Keyo pankejki dyniowe to pomysł na pyszny poranny posiłek w jesiennych klimatach. Te proste placki na bazie dyni świetnie wpiszą się w menu diety ketogenicznej w ramach śniadania na słodko. Polecam nie tylko miłośnikom dyni!
Leniwe weekendowe poranki
Uwielbiam weekendowe śniadania. O ile w ciągu tygodnia rano starcza mi czasu tylko na kuloodporną kawę, to w weekend staram się znaleźć go więcej na przygotowanie bardziej wyszukanego dania. Czy to na słodko czy też na wytrawnie. Z reguły udaje mi się to zrealizować. Wtedy na stół wjeżdżają na przykład jajka w szynce, jajecznica na boczku albo omlet. Albo tak jak w dniu dzisiejszym- keto pankejki dyniowe.
Ostatnie podrygi dyni
Wiem, że sezon dyniowy powoli przechodzi już do przeszłości. W sklepach zdarza się jednak jeszcze dostać dynię piżmową lub też Hokkaido. Ja otrzymałam w prezencie kilka niewielkich dyń Hokkaido i od razu wiedziałam, że będą z nich pankejki. A przynajmniej z jednej z nich. Pokroiłam ją na kawałki i upiekłam razem z kokosowymi donutami. Potem zmiksowałam na puree (a raczej na gęstą pastę, bo dynia Hokkaido zawiera stosunkowo niewiele wody). Puree z pieczonej dyni leżakowało potem w lodówce, ale w końcu doczekało się swojego entrée podczas dzisiejszego śniadania.
Prosto nie znaczy banalnie
Oczywiście keto pankejki wyszły świetnie. 🙂 Nie jest to skomplikowane danie pod względem składu. Ot- odrobina puree z pieczonej dyni, jajka i trochę mąki kokosowej. Na tym lista składników właściwie się kończy. Do posłodzenia dodałam łyżkę erytrytolu, jednak dynia sama w sobie jest słodkawa, więc można go równie dobrze pominąć. Tym bardziej, że pankejki zostały oblane dość słodkim sosem czekoladowym na bazie ciemnej czekolady z cynamonem oraz masłem migdałowym, które dodają całości słodyczy. Do smażenia wybrałam rafinowany olej kokosowy.
Forma też ma znaczenie
Przy okazji przypomniało mi się, że posiadam fajne silikonowe foremki do smażenia kupione dawno temu w którymś ze sklepów dyskontowych. Keto pankejki dyniowe uzyskały więc miły dla oka kształt serca. W zamyśle miały one służyć do smażenia jajek, ale niestety nie przylegają do dna jak należy, więc przy jajkach się nie sprawdzają. Za to przy gęstszym cieście na pankejki już tak.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Pankejki dyniowe
Składniki
Pankejki dyniowe
- 2 szt. jajka
- 3/4 szklanki mus z dyni pieczonej
- 1 łyżka mąka kokosowa
- 1 łyżka keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1 łyżeczka ekstrakt pomarańczowy
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 15 g olej kokosowy do smażenia (rafinowanego)
Sos czekoladowy
- 30 g czekolada gorzka lub niskowęglowodanowa
- 2 łyżki gęste mleko kokosowe
Masło migdałowe
- 2 łyżki masło migdałowe
Sposób przygotowania
Pankejki dyniowe
- Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i erytrytolem. Żółtka wymieszać z puree z dyni. Połączyć obie masy. Dodać ekstrakt z pomarańczy. Patelnię dobrze rozgrzać i rozpuścić olej kokosowy. Masę podzielić na 4 części. Smażyć na rumiano z obu stron.
Sosy
- Czekoladę rozpuścić na niewielkim ogniu. Dodać mleko kokosowe i energicznie wymieszać tak, aby powstał gęsty sos. Polać nim gotowe pankejki na zmianę z masłem migdałowym.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.