Keto strucla bożonarodzeniowa – skąpana w typowo świątecznych smakach i aromatach
Keto strucla bożonarodzeniowa jest inspirowana niemieckim stollen’em, tylko nie drożdżowa. Ale pozostałe składniki są dokładnie takie same – owoce kandyzowane i suszone, orzechy, marcepan. Posypana sowicie erytrytolem w pudrze, pachnąca migdałami, wanilią i cynamonem przywołuje iście świąteczną atmosferę. Trochę przypomina formą keks, jednak udział marcepanu i intensywnie migdałowy aromat zdecydowanie ją od niego odróżnia. Smakowo jest łudząco podobna do ciasta z marcepanem i żurawiną, które robiłam na zeszłoroczne Święta. Czyli równie dobra, albo jeszcze lepsza… 🙂
Keto strucla bożonarodzeniowa – składniki
A oto, co kryje się w środku tego świątecznego wypieku:

🍇🍊 Owoce suszone i kandyzowane 🍊🍇
Wyprodukowane w manufakturze domowej. 🙂 Nie spotkałam się bowiem jeszcze z owocami kandyzowanymi bez cukru, ale może kiepsko szukałam… 😉 U mnie sprowadzają się one do skórki pomarańczowej (a dokładniej mandarynkowej, bo mandarynki miałam akurat pod ręką) oraz żurawiny. Usmażyłam je z erytrytolem i w taki oto sposób uzyskałam owoce kandyzowane. Jeśli chodzi o owoce suszone, to u mnie są to po prostu rodzynki i to w niewielkich ilościach. Zależy nam w końcu na jak najniższym udziale węglowodanów…
🍞 Marcepan 🍞
Jest to także wyrób własnej roboty, bazujący na mące migdałowej, wodzie różanej, erytrytolu w pudrze i odrobinie masła migdałowego. No i do tego aromaty, a w tej roli ekstrakt migdałowy i wanilia. Prostota sama w sobie, a jakie to pyszne! Ledwo się opanowałam, żeby nie zjeść go w formie deseru lub odpuścić sobie ciasto i przerobić go na czekoladki… 😀
🌰 Migdały 🌰
Kolejny element składowy mieszanki bakaliowej, która trafiła do ciasta. U mnie były to płatki migdałowe, można jednak dać migdały w całości lub zastąpić je dowolnymi orzechami.
🥚Jajka🥚
Tutaj jako składnik półkruchych blatów. Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
🧈Tłuszcz🧈
Tutaj wybór należy do Was. Do obróbki termicznej najlepiej nadaje się rafinowany olej kokosowy, masło klarowane lub mieszanka obu.

🍬 Keto słodzidło 🍬
Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to z powodzeniem możesz pozwolić sobie na ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.
🥥 Mąka kokosowa 🥥
Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. Jeśli nie lubicie mąki kokosowej, proponuję użyć odtłuszczonej mąki migdałowej.
🥥 Śmietana kokosowa 🥥
U mnie w tej roli PlantOn Sour Creamo, ale spokojnie można użyć prawdziwej gęstej śmietany kokosowej (coconut cream), która oddziela się od płynu po schłodzeniu puszki mleka kokosowego. Alternatywnie, można zastąpić ją także jogurtem kokosowym.
☁️ Spulchniacz ☁️
W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów. Ewentualną i zdecydowanie bardziej naturalną alternatywą będzie jednak soda spożywcza lub kamień winny (inaczej cream of tartar albo kwaśny winian potasu).
Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Strucla bożonarodzeniowa
Składniki
Marcepan
- 100 g mąka migdałowa
- 50 g erytrytol w pudrze
- 1 łyżka woda różana
- 1 łyżeczka ekstrakt migdałowy
- 0,5 łyżeczki ekstrakt z wanilii
- 1 łyżeczka masło migdałowe
Mieszanka bakaliowa
- 50 g żurawina świeża
- 30 g skórka pomarańczowa
- 20 g rodzynki
- 25 g płatków migdałowych
- 1 łyżka ciemny rum lub brandy
Strucla
- 2 szt. jajka w temperaturze pokojowej
- 100 g śmietana kokosowa PlantOn Sour Creamo lub jogurtu kokosowego w temperaturze pokojowej
- 75 g masło klarowane lub rafinowanego oleju kokosowego w temperaturze pokojowej
- 70 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 120 g mąka kokosowa
- 0,5 łyżeczki guma guar
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia bez fosforanów
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 0,5 łyżeczki cynamon lub przyprawa do piernika
Dodatkowo
- 1 łyżka masło klarowane
- 2 łyżki erytrytol w pudrze
Sposób przygotowania
Marcepan
- Wszystkie składniki umieścić w malakserze i ucierać aż do uzyskania gładkiej, elastycznej masy. Uformować roladę i wstawić do lodówki.
Mieszanka bakaliowa
- Żurawinę i skórkę pomarańczową zasypać dwiema łyżkami słodzidła i smażyć do miękkości (ok. 15 minut) w razie potrzeby podlewając odrobiną wody. Ostudzić. Wymieszać z rodzynkami i płatkami migdałowymi. Zalać rumem lub brandy. Odstawić na 30 minut.
Strucla
- Jajka umieścić w malakserze razem ze słodzidłem i ekstraktem z wanilii. Ucierać przez ok. 2 minuty aż podwoją objętość. Dodać masło i ucierać dalej, następnie dodać śmietanę kokosową i ucierać do połączenia składników. Mąkę kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia, gumą guar i cynamonem. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką. Następnie dodać mieszankę bakaliową i wymieszać. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na struclę i zwilżonymi dłońmi uformować prostokąt o wymiarach ok. 30 cm x 16 cm. Przy dłuższej krawędzi ułożyć marcepan i zwinąć całość w roladę (jak przy robieniu sushi). Piec w piekarniku nagrzanym do 180° w trybie grzania góra + dół przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).
- Jeszcze ciepłą struclę posmarować rozpuszczonym masłem i posypać erytrytolem w pudrze.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Adnotacje do przepisu
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.