Zupa grzybowa to popularne jesienne danie obiadowe, które od dzisiaj masz szansę włączyć do swojego menu diety ketogenicznej. Dzięki odpowiedniemu doborowi składników staje się ona bowiem potrawą przyjazną niskowęglowodanowemu stylowi żywienia.
KETO zupa grzybowa – efekt mało spektakularnego grzybobrania
Pierwszego dnia jesieni miałam okazję udać się na grzybobranie, z czego ochoczo skorzystałam. 🙂 Pogoda w ostatnich dniach była obiecująca w kontekście potencjalnych zbiorów. Zresztą sama możliwość pochodzenia po lesie była na tyle kusząca, że nie mogłam sobie tej przyjemności odmówić. Na miejscu okazało się niestety, że grzybów jest tyle co kot napłakał. 🙁 Na szczęście wzięłam ze sobą aparat, dzięki czemu, poza pojedynczymi grzybami udało mi się znaleźć kilka sympatycznych kadrów. Bilans tej wyprawy to 0,5 kg mieszanych grzybów (głównie maślaki i podgrzybki), trzy kanie, kilka ciekawych zdjęć i zgubiony nożyk… Mimo to, i tak jestem z niej zadowolona. 🙂
Jeszcze tego samego dnia powstała keto zupa grzybowa, a na drugie mieliśmy smażone kanie. Bazą zupy jest esencjonalny bulion na drobiu i wieprzowinie. I chociaż przepis jest bardzo prosty, to postanowiłam się nim z Tobą podzielić.
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis oferuje kilka zalet, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- zawartość białka zapewnia uczucie sytości na długo i pomaga w regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu ułatwia kontrolę apetytu oraz gwarantuje budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- niska zawartość węglowodanów przyswajalnych w towarzystwie błonnika pomaga kontrolować glikemię i uruchamia tryb spalania tkanki tłuszczowej, w szczególności tłuszczu brzusznego
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Keto zupa grzybowa lub pieczarkowa: Składniki
Oto, czego potrzebujesz do jej wykonania:
- Grzyby leśne (suszone) lub pieczarki: Najlepiej leśne świeże lub suszone. Ostatecznie mogą być także pieczarki, a dla smaku i aromatu dodaj po prostu kilka prawdziwych suszonych grzybów. Grzyby suszone należy najpierw namoczyć.
- Cebula: Jest zwyczajowym dodatkiem nie tylko do dań mięsnych, ale także wegetariańskich, w tym dań z grzybami w roli głównej… Ja nie wyobrażam sobie grzybów – czy to w postaci sosu czy też zupy – bez dodatku cebuli.
- Tłuszcz: Tutaj właściwie wybór należy do Was. Nada się każdy tłuszcz nasycony. Ja do obróbki termicznej z reguły używam rafinowanego oleju kokosowego lub masła klarowanego. Pierwszy sprawdzi się w przypadku zupy w wersji wege/vegan, a drugi polecam osobom, które nie unikają produktów odzwierzęcych.
- Bulion: Niezbędny element każdej zupy. Proponuję użyć takiego długo gotowanego, esencjonalnego bulionu w celu podbicia wartości odżywczej. Ja korzystam w tym celu z szybkowaru, dzięki czemu gotowym bulionem mogę cieszyć się już po 30 minutach zamiast 4 godzin… 🙂 U mnie ten konkretny powstał na kurzych łapkach, jakichś skrawkach drobiowego mięsa, a dla smaku i aromatu dorzuciłam doń także wędzonki.. Wyszedł meeega tłusty. 😛 Weganie i wegetarianie oczywiście mogą użyć bulionu warzywnego.
- Śmietana: Śmietana kwaśna kokosowa (lub zwykła jeśli tolerujesz nabiał) jest dodatkiem całkowicie opcjonalnym. No chyba, że – tak jak ja – należysz do fanów zup zabielanych… 🙂
- KETO makaron: Na przykład makaron shirataki (konjac) lub inny – do wyboru według własnych upodobań oraz dostępności.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
☆ KETO JADŁOSPIS NA JESIEŃ ☆
Dołącz do Plemienia Modern Cavegirl jako Szaman i odbierz zbilansowany jesienny KETO jadłospis na 7 dni o odżywczości 1500 kcal.
✓ Zrób sobie prezent na jesień!
Zupa grzybowa
Składniki
- 0,5 szt. cebula duża
- 2 łyżki masło klarowane
- 0,5 kg grzyby leśne
- 100 g śmietana kokosowa PlantOn Sour Creamo
- 1 opakowanie makaron shirataki (ok. 200 g po odsączeniu)
- 0,5 l bulion mięsnego długo gotowanego lub warzywnego w wersji wege/vegan
- 0,5 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska (lub więcej, do smaku)
- 2 szczypty pieprz duże
Sposób przygotowania
- Cebulę posiekać drobno i zeszklić na maśle w garnku lub na patelni. Grzyby posiekać na kawałki, dodać do cebuli. Posolić i dusić przez ok. 15 minut aż grzyby będą całkiem miękkie. Doprawić pieprzem. Zestawić z ognia i dodać śmietany (zahartować ją najpierw odrobiną gorących grzybów). Następnie połączyć z bulionem i gotować jeszcze ok. 5 minut. Podawać z makaronem shirataki (ja dodaję makaron bezpośrednio do zupy).
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.