Dzisiaj zapraszam na koloroterapię!
W roli terapeuty keto ciasto dyniowo – pomarańczowe. Ma tak piękny pomarańczowy kolor, że aż miło popatrzeć! Stanowi idealny kontrast dla tego, co dzieje się za oknem. I ma moc uzdrawiania z jesiennej depresji! Niestety efekt znika wraz z ostatnim kawałkiem ciasta, ale zawsze to już coś… 😉
To już drugie ciasto dyniowe na blogu, co jest chyba najlepszym dowodem na to, jak bardzo uwielbiam dynię. Najbardziej zaś właśnie w deserach. Przepis na pierwsze możecie znaleźć tutaj.

Kolejne ciasto dyniowe
Ciasto jest wynikiem radosnej twórczości własnej oraz dużego zapotrzebowania na połączenie smakowe dyni i pomarańczy. Ma konsystencję zadziwiająco przypominającą sernik. Inspiracją był zresztą właśnie sernik dyniowo- pomarańczowy, który piekłam wiele, wiele lat temu. Nie sądziłam jednak, że aż tak dobrze uda mi się go odtworzyć w obecnych okolicznościach. W moich najśmielszych oczekiwaniach nie przypuszczałam, że może wyjść z tego prawdziwy sernik, tylko że bez sera. 🙂 Ciasto wyszło właściwie nawet lepsze niż oryginał. Mokre i puszyste. Polewa zaś dopełnia całości, dodając nutę czekoladową.
Keto ciasto dyniowo – pomarańczowe prawie jak sernik
W zasadzie ten sukces zachęcił mnie do dalszego eksperymentowania w niedługiej przyszłości. W mojej głowie już tworzą się przeróżne wariacje na temat tego ciasta. Także szykujcie się na następne pseudoserniki! 🙂
Nie muszę chyba dodawać, że to ciasto jest mega zdrowe. Słodzone erytrytolem, który jest bezpiecznym środkiem słodzącym, pozostającym bez wpływu na poziom cukru we krwi i idealnym do stosowania na diecie LowCarb i ketogenicznej. Na Paleo można zastąpić go ksylitolem lub cukrem kokosowym. W roli zagęstnika wystąpiła zaś mąka kokosowa. Można więc go jeść praktycznie bez ograniczeń, do czego gorąco zachęcam!

Ciasto dyniowo- pomarańczowe
Składniki
Ciasto
- 285 gram dynia Hokkaido upieczona do miękkości
- 1 szt. pomarańcza (sok z niej wyciśnięty, razem z miąższem)
- 1/2 szklanki mleko kokosowe
- 160 gram jogurt kokosowy
- 6 łyżek erytrytol ewentualnie ksylitol lub cukier kokosowy
- 40 gram mąką kokosowa
- 3 szt. jajka
- 1 łyżka skórka pomarańczowa (u mnie suszona)
Polewa
- 1/4 szklanki mleko kokosowe
- 1 łyżka żelatyna płaska
- 2 łyżki karob lub kakao
- 2 łyżki olej kokosowy
Sposób przygotowania
Ciasto
- Piekarnik nastawić na 160 stopni Celsjusza. Wszystkie składniki poza jajkami zmiksować na gładką masę. Rozdzielić żółtka od białek i dodać je do masy dyniowej. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Ostrożnie wmieszać je do masy dyniowej. Dodać skórkę z pomarańczy. Delikatnie przelać ciasto do lekko natłuszczonej silikonowej formy lub też metalowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 40 -45 minut aż do suchego patyczka. Ostudzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Polewa
- Wlać mleko do garnuszka i posypać po wierzchu żelatyną. Poczekać aż lekko napęcznieje. Następnie podgrzać chwilę. Dodać karob i olej kokosowy i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Odrobinę przestudzić i polać ciasto.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
czy 285 gram dyni to masa przed upieczeniem czy po?
Mleko kokosowe z puszki czy z kartonu?
Witaj Doris,
285 gram to masa dyni już po upieczeniu. Jeśli chodzi o mleko kokosowe, to używałam tego z kartonu (nie może być to napój).
Pozdrawiam i życzę miłego pieczenia! 🙂