W okresie świątecznym każdy chce cieszyć się tradycyjnymi smakami, a aromatyczna strucla bożonarodzeniowa należy do wyjątkowych świątecznych wypieków. Jednak co zrobić, jeśli praktykujesz dietę ketogeniczną? Czy musisz zrezygnować z tych klasycznych smaków? Oto dobra wiadomość: Keto Strucla Bożonarodzeniowa pozwoli Ci cieszyć się tradycyjnym smakiem świąt, nie naruszając Twojego stanu ketozy.
Keto strucla: Tradycja W Nowoczesnym Wydaniu
Wiele tradycyjnych przepisów bożonarodzeniowych zawiera mnóstwo węglowodanów, co sprawia, że są niedozwolone dla tych, którzy praktykują dietę ketogeniczną. Ja nie jestem gotowa zrezygnować z tych wyjątkowych smakołyków w okresie świątecznym. Dlatego stworzyłam własną niskowęglowodanową wersję strucli bożonarodzeniowej, przystosowaną do diety keto.
Składniki Doskonałej Keto Strucli
- Mąka kokosowa: Zamiast tradycyjnej mąki, używamy niskowęglowodanowej mąki z kokosa.
- Migdały: To doskonałe źródło białka i zdrowych tłuszczów.
- Erytrytol: Jako naturalny substytut cukru, erytrytol dodaje słodyczy bez zbędnego wpływu na poziom glukozy we krwi. Alternatywnie, można użyć allulozy lub ksylitolu.
- Słodkie przyprawy: Cynamon nadaje strucli bożonarodzeniowej charakterystyczny świąteczny smak.
- Marcepan: Jest to także wyrób własnej roboty, bazujący na mące migdałowej, wodzie różanej, erytrytolu w pudrze i odrobinie masła migdałowego. Do tego aromaty: ekstrakt migdałowy i wanilia.
- Śmietana kokosowa: Można użyć prawdziwej śmietanki kokosowej (coconut cream) lub jogurtu kokosowego.
- Owoce suszone: Dodają chrupkości i smaku. Oczywiście, w umiarkowanych ilościach z uwagi na zawartość węglowodanów. U mnie sprowadzają się one do skórki pomarańczowej oraz żurawiny. Ewentualnie, można dodać trochę rodzynek.
- Spulchniacz: proszek do pieczenia bez fosforanów. Ewentualnie soda spożywcza lub kamień winny (inaczej cream of tartar albo kwaśny winian potasu).
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
Keto strucla bożonarodzeniowa – skąpana w typowo świątecznych smakach i aromatach
Keto strucla bożonarodzeniowa jest inspirowana niemieckim stollen’em, tylko nie bazuje na cieście drożdżowym. Ale pozostałe składniki są dokładnie takie same – owoce kandyzowane i suszone, orzechy, marcepan. Posypana sowicie erytrytolem w pudrze, pachnąca migdałami, wanilią i cynamonem przywołuje iście świąteczną atmosferę. Trochę przypomina formą keks, jednak udział marcepanu i intensywnie migdałowy aromat zdecydowanie ją od niego odróżnia. Smakowo jest łudząco podobna do ciasta z marcepanem i żurawiną, które robiłam na zeszłoroczne Święta.
Czyli równie dobra, albo jeszcze lepsza… 🙂
☆ KETO JADŁOSPIS NA ŚWIĘTA ☆
Dołącz do Plemienia Modern Cavegirl jako Szaman i odbierz zbilansowany keto jadłospis na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia! Kaloryczność: 1500, 1800 i 2000 kcal.
✓ Zrób sobie prezent na Święta!
Strucla bożonarodzeniowa
Składniki
Marcepan
- 100 g mąka migdałowa
- 50 g erytrytol w pudrze
- 1 łyżka woda różana
- 1 łyżeczka ekstrakt migdałowy
- 0,5 łyżeczki ekstrakt z wanilii
- 1 łyżeczka masło migdałowe
Mieszanka bakaliowa
- 50 g żurawina świeża
- 30 g skórka pomarańczowa
- 20 g rodzynki
- 25 g płatków migdałowych
- 1 łyżka ciemny rum lub brandy
Strucla
- 2 szt. jajka w temperaturze pokojowej
- 100 g śmietana kokosowa PlantOn Sour Creamo lub jogurtu kokosowego w temperaturze pokojowej
- 75 g masło klarowane lub rafinowanego oleju kokosowego w temperaturze pokojowej
- 70 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 120 g mąka kokosowa
- 0,5 łyżeczki guma guar
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia bez fosforanów
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 0,5 łyżeczki cynamon lub przyprawa do piernika
Dodatkowo
- 1 łyżka masło klarowane
- 2 łyżki erytrytol w pudrze
Sposób przygotowania
Marcepan
- Wszystkie składniki umieścić w malakserze i ucierać aż do uzyskania gładkiej, elastycznej masy. Uformować roladę i wstawić do lodówki.
Mieszanka bakaliowa
- Żurawinę i skórkę pomarańczową zasypać dwiema łyżkami słodzidła i smażyć do miękkości (ok. 15 minut) w razie potrzeby podlewając odrobiną wody. Ostudzić. Wymieszać z rodzynkami i płatkami migdałowymi. Zalać rumem lub brandy. Odstawić na 30 minut.
Strucla
- Jajka umieścić w malakserze razem ze słodzidłem i ekstraktem z wanilii. Ucierać przez ok. 2 minuty aż podwoją objętość. Dodać masło i ucierać dalej, następnie dodać śmietanę kokosową i ucierać do połączenia składników. Mąkę kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia, gumą guar i cynamonem. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką. Następnie dodać mieszankę bakaliową i wymieszać. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na struclę i zwilżonymi dłońmi uformować prostokąt o wymiarach ok. 30 cm x 16 cm. Przy dłuższej krawędzi ułożyć marcepan i zwinąć całość w roladę (jak przy robieniu sushi). Piec w piekarniku nagrzanym do 180° w trybie grzania góra + dół przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).
- Jeszcze ciepłą struclę posmarować rozpuszczonym masłem i posypać erytrytolem w pudrze.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.