Sałatka z łososiem, awokado i grejpfrutem to pyszne połączenie składników, które dodatkowo wspiera zdrowie i proces odchudzania. To niskowęglowodanowe danie świetnie sprawdzi się jako śniadanie lub lekki lunch. Włączenie go do menu diety ketogenicznej będzie wymagać precyzyjnego doboru pozostałych posiłków, ale zapewniam, że warto!
Sałatka z awokado, grejpfruta i łososia – idealna letnia przekąska
Wraz z nadejściem kalendarzowego lata zrobiło się naprawdę gorąco… Jakby na hasło: LATO ktoś wcisnął specjalny włącznik… 😉 No ale tak ma być… I choć lubię lato, to wysokie temperatury potrafią mi się dać we znaki… No chyba, że mam przyjemność leżeć sobie na leżaczku pod parasolem gdzieś nad wodą – to wtedy mi nie przeszkadzają… 😀 Wydaje mi się zresztą, że większość z nas ma dokładnie tak samo. 🙂 Rzeczywistość jest jednak dużo bardziej przyziemna i spośród kilkudziesięciu dni lata, większość z nas ma okazję tylko kilka spędzić sobie we wspomnianej scenerii. Pozostały letni czas spędzamy w miastach, w biurach i domach, gdzie upały potrafią zmęczyć…
Co wtedy…? Proponuję menu na zimno. Na przykład w postaci takiej oto pięknej i pysznej sałatki. Sałatka z awokado, grejpfruta i łososia wędzonego to bowiem świetny sposób na orzeźwienie, dodatkowo wzmocnione poprzez udział cytrusów!
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis oferuje kilka zalet, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- wysoka zawartość białka zapewnia uczucie sytości na długo i sprzyja regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu ułatwia kontrolę apetytu oraz dostarcza budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- duży udział błonnika pomaga kontrolować glikemię i uruchomić tryb spalania tkanki tłuszczowej, co ułatwia walkę z otyłością, zwłaszcza brzuszną
- kwasy omega-3 oraz antyoksydanty działają przeciwutleniająco i sprzyjają redukcji stanów zapalnych
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Sałatka z awokado, grejpfruta i łososia – składniki
Łosoś wędzony
Lub inna morska ryba. Najważniejsza jest tutaj jakość surowca. Łosoś jest uznawany za jedną z najszlachetniejszych ryb i fakt jest taki, że zawiera on mnóstwo dobroczynnych omega-3. Jeśli jednak kupicie łososia podrzędnej jakości, to zamiast oddziałujących przeciwzapalnie kwasów tłuszczowych, możecie spodziewać się w to miejsce raczej toksyn. Nie ma wtedy mowy o jego dobroczynnym działaniu na zdrowie. Dlatego zawsze, kiedy mam okazję staram się kupować łososia dzikiego (pacyficznego) zamiast tego hodowlanego (atlantyckiego). Na opakowaniu powinna widnieć informacja o tym czy pochodzi on z hodowli czy z połowów. Niestety dostępność tej opcji jest znacznie mniejsza i wychodzi dużo drożej. Dlatego, jeśli decyduję się na łososia hodowlanego, to tylko ekologicznego.
Awokado
Mój ulubiony składnik smoothie i koktajli śniadaniowych. 🙂 Nadaje im wspaniałą aksamitną konsystencję. No i stanowi świetne źródło zdrowych tłuszczy. Uwielbiam awokado zarówno na słodko (na przykład w postaci czekoladowego musu), jak i w sałatkach. Stanowi ono świetny składnik różnego rodzaju przekąsek, gdyż jest wysoko odżywcze i mocno sycące.
Grejpfrut
Owoc cytrusowy, który zachwyca szeroką gamą smaków. Gorzki, słodki i kwaśny konkurują tutaj ze sobą o prym decydując o końcowym smaku owocu. Jest on jednocześnie najbardziej niskowęglowodanowym cytrusem. No może poza cytryną… 🙂 Zawiera ok. 6 g węglowodanów netto, co czyni go bardzo przyjaznym diecie ketogenicznej. Dodatkowo, zawiera mnóstwo witaminy C, witaminy A i potasu. A jeśli mowa o grejpfrucie czerwonym, to także likopenu i karotenu. Szkoda więc nie korzystać z takiego dobrodziejstwa… 🙂
Sos
Każda szanująca się sałatka idzie w parze z sosem. Z reguły na bazie oliwy lub majonezu. Dzisiaj kolejny już raz decyduję się na coś w rodzaju winegretu na bazie musztardy i soku z cytryny.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Sałatka z awokado, grejpfruta i łososia
Składniki
- 100 g grejpfrut (ok. ⅓ średniej sztuki)
- 70 g awokado (ok. 0,5 szt.)
- 100 g łosoś wędzony
- 5 g cebula czerwona
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 łyżka musztarda
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 1 garść pistacje lub inne orzechy (opcjonalnie)
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
Sposób przygotowania
- Grapefruita obrać i "wyfiletować" cząstki (czyli obrać ze wszelkich skórek i błonek). Awokado pokroić w plastry. Na talerzu ułożyć sałatę, następnie wyłożyć grapefruita i awokado. Przybrać różyczkami z plastrów łososia wędzonego. Czerwoną paprykę pokroić w cienkie plasterki i posypać ją po wierzchu.
- Z soku z cytryny, musztardy i oliwy sporządzić emulsję, dosolić do smaku i polać sałatkę. Ewentualnie posypać orzechami lub pestkami.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.