Witaj w moim kulinarnej krainie, gdzie smak spotyka się ze zdrowiem w doskonałym połączeniu dyni i pomarańczy. Keto Wuzetka Dyniowo – Pomarańczowa nie tylko cieszy podniebienie, ale także wpisuje się w filozofię diety ketogenicznej. Przygotuj się na kulinarne doznania, które zdetronizują każdy inny przepis!
Wprowadzenie do Świata Keto Wuzetki Dyniowo-Pomarańczowej
Dieta keto zyskuje na popularności, a smaczne ciasta, które realizują jej wytyczne mogą okazać się nie lada wyzwaniem. Wśród nich króluje niekwestionowany hit – keto wuzetka. Dzisiaj poznasz ją w sezonowym wydaniu… Jest to bowiem połączenie intensywnego smaku dyni z orzeźwiającą nutą pomarańczy, zamknięte w biszkopcie czekoladowym. Całość zwieńczona została polewą czekoladową dla jeszcze lepszych doznań smakowych.
Keto Wuzetka Dyniowo – Pomarańczowa: Składniki
Oto lista składników, które uczynią twoją keto wuzetkę niezapomnianą:
- Dynia: Uprzednio upieczona dynia w formie puree to serce tego deseru. Pamiętaj, by wybierać dynię o intensywnym pomarańczowym kolorze (np. Hokkaido).
- Jajka: Jajka sprawią, że ciasto nabierze puszystości i wilgotności.
- Kakao: Może być także czarne. Nada biszkoptowi głęboki, intensywny kolor.
- Mąka kokosowa: Stanowi bazę ciasta, będąc zarazem doskonałym zamiennikiem dla tradycyjnej mąki.
- Erytrytol: Naturalny słodzik, który nada deserowi słodyczy, pozostając przy tym przyjaznym dla diety keto.
- Galaretka pomarańczowa bez cukru: Wydobądź esencję pomarańczy, dodając do kremu galaretkę o smaku pomarańczowym.
- Proszek do pieczenia: Gwarantuje, że Twoja wuzetka będzie lekka i puszysta. Alternatywnie można użyć naturalnego spulchniacza cream of tartar (kamień winny).
- Mleko kokosowe: Wchodzi w skład polewy czekoladowej sprawiając, że jest ona kremowa i aksamitna.
- Czekolada: Główny składnik polewy. Aby utrzymać ciasto w konwencji niskowęglowodanowej skorzystaj z czekolady gorzkiej o zawartości kakao powyżej 85% lub tzw. ketolady.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Wuzetka dyniowo – pomarańczowa
Składniki
Biszkopt
- 4 szt. jajka
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 40 gram keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 40 g olej kokosowy rafinowany, płynny
- 40 ml gęste mleko kokosowe
- 30 g mąka kokosowa +/- w zależności od poziomu chłonności
- 10 g kakao czarne
- 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia lub cream of tartar (inaczej kamień winny lub kwaśny winian potasu)
- 0,25 łyżeczki soda kuchenna
Nadzienie dyniowo – pomarańczowe
- 200 g puree z dyni
- 200 ml gęste mleko kokosowe
- 1 opakowanie galaretka pomarańczowa bezcukrowa
Polewa czekoladowa
- 50 ml gęste mleko kokosowe
- 30 g czekolada gorzka 90% kakao
- 30 g czekolada deserowa niskowęglowodanowa
Sposób przygotowania
Biszkopt
- Białka ubić na sztywno z solą, a pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce erytrytolu. Olej kokosowy rozpuścić i wymieszać na gładką masę z żółtkami i mlekiem kokosowym. Dodać suche składniki do masy, a następnie wymieszać ją delikatnie z ubitymi białkami. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec ok. 20 – 25 minut do suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na 2 blaty.
Nadzienie dyniowo – pomarańczowe
- Galaretkę wymieszać z purée z dyni. Szklankę mleka kokosowego zagotować i wlać do masy dyniowej, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Ostudzony krem ubijać trzepaczką przez ok. 3 minuty aż się napowietrzy. Masę wylać na dolny blat ciasta i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na ok. 1 h.
Polewa czekoladowa
- Mleko kokosowe zagotować. Wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i odstawić na 2 minuty, po czym energicznie wymieszać. Dodać olej kokosowy. Gotową polewę wylać na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do lodówki na 30 minut. Można ozdobić bitą śmietaną.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
POZNAJ: Inne przepisy na KETO ciasta z dynią w roli głównej
Keto wuzetka dyniowo-pomarańczowa to nie tylko ciasto. To podróż przez świat intensywnych smaków, połączonych z dbałością o zdrowie. Każdy kęs to hołd dla diety ketogenicznej i prawdziwej przyjemności kulinarnej.
Przygotuj się na kulinarne uniesienia, bo ten przepis to droga do smakowego nieba bez zbędnych węglowodanów! Smacznego!