Jajka zapiekane w szynce – keto śniadanie idealne na weekend!
Jutro początek weekendu, a to oznacza, że będzie więcej czasu na… gotowanie! 🙂 Planujecie leniwy dzionek? Bo właśnie znalazłam Wam zajęcie… 🙂 Przedstawiam propozycję na iście weekendowe keto śniadanie, czyli jajka zapiekane w szynce. I wcale nie jest takie pracochłonne, więc nie martwcie się – nie zajmie Wam całego wolnego czasu w sobotni czy niedzielny poranek.
Jest przy tym całkiem efektowne – idealnie nadaje się na śniadanie do łóżka. Tylko najpierw ktoś musi z niego wyskoczyć, żeby włączyć piekarnik, wyłożyć formę szynką i wlać do niej jajka. Jeśli nie ma chętnych, to dobrym rozwiązaniem może się okazać gra w „papier- nożyce- kamień”. Może mało romantyczne, ale za to sprawiedliwe… 🙂
Jakie kryteria musi zatem spełniać weekendowe śniadanie? Według mnie powinno być smaczne i atrakcyjnie wyglądające. A jego przygotowanie może – choć nie musi – zajmować odrobinę dłużej niż ma się to w przypadku śniadań codziennych, przygotowywanych naprędce lub jedzonych dopiero w pracy… W weekendy lubię sobie także pozwolić na śniadanie na ciepło, które właściwie nie gości u mnie w inne dni tygodnia, gdy rano czas niemiłosiernie goni.
POZNAJ: Pozostałe KETO przepisy na śniadania z jajkami
Jajka zapiekane w szynce, czyli proste nie znaczy prostackie
A jeśli śniadanie w postaci jajek zapiekanych w szynce wydaje Wam się zbyt mało urozmaicone, to śpieszę zawiadomić, że można je dowolnie ulepszać. Dajcie się ponieść fantazji! Na przykład można wyłożyć spód szpinakiem uduszonym ze śmietanką kokosową i/lub dodać suszone pomidory. Kombinacji jest wiele. Mi jednak bardzo zasmakowała wersja podstawowa i nie czuję potrzeby dodawania żadnych innych smaków. Podoba mi się prostota tego dania. Ponoć w prostocie tkwi geniusz. I tego się trzymajmy! 🙂
Jeśli wpadniecie na jakiś dobry pomysł, jak jeszcze można urozmaicić to keto danie, koniecznie dajcie znać w komentarzach. Bedzie to fajna inspiracja dla innych! 🙂
TEN PRZEPIS ZNAJDZIESZ W NASTĘPUJĄCYCH JADŁOSPISACH:
Życzę przyjemnego weekendowego kucharzenia!

Jajka zapiekane w szynce
Składniki
- 6 plastrów szynka parmeńska lub szwarcwaldzkiej
- 6 szt. jajka
- 1 łyżka masło klarowane do wysmarowania foremek
- 2 garści rucola do podania
- 6 szczypt sól himalajska, kłodawska lub morska
- 6 szczypt pieprz
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Silikonową foremkę do muffinów wysmarować odrobiną masła klarowanego i wyłożyć szynką parmeńską w taki sposób, żeby stworzyły formę kubeczka dla jajek.
- Wypełnić szynkowe kubki jajkami i przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15- 20 minut. Jeśli celem jest uzyskanie efektu płynnego żółtka, to może zajść potrzeba ograniczenia jeszcze czas pieczenia. Podawać jeszcze gorące na garści rukoli.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.