NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU!
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

Keto babka mandarynkowa

Keto babka mandarynkowa z żurawiną (Paleo, LowCarb)

Świąteczne aromaty: mandarynki i żurawina

Od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto mandarynkowe, które robiłam kiedyś. Mandarynki gotuje się do niego w całości, potem blenduje, dodaje jajka oraz mąkę i piecze. Ciasto wychodzi słodkawo – gorzkawe, czyli całkiem ciekawe w smaku. Niegdyś używałam do niego mąki migdałowej, jednak teraz – mając świadomość, że migdały są bogate w PUFA (wielonienasycone kwasy tłuszczowe), których lepiej nie poddawać obróbce termicznej – wybieram chętniej mąkę kokosową. Jest to świetne ciasto świąteczne – wilgotne i aromatyczne – pachnące cytrusami. Ja dodatkowo dorzuciłam do niego żurawinę, żeby nadać mu jeszcze bardziej świąteczny charakter. Wyszło przepyszne, więc spokojnie mogę je Wam polecić na Święta!

keto babka
Keto babka mandarynkowa

Ta baba na świąteczny stół się nada!

Kolejna zmiana wobec oryginalnego przepisu to forma. Zawsze wcześniej piekłam to ciasto w tortownicy. Jednak tym razem zdecydowałam się użyć formy do babki. Wydaje mi się, że w ten sposób ciasto nabiera na majestatyczności i odświętności. I tak prezentuje się zresztą znacznie lepiej. Jego, a raczej jej zwieńczeniem jest polewa, którą już bardzo dobrze znacie z innych wypieków. Na przykład z bułeczek z borówkami lub wielkanocnej zielonej babki szpinakowej. Jest to moja ulubiona polewa. Składa się ona z musu kokosowego oraz jogurtu kokosowego i nadaje całości przyjemnej słodyczy. Zwłaszcza, jeśli samo ciasto nie jest bardzo słodkie, co u mnie często się zdarza… 😜

Keto ciasto
Keto babka mandarynkowa z polewą kokosową

Mandarynka cukrem się toczy

Kwestią najważniejszą jest natomiast fakt, że keto babka mandarynkowa wychodzi całkiem korzystnie pod względem proporcji makroskładników i zawartości węglowodanów. Zgodnie z moimi obliczeniami, jedna porcja to 8,4 g węglowodanów, z czego aż 3,3 g to błonnik! 😮 No takie keto święta to ja rozumiem…! 😃 Szczerze mówiąc nie spodziewałam się takiego obrotu sprawy. Byłam przekonana, że jeśli coś zawiera mandarynki, które charakteryzują się całkiem wysoką zawartością cukru (ok. 4 g netto na sztukę), to nie może być zgodne z dietą ketogeniczną… A tu takie zaskoczenie po obliczeniu makra… 🙂

babka mandarynkowa
Keto babka mandarynkowa z żurawiną

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Keto babka mandarynkowa

Babka mandarynkowa z żurawiną

Modern Cavegirl
Szybka w wykonaniu i jaka efektowna! Ta elegancka pani to keto babka mandarynkowa z żurawiną. Idealna na świąteczny stół. I to nie tylko w roli dekoracji… 🙂
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 1 hr 20 mins
Czas całkowity 2 hrs
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Porcje 12 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Babka mandarynkowa

Polewa

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny jadłospis!

Sposób przygotowania
 

Babka mandarynkowa

  • Mandarynki włożyć w całości do niewielkiego garnuszka, przykryć wodą i gotować przez ok. 30 – 40 minut aż zmiękną. Odcedzić i ostudzić. W międzyczasie 5 jajek ubić na puszystą masę z erytrytolem. Suche składniki wymieszać. Z ostudzonych mandarynek oderwać ogonki i zblendować je w całości na gładką masę. Połączyć z ubitymi jajkami. Dodać suche składniki. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać żurawinę i jeszcze raz przemieszać. Przełożyć do silikonowej formy na babkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 35 – 40 minut (aż do lekkiego zrumienienia). Ostudzić.

Polewa

  • Mus kokosowy rozpuścić na małym ogniu. Dodać jogurt kokosowy i wymieszać na gładką masę. W razie potrzeby można dosłodzić. Powstałą masą oblać wierzch babki. Posypać posiekanymi migdałami.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Babka mandarynkowa z żurawiną
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
93.31
% RWS*
Tłuszcz
 
5.19
g
8
%
Tłuszcze nasycone
 
2.57
g
16
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.47
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
0.99
g
Cholesterol
 
68.2
mg
23
%
Sód
 
97.72
mg
4
%
Potas
 
89.67
mg
3
%
Węglowodany
 
8.38
g
3
%
Błonnik
 
3.26
g
14
%
Cukier
 
3.24
g
4
%
Białko
 
3.74
g
7
%
Witamina A
 
104.06
IU
2
%
Witamina C
 
13.27
mg
16
%
Wapń
 
33.68
mg
3
%
Żelazo
 
0.69
mg
4
%
Węglowodany netto
 
5.12
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu

1. Jeśli babka wyjdzie sucha, to można nasączyć ją wodą posłodzoną stewią wymieszaną z rumem lub innym mocnym alkoholem.
 

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu