Keto Torcik szampański (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Keto torcik z galaretką szampańską
Keto Torcik Szampański

Długa tradycja hucznego świętowania Ostatków

Właśnie nadszedł ostatni weekend Karnawału. Nawet nie wiem kiedy to minęło… Uznałam jednak, że należy ten fakt jakoś uczcić. W wielu kulturach to właśnie Ostatki są kulminacyjnym punktem Karnawału, kiedy to odbywają się najhuczniejsze imprezy (Karnawał w Rio, Rosenmontag). Pierwsze co mi więc przyszło do głowy na tę myśl to szampan. I tak właśnie powstał pomysł na ten oto keto torcik szampański. Wiem, wiem- ostatni tydzień obfitował w przeróżne słodkości. Były aż dwa rodzaje donatów- jedne lepsze od drugich! No ale ten keto torcik jest naprawdę niewinny! No może poza alkoholem, bo muszę zdradzić, że poszła do niego prawie cała butelka wina musującego! 😀 Radzę więc nie wsiadać za kierownicę od razu po jego spożyciu!

Zdrowy keto torcik dobry nie tylko na Ostatki

Oczywiście torcik jest zgodny z dietą ketogeniczną, Paleo oraz LowCarb. Zawiera spore ilości prozdrowotnej żelatyny (bardzo łatwo przyswajalne aminokwasy) oraz mleka i jogurtów kokosowych, które z kolei stanowią bogate źródło tłuszczu (olej kokosowy). Jeśli chodzi o żelatynę, to bardzo ważna jest jej jakość. Zwykła sklepowa żelatyna nie należy raczej do zbyt prozdrowotnych, gdyż jest produkowana z najgorszej jakości odpadów zwierząt hodowanych na skalę przemysłową. Zresztą tak, jak ze wszystkim- im bardziej produkt jest naturalny tym lepiej dla naszych organizmów.

Keto torcik szampański
Keto torcik z galaretką szampańską

Cudowny wpływ żelatyny na organizm

Ja kupuję wysokiej jakości żelatynę firmy Vital Proteins z bydła karmionego trawą na iherb.com. Cena jest dosyć wysoka, ale za jakość zwykle płaci się więcej, a żelatyny nie kupuje się codziennie. Żelatyna ma duży wpływ na nasze zdrowie- pozwala zachować jędrną skórę, piękne włosy i mocne paznokcie. Działa korzystnie na nasze stawy oraz pomaga uzdrowić tzw. “nieszczelne jelita”, które to są uznawane za podłoże wielu chorób o charakterze cywilizacyjnym. W tym także choroby Hashimoto i innych chorób autoimmunologicznych.

Odpowiedni dobór składników ma znaczenie

Jeśli jednak długa lista korzyści wynikających ze spożycia żelatyny nie robi na Tobie wrażenia, bo jesteś wegetarianinem albo też odstrasza Cię niska jakość żelatyny dostępnej w sklepach, to na potrzeby tego przepisu można zastąpić ją agarem. Pamiętajmy, żeby wino musujące użyte do tego przepisu było półwytrawne lub wytrawne. Dosłodzimy je potem stewią. W ten sposób ilość węglowodanów zostanie utrzymana na niskim poziomie. A o to nam przecież chodzi w diecie ketogenicznej. Jeśli nie liczycie ich aż tak skrupulatnie, to na wierzchu możecie poukładać jakieś owoce. Wpłynie to na pewno pozytywnie na atrakcyjność torcika nie tylko pod względem wyglądu, ale także smaku.

Jeśli udało mi się Was przekonać, że Ostatki są warte grzechu w postaci tego keto deseru, to poniżej przedstawiam przepis. A zatem miłego gotowania i świętowania!

Wydruk przepisu
Torcik szampański
Keto torcik szampański to szybkie ciasto bez pieczenia na spodzie z orzechów i tahini. Piankowe wnętrze zrobione jest z jogurtów kokosowych i zwieńczone galaretką szampańską. W smaku lekkie i orzeźwiające, mimo, że poszła do niego prawie cała butelka szampana!
Keto torcik z galaretką szampańską
Dania Deser
Kuchnia Europejska
Keyword jogurtowiec, torcik, tort
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 5 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
porcji
Składniki
Nadzienie jogurtowe
Galaretka szampańska
Dania Deser
Kuchnia Europejska
Keyword jogurtowiec, torcik, tort
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 5 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
porcji
Składniki
Nadzienie jogurtowe
Galaretka szampańska
Keto torcik z galaretką szampańską
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki spodu rozdrobnić w malakserze w celu uzyskania konsystencji pasty. Jeśli jest zbyt sucha, dodać jeszcze odrobinę tahini. Okrągłą foremkę o średnicy ok. 20 cm wyłożyć folią spożywczą. Spód pokryć masą orzechową z tahini.
  2. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wina musującego, po czym podgrzać do pełnego rozpuszczenia. Mleko kokosowe ubić mikserem na lekko puszystą masę. dodać jogurty kokosowe i stewię. Połączyć masę z rozpuszczoną żelatyną oraz pozostałą częścią wina musującego. Tężejącą masę wylać na spód z orzechów. Włożyć do lodówki.
  3. Przygotować galaretkę szampańską: żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki wina musującego, podgrzać do rozpuszczenia, wlać pozostałą część wina musującego i dosłodzić stewią. Gdy masa jogurtowa już stężeje wylać galaretkę szampańską na wierzch i schłodzić w lodówce przez ok. 2 h.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 194 kcal

Tłuszcz: 12,1 g

Węglowodany: 7,8 g

Błonnik 1,6 g

Białko 6,7 g

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *