Jajka w szynce
Europejska Keto Low Carb Paleo Przekąska Śniadania

Jajka zapiekane w szynce

Gotowi na weekend?

Jutro początek weekendu, a to oznacza, że będzie więcej czasu na… gotowanie! 🙂 Planujecie leniwy dzionek? Bo właśnie znalazłam Wam zajęcie… 🙂 Przedstawiam propozycję na iście weekendowe śniadanie, czyli jajka zapiekane w szynce. I wcale nie jest takie pracochłonne, więc nie martwcie się – nie zajmie Wam całego wolnego czasu w sobotni poranek.

Jest przy tym całkiem efektowne- idealnie nadaje się na śniadanie do łóżka. Tylko najpierw ktoś musi z niego wyskoczyć, żeby włączyć piekarnik, wyłożyć formę szynką i wlać do niej jajka. Jeśli nie ma chętnych, to dobrym rozwiązaniem może się okazać gra w „papier- nożyce- kamień”. Może mało romantyczne, ale za to sprawiedliwe… 🙂

Jajka w szynce

Proste nie znaczy prostackie

A jeśli śniadanie w postaci jajek zapiekanych w szynce wydaje Wam się zbyt mało urozmaicone, to śpieszę zawiadomić, że można je dowolnie ulepszać. Dajcie się ponieść fantazji! Na przykład można wyłożyć spód szpinakiem uduszonym ze śmietanką kokosową lub też sosem pomidorowym. Kombinacji jest wiele. Mi jednak bardzo zasmakowała wersja podstawowa i nie czuję potrzeby dodawania żadnych innych smaków. Podoba mi się prostota tego dania. Ponoć w prostocie tkwi geniusz. I tego się trzymajmy! 🙂

Życzę przyjemnego weekendowego kucharzenia!

Jajka w szynce

Jajka zapiekane w szynce

Pyszne i sycące śniadanie w postaci jajek zapiekanych w szynce to solidna podstawa, zapewniająca energię na cały dzień. Zwłaszcza gdy jesienne chłody nie dają za wygraną.
Czas przygotowania 5 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 20 mins
Rodzaj dania Lunch, Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Europejska
Porcje 6 sztuk

Składniki
  

  • 6 plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
  • 6 jajek
  • masło klarowane do wysmarowania foremek
  • rucola do podania
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Silikonową foremkę do muffinów wysmarować odrobiną masła klarowanego i wyłożyć szynką parmeńską w taki sposób, żeby stworzyły formę kubeczka dla jajek.
  • Wypełnić szynkowe kubki jajkami i przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15- 20 minut. Jeśli celem jest uzyskanie efektu płynnego żółtka, to może zajść potrzeba ograniczenia jeszcze czas pieczenia. Podawać jeszcze gorące na garści rukoli.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating