Keto serniczki bez nabiału
Keto Lato Low Carb Paleo Przekąska Wiosna

Keto serniczki z nerkowców (Paleo, LowCarb, bez nabiału)

[ultimate-recipe-jump id=”1761″] [ultimate-recipe-print id=”1761″]
Keto serniczki bez nabiału
Keto serniczki z nerkowców

Leniwe zwieńczenie tygodnia

Dzisiaj w typowo weekendowej atmosferze… Czyli leniwie i bez pośpiechu. 🙂 Niedzielę najlepiej bowiem przeznaczyć na rekonwalescencję po trudach całego tygodnia. Z drugiej strony, nie ma nic lepszego w niedzielne popołudnie niż odrobina słodkiego zapomnienia… 😊 Serniczki z nerkowców sprawdzą się w tej roli rewelacyjnie. Słodkie nie są one tylko w smaku, ale także w aparycji. Keto serniczki są niewielkich rozmiarów, a każdy z nich stanowi pojedynczą porcję deseru. Nie ma co prawda przeciwwskazań, żeby z tych proporcji zrobić jedno większe ciasto i kroić je potem na mniejsze kawałki, jednak mi taka forma tym razem bardziej przypadła do gustu…

Nerkowce zastępnikiem sera…?

Spód serniczków jest orzechowy. Dokładnie taki sam, jak w przypadku tego ciasta. Oczywiście nie zawierają one ani grama nabiału. Biała masa jest bowiem zrobiona z nerkowców i ma imitować masę serową. Natomiast wierzchnia warstwa to ta sama masa z nerkowców, tylko z dodatkiem owoców. Przed przystąpieniem do przygotowywania serniczków, należy namoczyć nerkowce w wodzie. Najlepiej przez 12 godzin w zimnej wodzie, a jeśli nie ma takiej możliwości, to przynajmniej 3 godziny w ciepłej. Moczenie orzechów nie tylko zaowocuje aksamitną konsystencją masy z nerkowców, ale także sprawi, że są one łatwiejsze w trawieniu. Moczenie orzechów i nasion poprawia także przyswajalność poszczególnych składników mineralnych.

Kolejna wariacja na temat sernika

Keto serniczki z nerkowców to bardzo przyjemny w odbiorze i niezbyt czasochłonny deser (pomijając oczywiście etap namaczania nerkowców). Idealny na niedzielny podwieczorek. W dodatku w pełni zgodny z dietą ketogeniczną i Paleo! No i jest to także miła odmiana dla wszechobecnego na moim blogu (w tym również w słodyczach) kalafiora… Jak widać tradycyjny sernik można podrobić na wiele sposobów. I to – wierzcie mi – bez utraty walorów smakowych! Najlepiej przekonać się o tym jednak na własnej skórze i przygotować serniczki z nerkowców z poniższego przepisu albo sernik z tego przepisu.

Życzę miłego eksperymentowania!

Keto serniczki bez nabiału

Serniczki z nerkowców

Kremowe i aksamitne serniczki z nerkowców to świetny pomysł na podwieczorek, nie tylko w leniwe niedzielne popołudnie!
Czas przygotowania 15 mins
Czas całkowity 1 hr 15 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Europejska, Vegan, Wege
Porcje 14 porcji

Składniki
  

Spód

  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g migdałów
  • 25 g wiórków kokosowych
  • 30 g tahini

Masa sernikowa

  • 200 g nerkowców uprzednio namoczonych w wodzie najlepiej przez 12 h
  • 100 ml śmietanki kokosowej (gęsta część mocno schłodzonego mleka kokoswego z puszki)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 5 łyżek oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1 szklanka owoców leśnych lub malin (mogą być z mrożonki; uprzednio rozmrożone)
  • 8 kropli stewii w płynie

Sposób przygotowania
 

  • Wszystkie składniki spodu zblendować. Otrzymaną masą wyłożyć silikonowe foremki do babeczek. Wstawić do lodówki.
  • Nerkowce odsączyć z wody. Wszystkie składniki masy sernikowej oprócz owoców zblendować. Połowę uzyskanej masy sernikowej wyłożyć na spód serniczków. Drugą połowę masy zmiksować z owocami i wyłożyć na białą masę sernikową. Włożyć serniczki do lodówki na min. 1 h do stężenia.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 200 kcal
Tłuszcz: 17,7 g
Węglowodany: 6,8 g
w tym błonnik 1,6 g
Białko 4,7 g

4 Comments

  1. Hejhej! Czym mozna zastapic tahini?

    1. Hej, myślę, że każde masło orzechowe lub pasta (słonecznikowa na przykład) się nada… 🙂

  2. Ach, jeśli chcę w większej formie robić, to jaka wielkość?

    1. Wydaje mi się, że jakaś niewielka. Kwadratowa 20 x 20 cm na przykład? Wszystko zależy od tego czy efekt końcowy ma być wyższy czy niższy… 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating