keto piernik

Keto piernik z powidłami (Paleo, LowCarb)

Święta Bożego Narodzenia wymagają wyjątkowej oprawy. Jednym z jej elementów są specjalne potrawy na świątecznym stole. Do szczególnej kategorii należą zaś świąteczne słodkości, które osoby dbające o swoje zdrowie i sylwetkę mogą chcieć przygotowywać w wersji odchudzonej o węglowodany. Dlatego dzisiaj przedstawiam Ci pyszny przepis na KETO piernik.

Makowiec czy piernik – które ciasto jest numerem jeden Bożego Narodzenia?

Piernik razem z makowcem to ciasta, które najbardziej kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Z drugiej strony, makowiec bywa także częstym bywalcem na wielkanocnym stole… Zatem to chyba właśnie piernik będzie tym wypiekiem, który nierozerwalnie kojarzy się z urokiem Świąt Bożego Narodzenia. Kiedyś dodałabym do tej listy jeszcze sernik. Ba, chyba nawet zająłby pierwsze miejsce na liście hitów świątecznych wypieków. Jednak odkąd nie jem nabiału, udaję, że serniki nie istnieją… 😉 I całkiem dobrze mi to wychodzi. Oczywiście pomijając serię przepisów na serniki bez sera, ale to trochę inna bajka, bo tam prym wiodą imitacje serników na zimno. A nam chodzi tutaj o aksamitny, pieczony sernik z bakaliami. No właśnie – jesteście fanami bakalii w wypiekach czy raczej należycie do tej grupy ludzi, którzy skrupulatnie je z ciasta wydłubują…?

Piernik
Keto piernik z migdałami i orzechami pecan

Rodzynki i bakalie nie idą w parze z dietą ketogeniczną?

Ja zaliczam się niestety do tej pierwszej grupy… Dlaczego niestety? Ano dlatego, że na diecie ketogenicznej ani na żadnej innej diecie niskowęglowodanowej raczej nie jest wskazana konsumpcja rodzynek i innych suszonych owoców. Wolę nawet nie myśleć jaką mają one zawartość cukru… Niemniej, żeby tradycji stało się zadość wrzuciłam garść namoczonych w rumie rodzynek do rolady makowej. Obok keto piernika to właśnie keto makowiec będzie bowiem ukoronowaniem tegorocznego świątecznego stołu.

keto święta
Keto piernik z powidłami i bakaliami

Tajemnica udanego keto piernika

W tym roku postawiłam zatem na tradycję. Jeśli chodzi o makowiec, to było to pierwsze w moim życiu podejście do tego tematu. Natomiast pierniki wychodziły już kiedyś spod mojej ręki, jednak dawno żadnego nie robiłam. Keto piernik, który przedstawiam dzisiaj jest pyszny, miękki i wilgotny. A zapewniam, że nie zawsze udaje się zawrzeć w jednym pierniku te trzy cechy na raz. Wydaje mi się, że kluczem do sukcesu w tym przypadku jest duża ilość oleju kokosowego (można zastąpić masłem klarowanym) oraz powidła śliwkowe z czekoladą.

Keto piernik i czekodżem śliwkowy

Wiem, że czekodżem śliwkowy nie należy do wyrobów stricte ketogenicznych, jednak raz do roku można sobie na takie małe odstępstwo pozwolić. Powidła były domowej roboty i zawierały w sobie naprawdę tylko śliwki i czekoladę. Myślę, że można je zastąpić jakimkolwiek innym przetworem owocowym lub np. upieczoną dynią. Keto piernik można dodatkowo przełożyć powidłami. Ja z tego zrezygnowałam. Polałam go za to polewą czekoladową i posypałam migdałami i orzechami pecan. Zdecydowanie polecam Wam ten wypiek na tegoroczne Święta, tym bardziej, że jest to przepis szybki i niewymagający. Idealny jako świąteczne ciasto last minute!

keto piernik

Piernik z powidłami

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Pyszny, miękki i wilgotny keto piernik to ciasto idealne na Święta Bożego Narodzenia. Pachnie czekoladą i aromatycznymi przyprawami. W dodatku robi się go całkiem szybko. Polecam, zwłaszcza jeśli w tym roku wyjątkowo robicie Święta last minute… 🙂
Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania 50 minutes
Czas całkowity 1 hour 5 minutes
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Porcje 12 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Piernik

Polewa czekoladowa

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny KETO jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Piernik

  • Suche składniki wymieszać. Jajka ubić na puszystą masę z erytrytolem i szczyptą soli. Olej kokosowy rozpuścić na niewielkim ogniu i wymieszać z powidłami, po czym dodawać po łyżce do masy jajecznej dalej ją ubijając na małych obrotach. W międzyczasie dosypywać także po trochu mieszanki suchych składników. Jeśli masa będzie za rzadka, to dodać jeszcze odrobinę mąki kokosowej. Masę umieścić w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 45 – 50 minut (do suchego patyczka). Ostudzić w otwartym piekarniku.

Polewa

  • Olej kokosowy, mleko kokosowe i czekoladę umieścić w garnuszku i lekko podgrzewać. Gdy składniki się rozpuszczą dokładnie wymieszać i oblać powstałą masą wierzch piernika. Posypać migdałami i orzechami pecan.
JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane jadłospisy ketogeniczne albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Piernik z powidłami
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
273.29
% RWS*
Tłuszcz
 
20.21
g
12
%
Tłuszcze nasycone
 
15.28
g
96
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.78
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
1.95
g
Cholesterol
 
40.92
mg
14
%
Sód
 
0.01
mg
0
%
Potas
 
59.5
mg
2
%
Węglowodany
 
8.92
g
Błonnik
 
2.27
g
9
%
Cukier
 
3.21
g
Białko
 
2.95
g
3
%
Witamina A
 
66.36
IU
1
%
Witamina C
 
0.59
mg
1
%
Wapń
 
51.67
mg
5
%
Żelazo
 
1.01
mg
6
%
Węglowodany netto
 
6.65
g
27
%
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal o makro 75% tłuszczu, 20% białka, 5% węglowodanów netto.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe ZDROWE PRZEPISY
Dieta przy Hashimoto KETO dieta co jeść KETO Jadłospis na tydzień

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu

Inspirację do keto piernika z powidłami stanowił ten przepis.

Wypróbuj koniecznie także inne przepisy na pierniki bez nadmiaru węglowodanów:

Piernik kawowy
Wypróbuj przepis na niskowęglowodanowy piernik kawowy – świąteczne ciasto korzenne, które doskonale łączy słodkość z korzyściami diety ketogenicznej.
Sprawdź ten przepis
piernik kawowy bez cukru i glutenu
Piernik czekoladowy z czekodżemem śliwkowym
Pyszny, świąteczny niskowęglowodanowy piernik czekoladowy z czekodżemem śliwkowym to kwintesencja Świąt Bożego Narodzenia, jeśli chodzi o keto ciasta. Zawsze wszystkim smakuje i jest szybki w przygotowaniu. Polecam nie tylko w okresie Świąt!
Sprawdź ten przepis
keto piernik czekoladowy z czekodżemem śliwkowym
Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem
Pyszne i atrakcyjne ciasto, które nada się nie tylko na Święta, ale także na Karnawał! Oto właśnie keto kostka piernikowa z ptasim mleczkiem! Różne smaki i konsystencje spotykają się tutaj aby zachwycać i dogodzić najbardziej wymagającym podniebieniom. Spróbujcie sami!
Sprawdź ten przepis
keto kostka piernikowa
Panforte di Siena, czyli wegański piernik KETO
Zapachniało już Świętami… 🙂 Tym razem w wersji włoskiej, a dokładnie toskańskiej… Oto bowiem Panforte di Siena. Pyszny, niskowęglowodanowy, czekoladowy i wegański wypiek pełen bakalii i orzechów, którym z powodzeniem można cieszyć się przez cały rok! 😀
Sprawdź ten przepis
keto panforte di siena
Piernikomakowiec
Ciasto bez cukru i mąki, które stanowi kwintesencję Świąt, czyli makowiec i piernik w jednym. 😀 W związku z tym piernikomakowiec to może być jedyne ciasto, jakie zrobicie, a Święta i tak będą zaliczone…
Sprawdź ten przepis
keto piernikomakowiec
Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

18 Comments

  1. Avatar for Julia

    Czy mozna zastąpić mąkę kokosową jkas inną łatwiej dostępną? (Mąką orkiszową, pszenną pelnoziarnistą, jaglaną..) Lub zrobić ją samemu poprzez zmielenie wiórków kokosowych?

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Jak najbardziej można zastąpić mąkę kokosową inną, tylko należy wtedy odpowiednio dostosować jej ilość. Mąka kokosowa jest bardzo chłonna, więc może być potrzebne nawet 3-4 razy więcej innej mąki. Wydaje mi się, że zrobienie mąki w wiórków będzie trudne, gdyż zawierają one sporą ilość tłuszczu i po zmieleniu powstanie raczej masło kokosowe, no chyba, że skorzystasz z odtłuszczonych wiórków…

  2. Avatar for Ania

    Jak długo może postać ten piernik? Ile wytrzyma, jakbym no zrobiła go 22 grudnia?

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Kilka dni spokojnie wytrzyma. Tylko może lepiej, żeby stał w lodówce… 🙂

  3. Avatar for maja

    czy ciasto nie jest zakalcowate przez powidła?

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Hej, raczej nie powinno. Mi nie wyszło zakalcowate i nikt nie zgłaszał też, że mu się taka sytuacja się przytrafiła… 🙂

      1. Avatar for Magda

        Wypróbowałam Pani przepis i niestety wyszedł zakalec. Cos w tym przepisie jest nie tak. Studzić to może w zamkniętym piekarniku tak jak przy serniku? Ciasto do wyrzucenia

        1. Avatar for Modern Cavegirl

          Dzień dobry, przykro mi, że wyszedł zakalec. Przepis był wypróbowany już kilkakrotnie i nigdy mi się to nie przytrafiło… Duża różnica temperatur może być powodem powstawania zakalca, także jeśli nadal gorące ciasto trafiło do chłodnego miejsca, to mogło się tak wydarzyć. Przy studzeniu w piekarniku, nawet przy uchylonych drzwiczkach nie powinno być problemu, ale różnie bywa…

  4. Avatar for Ola

    To jest mistrzostwo świata jakieś!
    Zrobiłam ze zwykłych powideł bo to bardziej pod mojego tatę ale i tak super, że bez zwyklej mąki to no to konto moze iść trochę cukru.
    Cudowny przepis!

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Hej Ola, bardzo się cieszę, że piernik Ci smakuje! 🙂 Fakt, nawet jeśli użyjesz zwykłych powideł, to i tak ogólna ilość węglowodanów w całości będzie na stosunkowo niskim poziomie, więc – jeśli nie podchodzisz do kwestii węglowodanów zbyt restrykcyjnie – powinno być OK.

  5. Avatar for Kasia

    Witam, świety przepis:) ślinka cieknie na samą myśl 🙂 czy mozna pominąć winian potasu?

    1. Avatar for cavegirl

      Hej, cieszę się, że przepis Ci się spodobał. 🙂 Tak, można pominąć winian potasu albo zastąpić go sodą spożywczą lub też proszkiem do pieczenia. Jeśli nie zdecydujesz się na żaden ze spulchniaczy, ciasto może po prostu mniej wyrosnąć.

  6. Avatar for Monika
    Monika says:

    Witaj, jutro planuję upiec piernika z Twojego przepisu, powiedz mi tylko jaka wielkosc keksowki uzylas?

    1. Avatar for cavegirl

      Hej, przepraszam za późną odpowiedź. Mam nadzieję, że udało Ci się dopasować rozmiar keksówki. Ta, której ja używałam miała wymiary 25 x 11 cm.

  7. Avatar for Monika

    Jak liczyłaś makro? Jak wpisze wszystko do fitatu to w porcji mam 12g wegli???

    1. Avatar for cavegirl

      Hej, ja dane dotyczące odżywczości przepisów obliczam na MyFitnessPal. Dużo zależy od użytych produktów oraz od tego, w jaki sposób dane są wprowadzone do aplikacji. Weźmy na przykład erytrytol – według etykiety ma wysoką zawartość węglowodanów, a przecież to jest alkohol cukrowy, który w bardzo niewielkim stopniu jest metabolizowany przez ludzki organizm, dlatego ja nie wliczam go do puli węglowodanów. Jest więc wiele zmiennych, które wpływają na wartość końcową. Trzeba by było przeanalizować każdy składnik z osobna i zobaczyć, skąd wynikają różnice.

  8. Avatar for Zakupy

    Wygląda bardzo ładnie, aż ślinka cieknie.. :))

    1. Avatar for cavegirl

      Bardzo się cieszę, że się podoba! 🙂

4.50 from 4 votes (4 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu