Keto ciasto z marcepanem i żurawiną – typowy smak Świąt
Nie ustaję w opracowywaniu dla Was keto przepisów w świątecznych klimatach. Mam nadzieję, że nie jest dla Was jeszcze za późno na kolejny świąteczny wypiek… W dodatku bardzo udany. 😛 Inspirację zaczerpnęłam z tradycyjnego angielskiego ciasta świątecznego (christmas fruit cake), czyli ciasta z dużą ilością bakalii i marcepanu właśnie. Chociaż tamto w oryginale jest mocno nasączane rumem i pozostawione do dojrzewania, ale nie widzę przeciwwskazań, żeby potraktować procentami i tę wersję… 😛

Keto marcepan jako pyszny bożonarodzeniowy smakołyk
Ciasto jest mocno migdałowe i takie prawdziwie świąteczne w smaku. Żurawina w połączeniu ze skórką pomarańczową, suszonymi wiśniami oraz marcepanem tworzy zaiste smakowite połączenie. Przepis na świetny keto marcepan znalazłam tutaj i zakochałam się w nim od… drugiego wejrzenia. 😀 Za pierwszym razem próbowałam ominąć gumę guar, jednak należytą konsystencję uzyskuje się dopiero z jej użyciem. Za drugim razem powstały z niego te oto kulki marcepanowe, które bardzo przypadły mi do gustu. Oczywiście ja zmniejszam tutaj ilość użytego likieru amaretto, który ma dość dużą zawartość cukru. Daję go tylko odrobinkę dla smaku, uzupełniając recepturę ekstraktem migdałowym. Można go też całkiem wyeliminować na rzecz wspomnianego ekstraktu z migdałów wymieszanego z rumem. No chyba, że macie dostęp do niskowęglowodanowej wersji tego trunku…

Świąteczne owoce w keto wersji
Bardzo polubiłam żurawinę we wszelkich keto ciastach, zwłaszcza zaś tych świątecznych. Zamiast suszonych owoców, które często wzbogacane są dodatkową solidną porcją cukru stawiam na te świeże. Ciasta z żurawiną ładnie się prezentują ze względu na jej intensywny czerwony kolor, zwłaszcza w zestawieniu ze skórką pomarańczową. Tę przygotowuję sama każdorazowo, gdy wpadną mi w ręce ekologiczne pomarańcze. Wystarczy ją pokroić i udusić w odrobinie wody z erytrytolem. Pozostałości niewykorzystane od razu do przygotowywania świątecznych wypieków można śmiało zamrozić do użytku w późniejszym terminie.

Jeśli chcecie więc, żeby Waszą kuchnię wypełnił zapach migdałów, skórki pomarańczowej i żurawiny, to zapraszam do wypróbowania przepisu na keto ciasto z marcepanem i żurawiną. 🙂

Ciasto z marcepanem i żurawiną
Składniki
Marcepan
- 1 szt. żółtka
- 10 g masło klarowane w temperaturze pokojowej
- 1 g guma guar
- 15 g amaretto
- 1 łyżeczka ekstrakt migdałowy
- 40 g keto słodzidło w pudrze np. alluloza lub erytrytol
- 100 g mąka migdałowa
Ciasto
- 125 g żurawina świeżej
- 1 garść suszone wiśnie (opcjonalnie)
- 1 garść skórka pomarańczowa
- 4 szt. jajka
- 1 szt. białka jaj (pozostałość po marcepanie)
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 65 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol (ok. ½ szklanki)
- 0,25 szklanki olej z awokado
- 65 – 70 g mąka kokosowa (ok. ½ szklanki) +/- w zależności od chłonności
- 10 g kolagen (collagen peptides) – pominąć w wersji wege
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia lub cream of tartar (inaczej kamień winny)
- 0,25 łyżeczki soda kuchenna
- 1 garść migdały blanszowane (spora)
Sposób przygotowania
Marcepan
- Masło utrzeć z żółtkiem na gładką masę w malakserze, po czym dodać resztę składników i zmiksować razem uzyskując gładką, zbitą masę. Uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i wstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta.
Ciasto
- Zmiksować jajka, białko, olej, sól i słodzidło, po czym dodać ekstrakt z wanilii i suche składniki poza owocami. Miksować dalej do uzyskania jednorodnej konsystencji. Dodać owoce i wymieszać delikatnie szpatułką. Pół ciasta przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch. Wyjąć marcepan z lodówki i rozwałkować formując koło zbieżne wymiarami ze średnicą formy. Przełożyć delikatnie marcepan do formy układając go na pierwszej części ciasta. Na marcepan wyłożyć pozostałe ciasto i wyrównać wierzch. Poukładać na wierzchu blanszowane migdały i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec ok. 30 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne ok. 10-15 minut (wierzch ciasta ma się ładnie przyrumienić). Przed podaniem można posypać pudrem z erytrytolu.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.