Keto Sałatka z Serc Palmy z Krewetkami to świetna propozycja, szczególnie dla miłośników orientalnych smaków, gdyż stanowi luźną wariację na temat Pad Thai. Ten aromatyczny posiłek, który można spożywać zarówno na zimno, jak i na ciepło to doskonały pomysł na urozmaicenie diety ketogenicznej.
Keto sałatka z serc palmy – majowy hit sałatkowy
Zaczyna się majówka 2022, a wraz z nią grille, pikniki, wycieczki i ogólnie spędzanie czasu w plenerze. Tym bardziej, że pogoda zapowiada się wyjątkowo dobrze. Pomyślałam więc, że to dobry moment na sałatkę… 🙂 Taką, która będzie pasować i na grilla, i na wynos. Pod warunkiem, że lubisz kuchnię azjatycką… Ja bardzo lubię, a najbardziej pociąga mnie ta feeria smaków i aromatów.
Ta sałatka to bowiem takie trochę pad thai, tylko na zimno. Oczywiście nie uświadczycie tutaj makaronu ryżowego, gdyż w tej roli występuje makaron z serca palmy. Ale sam sos i udział orzechów arachidowych budzi skojarzenia właśnie z tym tajskim daniem.
Sałatka z serc palmy z krewetkami – składniki główne
Jako źródło białka, zastosowałam krewetki. Uważam, że wyjątkowo tutaj pasują. Jednak można zastąpić je właściwie dowolnym innym mięsem, np. kawałkami piersi z kurczaka lub wołowinę w paskach. Myślę, że keto sałatka z serc palmy całkiem dobrze sprawdzi się także bez dodatku protein, jako dodatek do grillowanych mięs lub ryb.
W tej roli ogórek świeży oraz marchew pokrojona w paseczki julienne. Można także użyć spiralizera, uzyskując takie warzywne spaghetti. Warto także dorzucić tutaj także szczypiorek.
Makaron z serca palmy
Są to po prostu serca palmy w paseczkach kształtem przypominających spaghetti. Jest to produkt typowy dla kuchni azjatyckiej i zawiera bardzo mało kalorii i węglowodanów, więc jest mocno przyjazny diecie ketogenicznej. Oferuje za to dość dużo błonnika, dzięki czemu jest dobrym „wypełniaczem”. W smaku serca palmy są natomiast bardzo neutralne, więc dobrze współgrają z intensywnym w smaku sosem.
Sałatka z serc palmy z krewetkami – sos
Aminokwasy kokosowe
Aminokwasy kokosowe to ekstrakt z miąższu kokosa, który został poddany fermentacji, a w smaku i konsystencji mocno przypomina sos sojowy. Stanowi więc jego świetną i dużo zdrowszą alternatywę. Dlaczego zdrowszą? Ponieważ do jego przygotowania nie używa się ani soi, ani pszenicy, więc jest on dużo bezpieczniejszy dla alergików czy osób zmagających się z chorobami tarczycy (które powinny unikać produktów przetwórstwa soi). Jego jedyną wadą jest ograniczona jeszcze dostępność na rynku, ale i to się powoli zmienia…
Sos rybny
Sos o intensywnym smaku i aromacie, pozyskiwany w procesie fermentacji ryb. Przyprawa szeroko stosowana w kuchni azjatyckiej. Przy wyborze tego produktu należy zwrócić szczególną uwagę na skład, bo producenci lubią dodawać doń cukru. Prawdziwy sos rybny powinien jednak składać się tylko z ryb, wody i soli. Gorąco polecam markę Red Boat.
Tłuszcz
Tutaj właściwie jedyny słuszny wybór to olej sezamowy. Ma on intensywny smaku i aromat tak charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej, w tym przede wszystkim kuchni tajskiej. Jeśli go nie posiadacie, to można go zastąpić innym olejem orzechowym lub ostatecznie – łagodną w smaku oliwą z oliwek.
Masło orzechowe i orzechy
U mnie prawdziwe masło orzechowe 100%, ale może to być równie dobrze tahini, czyli pasta z sezamu. Chodzi o to, żeby nadać sosowi kremową konsystencję i lekko go zagęścić. No i rzecz jasna – o orzechowy smak. 🙂 Jako wykończenie natomiast dodaje się także posiekane orzechy arachidowe, które nadają przyjemnej chrupkości.
Sos sriracha lub sambal oelek
Dla ostrości… 🙂 Zarówno jeden, jak i drugi sos jest zrobiony na bazie chili, można zatem skorzystać z któregokolwiek z nich.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:

Sałatka z serc palmy z krewetkami
Wyposażenie
- nożyk do julienne
Składniki
- 1 puszka makaron z serca palm
- 1 szt. marchew
- 1 szt. ogórek świeży krótki
- 0,5 pęczka szczypiorek cienki
- 2 łyżki masło orzechowe (ok. 25 g)
- 2 łyżki olej sezamowy
- 2 łyżki aminokwasy kokosowe
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 łyżka ocet ryżowy lub kokosowy
- 1 łyżka sos sriracha lub sambal oelek
- 0,5 łyżeczki sos rybny
- 1 ząbek czosnek przeciśnięty przez praskę
- 0,5 łyżki sezam
- 0,5 łyżki imbir świeży zmiażdżony
- 20 g orzechy arachidowe
Krewetki
- 225 g krewetki tygrysie lub białe (rozmrożone)
- 1 łyżka olej kokosowy
- sól do smaku
Sposób przygotowania
- Ogórka i marchewkę pokroić w paseczki julienne. Szczypiorek pokroić drobno. Spaghetti z serca palmy odcisnąć w dłoniach z płynu. Pozostałe składniki wymieszać dokładnie w misce aż powstanie jednorodna emulsja. Dorzucić warzywa i serca palmy i obtoczyć dokładnie w sosie. Odstawić na min. 30 minut do marynowania. W tym czasie przygotować krewetki.
- Krewetki obsuszyć na ręczniku papierowym. Olej kokosowy rozgrzać na patelni i usmażyć na nim krewetki (nie dłużej niż po dwie minuty na każdą stronę). Posolić.
- Sałatkę serwować posypaną krewetkami oraz posiekanymi orzechami arachidowymi.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.