keto makowiec
Deser Europejska Keto Low Carb Paleo Polska Wege

Keto rolada makowa (Paleo, LowCarb)

Makowy zawrót głowy

Moją drugą dzisiejszą słodką propozycją świąteczną jest keto rolada makowa. A nawet podwójnie makowa, bo mak znajdziecie nie tylko w nadzieniu, ale także w biszkoptowym cieście. Dla urozmaicenia do rolady dorzuciłam bowiem odrobinę suchego maku, który podczas konsumpcji śmiesznie chrupie. Mak do nadzienia został natomiast ugotowany i namoczony w mleku kokosowym, a także rozdrobniony w malakserze, a następnie połączony z masłem migdałowym i orzechami włoskimi oraz laskowymi, dzięki czemu powstała kleista masa makowa. Taka jak w prawdziwym makowcu, kutii czy innych makowych świątecznych klasykach. Dorzuciłam do niej nawet garść namoczonych w rumie rodzynek i skórek pomarańczowych, żeby nadać keto roladzie makowej dodatkowego smaku i aromatu.

keto makowiec
Keto makowiec

Keto rolada makowa – wspólny mianownik dla tradycji i diety ketogenicznej

Wspominałam już dzisiaj, że moje tegoroczne wypieki wyjątkowo odpowiadają bożonarodzeniowym tradycjom. Piernik i makowiec to bowiem ciasta, które nierozłącznie kojarzą się z tymi właśnie Świętami. Nie wiem jednak czy mój makowiec rzeczywiście odzwierciedla tradycyjne podejście do tematu, bo nie jest on na bazie ciasta drożdżowego, lecz biszkoptowego. Prezentuje się jednak bardzo atrakcyjnie i smakuje wyśmienicie – reszta nie ma dla mnie specjalnego znaczenia… 😛

Keto rolada makowa
Keto rolada makowa

Instrukcja obsługi maku do keto rolady makowej

W przeciwieństwie do dzisiejszego konkurencyjnego bożonarodzeniowego wypieku, czyli piernika, keto rolada makowa nie jest już taka szybka i prosta w obsłudze. Nadzienie makowe należy przygotować z wyprzedzeniem tak, żeby mak miał szansę się namoczyć i wsiąknąć całą porcję mleka kokosowego. Ja tę część przepisu zrobiłam dzień wcześniej, dzięki czemu mak miał na to całą noc, jednak nawet w wersji minimum mówi się o 4 godzinach. Oczywiście, jak zawsze – także w tym przypadku – można iść na skróty i kupić gotową masę makową. Nie wiem jednak czy jest dostępna w sprzedaży bezcukrowa masa makowa. Obawiam się, że w tych standardowo dostępnych na sklepowych półkach jest tona cukru… Także jeśli już musicie skorzystać z drogi na skróty, to szukajcie opcji jak najbardziej niskowęglowodanowych. Najlepiej jednak zdać się w tej kwestii na siebie…

keto makowiec
Keto makowiec

Rolada – nie taka prosta sprawa

Będąc już w posiadaniu masy makowej, sam biszkopt nie jest już aż tak praco- i czasochłonny. Należy oczywiście dobrze ubić białka, a potem delikatnie wymieszać je z mieszaniną żółtek, oleju kokosowego i mąki kokosowej. Na koniec kilka garści suchego maku i siup do piekarnika. Po kilkunastu minutach ciasto biszkoptowe jest gotowe! Należy pamiętać, żeby zrolować je jeszcze ciepłe. W przeciwnym razie uformowanie rulonu może być mocno utrudnione lub nawet niemożliwe… Środek nadziewamy masą makową i zostawiamy roladę w spokoju, najlepiej wkładając ją do lodówki na noc, żeby smaki miały szansę sobą przejść. Potem nie pozostaje nam nic innego jak dekorowanie. Tutaj sprawdzi się świetnie moja ulubiona polewa kokosowo – jogurtowa, taka sama jak w babce mandarynkowej. Ale nie tylko – także rozpuszczona czekolada lub sos karmelowy z tego przepisu – wybór należy do Was! W każdym wydaniu keto rolada makowa będzie nie tylko piękna ale także wyborna w smaku!

keto makowiec

Rolada makowa

Typowo świąteczny wypiek - keto rolada makowa wyglądem i smakiem nie różni się od tradycyjnego makowca. Jest za to niskowęglowodanowa i zgodna z wytycznymi diety ketogenicznej. A więc Święta Bożego Narodzenia uratowane! 🙂
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 4 hrs 50 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Wege
Porcje 16 porcji

Składniki
  

Nadzienie makowe

  • 200 g maku niebieskiego
  • 250 ml gęstego mleka kokosowego
  • 100 g masła migdałowego
  • 50 g orzechów włoskich drobno posiekane
  • 50 g orzechów laskowych drobno posiekane
  • 1 garść rodzynków
  • 1 garść skórki z pomarańczy suszonej, domowej
  • 25 ml ciemnego rumu
  • 10 kropli stewii w płynie
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 0,5 łyżeczki ekstarktu pomarańczowego

Rolada biszkoptowa

  • 5 jaj (żółtka i białka osobno)
  • 5 łyżek erytrytolu płaskich
  • 50 g mąki kokosowej
  • 50 g rafinowanego oleju kokosowego
  • 50 g gęstego mleka kokosowego
  • 1 szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki kwaśnego winianu potasu (inaczej cream of tartar lub kamień winny)
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 10 g maku niebieskiego

Polewa

  • 2 łyżki musu kokosowego
  • 2 łyżki jogurtu kokosowego lub gęstego mleka kokosowego
  • 1 garść skórki pomarańczowej do dekoracji

Sposób przygotowania
 

Nadzienie makowe

  • Rodzynki oraz skórkę z pomarańczy namoczyć w rumie. Mleko kokosowe zagotować, wrzucić doń mak i mieszając gotować przez ok 5 minut. Zdjąć z kuchenki i odstawić na minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc. Po tym czasie przełożyć masę do malaksera i zmiksować razem z masłem migdałowym. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Dosłodzić do smaku w razie potrzeby.

Rolada biszkoptowa

  • Białka ubić na sztywno z solą, a pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce erytrytolu. Olej kokosowy rozpuścić i wymieszać na gładką masę z żółtkami i mlekiem kokosowym. Dodać pozostałe składniki do masy, a następnie wymieszać ją delikatnie z ubitymi białkami. Masę rozsmarować równomiernie na płaskiej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Gdy się zrumieni, wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku formując rulon. Gdy ostygnie wypełnić rulon nadzieniem makowym i odstawić do schłodzenia do lodówki.

Polewa

  • Mus kokosowy rozpuścić na niewielkim ogniu, dodać jogurt kokosowy lub mleko kokosowe i dobrze wymieszać tak, żeby nie było grudek. Polać polewą wierzch rolady makowej i posypać skórką pomarańczową.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (bez skórki pomarańczowej):
Wartość energetyczna: 226 kcal
Tłuszcz: 19,4 g
Węglowodany: 6 g
Błonnik 4,2 g
Białko 6,6 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
Inspirację do keto rolady makowej stanowił ten przepis.

8 Comments

  1. Po prostu cudo, świetna roladka. Dodam sobie do zakładek i wytestuję w przyszłości

    1. Cieszę się, że rolada przypadła Ci do gustu. Zachęcam do wypróbowania, bo jest także bardzo smaczna! 😀

    2. Dziękuję bardzo za ten przepis. Rolada się udała, w dodatku pyszna. Jestem bardzo zadowolona, bo to pierwsze święta bez tony węglowodanów. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!!

      1. Niezmiernie się cieszę, że ciasto wyszło i smakowało oraz – przede wszystkim – że mój przepis pozwolił Ci zmniejszyć podaż węglowodanów podczas Świąt, kiedy to każdy gram mniej się liczy…. 🙂 Pozdrawiam poświątecznie. 🙂

  2. Witam pyszny przepis, dodam tylko ze ja zrobiłam ciasto bez dodatku maki kokosowej ale dałam łyżeczkę proszku do pieczenia i tez wyszło. Jest pyszny biszkopt, leciutki. Smakuje jak prawdziwy makowiec.

    1. Niezmiernie się cieszę, że ciasto smakowało. 🙂 I fajnie wiedzieć, że biszkopt bez mąki kokosowej też się uda.

  3. Witam, roladka się niestety nie udała dzięki złotej wskazówce “ostudzić”. Wyszyło jedno wielkie “G”, ponieważ na zimno pękła, gdy chciałam odwinąć. Po kliknięciu w link odsyłający do przepisu, na którym się pani wzorowała, doczytałam, że należy robić wszystko n a c i e p ł o. Wobec tego grzecznie proszę o modyfikację przepisu, aby nie dostarczał więcej frustracji. Aczkolwiek rolada (czy raczej teraz placek, bo udało mi się to uratować) smakuje przednio, a zasługa ta przypada jadłonomicznej masie makowej. Przepraszam za wylew goryczy, jednak rozczarowanie tak znamienitym przepisem wzięło górę. Pozdrawiam, akcydentalny czytelnik bloga 🙂

    1. Witam serdecznie. 🙂 Bardzo mi przykro, że nie udało się Pani uformować rolady, aczkolwiek cieszę się, że ciasto smakowało. 🙂 Co do podanych przeze mnie instrukcji, to są one w pełni zgodne z moją metodą przygotowania. Nie przypominam sobie, żeby mi odwinięcie rolady biszkoptowej i przełożenie jej nadzieniem sprawiło jakikolwiek problem, jednak faktem jest, że każda rolada biszkoptowa wymaga sporej dozy delikatności i pewnej wprawy. Być może przekładanie jej na ciepło jest metodą łatwiejszą, jednak istnieje ryzyko, że ciepłe jeszcze ciasto biszkoptowe rozrzedzi nadzienie, więc każdy musi zdecydować we własnym zakresie, które ryzyko woli podjąć… 😉 W związku z powyższym, nie widzę specjalnego powodu, dla którego miałabym wprowadzać jakąkolwiek modyfikację do przepisu. Pani komentarz będzie zresztą widoczny pod przepisem, także bardziej wnikliwy czytelnik będzie miał szansę zapoznać się z nim i zadecydować, którą metodę zwijania rolady wybrać… Pozdrawiam serdecznie i w tym świątecznym klimacie życzę wszystkiego dobrego i mniej frustracji. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating