Keto Low Carb Paleo Śniadania Wege

Kakaowy omlet z cukinii

Kakaowy omlet z cukinii, czyli dobre śniadanie na dobry początek!

W myśl zasady, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, staram się jadać śniadania białkowo- tłuszczowe. Sprawdziłam to bardzo dokładnie na sobie i wiem, że jest to najlepszy sposób na uniknięcie huśtawki cukrowo- insulinowej. Daje ono uczucie sytości na długo i sprawia, że nie myślę znowu o jedzeniu po 2 godzinach. Czym później więc zaczynam jeść węglowodany, tym lepiej. Jednak jestem osobą, która szybko się nudzi zwyczajną jajecznicą czy omletem z warzywami każdego dnia. Muszę więc od czasu do czasu urozmaicać codzienne menu jakimiś alternatywami. Taką właśnie alternatywą jest śniadanie, które prezentuję dzisiaj. Jest to kakaowy omlet z cukinii. Podałam go z jogurtem kokosowym oraz owocami, które co prawda nie wpisują się w białkowo- tłuszczowe wymagania, ale w niewielkich ilościach pozwalam sobie jeść je od czasu do czasu także na śniadanie, zwłaszcza, że udało mi się unormować już trochę gospodarkę cukrowo- insulinową.

Kakaowy omlet z cukinii
Kakaowy omlet z cukinii

Śniadanie czy deser? Oto jest pytanie…

W sumie przepis można z powodzeniem używać także jako bazę do brownie z cukinii. Trzeba by było tylko dodać jakiś środek słodzący, no i zwiększyć proporcje. Mi jednak taka wersja odpowiada najbardziej, bo jest zdecydowanie szybsza.

Wykonanie kakaowego omletu z cukinii nie jest skomplikowane ani bardzo czasochłonne. Jednak najlepiej zaplanować sobie takie śniadanie w jakiś leniwy poranek, kiedy nie musimy się nigdzie spieszyć.

Oto przepis:

Kakaowy omlet z cukinii

Kakaowy omlet z cukinii, czyli dobre śniadanie na dobry początek

Pyszny sycący kakaowy omlet z cukinii w wersji Paleo. Idealne śniadanie białkowo- tłuszczowe na leniwy poranek, kiedy nie trzeba się nigdzie spieszyć.
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 10 mins
Czas całkowity 20 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Europejska, Wege
Porcje 1 porcja

Składniki
  

  • 2 szt. jajka
  • 1/2 niewielkiej cukinii startej na drobnych oczkach i odciśniętej z nadmiaru wody
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 czubata łyżka mąki kokosowej ewentualnie kasztanowej lub z manioku
  • 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
  • 1 szczypta soli
  • kilka łyżek jogurtu kokosowego
  • owoce np. banan i borówki
  • opcjonalnie jakieś płynne słodzidło np. łyżeczka miodu

Sposób przygotowania
 

  • Jajka ubić z solą, po czym zmniejszyć obroty miksera na minimum i dodać kakao oraz wybraną mąkę. Wymieszać ze startą cukinią.
  • Olej kokosowy rozgrzać na patelni. Wylać masę na patelnię i smażyć na średnim ogniu do lekkiego zrumienienia. Wtedy przewrócić omlet na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilę.
  • Podawać jeszcze ciepły razem z jogurtem kokosowym i owocami. Amatorzy słodszych smaków mogą posmarować omlet łyżeczką miodu.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

6 Comments

  1. Pycha!

  2. Elżbieta says:

    Wygląda przepysznie!

    1. I zapewniam- smakuje też wybornie! 🙂

  3. Aleksandra says:

    Cześć! Możesz dodać ile ma być cukinii?

    1. Dziękuję za zwrócenie uwagi – cukinia musiała mi gdzieś umknąć… Przepis już poprawiony 🙂

      1. Aleksandra says:

        Dziękuję będę próbować! ‍

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating