Keto makaron jajeczny, czyli dieta ketogeniczna w wydaniu włoskim
Tęsknicie za włoską pastą na diecie niskowęglowodanowej i bezzbożowej…? Ja muszę przyznać, że makaron to była moja największa tęsknota… I choć mamy do dyspozycji makaron shirataki, którego smak i konsystencję ja akurat akceptuję, to jednak to nie jest TO… Zresztą według mnie on się najlepiej komponuje z daniami kuchni azjatyckiej. Co jednak jak złapie nas ochota na kuchnię włoską…? Do niedawna wydawało mi się, że jedyna opcja to obejść się smakiem lub naruszyć zasady diety. Ale okazuje się, że i na to jest rozwiązanie… 😀 Domowy keto makaron jajeczny w typie włoskiej pasty to nic skomplikowanego, ale przydaje się specjalna maszynka do makaronu.
Makaron wypróbowałam już w dwóch wersjach – na całych jajkach oraz na żółtkach i przedstawiam Wam dzisiaj obie. Różnią się one nie tylko pod względem wartości odżywczej, ale także struktury produktu końcowego. I co ciekawe – moim zdaniem dużo lepszy pod względem końcowej konsystencji jest ten na całych jajkach. Bardziej trzyma formę i łatwiej się z nim pracuje. W smaku nie wyczułam specjalnej różnicy między jednym a drugim, co tym bardziej przemawia za wersją pierwszą… Od razu przestrzegam, że makaron odrobinę się łamie po ugotowaniu i dużo bardziej wytrzymałe są jego krótkie formy (fusilli, penne, kokardki, łazanki itp.) w przeciwieństwie do np. linguine.
TUTAJ znajduje się treść tylko dla członków Plemienia Modern Cavegirl. Zaloguj się lub dołącz do Plemienia w roli ŁOWCY, aby uzyskać dostęp. Więcej o Plemieniu przeczytasz tutaj.
Dzień dobry. Czy ten przepis na makaron niskowęglowodanowy jajeczny ma w składzie produkty mleczne? Chcę wiedzieć zanim wykupię dostęp bo sama robię makarony ale córka ma alergię na mleko. 😉
Dzień dobry Małgorzato! Nie, przepis jest całkowicie bezmleczny, więc jeśli córka nie ma innych alergii, to będzie bezpieczny. 🙂