zupa porowo - cukiniowa

Kremowa zupa porowo- cukiniowa (Keto, Paleo, LowCarb)

Nadszedł czas zup

Nie ma nic lepszego niż pyszna, rozgrzewająca zupa w takie dni jak dziś. Gdy na dworze ciemno i zimno, ja ogrzewam się kremem z porów i cukinii. Uwielbiam zupy- kremy, a to jest jeden z moich ulubionych. Na drugim miejscu plasuje się zupa – krem z dyni.

Bazą wszelkich moich zup – kremów jest prawie zawsze esencjonalny rosół drobiowy. Gotowany na korpusie i szyi z kurczaka wychodzi dość solidny, co dodatkowo wzmacnia jeszcze efekt rozgrzewający. Jak mam pod ręką ugotowany bulion, to sama kremowa zupa porowo – cukiniowa, to już tylko kilka chwil. Warzywa kroję, podsmażam na maśle klarowanym i zalewam bulionem. Gotuję kilka minut, przyprawiam i blenduję.

Ot, cała filozofia…

A jaki efekt!

Kremowa zupa porowo- cukiniowa – nie tylko na obiad lub lunch

Taka kremowa zupa porowo- cukiniowa może być samodzielnym daniem lub też wstępem do czegoś konkretniejszego. W pierwszym przypadku często dodaję do niej jakiejś kiełbaski lub – jak na zdjęciu- kabanosy do przegryzienia.

Do przyprawienia można użyć gałki muszkatołowej i imbiru – one także mają działanie rozgrzewające! Niejednokrotnie taka zupa, właśnie w wersji z kabanosami stanowiła mój lunch na wynos do pracy. Jednak kto powiedział, że zupy należy jeść tylko w porze obiadowej? Wbrew pozorom jest to świetny pomysł na… śniadanie!

Ponoć to właśnie pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien być jedzony na ciepło, żeby rozgrzać organizm i ułatwić rozruch całego układu trawiennego. Zupa jest w takim przypadku świetnym rozwiązaniem – jeśli zrobi się ją z wyprzedzeniem, to rano wystarczy ją tylko podgrzać i śniadanie gotowe!

zupa porowo - cukiniowa

Kremowa zupa porowo- cukiniowa

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Gęsta i kremowa zupa z porów i cukinii to świetny sposób na rozgrzanie się w chłodne, jesienne dni. Dodatek imbiru jeszcze bardziej wzmocni efekt rozgrzewający!
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Czas całkowity 20 minutes
Rodzaj dania Danie główne, Lunch, Przekąska, Śniadanie, Zupa
Kuchnia Europejska
Porcje 6 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

  • 1 łyżka masło klarowane
  • 2 sztuki cukinia średniej wielkości
  • 1 szt. por (tylko jasnozielona część)
  • ok. 1 litr bulion drobiowy
  • 0,5 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
  • pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • 6 łyżek jogurt kokosowy (opcjonalnie)
Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny KETO jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Warzywa pokroić na drobne kawałki i smażyć ok 8 minut na maśle klarowanym. Jak już zmiękną, wlać bulion tak, aby ledwo przykrył warzywa. Gotować jeszcze przez 5-10 minut. Zestawić z ognia i odczekać chwilę. Zblendować na gładko. W razie potrzeby po trochu dolewać bulion dostosowując konsystencję do własnych preferencji. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem suszonym. Można podawać z odrobiną jogurtu kokosowego dla uzyskania efektu „zabielenia”.
JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane jadłospisy ketogeniczne albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Kremowa zupa porowo- cukiniowa
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
59.29
% RWS*
Tłuszcz
 
3.46
g
2
%
Tłuszcze nasycone
 
2.28
g
14
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.18
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
0.72
g
Cholesterol
 
6.4
mg
2
%
Sód
 
828.72
mg
36
%
Potas
 
197.26
mg
6
%
Węglowodany
 
6.8
g
Błonnik
 
0.97
g
4
%
Cukier
 
3.63
g
Białko
 
1.1
g
1
%
Witamina A
 
711.64
IU
14
%
Witamina C
 
13.47
mg
16
%
Wapń
 
19.32
mg
2
%
Żelazo
 
0.56
mg
3
%
Węglowodany netto
 
5.83
g
23
%
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal o makro 75% tłuszczu, 20% białka, 5% węglowodanów netto.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe ZDROWE PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście
Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

4 Comments

  1. Avatar for Ania

    5 stars
    Dziś zrobiłam tę zupę. PYCHA !!!

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Super! Bardzo się cieszę, że smakowała! 🙂

  2. Avatar for Łukasz

    Robię dziś ten krem posilając się Twoim przepisem. Na pewno dodam gałki muszkatołowej, którą dopiero wprowadzam do swojej kuchni 🙂

    A co do zupy na śniadanie – jadam tak od jakichś 3 lat. Do pracy biorę ją w termosie 500 ml. Nie lubię korzystać z mikrofali 😉

    Pozdrawiam i smacznego!

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Super. 🙂 Gałka muszkatołowa moim zdaniem generuje wartość dodaną w zupach warzywnych, dlatego często ją stosuję.
      Co do śniadania w postaci zupy, to jestem jak najbardziej za. 🙂 No i bardzo dobrze rozumiem Twoją niechęć do mikrofalówek…

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu