banner keto menu
keto zupa grzybowa
Europejska Jesień Keto Low Carb Paleo Polska Vegan Wege Zupa

Keto zupa grzybowa (Paleo, LowCarb)

Keto zupa grzybowa – efekt mało spektakularnego grzybobrania

Pierwszego dnia jesieni miałam okazję udać się na grzybobranie, z czego ochoczo skorzystałam. 🙂 Pogoda w ostatnich dniach była obiecująca w kontekście potencjalnych zbiorów. Zresztą sama możliwość pochodzenia po lesie była na tyle kusząca, że nie mogłam sobie tej przyjemności odmówić. Na miejscu okazało się niestety, że grzybów jest tyle co kot napłakał. 🙁 Na szczęście wzięłam ze sobą aparat, dzięki czemu, poza pojedynczymi grzybami udało mi się znaleźć kilka sympatycznych kadrów. Bilans tej wyprawy to 0,5 kg mieszanych grzybów (głównie maślaki i podgrzybki), trzy kanie, kilka ciekawych zdjęć i zgubiony nożyk… Mimo to, i tak jestem z niej zadowolona. 🙂

Jeszcze tego samego dnia powstała keto zupa grzybowa, a na drugie mieliśmy smażone kanie. Bazą zupy jest esencjonalny bulion na drobiu i wieprzowinie. I chociaż przepis jest bardzo prosty, to postanowiłam się nim z Wami podzielić.

Keto zupa grzybowa – składniki

Oto, czego potrzebujecie do jej wykonania:

🍄 Grzyby leśne 🍄

Najlepiej takie własnoręcznie uzbierane, ale kupne też się nadadzą… 😉 Możecie użyć takich z mrożonki lub nawet kurek dostępnych jeszcze w sklepach. Ostatecznie mogą być także pieczarki, a dla smaku i aromatu dodajcie po prostu kilka suszonych prawdziwych grzybów.

🧅 Cebula 🧅

Jest zwyczajowym dodatkiem nie tylko do dań mięsnych, ale także wegetariańskich, w tym dań z grzybami w roli głównej… Ja nie wyobrażam sobie grzybów – czy to w postaci sosu czy też zupy – bez dodatku cebuli.

🧈Tłuszcz🧈

Tutaj właściwie wybór należy do Was. Nada się każdy tłuszcz nasycony. Ja do obróbki termicznej z reguły używam rafinowanego oleju kokosowego lub masła klarowanego. Pierwszy sprawdzi się w przypadku zupy w wersji wege/vegan, a drugi polecam osobom, które nie unikają produktów odzwierzęcych.

🍲 Bulion 🍲

Niezbędny element każdej zupy. Proponuję użyć takiego długo gotowanego, esencjonalnego bulionu w celu podbicia wartości odżywczej. Ja korzystam w tym celu z szybkowaru, dzięki czemu gotowym bulionem mogę cieszyć się już po 30 minutach zamiast 4 godzin… 🙂 U mnie ten konkretny powstał na kurzych łapkach, jakichś skrawkach drobiowego mięsa, a dla smaku i aromatu dorzuciłam doń także wędzonki.. Wyszedł meeega tłusty. 😛 Weganie i wegetarianie oczywiście mogą użyć bulionu warzywnego.

zupa grzybowa
Keto zupa grzybowa

🥥 Śmietana kokosowa (kwaśna) 🥥

Śmietana kokosowa (u mnie zawsze PlantOn Sour Creamo) jest dodatkiem całkowicie opcjonalnym, no chyba, że – tak jak ja – jesteście fanami zup zabielanych… 🙂 W wersji bez nabiału najlepiej sprawdza się wspomniana śmietana kokosowa. Jeśli ktoś nie stosuje w swojej diecie takich ograniczeń, z powodzeniem może użyć zwykłej kwaśnej śmietany lub nawet słodkiej tłustej śmietanki (w zależności od poziomu tłustości bulionu).

🍜 Makaron shirataki 🍜

Lub też inny niskowęglowodanowy makaron – do wyboru według własnych upodobań oraz dostępności. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie zupa grzybowa istnieje tylko w wersji z makaronem… 😀 Jeśli chcecie zaszaleć, to możecie przygotować makaron shirataki sami według instrukcji podanych tutaj. Jeśli nie, nadal pozostaje mnóstwo kupnych opcji. Makaron shirataki/konjac jest dostępny już nawet w supermarketach.

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Modern Cavegirl
Pyszna i aromatyczna zupa ze skarbów jesieni, czyli keto zupa grzybowa. Rozgrzeje, nasyci i na pewno Wam zasmakuje! 🙂
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 30 mins
Rodzaj dania Zupa
Kuchnia Europejska, Polska
Porcje 6 porcji
Kalorie 88 kcal

Składniki
  

  • 0,5 cebuli dużej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 0,5 kg grzybów leśnych
  • 100 g śmietany kokosowej PlantOn Sour Creamo
  • 1 opakowanie makaronu shirataki (ok. 200 g po odsączeniu)
  • 0,5 l bulionu mięsnego długo gotowanego lub warzywnego w wersji wege/vegan
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej (lub więcej, do smaku)
  • 2 szczypty pieprzu duże

Sposób przygotowania
 

  • Cebulę posiekać drobno i zeszklić na maśle w garnku lub na patelni. Grzyby posiekać na kawałki, dodać do cebuli. Posolić i dusić przez ok. 15 minut aż grzyby będą całkiem miękkie. Doprawić pieprzem. Zestawić z ognia i dodać śmietany (zahartować ją najpierw odrobiną gorących grzybów). Następnie połączyć z bulionem i gotować jeszcze ok. 5 minut. Podawać z makaronem shirataki (ja dodaję makaron bezpośrednio do zupy).
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

1.  Keto zupa grzybowa sprawdzi się również w postaci zupy krem. Należy wtedy odpowiednio zredukować ilość użytego płynu i zblendować całość na gładką masę. 

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 88 kcal
Tłuszcz: 6,3 g
Węglowodany: 2,6 g
Błonnik 5,1 g
Białko 3,3 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating