Keto zapiekany budyń – letnia propozycja deserowa
Dzisiaj jedziemy ze słodkościami… 🙂 Nie ma to, co niezawodny, szybki i prosty w przygotowaniu oraz smaczny keto deser. Taki przydaje się zarówno na co dzień, jak i w przypadku niespodziewanych gości. A ten jest kilkuskładnikowy i praktycznie bezobsługowy. Jest to coś w rodzaju zapiekanego budyniu (z ang. custard) albo crème brûlée. Tym bardziej, że wierzch sam się karmelizuje pod koniec pieczenia… Nie trzeba się już bawić w opalanie palnikiem… 😀
Sam w sobie smakuje wyśmienicie, jest kremowy i aksamitny w konsystencji. Jednak jak się zaserwuje go z owocami, doświadczenie kulinarne wchodzi na wyższy poziom… I to Wam serdecznie polecam. 🙂 Sprawdzą się tutaj wszelkie owoce sezonowe, w tym przede wszystkim te jagodowe (truskawki, borówki, maliny, itp.), ale także konfitury lub frużeliny.
Keto zapiekany budyń – składniki
Jajka
A raczej same żółtka, choć na całych jajach też się robi. Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają dużo więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
Keto słodzidło
Wybierz keto słodzik z polecanych keto produktów. Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.
Mleko kokosowe
Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki (dopasowując jednocześnie ilość mąki). W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.
Wanilia
Jako przyprawa. W postaci ekstraktu waniliowego lub sproszkowanej wanilii. Jak dla mnie jest to niezbędny składnik większości słodkich wyrobów, w tym keto ciast i deserów.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Keto zapiekany budyń
Składniki
- 200 ml gęste mleko kokosowe
- 3 szt. żółtka
- 2 łyżki keto słodzidło np. alluloza, erytrytol
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 0,5 łyżeczki olej kokosowy do wysmarowania kokilek
- owoce do przybrania np. truskawki, borówki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Spód i boki kokilek wysmarować olejem kokosowym.
- Mleko, żółtka, wybrane słodzidło i ekstrakt waniliowy wymieszać do połączenia składników. Wlać do kokilek. Wstawić do większej formy wypełnionej wodą (do połowy wysokości kokilek).
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160° z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 35 – 40 minut aż wierzch się lekko skarmelizuje. Ostudzić. Można przed podaniem schłodzić w lodówce.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.