keto zapiekany budyń

Keto zapiekany budyń (Paleo, LowCarb)

Keto zapiekany budyń – letnia propozycja deserowa

Dzisiaj jedziemy ze słodkościami… 🙂 Nie ma to, co niezawodny, szybki i prosty w przygotowaniu oraz smaczny keto deser. Taki przydaje się zarówno na co dzień, jak i w przypadku niespodziewanych gości. A ten jest kilkuskładnikowy i praktycznie bezobsługowy. Jest to coś w rodzaju zapiekanego budyniu (z ang. custard) albo crème brûlée. Tym bardziej, że wierzch sam się karmelizuje pod koniec pieczenia… Nie trzeba się już bawić w opalanie palnikiem… 😀

Sam w sobie smakuje wyśmienicie, jest kremowy i aksamitny w konsystencji. Jednak jak się zaserwuje go z owocami, doświadczenie kulinarne wchodzi na wyższy poziom… I to Wam serdecznie polecam. 🙂 Sprawdzą się tutaj wszelkie owoce sezonowe, w tym przede wszystkim te jagodowe (truskawki, borówki, maliny, itp.), ale także konfitury lub frużeliny.


WIĘCEJ O OWOCACH NA KETO DIECIE
Całą prawdę o owocach na diecie ketogenicznej poznacie w kompleksowym przewodniku po diecie ketogenicznej

Keto zapiekany budyń – składniki

🥚 Jajka 🥚

A raczej same żółtka, choć na całych jajach też się robi. Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają dużo więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

🍬 Keto słodzidło 🍬

Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.

zapiekany budyń
Keto zapiekany budyń

🥛 Mleko kokosowe 🥛

Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki (dopasowując jednocześnie ilość mąki). W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.

✨ Wanilia ✨

Jako przyprawa. W postaci ekstraktu waniliowego lub sproszkowanej wanilii. Jak dla mnie jest to niezbędny składnik większości słodkich wyrobów, w tym keto ciast i deserów.

keto zapiekany budyń

Keto zapiekany budyń

Modern Cavegirl
Keto zapiekany budyń to prosty, szybki w przygotowaniu i jednocześnie efektowny niskowęglowodanowy deser. Nada się i na co dzień jako zaspokojenie ochoty na małe co nieco, jak i dla gości, zwłaszcza podany w towarzystwie sezonowych owoców, np. truskawek, malin czy borówek. Pycha!
Czas przygotowania 5 minutes
Czas gotowania 35 minutes
Czas całkowity 40 minutes
Rodzaj dania Deser
Porcje 2 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege

Wyposażenie

Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny ketogeniczny jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści!

Sposób przygotowania
 

  • Spód i boki kokilek wysmarować olejem kokosowym.
  • Mleko, żółtka, wybrane słodzidło i ekstrakt waniliowy wymieszać do połączenia składników. Wlać do kokilek. Wstawić do większej formy wypełnionej wodą (do połowy wysokości kokilek).
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 160° z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 35 – 40 minut aż wierzch się lekko skarmelizuje. Ostudzić. Można przed podaniem schłodzić w lodówce.
POTRZEBUJESZ ZBILANSOWANEGO KETO JADŁOSPISU?Sprawdź kolekcję moich keto jadłospisów zoptymalizowanych pod kątem adaptacji i/lub redukcji albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie! –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Keto zapiekany budyń
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
286.03
% RWS*
Tłuszcz
 
27.14
g
16
%
Tłuszcze nasycone
 
20.41
g
128
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
1.15
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
3.23
g
Cholesterol
 
291.6
mg
97
%
Potas
 
32.39
mg
1
%
Węglowodany
 
3.83
g
13
%
Cukier
 
2.41
g
Białko
 
5.89
g
6
%
Witamina A
 
389.34
IU
8
%
Wapń
 
35.06
mg
4
%
Żelazo
 
0.73
mg
4
%
Węglowodany netto
 
3.83
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu