Keto chałwa – orientalny cukierek w wersji niskowęglowodanowej
Lubicie keto słodkości, prawda…? 😉 Ja też, ale tylko takie, które są przy okazji skarbnicą wartości odżywczych. Dokładnie tak jest w tym przypadku… Keto chałwa to w gruncie rzeczy sezam, a ten jest świetnym źródłem żelaza, magnezu, miedzi, cynku oraz wapnia. Wszystkie te minerały są mile widziane. Natomiast o ten ostatni jest szczególnie ciężko, jeśli stosuje się dietę bezmleczną. Dlatego warto włączyć sezam do menu jeśli – tak, jak ja – nie jecie nabiału lub jadacie go wyjątkowo rzadko.
Sezam sprawdza się świetnie w wytrawnych daniach kuchni azjatyckiej, jednak używa się go tam w niewielkich ilościach. Tutaj sezam to główny składnik, dlatego można cieszyć się jego wyrazistym smakiem oraz pełnią korzyści, które płyną z jego konsumpcji. Dla zainteresowanych ciekawostka – w niektórych kuchniach do zrobienia chałwy używa się nie tylko ziaren sezamu, lecz także maku, słonecznika, orzechów i bakalii, także pole do popisu jest ogromne… Ale dzisiaj wersja podstawowa. 🙂
Keto chałwa – składniki
Sezam
Sezam występuje w dwóch wersjach kolorystycznych – białej oraz czarnej. Ja do chałwy użyłam jasnego, ale nie ma przeciwwskazań, żeby skorzystać z tej drugiej opcji… Oprócz wspomnianych minerałów, dostarczy sporą porcję białka i tłuszczów (głównie jedno- i wielonienasyconych) oraz błonnika, przy jednoczesnej niskiej zawartości węglowodanów (ok. 10 g na 100 g). Stąd jest to produkt przyjazny diecie ketogenicznej.
Keto słodzidło
Wybierz keto słodzik w proszku z dozwolonych keto produktów. Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Zdecydowanie mile widziane, żeby substancja słodząca miała formę pudru. No chyba, że Wasz malakser lub blender jest niesłychanie wysokiej mocy… 🙂
Tłuszcz
Opcjonalny (sezam ma go pod dostatkiem)… Jednak jeśli Wasz – tak, jak mój – okaże się suchy można dodać trochę oleju sezamowego, aby uzyskać odpowiednią konsystencję produktu końcowego.
Wanilia
W postaci ekstraktu waniliowego lub sproszkowanej wanilii. No chyba, że chcecie nadać chałwie inny ulubiony smak, to ekstrakt pomarańczowy lub migdałowy nada się równie dobrze… 🙂 Jeśli zależy Wam na bardziej tradycyjnym smaku, można także dodać odrobinę miodu lub napoju bolero o smaku miodowym…
Chałwa
Wyposażenie
Składniki
- 200 g sezam
- 50 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol w pudrze
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- ½ łyżeczki ekstrakt z wanilii lub ekstrakt waniliowy
- 1 łyżeczka olej sezamowy
- pistacje lub inne orzechy do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Sezam uprażyć na złoto na suchej patelni mieszając od czasu do czasu (ok. 8 minut na średniej mocy palnika). Lekko przestudzić.
- Umieścić z solą, słodzidłem oraz wanilią w malakserze. Ucierać, ściągając na bieżąco masę ze ścianek aż do uzyskania gładkiej masy o konsystencji plasteliny. Dodać olej sezamowy jeśli występują problemy z uzyskaniem odpowiedniej konsystencji.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.