Leniwe zwieńczenie tygodnia
Dzisiaj w typowo weekendowej atmosferze… Czyli leniwie i bez pośpiechu. 🙂 Niedzielę najlepiej bowiem przeznaczyć na rekonwalescencję po trudach całego tygodnia. Z drugiej strony, nie ma nic lepszego w niedzielne popołudnie niż odrobina słodkiego zapomnienia… Serniczki z nerkowców sprawdzą się w tej roli rewelacyjnie. Słodkie nie są one tylko w smaku, ale także w aparycji. Keto serniczki są niewielkich rozmiarów, a każdy z nich stanowi pojedynczą porcję deseru. Nie ma co prawda przeciwwskazań, żeby z tych proporcji zrobić jedno większe ciasto i kroić je potem na mniejsze kawałki, jednak mi taka forma tym razem bardziej przypadła do gustu…
Nerkowce zastępnikiem sera…?
Spód serniczków jest orzechowy. Dokładnie taki sam, jak w przypadku KETO torcika szampańskiego. Oczywiście nie zawierają one ani grama nabiału. Biała masa jest bowiem zrobiona z nerkowców i ma imitować masę serową. Natomiast wierzchnia warstwa to ta sama masa z nerkowców, tylko z dodatkiem owoców. Przed przystąpieniem do przygotowywania serniczków, należy namoczyć nerkowce w wodzie. Najlepiej przez 12 godzin w zimnej wodzie, a jeśli nie ma takiej możliwości, to przynajmniej 3 godziny w ciepłej. Moczenie orzechów nie tylko zaowocuje aksamitną konsystencją masy z nerkowców, ale także sprawi, że są one łatwiejsze w trawieniu. Moczenie orzechów i nasion poprawia także przyswajalność poszczególnych składników mineralnych.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
Kolejna wariacja na temat sernika
Keto serniczki z nerkowców to bardzo przyjemny w odbiorze i niezbyt czasochłonny deser (pomijając oczywiście etap namaczania nerkowców). Idealny na niedzielny podwieczorek. W dodatku w pełni zgodny z dietą ketogeniczną i Paleo! No i jest to także miła odmiana dla wszechobecnego na moim blogu (w tym również w słodyczach) kalafiora… Jak widać tradycyjny sernik można podrobić na wiele sposobów. I to – wierzcie mi – bez utraty walorów smakowych! Najlepiej przekonać się o tym jednak na własnej skórze i przygotować serniczki z nerkowców z poniższego przepisu.
Życzę miłego eksperymentowania!
ZOBACZ TAKŻE: Przepis na idealny KETO sernik
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:

Serniczki z nerkowców
Składniki
Spód
- 50 g orzechy laskowe
- 50 g migdały
- 25 g wiórki kokosowe
- 30 g tahini
Masa sernikowa
- 200 g nerkowce uprzednio namoczonych w wodzie najlepiej przez 12 h
- 100 ml śmietanka kokosowa (gęsta część mocno schłodzonego mleka kokosowego z puszki)
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 5 łyżek nierafinowany olej kokosowy
- 1 szklanka owoce leśne lub maliny (mogą być z mrożonki; uprzednio rozmrożone)
- 8 kropli stewia w płynie
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki spodu zblendować. Otrzymaną masą wyłożyć silikonowe foremki do babeczek. Wstawić do lodówki.
- Nerkowce odsączyć z wody. Wszystkie składniki masy sernikowej oprócz owoców zblendować. Połowę uzyskanej masy sernikowej wyłożyć na spód serniczków. Drugą połowę masy zmiksować z owocami i wyłożyć na białą masę sernikową. Włożyć serniczki do lodówki na min. 1 h do stężenia.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ach, jeśli chcę w większej formie robić, to jaka wielkość?
Wydaje mi się, że jakaś niewielka. Kwadratowa 20 x 20 cm na przykład? Wszystko zależy od tego czy efekt końcowy ma być wyższy czy niższy… 😉
Hejhej! Czym mozna zastapic tahini?
Hej, myślę, że każde masło orzechowe lub pasta (słonecznikowa na przykład) się nada… 🙂