keto wuzetka

Keto wuzetka dyniowo – pomarańczowa (Paleo, LowCarb)

Witaj w moim kulinarnej krainie, gdzie smak spotyka się ze zdrowiem w doskonałym połączeniu dyni i pomarańczy. Keto Wuzetka Dyniowo – Pomarańczowa nie tylko cieszy podniebienie, ale także wpisuje się w filozofię diety ketogenicznej. Przygotuj się na kulinarne doznania, które zdetronizują każdy inny przepis!

Wprowadzenie do Świata Keto Wuzetki Dyniowo-Pomarańczowej

Dieta keto zyskuje na popularności, a smaczne ciasta, które realizują jej wytyczne mogą okazać się nie lada wyzwaniem. Wśród nich króluje niekwestionowany hit – keto wuzetka. Dzisiaj poznasz ją w sezonowym wydaniu… Jest to bowiem połączenie intensywnego smaku dyni z orzeźwiającą nutą pomarańczy, zamknięte w biszkopcie czekoladowym. Całość zwieńczona została polewą czekoladową dla jeszcze lepszych doznań smakowych.

Keto Wuzetka Dyniowo – Pomarańczowa: Składniki

Oto lista składników, które uczynią twoją keto wuzetkę niezapomnianą:

  • Dynia: Uprzednio upieczona dynia w formie puree to serce tego deseru. Pamiętaj, by wybierać dynię o intensywnym pomarańczowym kolorze (np. Hokkaido).
  • Jajka: Jajka sprawią, że ciasto nabierze puszystości i wilgotności.
  • Kakao: Może być także czarne. Nada biszkoptowi głęboki, intensywny kolor.
  • Mąka kokosowa: Stanowi bazę ciasta, będąc zarazem doskonałym zamiennikiem dla tradycyjnej mąki.
  • Erytrytol: Naturalny słodzik, który nada deserowi słodyczy, pozostając przy tym przyjaznym dla diety keto.
  • Galaretka pomarańczowa bez cukru: Wydobądź esencję pomarańczy, dodając do kremu galaretkę o smaku pomarańczowym.
  • Proszek do pieczenia: Gwarantuje, że Twoja wuzetka będzie lekka i puszysta. Alternatywnie można użyć naturalnego spulchniacza cream of tartar (kamień winny).
  • Mleko kokosowe: Wchodzi w skład polewy czekoladowej sprawiając, że jest ona kremowa i aksamitna.
  • Czekolada: Główny składnik polewy. Aby utrzymać ciasto w konwencji niskowęglowodanowej skorzystaj z czekolady gorzkiej o zawartości kakao powyżej 85% lub tzw. ketolady.
wuzetka bez cukru
Niskowęglowodanowa wuzetka dyniowo – pomarańczowa
keto wuzetka

Wuzetka dyniowo – pomarańczowa

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Mocno kakaowy biszkopt przełożony lekkim kremem dyniowym z nutką pomarańczy oblany polewą czekoladową – taka właśnie jest keto wuzetka dyniowo – pomarańczowa. Pyszna, piękna i aromatyczna!
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Czas całkowity 1 godzina 45 minuty
Rodzaj dania Deser
Porcje 10 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Biszkopt

Nadzienie dyniowo – pomarańczowe

  • 200 g puree z dyni
  • 200 ml gęste mleko kokosowe
  • 1 opakowanie galaretka pomarańczowa bezcukrowa

Polewa czekoladowa

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Biszkopt

  • Białka ubić na sztywno z solą, a pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce erytrytolu. Olej kokosowy rozpuścić i wymieszać na gładką masę z żółtkami i mlekiem kokosowym. Dodać suche składniki do masy, a następnie wymieszać ją delikatnie z ubitymi białkami. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec ok. 20 – 25 minut do suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na 2 blaty.

Nadzienie dyniowo – pomarańczowe

  • Galaretkę wymieszać z purée z dyni. Szklankę mleka kokosowego zagotować i wlać do masy dyniowej, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Ostudzony krem ubijać trzepaczką przez ok. 3 minuty aż się napowietrzy. Masę wylać na dolny blat ciasta i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na ok. 1 h.

Polewa czekoladowa

  • Mleko kokosowe zagotować. Wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i odstawić na 2 minuty, po czym energicznie wymieszać. Dodać olej kokosowy. Gotową polewę wylać na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do lodówki na 30 minut. Można ozdobić bitą śmietaną.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Wuzetka dyniowo – pomarańczowa
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
199.67
% RWS*
Tłuszcz
 
14.73
g
9
%
Tłuszcze nasycone
 
11.15
g
70
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.46
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
1.35
g
Cholesterol
 
65.47
mg
22
%
Sód
 
0.01
mg
0
%
Potas
 
80.74
mg
2
%
Węglowodany
 
6.88
g
23
%
Błonnik
 
2.26
g
9
%
Cukier
 
2.76
g
Białko
 
11.6
g
12
%
Witamina A
 
3207.64
IU
64
%
Witamina C
 
0.84
mg
1
%
Wapń
 
31.07
mg
3
%
Żelazo
 
0.83
mg
5
%
Węglowodany netto
 
4.62
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Keto wuzetka dyniowo-pomarańczowa to nie tylko ciasto. To podróż przez świat intensywnych smaków, połączonych z dbałością o zdrowie. Każdy kęs to hołd dla diety ketogenicznej i prawdziwej przyjemności kulinarnej.

Przygotuj się na kulinarne uniesienia, bo ten przepis to droga do smakowego nieba bez zbędnych węglowodanów! Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu