Kakaowy omlet z cukinii, czyli dobre śniadanie na dobry początek!
W myśl zasady, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, staram się jadać śniadania białkowo- tłuszczowe. Sprawdziłam to bardzo dokładnie na sobie i wiem, że jest to najlepszy sposób na uniknięcie huśtawki cukrowo- insulinowej. Daje ono uczucie sytości na długo i sprawia, że nie myślę znowu o jedzeniu po 2 godzinach. Czym później więc zaczynam jeść węglowodany, tym lepiej. Jednak jestem osobą, która szybko się nudzi zwyczajną jajecznicą czy omletem z warzywami każdego dnia. Muszę więc od czasu do czasu urozmaicać codzienne menu jakimiś alternatywami. Taką właśnie alternatywą jest śniadanie, które prezentuję dzisiaj. Jest to kakaowy omlet z cukinii. Podałam go z jogurtem kokosowym oraz owocami, które co prawda nie wpisują się w białkowo- tłuszczowe wymagania, ale w niewielkich ilościach pozwalam sobie jeść je od czasu do czasu także na śniadanie, zwłaszcza, że udało mi się unormować już trochę gospodarkę cukrowo- insulinową.

Śniadanie czy deser? Oto jest pytanie…
W sumie przepis można z powodzeniem używać także jako bazę do brownie z cukinii. Trzeba by było tylko dodać jakiś środek słodzący, no i zwiększyć proporcje. Mi jednak taka wersja odpowiada najbardziej, bo jest zdecydowanie szybsza.
Wykonanie kakaowego omletu z cukinii nie jest skomplikowane ani bardzo czasochłonne. Jednak najlepiej zaplanować sobie takie śniadanie w jakiś leniwy poranek, kiedy nie musimy się nigdzie spieszyć.
Oto przepis:

Kakaowy omlet z cukinii, czyli dobre śniadanie na dobry początek
Składniki
- 2 szt. jajka
- 1/2 niewielkiej cukinii startej na drobnych oczkach i odciśniętej z nadmiaru wody
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 czubata łyżka mąki kokosowej ewentualnie kasztanowej lub z manioku
- 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
- 1 szczypta soli
- kilka łyżek jogurtu kokosowego
- owoce np. banan i borówki
- opcjonalnie jakieś płynne słodzidło np. łyżeczka miodu
Sposób przygotowania
- Jajka ubić z solą, po czym zmniejszyć obroty miksera na minimum i dodać kakao oraz wybraną mąkę. Wymieszać ze startą cukinią.
- Olej kokosowy rozgrzać na patelni. Wylać masę na patelnię i smażyć na średnim ogniu do lekkiego zrumienienia. Wtedy przewrócić omlet na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilę.
- Podawać jeszcze ciepły razem z jogurtem kokosowym i owocami. Amatorzy słodszych smaków mogą posmarować omlet łyżeczką miodu.
Pycha!
Wygląda przepysznie!
I zapewniam- smakuje też wybornie! 🙂
Cześć! Możesz dodać ile ma być cukinii?
Dziękuję za zwrócenie uwagi – cukinia musiała mi gdzieś umknąć… Przepis już poprawiony 🙂
Dziękuję będę próbować!