Keto piernikomakowiec – kwintesencja Świąt w jednym keto cieście
Macie już dość świątecznych wypieków czy zniesiecie jeszcze jeden lub dwa…? 🙂
Zastanawiałam się jakie ciasto stanowi taką kwintesencję Świąt i – odkładając na bok własne preferencje – doszłam do wniosku, że będzie to piernik i makowiec. Oba ciasta mają już swoje przedstawicielstwo na blogu – pierwszy w „czystej” postaci, a drugi w formie rolady. Oczywiście oba w 100% zgodne z dietą ketogeniczną. Co powiecie jednak na połączenie obu smaków w jednym cieście? Intrygujące, prawda? Co ciekawe, przeszukałam Google i znalazło tylko jeden podobny rezultat… Wynika z tego, że tylko jedna osoba wpadła wcześniej na taki odjechany pomysł… 😛 Trochę się obawiałam w związku z tym efektu końcowego, ale postanowiłam to sprawdzić.
I muszę Wam powiedzieć, że był to strzał w dziesiątkę! 😀
Keto piernikomakowiec – składniki
Keto piernikomakowiec składa się dwóch podstawowych warstw – ciasta piernikowego z tego przepisu oraz nadzienia makowego inspirowanego tym przepisem. Do tego dochodzi jeszcze konfitura żurawinowa, czyli prawie nieodłączny element tegorocznych wypieków świątecznych oraz polewa czekoladowa. Całość wychodzi więc dość bogata smakowo.
🥚Jajka🥚
Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

🍬 Keto słodzidło 🍬
Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Nadzienie makowe zostało natomiast posłodzone stewią w płynie.
🥛 Mleko kokosowe 🥛
Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu (19 % tłuszczu). W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda. Serek wychodzi aksamitny i kremowy, o konsystencji bardzo podobnej do serka homogenizowanego albo takiego wiaderkowego, więc w odbiorze praktycznie nie różni się od oryginału.
🧈Tłuszcz🧈
Tutaj wybór należy do Was. Do obróbki termicznej najlepiej nadaje się rafinowany olej kokosowy, masło klarowane lub mieszanka obu.
🥥 Mąka kokosowa 🥥
Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. Jeśli nie lubicie mąki kokosowej, proponuję użyć odtłuszczonej mąki migdałowej.
🌷 Nadzienie makowe 🌷
Na bazie maku niebieskiego i mleka kokosowego. Do tego duża porcja bakalii i orzechów. To co różni tę wersję nadzienia od tego z rolady makowej to fakt użycia musu kokosowego pół na pół z pastą migdałową. No i zamiast orzechów włoskich użyłam orzechów pecan, gdyż w ostatniej chwili okazało się, że włoskich nie posiadam… 😀
🍇🍊 Owoce suszone i kandyzowane 🍊🍇
Czyli rodzynki i skórka pomarańczowa jako składnik nadzienia. Ta druga wyprodukowana w manufakturze domowej. 🙂 A dokładniej skórka mandarynkowa, bo mandarynki miałam akurat pod ręką. Sparzyłam je we wrzątku, obrałam, a skórkę pokroiłam w drobne kawałki.
🫐 Żurawina 🫐
W postaci konfitury z sokiem z pomarańczy. Żurawina to typowo bożonarodzeniowy owoc, choć u nas w wersji świeżej popularny dopiero do niedawna. Jako owoc jagodowy, nie zawiera dużych ilości węglowodanów (ok. 7 gram węglowodanów netto w 100 g). Jest w związku z tym lekko kwaskowata, co stanowi miłe przełamanie smaku w tym cieście. Idealnie komponuje się z owocami cytrusowymi.

🍫 Czekolada 🍫
Razem z tłuszczem stanowi ona składnik polewy. Oczywiście chodzi o gorzką lub niskowęglowodanową czekoladę. Jeśli nie macie do dyspozycji czekolady słodzonej erytrytolem, to użyjcie takiej o zawartości kakao przynajmniej 85%. Czym wyższa zawartość kakao, tym mniej cukru będzie ona zawierać.
🔥 Cynamon/przyprawa do piernika 🔥
Istotny element wszelkich jesiennych i świątecznych kreacji. Obie opcje idealnie sprawdzają się zarówno w wypiekach, jak i deserach. Najlepiej korzystać z cynamonu cejlońskiego, który – w przeciwieństwie do zwykłego cynamonu Cassia prezentuje sobą najwięcej korzyści dla zdrowia (szczegóły tutaj). A jeśli jesteście zainteresowani przepisem na domową przyprawę do piernika, to zapraszam tutaj.
☁️ Spulchniacz ☁️
W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów w połączeniu z sodą spożywczą. Ewentualną i zdecydowanie bardziej naturalną alternatywą będzie jednak kamień winny (inaczej cream of tartar lub kwaśny winian potasu).
Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Piernikomakowiec
Składniki
Nadzienie makowe
- 150 g mak niebieski
- 250 g gęste mleko kokosowe
- 50 g masło migdałowe
- 50 g mus kokosowy
- 50 g orzechy laskowe
- 50 g orzechy pecan (lub włoskie)
- 25 g rodzynki
- 25 g skórka pomarańczowa lub mandarynkowa
- 25 ml ciemny rum (u mnie spiced rum)
- 10 kropli stewia w płynie
- 0,5 łyżeczki ekstrakt pomarańczowy
- 0,5 łyżeczki ekstrakt migdałowy
Ciasto piernikowe
- 4 szt. jajka
- 60 g gęste mleko kokosowe
- 40 g masło klarowane lub rafinowany olej kokosowy
- 40 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 60 g mąka kokosowa
- 1 łyżka kakao ciemne
- 1 łyżka cynamon cejloński
- 1 łyżka imbir
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia bez fosforanów
- 0,5 łyżeczki soda kuchenna
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
Konfitura żurawinowa
- 125 g żurawina
- 0,5 pomarańcza (sok wyciśnięty)
- ⅓ łyżeczki glucomannan (opcjonalnie)
- 2 łyżki keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
Polewa czekoladowa
- 25 g masło klarowane lub rafinowany olej kokosowy
- 25 g gęste mleko kokosowe
- 50 g czekolada niskowęglowodanowa lub gorzka
Sposób przygotowania
Nadzienie makowe
- Rodzynki oraz skórkę z pomarańczy namoczyć w rumie. Mleko kokosowe zagotować, wrzucić doń mak i mieszając gotować przez ok. 5 minut. Zdjąć z kuchenki i odstawić na minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc. Po tym czasie przełożyć masę do malaksera i zmiksować razem z masłem migdałowym i musem kokosowym. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Dosłodzić do smaku w razie potrzeby.
Konfitura żurawinowa
- Żurawinę umieścić w rondelku. Z pomarańczy wycisnąć sok i razem z miąższem dodać do żurawiny. Posypać słodzidłem i zagotować. Gotować przez kilka minut do zgęstnienia. Można dodatkowo zagęścić glucomannanem (rozmieszać go najpierw w odrobinie wody, dodać do masy żurawinowej i zagotować).
Ciasto piernikowe
- Suche składniki poza solą i keto słodzidłem wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z masłem i mlekiem kokosowym. Dodać suche składniki. Białka ubić z solą na sztywną pianę dodając pod koniec erytrytol. Delikatnie wymieszać białka z masą i przełożyć do kwadratowej foremki o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 20 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu posmarować wierzch konfiturą. Następnie wyłożyć masę makową.
Polewa czekoladowa
- Olej kokosowy, mleko kokosowe i czekoladę umieścić w garnuszku i lekko podgrzewać. Gdy składniki się rozpuszczą dokładnie wymieszać i oblać powstałą masą wierzch ciasta.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.