Ostatnio powstała keto chałwa, więc nie mogłam się oprzeć i na jej bazie zrobiłam keto tort makowo – chałwowy… Tym bardziej, że była ku temu odpowiednia okazja, a mianowicie urodziny mojego taty. Cóż to jest za smak – upojny, głęboki, no po prostu idealny… 😛 Ja nie jestem jakąś szczególną fanką chałwy i sezamu, ale ten smak mnie uwiódł na całego. Jeśli chodzi o moje niskowęglowodanowe torty, to poprzeczka już była ustawiona wysoko, ale ten keto tort zdecydowanie przeskoczył wszystkie dotychczasowe…! 😀
Jeśli więc szukacie czegoś na specjalną okazję, to serdecznie polecam ten przepis! 🙂
🧽 Biszkopt 🧽
Tym razem wersja li tylko na żółtkach (!)… Kto ma je w nadmiarze lub dysponuje żółtkami w proszku, pewnie się skusi… 😀 Jeśli chodzi o mąkę, to została użyta tylko odtłuszczona mąka migdałowa. Biszkopt został wzbogacony suchym makiem i spulchniony sodą kuchenną oraz kamieniem winnym, jednak z powodzeniem można postawić tutaj na proszek do pieczenia. Wychodzi niezwykle bogaty w smaku, idealny jako baza do przekładanych keto ciast i tortów.
🍬 Keto słodzidło 🍬
Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Najlepiej, żeby substancja słodząca miała formę pudru.
🥛 Mleko kokosowe 🥛
Zdecydowanie takie w puszce i czym gęstsze tym lepsze… 🙂 Mi udało się dostać takie o zawartości ekstraktu kokosowego na poziomie 91% (Vitasia Coconut Milk Creamy) i to był strzał w dziesiątkę! Niestety miało ono w składzie gumę guar, ale przy tym także bardzo kremową konsystencję. Muszę przyznać, że do kremu nadawało się wyśmienicie. Równie dobrze powinna sprawdzić się tutaj także prawdziwa śmietanka kokosowa.

🍯 Keto chałwa 🍯
U mnie waniliowa. Jest to keto przysmak z orientalnym rodowodem, bazujący na sezamie. Najlepiej domowa, zrobiona na bazie tego przepisu. Jeśli wolicie iść na skróty, to równie dobrze sprawdzi się tahini… Tylko zwiększcie wtedy odrobinę ilość keto słodzidła i substancji żelującej.
🐄 Żelatyna 🐄
Zwyczajowo stosowana jest jako składnik galaretek i deserów na zimno. Stanowi ona czyste białko zwierzęce, bogate w bardzo dobrze przyswajalne aminokwasy. Żelatyna jest zbawienna dla naszych jelit, regenerując je i naprawiając tzw. przeciekające jelita. Dlatego warto ją wprowadzić do menu na stałe, nie tylko w postaci deserów… 😛 Istotną kwestią jest jej pochodzenie. Najlepiej, żeby była ekologiczna lub z naturalnego chowu (z bydła pastwiskowego). W wersji wegetariańskiej można spróbować ją pominąć lub użyć agaru do utrwalenia kremu.

Tort makowo – chałwowy
Wyposażenie
Składniki
Biszkopt
- 12 szt. żółtka
- 80 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 240 ml gęste mleko kokosowe
- ½ łyżeczki wanilia suszona
- 120 g odtłuszczona mąka migdałowa
- 1 łyżeczka soda kuchenna
- 1 łyżeczka cream of tartar (kamień winny)
- 20 g mak niebieski
Do nasączenia blatów
- 25 ml rum
Krem chałwowy
- 1 szt. mleko kokosowe w puszce (tylko stała część – u mnie 360 g)
- 80 g chałwa waniliowa najlepiej domowa z tego przepisu
- 40 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol w pudrze
- 1 łyżeczka żelatyna (czubata)
Dekoracja
- 20 g chałwa waniliowa najlepiej domowa z tego przepisu
- 15 g płatki migdałowe
Sposób przygotowania
Biszkopt
- Żółtka ubić na jasną masę ze słodzidłem i solą. Dodać mleko kokosowe i ubijać do połączenia składników. Suche składniki wymieszać ze sobą i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką lub trzepaczką na niskich obrotach. Przelać ciasto do tortownicy o Ø20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° i piec ok. 45 – 50 minut do lekkiego przyrumienienia. Ostudzić. Przekroić na dwa blaty.
- Alternatywnie można ciasto podzielić na dwie porcje i upiec blaty osobno zmniejszając czas pieczenia do ok. 35 – 40 minut.
Krem
- Mleko kokosowe ubić z chałwą i słodzidłem. Żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody, a gdy nasiąknie, dodać 1 łyżkę wrzątku i wymieszać. Płynną żelatynę wlać do kremu i wymieszać.
- Pierwszy blat ułożyć na dnie tortownicy, a wokół niego zamknąć obręcz (rant do pieczenia). Nasączyć go połową rumu i wyłożyć ok. połowę kremu. Powtórzyć z drugim blatem i prawie całą pozostałą porcją kremu (zostawić odrobinę na boki). Wstawić do lodówki na ok. 30 minut (aż krem stężeje).
Dekoracja
- Boki tortu obłożyć pozostałym kremem i posypać płatkami migdałowymi. Wierzch posypać kawałkami chałwy. Wstawić tort do lodówki na minimum 2 h, a najlepiej na całą noc.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.