keto wuzetka dyniowo - pomarańczowa
Jesień Keto Low Carb Paleo

Keto wuzetka dyniowo – pomarańczowa (Paleo, LowCarb)

keto wuzetka
Keto wuzetka dyniowo – pomarańczowa

Ciasta dyniowe ciągle na fali

No nie mogę się powstrzymać od tych dyniowych keto ciast. Każdy weekend to nowa okazja do zrobienia czegoś pysznego. I o ile moje produkcje są zazwyczaj w pełni zgodne z wytycznymi diety ketogenicznej, to takie co weekendowe pieczenie jest chyba niezbyt dobre dla samej psychiki i ustanawiania zdrowej relacji z jedzeniem… 😛 W końcu to też jakiś nawyk albo idąc o krok dalej – uzależnienie. No ale jeść coś trzeba, więc czemu nie keto ciasta z dynią w roli głównej…? Tym bardziej, że mamy sezon, a wkrótce ciasta dyniowe zostaną pewnie wyparte przez pierniki i inne świąteczne wypieki.

Keto wuzetka dyniowo – pomarańczowa – kulisy przygotowania

A że byłam w posiadaniu purée z dyni, to padło na keto ciasto. Marzyło mi się znowu zestawienie pod tytułem dynia plus pomarańcza. Ciasto dyniowo – pomarańczowe cieszy się nie lada powodzeniem w sezonie, co udowadnia, że to połączenie smakowe jest naprawdę udane. Powstał więc biszkopt z nadzieniem dyniowo – pomarańczowym, które swym charakterem skojarzyło mi się z popularnym ciastem zwanym wuzetką. Ciasto jest mocno kakaowe, a że dodałam do niego czarnego kakao uzyskało także głęboki odcień czerni. Nadzienie to po prostu połączenie dyni, mleka kokosowego i galaretki pomarańczowej. Już jakiś czas temu udało mi się nabyć niskowęglowodanową galaretkę pomarańczową. I teraz nadała się wyśmienicie. Jest słodzona erytrytolem i ma okrągłe zero węglowodanów netto. Przypuszczam, że w Polsce nie do dostania… 🙁 Jak do tej pory spotkałam się tylko z bezcukrową galaretką truskawkową i cytrynową.

wuzetka dyniowa
Keto wuzetka dyniowa

Ciasto nie tylko na Halloween

Kolory raczej halloweenowe, ale tak to już jest z tymi dyniowymi kreacjami – nie trudno o skojarzenia akurat z tą okazją. Myślę, że ta keto wuzetka dyniowo – pomarańczowa wpisała by się nieźle w takie mroczne klimaty. Jednak do kolejnego Halloween trochę czasu jeszcze zostało, więc po prostu uznajmy to za efekt uboczny tej propozycji… 🙂 Ogólnie ciasto jest bardzo lekkie i kremowe. No i jak na wuzetkę przystało, zwieńczone polewą czekoladową. Kto chętny na taką jesienną wariację na temat deserowego hitu z czasów dzieciństwa…? 😀

keto wuzetka dyniowo - pomarańczowa

Wuzetka dyniowo - pomarańczowa

Mocno kakaowy biszkopt przełożony lekkim kremem dyniowym z nutką pomarańczy oblany polewą czekoladową - taka właśnie jest keto wuzetka dyniowo - pomarańczowa. Pyszna, piękna i aromatyczna!
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 25 mins
Czas całkowity 1 hr 45 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska, Polska, Wege
Ilość porcji 10 porcji

Składniki
  

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 4 łyżki erytrytolu
  • 40 g oleju kokosowego rafinowanego, płynnego
  • 40 ml gęstego mleka kokosowego
  • 30 g mąki kokosowej
  • 10 g czarnego kakao
  • 0,5 łyżeczki cream of tartar (inaczej kamień winny lub kwaśny winian potasu)
  • 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej

Nadzienie dyniowo - pomarańczowe

  • 200 g puree z dyni
  • 200 ml gęstego mleka kokosowego
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej z erytrytolem (20 g)

Polewa czekoladowa

  • 50 ml gęstego mleka kokosowego
  • 30 g czekolady gorzkiej 90% kakao
  • 30 g czekolady deserowej niskowęglowodanowej

Sposób przygotowania
 

Biszkopt

  • Białka ubić na sztywno z solą, a pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce erytrytolu. Olej kokosowy rozpuścić i wymieszać na gładką masę z żółtkami i mlekiem kokosowym. Dodać suche składniki do masy, a następnie wymieszać ją delikatnie z ubitymi białkami. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec ok. 20 - 25 minut do suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na 2 blaty.

Nadzienie dyniowo - pomarańczowe

  • Galaretkę wymieszać z purée z dyni. Szklankę mleka kokosowego zagotować i wlać do masy dyniowej, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Ostudzony krem ubijać trzepaczką przez ok. 3 minuty aż się napowietrzy. Masę wylać na dolny blat ciasta i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na ok. 1 h.

Polewa czekoladowa

  • Mleko kokosowe zagotować. Wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i odstawić na 2 minuty, po czym energicznie wymieszać. Dodać olej kokosowy. Gotową polewę wylać na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do lodówki na 30 minut. Można ozdobić bitą śmietaną.

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 182 kcal
Tłuszcz: 15,2 g
Węglowodany: 5,3 g
Błonnik 1,9 g
Białko 5,0 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
keto wuzetka dyniowo - pomarańczowa

Wuzetka dyniowo - pomarańczowa

Mocno kakaowy biszkopt przełożony lekkim kremem dyniowym z nutką pomarańczy oblany polewą czekoladową - taka właśnie jest keto wuzetka dyniowo - pomarańczowa. Pyszna, piękna i aromatyczna!
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 25 mins
Czas całkowity 1 hr 45 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska, Polska, Wege
Ilość porcji 10 porcji

Składniki
  

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 4 łyżki erytrytolu
  • 40 g oleju kokosowego rafinowanego, płynnego
  • 40 ml gęstego mleka kokosowego
  • 30 g mąki kokosowej
  • 10 g czarnego kakao
  • 0,5 łyżeczki cream of tartar (inaczej kamień winny lub kwaśny winian potasu)
  • 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej

Nadzienie dyniowo - pomarańczowe

  • 200 g puree z dyni
  • 200 ml gęstego mleka kokosowego
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej z erytrytolem (20 g)

Polewa czekoladowa

  • 50 ml gęstego mleka kokosowego
  • 30 g czekolady gorzkiej 90% kakao
  • 30 g czekolady deserowej niskowęglowodanowej

Sposób przygotowania
 

Biszkopt

  • Białka ubić na sztywno z solą, a pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce erytrytolu. Olej kokosowy rozpuścić i wymieszać na gładką masę z żółtkami i mlekiem kokosowym. Dodać suche składniki do masy, a następnie wymieszać ją delikatnie z ubitymi białkami. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec ok. 20 - 25 minut do suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na 2 blaty.

Nadzienie dyniowo - pomarańczowe

  • Galaretkę wymieszać z purée z dyni. Szklankę mleka kokosowego zagotować i wlać do masy dyniowej, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Ostudzony krem ubijać trzepaczką przez ok. 3 minuty aż się napowietrzy. Masę wylać na dolny blat ciasta i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na ok. 1 h.

Polewa czekoladowa

  • Mleko kokosowe zagotować. Wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i odstawić na 2 minuty, po czym energicznie wymieszać. Dodać olej kokosowy. Gotową polewę wylać na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do lodówki na 30 minut. Można ozdobić bitą śmietaną.

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 182 kcal
Tłuszcz: 15,2 g
Węglowodany: 5,3 g
Błonnik 1,9 g
Białko 5,0 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating