Kakaowy omlet z cukinii, czyli dobre śniadanie na dobry początek!
W myśl zasady, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, staram się jadać śniadania białkowo- tłuszczowe. Sprawdziłam to bardzo dokładnie na sobie i wiem, że jest to najlepszy sposób na uniknięcie huśtawki cukrowo- insulinowej. Daje ono uczucie sytości na długo i sprawia, że nie myślę znowu o jedzeniu po 2 godzinach. Czym później więc zaczynam jeść węglowodany, tym lepiej. Jednak jestem osobą, która szybko się nudzi zwyczajną jajecznicą czy omletem z warzywami każdego dnia. Muszę więc od czasu do czasu urozmaicać codzienne menu jakimiś alternatywami. Taką właśnie alternatywą jest śniadanie, które prezentuję dzisiaj. Jest to kakaowy omlet z cukinii. Podałam go z jogurtem kokosowym oraz owocami, które co prawda nie wpisują się w białkowo- tłuszczowe wymagania, ale w niewielkich ilościach pozwalam sobie jeść je od czasu do czasu także na śniadanie, zwłaszcza, że udało mi się unormować już trochę gospodarkę cukrowo- insulinową.

Śniadanie czy deser? Oto jest pytanie…
W sumie przepis można z powodzeniem używać także jako bazę do brownie z cukinii. Trzeba by było tylko dodać jakiś środek słodzący, no i zwiększyć proporcje. Mi jednak taka wersja odpowiada najbardziej, bo jest zdecydowanie szybsza.
Wykonanie kakaowego omletu z cukinii nie jest skomplikowane ani bardzo czasochłonne. Jednak najlepiej zaplanować sobie takie śniadanie w jakiś leniwy poranek, kiedy nie musimy się nigdzie spieszyć. 🙂
Oto przepis:

Kakaowy omlet z cukinii
Składniki
Omlet z cukinii
- 2 szt. jajka
- 0,5 szt. cukinia starta na drobnych oczkach i odciśnięta (ok. 100 – 120 g)
- 1 łyżka kakao (czubata)
- 1 łyżka mąka kokosowa ewentualnie kasztanowa lub z manioku (czubata)
- 1 łyżka olej kokosowy rafinowany do smażenia lub masło klarowane
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
Dodatki (opcjonalne)
- 5 łyżek jogurt kokosowy
- 30 gram borówki i kilka plasterków banana (opcjonalnie)
- 1 łyżka bezcukrowy syrop klonowy lub inne płynne słodzidło (np. łyżeczka miodu)
Sposób przygotowania
- Jajka ubić z solą, po czym zmniejszyć obroty miksera na minimum i dodać kakao oraz wybraną mąkę. Wymieszać ze startą cukinią.
- Olej kokosowy rozgrzać na patelni. Wylać masę na patelnię i smażyć na średnim ogniu do lekkiego zrumienienia. Wtedy przewrócić omlet na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilę.
- Podawać jeszcze ciepły razem z jogurtem kokosowym i owocami. Amatorzy słodszych smaków mogą posmarować omlet łyżeczką miodu.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
Cześć! Możesz dodać ile ma być cukinii?
Dziękuję za zwrócenie uwagi – cukinia musiała mi gdzieś umknąć… Przepis już poprawiony 🙂
Dziękuję będę próbować!
Wygląda przepysznie!
I zapewniam- smakuje też wybornie! 🙂
Pycha!