wałek NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU! wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

Sernik bez sera

Keto pseudosernik czekoladowo- wiśniowy (Paleo, LowCarb)

Keto pseudosernik, czyli sernik bez sera

Z nastaniem chłodniejszych dni powróciła mi ochota na korzystanie z piekarnika. Nie pamiętam kiedy ostatnio miałam okazję go używać. Mniemam, że musiało to być przed szczytem sezonu letniego. Bo w upalne letnie dni nikt nie ma ochoty na dodatkowe ogrzewanie w postaci gorącego powietrza z piekarnika. Jeśli chodzi o sam przepis, to pewnie Was nie zaskoczę, bo jest to… kolejny sernik z kalafiora. Pojawiło się już ich trochę na blogu. Większość z nich była jednak przygotowywana „na zimno”. To znaczy ugotowany kalafior był blendowany z musem kokosowym, żelatyną i innymi dodatkami, a następnie wykładało się go na spód i trafiał do lodówki do stężenia.

Sernik bez sera
Keto czekoladowo – wiśniowy pseudosernik z kalafiora

Wersja pieczona na chłodniejsze dni

Tym razem pojawia się element zaskoczenia… 🙂 Będzie to bowiem pieczony sernik z kalafiora, zwany także pseudosernikiem. Generalna zasada jest podobna. Do zagęszczenia całości nie używa się jednak żelatyny, tylko kalafiora blenduje się z jajami (a raczej żółtkami, białka się ubija), po czym całość ląduje w piekarniku. Powstaje ciasto o konsystencji łudząco podobnej do prawdziwego sernika. Nawet pęka w taki sam sposób jak sernik… 😀

Keto sernik z kalafiora
Keto pseudosernik czekoladowo – wiśniowy

Czekolada + wiśnie = WNM

Nie jest to jednak debiut tego rodzaju wypieku na blogu, bo przepis na keto pseudosernik pojawił się już w zeszłorocznym świątecznym ebook’u. Wtedy był to sernik z kalafiora w wersji podstawowej, czyli waniliowo – kakaowy sernik marmurkowy. Dzisiaj natomiast naszło mnie na połączenie wiśni i czekolady. Cóż to jest za wspaniały zestaw smaków! Uwielbiam go. Nie jestem jednak chyba odosobniona w tym upodobaniu, bo istnieje szereg przepisów na słodkości zawierające właśnie tę kombinację. Z tortem szwarcwaldzkim na czele…

Urodzinowy pseudosernik

Skoro jesteśmy przy tortach, a co za tym idzie uroczystościach, to czas nadmienić, że niedawno moderncavegirl.pl stuknął rok. Zleciało jak z bicza strzelił… Był to akurat tak gorący okres i byłam tak pochłonięta sprawami pozablogowymi, że zupełnie wypadło mi to z głowy i zapomniałam o urodzinach bloga… Uświadomiłam to sobie dopiero wczoraj. I postanowiłam uczcić tę spóźnioną okazję tym oto właśnie pseudosernikiem, czyli czekoladowo – wiśniowym sernikiem z kalafiora. Także zapraszam do wypróbowania specjalnej, urodzinowej wersji sernika bez sera! 🙂

Sernik bez sera

Pseudosernik czekoladowo- wiśniowy

Modern Cavegirl
Pyszny keto pseudosernik z kalafiora o smaku czekoladowo- wiśniowym to dekadencki deser, który idealnie nada się zarówno na uroczystość, jak i do kawy po obiedzie. U mnie w roli ciasta uświetniającego urodziny bloga. Moderncavegirl.pl ma już bowiem rok!
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 40 mins
Czas całkowity 1 hr
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Porcje 16 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy:
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Składniki
  

Pseudosernik

Polewa czekoladowa

skomponuj jadłospis z tym przepisem

Sposób przygotowania
 

Pseudosernik

  • Rozdzielić żółtka i białka. Żółtka zblendować z kalafiorem, espresso, śmietanką kokosową, jogurtem, kakao i 4 łyżkami erytrytolu. Na koniec dodać mąkę i jeszcze chwilę blendować. Odstawić na kilka minut. Białka ubić z solą. Pod koniec ubijania dodać pozostały erytrytol. Obie masy delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownicy (ok. 18 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą wiśnię obtoczyć w mące kokosowej i wcisnąć w ciasto. Piec do suchego patyczka w piekarniku nastawionym na 160 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu. Ostudzić

Polewa czekoladowa

  • Czekoladę rozpuścić z olejem kokosowym w mikrofalówce lub w garnuszku na bardzo małym ogniu. Ostudzić, a gdy lekko stężeje wylać na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzić.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Pseudosernik czekoladowo- wiśniowy
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
121
% RWS*
Tłuszcz
 
10.53
g
16
%
Tłuszcze nasycone
 
8.35
g
52
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.27
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
0.71
g
Cholesterol
 
30.69
mg
10
%
Sód
 
26.29
mg
1
%
Potas
 
155.36
mg
4
%
Węglowodany
 
5.69
g
2
%
Błonnik
 
2.08
g
9
%
Cukier
 
1.56
g
2
%
Białko
 
2.89
g
6
%
Witamina A
 
48.55
IU
1
%
Witamina C
 
9.97
mg
12
%
Wapń
 
12.73
mg
1
%
Żelazo
 
0.84
mg
5
%
Węglowodany netto
 
3.61
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 114 kcal

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu