NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU!
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

Ciasto dyniowo- pomarańczowe

Ciasto dyniowo- pomarańczowe Paleo, Keto

Dzisiaj zapraszam na koloroterapię!

W roli terapeuty ciasto dyniowo- pomarańczowe. Ma tak piękny pomarańczowy kolor, że aż miło popatrzeć. Stanowi idealny kontrast dla tego, co dzieje się za oknem. I ma moc uzdrawiania z jesiennej depresji! Niestety efekt znika wraz z ostatnim kawałkiem ciasta, ale zawsze to już coś…

To już drugie ciasto dyniowe na blogu, co jest chyba najlepszym dowodem na to, jak bardzo uwielbiam dynię. Najbardziej zaś właśnie w deserach. Przepis na pierwsze możecie znaleźć tutaj.

Ciasto dyniowo- pomarańczowe

Kolejne ciasto dyniowe

Ciasto jest wynikiem radosnej twórczości własnej oraz dużego zapotrzebowania na połączenie smakowe dyni i pomarańczy. Ma konsystencję zadziwiająco przypominającą sernik. Inspiracją był zresztą właśnie sernik dyniowo- pomarańczowy, który piekłam wiele, wiele lat temu. Nie sądziłam jednak, że aż tak dobrze uda mi się go odtworzyć w obecnych okolicznościach. W moich najśmielszych oczekiwaniach nie przypuszczałam, że może wyjść z tego prawdziwy sernik, tylko że bez sera. 🙂 Ciasto wyszło właściwie nawet lepsze niż oryginał. Mokre i puszyste. Polewa zaś dopełnia całości, dodając nutę czekoladową.

Prawie jak sernik

W zasadzie ten sukces zachęcił mnie do dalszego eksperymentowania w niedługiej przyszłości. W mojej głowie już tworzą się przeróżne wariacje na temat tego ciasta. Także szykujcie się na następne pseudoserniki! 🙂

Nie muszę chyba dodawać, że to ciasto jest mega zdrowe. Słodzone erytrytolem, który jest bezpiecznym środkiem słodzącym, pozostającym bez wpływu na poziom cukru we krwi i idealnym do stosowania na diecie LowCarb i ketogenicznej. Na Paleo można zastąpić go ksylitolem lub cukrem kokosowym. W roli zagęstnika wystąpiła zaś mąka kokosowa. Można więc go jeść praktycznie bez ograniczeń, do czego zachęcam!

Ciasto dyniowo- pomarańczowe

Modern Cavegirl
Wspaniałe ciasto w kolorze intensywnej pomarańczy. Mocno dyniowe, o lekko sernikowej konsystencji. Stanowi idealną odskocznię od jesiennych szarości. Polecam!
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 45 mins
Czas całkowity 1 hr 15 mins
Porcje 12 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Ciasto

Polewa

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny jadłospis!

Sposób przygotowania
 

Ciasto

  • Piekarnik nastawić na 160 stopni Celsjusza. Wszystkie składniki poza jajkami zmiksować na gładką masę. Rozdzielić żółtka od białek i dodać je do masy dyniowej. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Ostrożnie wmieszać je do masy dyniowej. Dodać skórkę z pomarańczy. Delikatnie przelać ciasto do lekko natłuszczonej silikonowej formy lub też metalowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 40 -45 minut aż do suchego patyczka. Ostudzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Polewa

  • Wlać mleko do garnuszka i posypać po wierzchu żelatyną. Poczekać aż lekko napęcznieje. Następnie podgrzać chwilę. Dodać karob i olej kokosowy i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Odrobinę przestudzić i polać ciasto.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Ciasto dyniowo- pomarańczowe
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
139.56
% RWS*
Tłuszcz
 
11.41
g
18
%
Tłuszcze nasycone
 
9.52
g
60
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.31
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
0.75
g
Cholesterol
 
40.92
mg
14
%
Potas
 
136.62
mg
4
%
Węglowodany
 
7.61
g
3
%
Błonnik
 
2.87
g
12
%
Cukier
 
2.87
g
3
%
Białko
 
3.49
g
7
%
Witamina A
 
3782.42
IU
76
%
Witamina C
 
7.86
mg
10
%
Wapń
 
22.77
mg
2
%
Żelazo
 
0.96
mg
5
%
Węglowodany netto
 
4.74
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

2 Comments

  1. czy 285 gram dyni to masa przed upieczeniem czy po?
    Mleko kokosowe z puszki czy z kartonu?

    1. Witaj Doris,
      285 gram to masa dyni już po upieczeniu. Jeśli chodzi o mleko kokosowe, to używałam tego z kartonu (nie może być to napój).
      Pozdrawiam i życzę miłego pieczenia! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu