Keto puree z kalafiora to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego puree ziemniaczanego. Ta pyszna propozycja nie tylko doskonale komponuje się z różnymi daniami, ale także wpisuje się w dietę niskowęglowodanową, taką jak dieta ketogeniczna. W tym artykule przedstawię Ci trzy różne sposoby przygotowania keto puree z kalafiora oraz korzyści dla Twojego zdrowia wynikające z jego konsumpcji.
Korzyści KETO puree kalafiorowego dla Twojego zdrowia
Puree z kalafiora to nie tylko smaczna alternatywa dla tradycyjnych puree, ale również szereg korzyści dla Twojego zdrowia. Oto kilka z nich:
- Niskokaloryczne i niskowęglowodanowe: Kalafior jest niskokalorycznym warzywem, które idealnie wpisuje się w diety o ograniczonej ilości kalorii i węglowodanów. Keto puree z kalafiora jest zatem doskonałym wyborem dla osób, które chcą zredukować ilość spożywanych kalorii i węglowodanów.
- Bogate w błonnik i składniki odżywcze: Kalafior jest bogaty w błonnik, witaminę C i K, kwas foliowy oraz wiele innych składników odżywczych. Spożywanie keto puree z kalafiora może pomóc w uzupełnieniu niedoborów tych cennych składników w diecie.
- Wspomaga odchudzanie: Dzięki niskiej zawartości kalorii i węglowodanów, puree kalafiorowe może być przyjazne dla osób, które chcą schudnąć. Warzywo to daje uczucie sytości, co może pomóc w kontrolowaniu apetytu i utrzymaniu zdrowej wagi.
- Pomaga wzmacniać układ odpornościowy: Dzięki zawartości witaminy C, kalafior wspomaga wzmacnianie układu immunologicznego. Spożywanie puree z kalafiora może przyczynić się do poprawy odporności organizmu i walki z infekcjami.
- Źródło przeciwutleniaczy: Kalafior zawiera antyoksydanty, które pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniem wywołanym przez wolne rodniki. Spożywanie keto puree z kalafiora może wspomagać ochronę organizmu przed chorobami przewlekłymi.
KETO puree z kalafiora na 3 sposoby: Przepisy

Puree z kalafiora z boczkiem i cebulą
To wariacja na temat klasycznego puree, które zostało podkręcone dodatkiem boczku i cebuli. Stanowi świetny dodatek do dań obiadowych, chociaż sprawdzi się także jako samodzielna przekąska.

Puree z kalafiora z boczkiem i cebulą
Wyposażenie
Składniki
- 300 g kalafior
- 20 ml gęste mleko kokosowe
- 50 g boczek wędzony
- 40 g cebula
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- cebula prażona według uznania (opcjonalnie)
- szczypiorek według uznania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Kalafiora ugotować do miękkości, odcedzić i zblendować z mlekiem kokosowym. Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć na chrupko. Zdjąć z patelni, a na tłuszczu podsmażyć cebulę. Gdy zmięknie i lekko się przyrumieni, to także ją zdjąć. Na pozostałym tłuszczu podgrzać puree z kalafiora, dopasowując konsystencję do własnych preferencji. Doprawić solą do smaku.
- Serwować posypany boczkiem i cebulą, a także cebulą prażoną i/lub szczypiorkiem.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Puree z kalafiora z parmezanem i jajkiem w koszulce
Tutaj mamy do czynienia już z kompletnym posiłkiem. Może to być lekkie danie obiadowe lub solidna przekąska. Puree z kalafiora zostało bowiem wzbogacone serem długodojrzewającym i podane w towarzystwie jajka poszowanego.
POZNAJ: Pozostałe przepisy na KETO obiady i kolacje z jajkiem

Puree z kalafiora z parmezanem i jajkiem w koszulce
Składniki
- 300 g kalafior świeży
- 15 g masło klarowane
- 20 ml gęste mleko kokosowe
- 50 g parmezan lub inny ser długo dojrzewający starty
- ⅛ łyżeczki czosnek granulowany
- 2 szt. jajka
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- czosnek niedźwiedzi suszony do smaku
Sposób przygotowania
- Kalafiora ugotować do miękkości, odcedzić i ostudzić. Odcisnąć z wody. Zblendować na gładką masę z mlekiem kokosowym, dodac starty parmezan.
- Masło rozpuścić w rondelku, dodać puree z kalafiora. Podgrzewać do rozpuszczenia sera i uzyskania gładkiej masy. Przyprawić do smaku solą i czosnkiem granulowanym.
- Podawać z jajkiem ugotowanym w koszulce. Wierzch posypać suszonym czosnkiem niedźwiedzim.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Budyniowe puree z kalafiora na słodko
Ostatnia propozycja to pomysł na keto śniadanie na słodko, która sprawdzi się także w roli deseru! 🙂 Zblendowany kalafior został w tym przypadku wzbogacony żółtkami i podany w towarzystwie owoców oraz niskowęglowodanowej czekolady. Pycha, że palce lizać!

Budyniowe puree z kalafiora na słodko
Wyposażenie
Składniki
- 170 g kalafior świeży lub mrożony
- 25 g białko serwatkowe lub inna odżywka białkowa
- 2 szt. żółtka (mogą być w proszku)
- 5 kropli kropelki słodzące o smaku sernika
- truskawki lub inne owoce (opcjonalnie)
- czekolada gorzka lub niskowęglowodanowa (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Kalafiora ugotować do miękkości, odcedzić. Nadal gorący zblendować z odżywką i żółtkami. Dosłodzić do smaku kropelkami słodzącymi.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.