
Ciasta dyniowe ciągle na fali
No nie mogę się powstrzymać od tych dyniowych keto ciast. Każdy weekend to nowa okazja do zrobienia czegoś pysznego. I o ile moje produkcje są zazwyczaj w pełni zgodne z wytycznymi diety ketogenicznej, to takie co weekendowe pieczenie jest chyba niezbyt dobre dla samej psychiki i ustanawiania zdrowej relacji z jedzeniem… 😛 W końcu to też jakiś nawyk albo idąc o krok dalej – uzależnienie. No ale jeść coś trzeba, więc czemu nie keto ciasta z dynią w roli głównej…? Tym bardziej, że mamy sezon, a wkrótce ciasta dyniowe zostaną pewnie wyparte przez pierniki i inne świąteczne wypieki.
Keto wuzetka dyniowo – pomarańczowa – kulisy przygotowania
A że byłam w posiadaniu purée z dyni, to padło na keto ciasto. Marzyło mi się znowu zestawienie pod tytułem dynia plus pomarańcza. Ciasto dyniowo – pomarańczowe cieszy się nie lada powodzeniem w sezonie, co udowadnia, że to połączenie smakowe jest naprawdę udane. Powstał więc biszkopt z nadzieniem dyniowo – pomarańczowym, które swym charakterem skojarzyło mi się z popularnym ciastem zwanym wuzetką. Ciasto jest mocno kakaowe, a że dodałam do niego czarnego kakao uzyskało także głęboki odcień czerni. Nadzienie to po prostu połączenie dyni, mleka kokosowego i galaretki pomarańczowej. Już jakiś czas temu udało mi się nabyć niskowęglowodanową galaretkę pomarańczową. I teraz nadała się wyśmienicie. Jest słodzona erytrytolem i ma okrągłe zero węglowodanów netto. Przypuszczam, że w Polsce nie do dostania… 🙁 Jak do tej pory spotkałam się tylko z bezcukrową galaretką truskawkową i cytrynową.

Ciasto nie tylko na Halloween
Kolory raczej halloweenowe, ale tak to już jest z tymi dyniowymi kreacjami – nie trudno o skojarzenia akurat z tą okazją. Myślę, że ta keto wuzetka dyniowo – pomarańczowa wpisała by się nieźle w takie mroczne klimaty. Jednak do kolejnego Halloween trochę czasu jeszcze zostało, więc po prostu uznajmy to za efekt uboczny tej propozycji… 🙂 Ogólnie ciasto jest bardzo lekkie i kremowe. No i jak na wuzetkę przystało, zwieńczone polewą czekoladową. Kto chętny na taką jesienną wariację na temat deserowego hitu z czasów dzieciństwa…? 😀

Wuzetka dyniowo - pomarańczowa
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka
- 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
- 4 łyżki erytrytolu
- 40 g oleju kokosowego rafinowanego, płynnego
- 40 ml gęstego mleka kokosowego
- 30 g mąki kokosowej
- 10 g czarnego kakao
- 0,5 łyżeczki cream of tartar (inaczej kamień winny lub kwaśny winian potasu)
- 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej
Nadzienie dyniowo - pomarańczowe
- 200 g puree z dyni
- 200 ml gęstego mleka kokosowego
- 1 opakowanie galaretki pomarańczowej z erytrytolem (20 g)
Polewa czekoladowa
- 50 ml gęstego mleka kokosowego
- 30 g czekolady gorzkiej 90% kakao
- 30 g czekolady deserowej niskowęglowodanowej
Sposób przygotowania
Biszkopt
- Białka ubić na sztywno z solą, a pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce erytrytolu. Olej kokosowy rozpuścić i wymieszać na gładką masę z żółtkami i mlekiem kokosowym. Dodać suche składniki do masy, a następnie wymieszać ją delikatnie z ubitymi białkami. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec ok. 20 - 25 minut do suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na 2 blaty.
Nadzienie dyniowo - pomarańczowe
- Galaretkę wymieszać z purée z dyni. Szklankę mleka kokosowego zagotować i wlać do masy dyniowej, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Ostudzony krem ubijać trzepaczką przez ok. 3 minuty aż się napowietrzy. Masę wylać na dolny blat ciasta i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na ok. 1 h.
Polewa czekoladowa
- Mleko kokosowe zagotować. Wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i odstawić na 2 minuty, po czym energicznie wymieszać. Dodać olej kokosowy. Gotową polewę wylać na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do lodówki na 30 minut. Można ozdobić bitą śmietaną.
Adnotacje do przepisu
Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 182 kcal Tłuszcz: 15,2 g Węglowodany: 5,3 g Błonnik 1,9 g Białko 5,0 g Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Wuzetka dyniowo - pomarańczowa
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka
- 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
- 4 łyżki erytrytolu
- 40 g oleju kokosowego rafinowanego, płynnego
- 40 ml gęstego mleka kokosowego
- 30 g mąki kokosowej
- 10 g czarnego kakao
- 0,5 łyżeczki cream of tartar (inaczej kamień winny lub kwaśny winian potasu)
- 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej
Nadzienie dyniowo - pomarańczowe
- 200 g puree z dyni
- 200 ml gęstego mleka kokosowego
- 1 opakowanie galaretki pomarańczowej z erytrytolem (20 g)
Polewa czekoladowa
- 50 ml gęstego mleka kokosowego
- 30 g czekolady gorzkiej 90% kakao
- 30 g czekolady deserowej niskowęglowodanowej
Sposób przygotowania
Biszkopt
- Białka ubić na sztywno z solą, a pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce erytrytolu. Olej kokosowy rozpuścić i wymieszać na gładką masę z żółtkami i mlekiem kokosowym. Dodać suche składniki do masy, a następnie wymieszać ją delikatnie z ubitymi białkami. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec ok. 20 - 25 minut do suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na 2 blaty.
Nadzienie dyniowo - pomarańczowe
- Galaretkę wymieszać z purée z dyni. Szklankę mleka kokosowego zagotować i wlać do masy dyniowej, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Ostudzony krem ubijać trzepaczką przez ok. 3 minuty aż się napowietrzy. Masę wylać na dolny blat ciasta i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na ok. 1 h.
Polewa czekoladowa
- Mleko kokosowe zagotować. Wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i odstawić na 2 minuty, po czym energicznie wymieszać. Dodać olej kokosowy. Gotową polewę wylać na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do lodówki na 30 minut. Można ozdobić bitą śmietaną.
Adnotacje do przepisu
Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 182 kcal Tłuszcz: 15,2 g Węglowodany: 5,3 g Błonnik 1,9 g Białko 5,0 g Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: