Keto ciasto czekoladowe z wiśniami – bożonarodzeniowy klasyk
Lubicie połączenie czekolady i wiśni? Ja wprost uwielbiam! 😀 Aż dziwi mnie, że nie ma za wiele keto ciast z ich udziałem na blogu… Właściwie tylko tort szwarcwaldzki i ten a’la sernik. Tymczasem to takie klasyczne świąteczne zestawienie smaków… I w tym roku właśnie takiego powrotu do klasyki mi się zachciało… 🙂 Powstało zatem keto ciasto czekoladowe z wiśniami. Naprawdę C-Z-E-K-O-L-A-D-O-W-E i bardzo dekadenckie w smaku. Ale najlepsza jest niespodzianka – wiśnie do tego świątecznego wypieku pochodzą z nalewki… I takie Święta to ja rozumiem… 😉 😀
Keto ciasto czekoladowe z wiśniami – składniki:
🥚Jajka🥚
Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

🍬 Keto słodzidło 🍬
Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.
🧈Tłuszcz🧈
Tutaj wybór należy do Was. Do obróbki termicznej najlepiej nadaje się masło klarowane, rafinowany olej kokosowy lub mieszanka obu.
🥥 Mąka kokosowa 🥥
Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. Jeśli nie lubicie mąki kokosowej, proponuję użyć odtłuszczonej mąki migdałowej.
🍫 Czekolada 🍫
Razem z tłuszczem stanowi ona składnik polewy. Oczywiście chodzi o gorzką lub niskowęglowodanową czekoladę. Jeśli nie macie do dyspozycji czekolady słodzonej erytrytolem, to użyjcie takiej o zawartości kakao przynajmniej 85%. Czym wyższa zawartość kakao, tym mniej cukru będzie ona zawierać.

🍒 Wiśnie 🍒
Pyszny, niskowęglowodanowy owoc, z lekką nutą kwasowości, który świetnie komponuje się z czekoladą… 😀 Poza tym popularny składnik nalewek, likierów, kompotów i dżemów. U mnie wiśnie z prądem, ale można użyć najzwyklejszych, także mrożonych.
☁️ Spulchniacz ☁️
W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów. Ewentualną i zdecydowanie bardziej naturalną alternatywą będzie jednak kamień winny (inaczej cream of tartar lub kwaśny winian potasu) lub soda spożywcza.

Ciasto czekoladowe z wiśniami
Składniki
- 150 g wiśnie odsączone (najlepiej z nalewki)
- 200 g czekolada gorzka (min. 85% kakao) lub niskowęglowodanowa
- 200 g masło klarowane lub rafinowany olej kokosowy (u mnie pół na pół)
- 5 szt. jajka dużych
- 70 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 60 g mąka kokosowa
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia bez fosforanów
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
Sposób przygotowania
- Wiśnie pokrój na połówki. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, lekko ostudź, po czym utrzyj z dodawanym po łyżce masłem. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do masy czekoladowej, a białka ubij na sztywno ze słodzidłem i solą. Mąkę kokosową wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy czekoladowej, wymieszaj. Wrzuć wiśnie. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite białka.
- Masę przełóż do tortownicy o Ø 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° w trybie pieczenie góra + dół przez ok. 30 – 35 minut.
- Wierzch można polać polewą z rozpuszczonej czekolady.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Adnotacje do przepisu
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
Fajny przepis. Zrobiłam z niego spód pod sernik gotowany (wyszedł grubości ok. 2-2,5 cm po wyrównaniu góry). Nie dodawałam wiśni, dałam czekoladę 90% (troche gorzkawe było). Zrobiłam w tortownicy fi 16cm z połowy porcji i trochę za długo było te 30 min pieczenia; nie pomyślałam, żeby skrócić czas pieczenia z uwagi na zmniejszoną porcję.
Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu. 🙂
Tak, przy mniejszej ilości należałoby skrócić czas pieczenia. A poziom słodkości trzeba dopasować pod swoje kubki smakowe. Moje ciasta są zazwyczaj dla większości mało słodkie, ale ja chyba mam już inne odczuwanie słodkiego smaku, bo dla mnie są ok… 😀