Keto łódeczki z ogórka to świetny pomysł na sezonowy keto posiłek śniadaniowy lub lekką przekąskę. Jego ogromnym plusem jest uniwersalność oraz łatwość wkomponowania w menu diety ketogenicznej. Oto 3 wersje tego dania, każda z innym nadzieniem, czyli dla każdego coś dobrego!
Keto łódeczki z ogórka na 3 sposoby, czyli najlepsze wynalazki są dziełem przypadku
Co powiecie na propozycję imprezową, która także świetnie sprawdzi się w roli keto śniadania…? 🙂 Mi taka przekąska w postaci nadziewanych ogórków bardzo przypadła do gustu. A wszystko – jak to zazwyczaj bywa – było dziełem przypadku… 😀 Pomysł na keto łódeczki z ogórka wziął się bowiem stąd, że w pewnym momencie działkowe ogórki trochę przerosły i miały dość spore gniazda nasienne z dużymi pestkami bez miąższu, czyli ble… Za każdym razem starannie je usuwałam, dzięki czemu zamiast ogórka powstawało coś w rodzaju łódeczki. No aż się prosiło, żeby czymś je nadziać… 🙂
Wpadłam na trzy różne pomysły jeśli chodzi o nadzienie do nich i wszystkie okazały się strzałem w dziesiątkę! Nie jestem kompletnie w stanie Wam powiedzieć, która wersja smakowała mi najbardziej… 😀 Każda pasta miała w sobie to „coś” i nadawała zwykłemu ogórkowi nieprzeciętnego smaku. Musicie sami spróbować i zadecydować… 😀
W jaki sposób te keto przepisy wspierają odchudzanie i pomagają osobom z Hashimoto?
Proponowane keto przepisy oferują szereg zalet, które sprawiają, że świetnie wpisują się one w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- wysoka zawartość białka zapewnia uczucie sytości na długo i pomaga w regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu sprzyja kontroli apetytu oraz gwarantuje budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- niska zawartość węglowodanów i błonnika ułatwia kontrolowanie glikemii i aktywację trybu spalania tkanki tłuszczowej
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów spożywczych.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Keto łódeczki z ogórka na 3 sposoby: Przepisy
Łódeczki z ogórka z pâté wątróbkowym
Na pierwszy ogień poszło pâté wątróbkowe z ostatniego przepisu. Było na podorędziu i właściwie to szukałam jakiegoś pomysłu jak by tu je zjeść, a akurat nie miałam ochoty na pieczenie żadnego keto pieczywa… No i łódeczki z ogórka okazały się świetnym rozwiązaniem! Dla urozmaicenia i przełamania smaku wzbogaciłam je orzechami włoskimi. Smakowało wybornie!
Łódeczki z ogórka z pâté wątróbkowym
Składniki
- 4 duże ogórki gruntowe (po ok. 120 g każdy)
- 4 porcje pâté wątróbkowe z tego przepisu
- 12 szt. orzechy włoskie (połówki)
Sposób przygotowania
- Z ogórków wydrążyć gniazda nasienne i wypełnić je pâté wątróbkowym. Na wierzchu ułożyć połówki orzechów włoskich.
Łódeczki z ogórka z pastą z tuńczyka
Oczywiste skojarzenie jeśli chodzi o nadzienie do ogórka. Tuńczyk, majonez i ogórek to bowiem zgrane trio. Co prawda tuńczyk nie cieszy się zbyt dobrą sławą ze względu na wysoką zawartość metali ciężkich, ale od czasu do czasu można sobie na niego pozwolić, dbając rzecz jasna o dobre jego pochodzenie… Przysłowiową (no bo przecież nie dosłowną…) wisienką na torcie są tutaj kapary. Wszystko współgrało tutaj idealnie i łódeczki zniknęły w mgnieniu oka. 🙂
Łódeczki z ogórka z pastą z tuńczyka
Składniki
- 4 szt. ogórki gruntowe (po ok. 100 g każdy)
- 150 g tuńczyk w sosie własnym (ok. 1 puszka; po odsączeniu)
- 35 g majonez (połówki)
- sól
- 8 szt. kapary
Sposób przygotowania
- Tuńczyka wymieszać z majonezem. Dosolić do smaku.
- Z ogórków wydrążyć gniazda nasienne i wypełnić je pastą z tuńczyka. Na wierzchu ułożyć kapary.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Łódeczki z ogórka z pastą z fety i pomidorów suszonych
Ostatnia propozycja, ale wcale nie gorsza od pozostałych to pasta w klimatach śródziemnomorskich. Feta, pomidory suszone i oliwki to zestawienie, które nie może nie smakować… 😀 Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni z tej wersji łódeczek. Są one pełne smaku i pachną Południem Europy. Wprost przepyszne!
Łódeczki z ogórka z pastą z fety i pomidorów suszonych
Wyposażenie
Składniki
Pasta z fety i pomidorów suszonych
- 100 g feta
- 2 szt. pomidory suszone z zalewy oliwnej
- 1 łyżeczka koncentrat pomidorowy
- 50 g śmietana kokosowa lub serek kremowy
- 5 szt. oliwki zielone
- sól
Łódeczki
- 4 szt. ogórki gruntowe (po ok. 100 g każdy)
- 4 szt. oliwki zielone
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki pasty umieścić w malakserze i rozdrobnić na gładką masę. Dosolić do smaku.
- Wydrążyć gniazda nasienne w ogórkach i wypełnić pastą z fety i pomidorów suszonych. Każdy przyozdobić oliwką.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
I jak? Macie już swojego faworyta…? Jeśli nie, to musicie spróbować wszystkich trzech smaków! 😀 Koniecznie wróćcie potem i dajcie znać, która wersja smakowała Wam najbardziej!
Wspaniałe przepisy. Cieszę się ,że trafiłam na tą stronę.
Witaj Kasiu!
Ja też się bardzo cieszę, że trafiłaś na moją stronę i że moje przepisy przypadły Ci do gustu! 🙂
Pozdrawiam serdecznie!