wałek NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU! wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto piernikomakowiec

Keto piernikomakowiec (Paleo, LowCarb)

Keto piernikomakowiec – kwintesencja Świąt w jednym keto cieście

Macie już dość świątecznych wypieków czy zniesiecie jeszcze jeden lub dwa…? 🙂

Zastanawiałam się jakie ciasto stanowi taką kwintesencję Świąt i – odkładając na bok własne preferencje – doszłam do wniosku, że będzie to piernik i makowiec. Oba ciasta mają już swoje przedstawicielstwo na blogu – pierwszy w „czystej” postaci, a drugi w formie rolady. Oczywiście oba w 100% zgodne z dietą ketogeniczną. Co powiecie jednak na połączenie obu smaków w jednym cieście? Intrygujące, prawda? Co ciekawe, przeszukałam Google i znalazło tylko jeden podobny rezultat… Wynika z tego, że tylko jedna osoba wpadła wcześniej na taki odjechany pomysł… 😛 Trochę się obawiałam w związku z tym efektu końcowego, ale postanowiłam to sprawdzić.

I muszę Wam powiedzieć, że był to strzał w dziesiątkę! 😀

Keto piernikomakowiec – składniki

Keto piernikomakowiec składa się dwóch podstawowych warstw – ciasta piernikowego z tego przepisu oraz nadzienia makowego inspirowanego tym przepisem. Do tego dochodzi jeszcze konfitura żurawinowa, czyli prawie nieodłączny element tegorocznych wypieków świątecznych oraz polewa czekoladowa. Całość wychodzi więc dość bogata smakowo.

🥚Jajka🥚

Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

keto ciasto
Świąteczne keto ciasto piernikowo – makowe

🍬 Keto słodzidło 🍬

Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Nadzienie makowe zostało natomiast posłodzone stewią w płynie.

🥛 Mleko kokosowe 🥛

Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu (19 % tłuszczu). W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda. Serek wychodzi aksamitny i kremowy, o konsystencji bardzo podobnej do serka homogenizowanego albo takiego wiaderkowego, więc w odbiorze praktycznie nie różni się od oryginału.

🧈Tłuszcz🧈

Tutaj wybór należy do Was. Do obróbki termicznej najlepiej nadaje się rafinowany olej kokosowymasło klarowane lub mieszanka obu.

🥥 Mąka kokosowa 🥥

Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. Jeśli nie lubicie mąki kokosowej, proponuję użyć odtłuszczonej mąki migdałowej.

🌷 Nadzienie makowe 🌷

Na bazie maku niebieskiego i mleka kokosowego. Do tego duża porcja bakalii i orzechów. To co różni tę wersję nadzienia od tego z rolady makowej to fakt użycia musu kokosowego pół na pół z pastą migdałową. No i zamiast orzechów włoskich użyłam orzechów pecan, gdyż w ostatniej chwili okazało się, że włoskich nie posiadam… 😀

🍇🍊 Owoce suszone i kandyzowane 🍊🍇

Czyli rodzynki i skórka pomarańczowa jako składnik nadzienia. Ta druga wyprodukowana w manufakturze domowej. 🙂 A dokładniej skórka mandarynkowa, bo mandarynki miałam akurat pod ręką. Sparzyłam je we wrzątku, obrałam, a skórkę pokroiłam w drobne kawałki.

🫐 Żurawina 🫐

W postaci konfitury z sokiem z pomarańczy. Żurawina to typowo bożonarodzeniowy owoc, choć u nas w wersji świeżej popularny dopiero do niedawna. Jako owoc jagodowy, nie zawiera dużych ilości węglowodanów (ok. 7 gram węglowodanów netto w 100 g). Jest w związku z tym lekko kwaskowata, co stanowi miłe przełamanie smaku w tym cieście. Idealnie komponuje się z owocami cytrusowymi.

piernikomakowiec
Keto piernikomakowiec

🍫 Czekolada 🍫

Razem z tłuszczem stanowi ona składnik polewy. Oczywiście chodzi o gorzką lub niskowęglowodanową czekoladę. Jeśli nie macie do dyspozycji czekolady słodzonej erytrytolem, to użyjcie takiej o zawartości kakao przynajmniej 85%. Czym wyższa zawartość kakao, tym mniej cukru będzie ona zawierać.

🔥 Cynamon/przyprawa do piernika 🔥

Istotny element wszelkich jesiennych i świątecznych kreacji. Obie opcje idealnie sprawdzają się zarówno w wypiekach, jak i deserach. Najlepiej korzystać z cynamonu cejlońskiego, który – w przeciwieństwie do zwykłego cynamonu Cassia prezentuje sobą najwięcej korzyści dla zdrowia (szczegóły tutaj). A jeśli jesteście zainteresowani przepisem na domową przyprawę do piernika, to zapraszam tutaj.

☁️ Spulchniacz ☁️

W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów w połączeniu z sodą spożywczą. Ewentualną i zdecydowanie bardziej naturalną alternatywą będzie jednak kamień winny (inaczej cream of tartar lub kwaśny winian potasu).

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto piernikomakowiec

Piernikomakowiec

Modern Cavegirl
Ciasto – kwintesencja Świąt, czyli makowiec i piernik w jednym. 😀 W związku z tym keto piernikomakowiec to może być jedyne ciasto, jakie zrobicie, a Święta i tak będą zaliczone… 🙊
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas oczekiwania 4 hrs
Czas całkowity 5 hrs
Rodzaj dania Deser
Porcje 16 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy:
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Składniki
  

Nadzienie makowe

Ciasto piernikowe

Konfitura żurawinowa

  • 125 g żurawina
  • 0,5 pomarańcza (sok wyciśnięty)
  • łyżeczki glucomannan (opcjonalnie)
  • 2 łyżki keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
skomponuj jadłospis z tym przepisem

Sposób przygotowania
 

Nadzienie makowe

  • Rodzynki oraz skórkę z pomarańczy namoczyć w rumie. Mleko kokosowe zagotować, wrzucić doń mak i mieszając gotować przez ok. 5 minut. Zdjąć z kuchenki i odstawić na minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc. Po tym czasie przełożyć masę do malaksera i zmiksować razem z masłem migdałowym i musem kokosowym. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Dosłodzić do smaku w razie potrzeby.

Konfitura żurawinowa

  • Żurawinę umieścić w rondelku. Z pomarańczy wycisnąć sok i razem z miąższem dodać do żurawiny. Posypać słodzidłem i zagotować. Gotować przez kilka minut do zgęstnienia. Można dodatkowo zagęścić glucomannanem (rozmieszać go najpierw w odrobinie wody, dodać do masy żurawinowej i zagotować).

Ciasto piernikowe

  • Suche składniki poza solą i keto słodzidłem wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z masłem i mlekiem kokosowym. Dodać suche składniki. Białka ubić z solą na sztywną pianę dodając pod koniec erytrytol. Delikatnie wymieszać białka z masą i przełożyć do kwadratowej foremki o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 20 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu posmarować wierzch konfiturą. Następnie wyłożyć masę makową.

Polewa czekoladowa

  • Olej kokosowy, mleko kokosowe i czekoladę umieścić w garnuszku i lekko podgrzewać. Gdy składniki się rozpuszczą dokładnie wymieszać i oblać powstałą masą wierzch ciasta.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Piernikomakowiec
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
270.96
% RWS*
Tłuszcz
 
22.75
g
35
%
Tłuszcze nasycone
 
9.31
g
58
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
4.4
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
5.87
g
Cholesterol
 
51.32
mg
17
%
Sód
 
0.01
mg
0
%
Potas
 
181.55
mg
5
%
Węglowodany
 
12.03
g
4
%
Błonnik
 
5.71
g
24
%
Cukier
 
2.55
g
3
%
Białko
 
6.11
g
12
%
Witamina A
 
83.84
IU
2
%
Witamina C
 
5.83
mg
7
%
Wapń
 
187.95
mg
19
%
Żelazo
 
1.88
mg
10
%
Węglowodany netto
 
6.32
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu

 

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu