strucla bożonarodzeniowa bez cukru i glutenu

Keto strucla bożonarodzeniowa (Paleo, LowCarb): Tradycja Na Diecie Ketogenicznej

W okresie świątecznym każdy chce cieszyć się tradycyjnymi smakami, a aromatyczna strucla bożonarodzeniowa należy do wyjątkowych świątecznych wypieków. Jednak co zrobić, jeśli praktykujesz dietę ketogeniczną? Czy musisz zrezygnować z tych klasycznych smaków? Oto dobra wiadomość: Keto Strucla Bożonarodzeniowa pozwoli Ci cieszyć się tradycyjnym smakiem świąt, nie naruszając Twojego stanu ketozy.

Keto strucla: Tradycja W Nowoczesnym Wydaniu

Wiele tradycyjnych przepisów bożonarodzeniowych zawiera mnóstwo węglowodanów, co sprawia, że są niedozwolone dla tych, którzy praktykują dietę ketogeniczną. Ja nie jestem gotowa zrezygnować z tych wyjątkowych smakołyków w okresie świątecznym. Dlatego stworzyłam własną niskowęglowodanową wersję strucli bożonarodzeniowej, przystosowaną do diety keto.

Składniki Doskonałej Keto Strucli

  • Mąka kokosowa: Zamiast tradycyjnej mąki, używamy niskowęglowodanowej mąki z kokosa.
  • Migdały: To doskonałe źródło białka i zdrowych tłuszczów.
  • Erytrytol: Jako naturalny substytut cukru, erytrytol dodaje słodyczy bez zbędnego wpływu na poziom glukozy we krwi. Alternatywnie, można użyć allulozy lub ksylitolu.
  • Słodkie przyprawy: Cynamon nadaje strucli bożonarodzeniowej charakterystyczny świąteczny smak.
  • Marcepan: Jest to także wyrób własnej roboty, bazujący na mące migdałowej, wodzie różanej, erytrytolu w pudrze i odrobinie masła migdałowego. Do tego aromaty: ekstrakt migdałowy i wanilia.
  • Śmietana kokosowa: Można użyć prawdziwej śmietanki kokosowej (coconut cream) lub jogurtu kokosowego.
  • Owoce suszone: Dodają chrupkości i smaku. Oczywiście, w umiarkowanych ilościach z uwagi na zawartość węglowodanów. U mnie sprowadzają się one do skórki pomarańczowej oraz żurawiny. Ewentualnie, można dodać trochę rodzynek.
  • Spulchniacz: proszek do pieczenia bez fosforanów. Ewentualnie soda spożywcza lub kamień winny (inaczej cream of tartar albo kwaśny winian potasu).

Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.

keks bożonarodzeniowy bez cukru i glutenu
ketogeniczny keks bożonarodzeniowy

Keto strucla bożonarodzeniowa – skąpana w typowo świątecznych smakach i aromatach

Keto strucla bożonarodzeniowa jest inspirowana niemieckim stollen’em, tylko nie bazuje na cieście drożdżowym. Ale pozostałe składniki są dokładnie takie same – owoce kandyzowane i suszone, orzechy, marcepan. Posypana sowicie erytrytolem w pudrze, pachnąca migdałami, wanilią i cynamonem przywołuje iście świąteczną atmosferę. Trochę przypomina formą keks, jednak udział marcepanu i intensywnie migdałowy aromat zdecydowanie ją od niego odróżnia. Smakowo jest łudząco podobna do ciasta z marcepanem i żurawiną, które robiłam na zeszłoroczne Święta.

Czyli równie dobra, albo jeszcze lepsza… 🙂

Jadłospis Keto Święta

KETO JADŁOSPIS NA ŚWIĘTA

Dołącz do Plemienia Modern Cavegirl jako Szaman i odbierz zbilansowany keto jadłospis na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia! Kaloryczność: 1500, 1800 i 2000 kcal.

Zrób sobie prezent na Święta!

strucla bożonarodzeniowa bez cukru i glutenu

Strucla bożonarodzeniowa

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Lubicie mocno nadziane ciasta? To dobrze, bo właśnie taka jest keto strucla bożonarodzeniowa! Pełna bakalii, owoców kandyzowanych i suszonych oraz wypełniona marcepanem. Pachnąca migdałami i cynamonem, czyli taka, jaką lubicie! 🙂
Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania 40 minutes
Czas oczekiwania 30 minutes
Czas całkowity 1 hour 30 minutes
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Niemiecka
Porcje 20 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Marcepan

Mieszanka bakaliowa

Strucla

Dodatkowo

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny KETO jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Marcepan

  • Wszystkie składniki umieścić w malakserze i ucierać aż do uzyskania gładkiej, elastycznej masy. Uformować roladę i wstawić do lodówki.

Mieszanka bakaliowa

  • Żurawinę i skórkę pomarańczową zasypać dwiema łyżkami słodzidła i smażyć do miękkości (ok. 15 minut) w razie potrzeby podlewając odrobiną wody. Ostudzić. Wymieszać z rodzynkami i płatkami migdałowymi. Zalać rumem lub brandy. Odstawić na 30 minut.

Strucla

  • Jajka umieścić w malakserze razem ze słodzidłem i ekstraktem z wanilii. Ucierać przez ok. 2 minuty aż podwoją objętość. Dodać masło i ucierać dalej, następnie dodać śmietanę kokosową i ucierać do połączenia składników. Mąkę kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia, gumą guar i cynamonem. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką. Następnie dodać mieszankę bakaliową i wymieszać. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na struclę i zwilżonymi dłońmi uformować prostokąt o wymiarach ok. 30 cm x 16 cm. Przy dłuższej krawędzi ułożyć marcepan i zwinąć całość w roladę (jak przy robieniu sushi). Piec w piekarniku nagrzanym do 180° w trybie grzania góra + dół przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).
  • Jeszcze ciepłą struclę posmarować rozpuszczonym masłem i posypać erytrytolem w pudrze.
JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane jadłospisy ketogeniczne albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Strucla bożonarodzeniowa
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
125.28
% RWS*
Tłuszcz
 
9.74
g
6
%
Tłuszcze nasycone
 
4.25
g
27
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.44
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
1.92
g
Cholesterol
 
27.89
mg
9
%
Sód
 
51.06
mg
2
%
Potas
 
31.3
mg
1
%
Węglowodany
 
7.11
g
Błonnik
 
3.27
g
14
%
Cukier
 
0.86
g
Białko
 
2.9
g
3
%
Witamina A
 
31.72
IU
1
%
Witamina C
 
2.43
mg
3
%
Wapń
 
50.04
mg
5
%
Żelazo
 
0.57
mg
3
%
Węglowodany netto
 
3.84
g
15
%
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal o makro 75% tłuszczu, 20% białka, 5% węglowodanów netto.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe ZDROWE PRZEPISY
Dieta przy Hashimoto KETO dieta co jeść KETO Jadłospis na tydzień

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu

1. Inspiracja do tego przepisu pochodzi stąd.

Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu