Keto zoodles
Keto Lato Low Carb Paleo Przekąska

Cukiniowe tagliatelle z krewetkami i pomidorkami (Paleo, LowCarb)

Keto zoodles
Keto tagliatelle cukiniowe z krewetkami i pomidorkami
[ultimate-recipe-jump id=”3246″] [ultimate-recipe-print id=”3246″]

Cukiniowe tagliatelle – nowa forma makaronu z cukinii

Dzisiaj kolejna odsłona makaronu z cukinii, tym razem w postaci grubszych wstążek, czyli tagliatelle. Na blogu pojawiało się już co prawda spaghetti z cukinii, czyli tzw. zoodles. Jednak do ich przygotowania potrzeba zazwyczaj bardziej zaawansowanych narzędzi, jak chociażby nożyk do julienne lub spiralizer. Cukiniowe tagliatelle przygotujemy natomiast przy użyciu zwykłej obieraczki do warzyw, którą każdy z Was posiada pewnie na kuchennym wyposażeniu… Po prostu robimy paski z cukinii tak, jak byśmy ją obierali ze skórki. Co ciekawe praktycznie każdy mój przepis na makaron z cukinii jest z krewetkami… Przypadek? 🙂

Ostatnie podrygi lata

Jak już mamy tagliatelle z cukinii, to reszta to już bułka z masłem. 😛 Danie to jest bardzo lekkie, świeże i takie typowo wakacyjne. To chyba za sprawą tych pomidorków i ogólnej kolorystyki. Także trzeba korzystać, póki jeszcze lato jest z nami. Bo potem to już pora na wyciągnięcie grubych dział w postaci cięższych, bardziej sycących i rozgrzewających dań. Nie wiem jakie są Wasze odczucia, ale ja już czuję jesień w powietrzu… Dni co prawda nadal dość ciepłe, ale poranki i wieczory chłodne. No i dużo szybciej zapada zmierzch. Nie ukrywam, że jest mi smutno z powodu odchodzącego lata. No ale przecież taki mamy klimat… 😉

Keto makaron z cukinii
Keto tagliatelle z cukinii z krewetkami i pomidorkami

Wkrótce czas na dynię!

Nie pozostaje nic innego jak mieć nadzieję, że trafi się jeszcze kilka cieplejszych dni we wrześniu… Albo trzeba się przenieść gdzieś, gdzie temperatury bywają wyższe… Jesień jednak ma także swoje jasne oblicze. Na przykład sezon dyniowy… Uwielbiam dynię i wszystko, co można z niej wyczarować, więc już się nie mogę doczekać! Oby udało mi się tylko zmieścić ją w makrach… 😛 Wracając do cukinii – o to cukiniowe tagliatelle nie musicie się martwić. Na pewno wpasuje się w makra, nawet na diecie ketogenicznej.

Warzywa sezonowe czy całoroczne?

Póki czas trzeba korzystać jeszcze z obfitości sezonowych dóbr natury – pomidorów, cukinii czy świeżych ogórków. Bo one niedługo odejdą w niepamięć na kilka długich miesięcy. Co prawda w supermarketach można je kupić przez okrągły rok. Jednak czuć wyraźną różnicę w smaku. Ja powstrzymuję się od kupowania zarówno świeżych ogórków, jak i pomidorów poza sezonem ze względu na dużo niższe walory smakowe oraz zdecydowanie gorsze parametry jakościowe.

A Wy staracie się raczej dostosować swoje menu do pory roku czy macie swoje warzywne standardy zakupowe, których się trzymacie bez względu na aktualną porę roku?

Keto zoodles

Cukiniowe tagliatelle z krewetkami i pomidorami

Cukiniowe tagliatelle to idealne danie na lunch lub lekki obiad. Można dorzucić do niego ulubione dodatki. U mnie są to akurat krewetki oraz świeże pomidory. Robi się je całkiem szybko, a do ich produkcji potrzeba jedynie... obieraczki do warzyw!
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 25 mins
Rodzaj dania Danie główne, Lunch, Przekąska
Kuchnia Europejska
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 14 krewetek tygrysich
  • 2 cukinie średniej wielkości
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1 pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Cukinie umyć i pokroić wzdłuż na cienkie wstążki używając obieraczki do warzyw. Posypać solą i odstawić na 5 minut. Cukiniowe tagliatelle odsączyć z nadmiaru wody na ręczniku papierowym. Tak samo postąpić z krewetkami. Krewetki w postaci mrożonej należy zaś uprzednio rozmrozić. Na patelni rozgrzać oliwę. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę drobno posiekać i wrzucić razem na patelnię. Podsmażyć chwilę, po czym dodać krewetki. Smażyć po ok. 1 minucie z każdej strony. Zdjąć z patelni. Teraz wrzucić na patelnię odsączone tagliatelle z cukinii. Podsmażyć, aby trochę zmiękło, po czym dodać pokrojone w niewielkie kawałki pomidory lub połówki pomidorków koktajlowych. Dusić ok. 2-3 minuty, po czym dodać krewetki i wymieszać. Serwować od razu.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 190 kcal
Tłuszcz: 9,8 g
Węglowodany: 8,9 g
Błonnik 2,9 g
Białko 19,4 g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating