wałek NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU! wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto wuzetka dyniowo - pomarańczowa

Keto wuzetka dyniowo – pomarańczowa (Paleo, LowCarb)

Ciasta dyniowe ciągle na fali

No nie mogę się powstrzymać od tych dyniowych keto ciast. Każdy weekend to nowa okazja do zrobienia czegoś pysznego. I o ile moje produkcje są zazwyczaj w pełni zgodne z wytycznymi diety ketogenicznej, to takie co weekendowe pieczenie jest chyba niezbyt dobre dla samej psychiki i ustanawiania zdrowej relacji z jedzeniem… 😛 W końcu to też jakiś nawyk albo idąc o krok dalej – uzależnienie. No ale jeść coś trzeba, więc czemu nie keto ciasta z dynią w roli głównej…? Tym bardziej, że mamy sezon, a wkrótce ciasta dyniowe zostaną pewnie wyparte przez pierniki i inne świąteczne wypieki.

keto wuzetka
Keto wuzetka dyniowo – pomarańczowa

Keto wuzetka dyniowo – pomarańczowa – kulisy przygotowania

A że byłam w posiadaniu purée z dyni, to padło na keto ciasto. Marzyło mi się znowu zestawienie pod tytułem dynia plus pomarańcza. Ciasto dyniowo – pomarańczowe cieszy się nie lada powodzeniem w sezonie, co udowadnia, że to połączenie smakowe jest naprawdę udane. Powstał więc biszkopt z nadzieniem dyniowo – pomarańczowym, które swym charakterem skojarzyło mi się z popularnym ciastem zwanym wuzetką. Ciasto jest mocno kakaowe, a że dodałam do niego czarnego kakao uzyskało także głęboki odcień czerni. Nadzienie to po prostu połączenie dyni, mleka kokosowego i galaretki pomarańczowej. Już jakiś czas temu udało mi się nabyć niskowęglowodanową galaretkę pomarańczową. I teraz nadała się wyśmienicie. Jest słodzona erytrytolem i ma okrągłe zero węglowodanów netto. Przypuszczam, że w Polsce nie do dostania… 🙁 Jak do tej pory spotkałam się tylko z bezcukrową galaretką truskawkową i cytrynową.

wuzetka dyniowa
Keto wuzetka dyniowa

Ciasto nie tylko na Halloween

Kolory raczej halloweenowe, ale tak to już jest z tymi dyniowymi kreacjami – nie trudno o skojarzenia akurat z tą okazją. Myślę, że ta keto wuzetka dyniowo – pomarańczowa wpisała by się nieźle w takie mroczne klimaty. Jednak do kolejnego Halloween trochę czasu jeszcze zostało, więc po prostu uznajmy to za efekt uboczny tej propozycji… 🙂 Ogólnie ciasto jest bardzo lekkie i kremowe. No i jak na wuzetkę przystało, zwieńczone polewą czekoladową. Kto chętny na taką jesienną wariację na temat deserowego hitu z czasów dzieciństwa…? 😀

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto wuzetka dyniowo - pomarańczowa

Wuzetka dyniowo – pomarańczowa

Modern Cavegirl
Mocno kakaowy biszkopt przełożony lekkim kremem dyniowym z nutką pomarańczy oblany polewą czekoladową – taka właśnie jest keto wuzetka dyniowo – pomarańczowa. Pyszna, piękna i aromatyczna!
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 25 mins
Czas całkowity 1 hr 45 mins
Rodzaj dania Deser
Porcje 10 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy:
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Składniki
  

Biszkopt

Nadzienie dyniowo – pomarańczowe

  • 200 g puree z dyni
  • 200 ml gęste mleko kokosowe
  • 1 opakowanie galaretka pomarańczowa bezcukrowa

Polewa czekoladowa

skomponuj jadłospis z tym przepisem

Sposób przygotowania
 

Biszkopt

  • Białka ubić na sztywno z solą, a pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce erytrytolu. Olej kokosowy rozpuścić i wymieszać na gładką masę z żółtkami i mlekiem kokosowym. Dodać suche składniki do masy, a następnie wymieszać ją delikatnie z ubitymi białkami. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec ok. 20 – 25 minut do suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na 2 blaty.

Nadzienie dyniowo – pomarańczowe

  • Galaretkę wymieszać z purée z dyni. Szklankę mleka kokosowego zagotować i wlać do masy dyniowej, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Ostudzony krem ubijać trzepaczką przez ok. 3 minuty aż się napowietrzy. Masę wylać na dolny blat ciasta i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na ok. 1 h.

Polewa czekoladowa

  • Mleko kokosowe zagotować. Wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i odstawić na 2 minuty, po czym energicznie wymieszać. Dodać olej kokosowy. Gotową polewę wylać na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do lodówki na 30 minut. Można ozdobić bitą śmietaną.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
Wuzetka dyniowo – pomarańczowa
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
199.67
% RWS*
Tłuszcz
 
14.73
g
23
%
Tłuszcze nasycone
 
11.15
g
70
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.46
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
1.35
g
Cholesterol
 
65.47
mg
22
%
Sód
 
0.01
mg
0
%
Potas
 
80.74
mg
2
%
Węglowodany
 
6.88
g
2
%
Błonnik
 
2.26
g
9
%
Cukier
 
2.76
g
3
%
Białko
 
11.6
g
23
%
Witamina A
 
3207.64
IU
64
%
Witamina C
 
0.84
mg
1
%
Wapń
 
31.07
mg
3
%
Żelazo
 
0.83
mg
5
%
Węglowodany netto
 
4.62
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu