wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

Jajka w szynce

Jajka zapiekane w szynce

Gotowi na weekend?

Jutro początek weekendu, a to oznacza, że będzie więcej czasu na… gotowanie! 🙂 Planujecie leniwy dzionek? Bo właśnie znalazłam Wam zajęcie… 🙂 Przedstawiam propozycję na iście weekendowe śniadanie, czyli jajka zapiekane w szynce. I wcale nie jest takie pracochłonne, więc nie martwcie się – nie zajmie Wam całego wolnego czasu w sobotni poranek.

Jest przy tym całkiem efektowne- idealnie nadaje się na śniadanie do łóżka. Tylko najpierw ktoś musi z niego wyskoczyć, żeby włączyć piekarnik, wyłożyć formę szynką i wlać do niej jajka. Jeśli nie ma chętnych, to dobrym rozwiązaniem może się okazać gra w „papier- nożyce- kamień”. Może mało romantyczne, ale za to sprawiedliwe… 🙂

Jajka w szynce

Proste nie znaczy prostackie

A jeśli śniadanie w postaci jajek zapiekanych w szynce wydaje Wam się zbyt mało urozmaicone, to śpieszę zawiadomić, że można je dowolnie ulepszać. Dajcie się ponieść fantazji! Na przykład można wyłożyć spód szpinakiem uduszonym ze śmietanką kokosową lub też sosem pomidorowym. Kombinacji jest wiele. Mi jednak bardzo zasmakowała wersja podstawowa i nie czuję potrzeby dodawania żadnych innych smaków. Podoba mi się prostota tego dania. Ponoć w prostocie tkwi geniusz. I tego się trzymajmy! 🙂

Życzę przyjemnego weekendowego kucharzenia!

Jajka w szynce

Jajka zapiekane w szynce

Modern Cavegirl
Pyszne i sycące śniadanie w postaci jajek zapiekanych w szynce to solidna podstawa, zapewniająca energię na cały dzień. Zwłaszcza gdy jesienne chłody nie dają za wygraną.
Czas przygotowania 5 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 20 mins
Rodzaj dania Lunch, Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Europejska
Porcje 6 sztuk
Dieta
lowcarb
bezglutenowa

Składniki
  

Sposób przygotowania
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Silikonową foremkę do muffinów wysmarować odrobiną masła klarowanego i wyłożyć szynką parmeńską w taki sposób, żeby stworzyły formę kubeczka dla jajek.
  • Wypełnić szynkowe kubki jajkami i przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15- 20 minut. Jeśli celem jest uzyskanie efektu płynnego żółtka, to może zajść potrzeba ograniczenia jeszcze czas pieczenia. Podawać jeszcze gorące na garści rukoli.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
Jajka zapiekane w szynce
Wielkość porcji
 
1 sztuka
Kalorie
122.36
% RWS*
Tłuszcz
 
9.92
g
15
%
Tłuszcze nasycone
 
4
g
25
%
Tłuszcze trans
 
0.03
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
1.48
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
3.73
g
Cholesterol
 
175.36
mg
58
%
Sód
 
505.07
mg
22
%
Potas
 
114.53
mg
3
%
Węglowodany
 
1.3
g
0
%
Błonnik
 
0.36
g
2
%
Cukier
 
0.31
g
0
%
Białko
 
6.82
g
14
%
Witamina A
 
404.23
IU
8
%
Witamina C
 
1
mg
1
%
Wapń
 
40.38
mg
4
%
Żelazo
 
1
mg
6
%
Węglowodany netto
 
0.94
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.
Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu