banner keto menu
Sernik bez sera
Deser Europejska Keto Lato Low Carb Paleo Wege

Keto pseudosernik czekoladowo- wiśniowy (Paleo, LowCarb)

Keto pseudosernik, czyli sernik bez sera

Z nastaniem chłodniejszych dni powróciła mi ochota na korzystanie z piekarnika. Nie pamiętam kiedy ostatnio miałam okazję go używać. Mniemam, że musiało to być przed szczytem sezonu letniego. Bo w upalne letnie dni nikt nie ma ochoty na dodatkowe ogrzewanie w postaci gorącego powietrza z piekarnika. Jeśli chodzi o sam przepis, to pewnie Was nie zaskoczę, bo jest to… kolejny sernik z kalafiora. Pojawiło się już ich trochę na blogu. Większość z nich była jednak przygotowywana „na zimno”. To znaczy ugotowany kalafior był blendowany z musem kokosowym, żelatyną i innymi dodatkami, a następnie wykładało się go na spód i trafiał do lodówki do stężenia.

Sernik bez sera
Keto czekoladowo – wiśniowy pseudosernik z kalafiora

Wersja pieczona na chłodniejsze dni

Tym razem pojawia się element zaskoczenia… 🙂 Będzie to bowiem pieczony sernik z kalafiora, zwany także pseudosernikiem. Generalna zasada jest podobna. Do zagęszczenia całości nie używa się jednak żelatyny, tylko kalafiora blenduje się z jajami (a raczej żółtkami, białka się ubija), po czym całość ląduje w piekarniku. Powstaje ciasto o konsystencji łudząco podobnej do prawdziwego sernika. Nawet pęka w taki sam sposób jak sernik… 😀

Keto sernik z kalafiora
Keto pseudosernik czekoladowo – wiśniowy

Czekolada + wiśnie = WNM

Nie jest to jednak debiut tego rodzaju wypieku na blogu, bo przepis na keto pseudosernik pojawił się już w zeszłorocznym świątecznym ebook’u. Wtedy był to sernik z kalafiora w wersji podstawowej, czyli waniliowo – kakaowy sernik marmurkowy. Dzisiaj natomiast naszło mnie na połączenie wiśni i czekolady. Cóż to jest za wspaniały zestaw smaków! Uwielbiam go. Nie jestem jednak chyba odosobniona w tym upodobaniu, bo istnieje szereg przepisów na słodkości zawierające właśnie tę kombinację. Z tortem szwarcwaldzkim na czele…

Urodzinowy pseudosernik

Skoro jesteśmy przy tortach, a co za tym idzie uroczystościach, to czas nadmienić, że niedawno moderncavegirl.pl stuknął rok. Zleciało jak z bicza strzelił… Był to akurat tak gorący okres i byłam tak pochłonięta sprawami pozablogowymi, że zupełnie wypadło mi to z głowy i zapomniałam o urodzinach bloga… Uświadomiłam to sobie dopiero wczoraj. I postanowiłam uczcić tę spóźnioną okazję tym oto właśnie pseudosernikiem, czyli czekoladowo – wiśniowym sernikiem z kalafiora. Także zapraszam do wypróbowania specjalnej, urodzinowej wersji sernika bez sera! 🙂

Sernik bez sera

Pseudosernik czekoladowo- wiśniowy

Pyszny keto pseudosernik z kalafiora o smaku czekoladowo- wiśniowym to dekadencki deser, który idealnie nada się zarówno na uroczystość, jak i do kawy po obiedzie. U mnie w roli ciasta uświetniającego urodziny bloga. Moderncavegirl.pl ma już bowiem rok!
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 40 mins
Czas całkowity 1 hr
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Wege
Porcje 16 porcji

Składniki
  

Pseudosernik

  • 300 g kalafiora ugotowanego i odciśniętego z nadmiaru wody
  • 3 jajka
  • 40 ml espresso
  • 1/2 szklanki śmietanki kokosowej
  • 160 g jogurtu kokosowego
  • 3 łyżki kakao
  • 6 łyżek erytrytolu
  • 4 łyżki mąki kokosowej + odrobina do obtoczenia wiśni
  • 1 szczypta soli himalajskiej , morskiej lub kłodawskiej
  • 100 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)

Polewa czekoladowa

  • 40 g czekolady gorzkiej lub niskowęglowodanowej
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego

Sposób przygotowania
 

Pseudosernik

  • Rozdzielić żółtka i białka. Żółtka zblendować z kalafiorem, espresso, śmietanką kokosową, jogurtem, kakao i 4 łyżkami erytrytolu. Na koniec dodać mąkę i jeszcze chwilę blendować. Odstawić na kilka minut. Białka ubić z solą. Pod koniec ubijania dodać pozostały erytrytol. Obie masy delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownicy (ok. 18 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą wiśnię obtoczyć w mące kokosowej i wcisnąć w ciasto. Piec do suchego patyczka w piekarniku nastawionym na 160 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu. Ostudzić

Polewa czekoladowa

  • Czekoladę rozpuścić z olejem kokosowym w mikrofalówce lub w garnuszku na bardzo małym ogniu. Ostudzić, a gdy lekko stężeje wylać na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzić.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 114 kcal
Tłuszcz: 9,2 g
Węglowodany: 3,9 g
Błonnik 1,2 g
Białko 3,8 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
 
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating