Keto babka mandarynkowa

Keto babka mandarynkowa z żurawiną (Paleo, LowCarb)

W dzisiejszych czasach dieta ketogeniczna staje się coraz bardziej popularna. Jednak wielu osobom wydaje się, że rezygnacja z ulubionych słodkości jest ceną, którą muszą zapłacić za zdrowie. Jestem tu po to, żeby udowodnić, że tak nie musi być. Ta Keto Babka Mandarynkowa z Żurawiną to doskonały przykład na to, że na keto można cieszyć się wykwintnymi smakami bez kompromisów.

Keto Babka Mandarynkowa Z Żurawiną: Świąteczne aromaty

Od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto mandarynkowe, które robiłam kiedyś. Mandarynki gotuje się do niego w całości, potem blenduje, dodaje jajka oraz mąkę i piecze. Ciasto wychodzi słodkawo – gorzkawe, czyli całkiem ciekawe w smaku. Niegdyś używałam do niego mąki migdałowej, jednak teraz – mając świadomość, że migdały są bogate w PUFA (wielonienasycone kwasy tłuszczowe), których lepiej nie poddawać obróbce termicznej – wybieram chętniej mąkę kokosową.

Jest to świetne ciasto świąteczne – wilgotne i aromatyczne – pachnące cytrusami. Ja dodatkowo dorzuciłam do niego żurawinę, żeby nadać mu jeszcze bardziej świąteczny charakter. Wyszło przepyszne, więc spokojnie mogę je Wam polecić na Święta!

Ta baba na świąteczny stół się nada!

Kolejna zmiana wobec oryginalnego przepisu to forma. Zawsze wcześniej piekłam to ciasto w tortownicy. Jednak tym razem zdecydowałam się użyć formy do babki. Wydaje mi się, że w ten sposób ciasto nabiera na majestatyczności i odświętności.

Zwieńczenie stanowi polewa, którą możesz znać z innych wypieków. Na przykład z bułeczek z borówkami lub wielkanocnej zielonej babki szpinakowej. Jest to moja ulubiona polewa. Składa się ona z musu kokosowego oraz jogurtu kokosowego i nadaje całości przyjemnej słodyczy. Zwłaszcza, jeśli samo ciasto nie jest bardzo słodkie, co u mnie często się zdarza…

Keto ciasto
Keto babka mandarynkowa z polewą kokosową

Mandarynka cukrem się toczy

Kwestią najważniejszą jest natomiast fakt, że keto babka mandarynkowa wychodzi całkiem korzystnie pod względem proporcji makroskładników i zawartości węglowodanów. Zgodnie z moimi obliczeniami, jedna porcja to 8,4 g węglowodanów, z czego aż 3,3 g to błonnik! No takie keto święta to ja rozumiem…!

Szczerze mówiąc nie spodziewałam się takiego obrotu sprawy. Byłam przekonana, że jeśli coś zawiera mandarynki, które charakteryzują się całkiem wysoką zawartością cukru (ok. 4 g netto na sztukę), to nie może być zgodne z dietą ketogeniczną… A tu takie zaskoczenie… 🙂

babka mandarynkowa
Keto babka mandarynkowa z żurawiną
Keto babka mandarynkowa

Babka mandarynkowa z żurawiną

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Szybka w wykonaniu i jaka efektowna! Ta elegancka pani to keto babka mandarynkowa z żurawiną. Idealna na świąteczny stół. I to nie tylko w roli dekoracji… 🙂
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 1 godzina 20 minuty
Czas całkowity 2 godziny
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Porcje 12 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Babka mandarynkowa

Polewa

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Babka mandarynkowa

  • Mandarynki włożyć w całości do niewielkiego garnuszka, przykryć wodą i gotować przez ok. 30 – 40 minut aż zmiękną. Odcedzić i ostudzić. W międzyczasie 5 jajek ubić na puszystą masę z erytrytolem. Suche składniki wymieszać. Z ostudzonych mandarynek oderwać ogonki i zblendować je w całości na gładką masę. Połączyć z ubitymi jajkami. Dodać suche składniki. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać żurawinę i jeszcze raz przemieszać. Przełożyć do silikonowej formy na babkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 35 – 40 minut (aż do lekkiego zrumienienia). Ostudzić.

Polewa

  • Mus kokosowy rozpuścić na małym ogniu. Dodać jogurt kokosowy i wymieszać na gładką masę. W razie potrzeby można dosłodzić. Powstałą masą oblać wierzch babki. Posypać posiekanymi migdałami.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Babka mandarynkowa z żurawiną
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
93.31
% RWS*
Tłuszcz
 
5.19
g
3
%
Tłuszcze nasycone
 
2.57
g
16
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.47
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
0.99
g
Cholesterol
 
68.2
mg
23
%
Sód
 
97.72
mg
4
%
Potas
 
89.67
mg
3
%
Węglowodany
 
8.38
g
28
%
Błonnik
 
3.26
g
14
%
Cukier
 
3.24
g
Białko
 
3.74
g
4
%
Witamina A
 
104.06
IU
2
%
Witamina C
 
13.27
mg
16
%
Wapń
 
33.68
mg
3
%
Żelazo
 
0.69
mg
4
%
Węglowodany netto
 
5.12
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu

1. Jeśli babka wyjdzie sucha, to można nasączyć ją wodą posłodzoną stewią wymieszaną z rumem lub innym mocnym alkoholem.
 

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

8 Comments

  1. Avatar for Agnieszka
    Agnieszka says:

    Czy mandarynki gotować w łupkach?

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Tak, mandarynki gotuje się w skórkach.

  2. Avatar for Hanna
    Hanna says:

    5 gwiazdek
    Jakiej dużej formy użyto w przepisie?

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      To jest forma z kominem, która u nasady ma średnicę 17 cm, a u góry ok. 24 cm.

  3. Avatar for Rita

    Dzień dobry, przepis wygląda świetnie i chciałabym zrobić ta babkę na nadchodząca Wigilię:-) Mam jednak zagwozdkę dotyczącą żurawiny- czy ona napewno ma być świeża? Czy jednak suszona? Świeża żurawina ma bardzo specyficzny smak, a poza tym czy nie pusci soku w trakcie pieczenia? Proszę o poradę, gdyż nie mam już czasu, żeby zrobic przed swiętami próbę generalną babki a nie chciałabym zaliczyć wtopy : -) Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam!

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Dzień dobry, żurawina użyta w tym przepisie była świeża. Z uwagi na to, że żurawina suszona jest praktycznie zawsze mocno słodzona, nie stosuję takiej w swoich wypiekach. Z tego, co pamiętam, nie puściła ona dużo soku, a przynajmniej nie na tyle, żeby zagrozić integralności babki. 🙂
      Nie ma jednak żadnych przeciwwskazań, żeby skorzystać z żurawiny suszonej (najlepiej bez cukru), jeśli bardziej wpisuje się ona w preferencje smakowe. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku! 🙂

      1. Avatar for Rita

        Bardzo dziękuję za odpowiedź! Jutro będę piekła. Pozdrawiam serdecznie i życzę wesołych świąt 🙂

        1. Avatar for Modern Cavegirl

          Nie ma za co… 🙂 Trzymam kciuki za udane pieczenie i także życzę udanych Świąt!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu