównać wierzch. Poukładać na wierzchu blanszowane migdały i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec ok. 30 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne ok. 10-15 minut (wierzch ciasta ma się ładnie przyrumienić). Przed podaniem można posypać pudrem z erytrytolu.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
Ciasto z marcepanem i żurawiną
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
171.07
% RWS*
Tłuszcz
 
13.19
g
20
%
Tłuszcze nasycone
 
2.79
g
17
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.93
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
4.53
g
Cholesterol
 
23.58
mg
8
%
Sód
 
87.59
mg
4
%
Potas
 
24.8
mg
1
%
Węglowodany
 
9.31
g
3
%
Błonnik
 
4.34
g
18
%
Cukier
 
1.96
g
2
%
Białko
 
4.85
g
10
%
Witamina A
 
39.85
IU
1
%
Witamina C
 
3.02
mg
4
%
Wapń
 
57.09
mg
6
%
Żelazo
 
0.72
mg
4
%
Węglowodany netto
 
4.97
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.
Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu