Keto babka mandarynkowa
Keto Low Carb Paleo

Keto babka mandarynkowa z żurawiną (Paleo, LowCarb)

keto babka
Keto babka mandarynkowa

Świąteczne aromaty: mandarynki i żurawina

Od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto mandarynkowe, które robiłam kiedyś. Mandarynki gotuje się do niego w całości, potem blenduje, dodaje jajka oraz mąkę i piecze. Ciasto wychodzi słodkawo – gorzkawe, czyli całkiem ciekawe w smaku. Niegdyś używałam do niego mąki migdałowej, jednak teraz – mając świadomość, że migdały są bogate w PUFA (wielonienasycone kwasy tłuszczowe), których lepiej nie poddawać obróbce termicznej – wybieram chętniej mąkę kokosową. Jest to świetne ciasto świąteczne – wilgotne i aromatyczne – pachnące cytrusami. Ja dodatkowo dorzuciłam do niego żurawinę, żeby nadać mu jeszcze bardziej świąteczny charakter. Wyszło przepyszne, więc spokojnie mogę je Wam polecić na Święta!

Keto ciasto
Keto babka mandarynkowa z polewą kokosową

Ta baba na świąteczny stół się nada!

Kolejna zmiana wobec oryginalnego przepisu to forma. Zawsze wcześniej piekłam to ciasto w tortownicy. Jednak tym razem zdecydowałam się użyć formy do babki. Wydaje mi się, że w ten sposób ciasto nabiera na majestatyczności i odświętności. I tak prezentuje się zresztą znacznie lepiej. Jego, a raczej jej zwieńczeniem jest polewa, którą już bardzo dobrze znacie z innych wypieków. Na przykład z bułeczek z borówkami lub wielkanocnej zielonej babki szpinakowej. Jest to moja ulubiona polewa. Składa się ona z musu kokosowego oraz jogurtu kokosowego i nadaje całości przyjemnej słodyczy. Zwłaszcza, jeśli samo ciasto nie jest bardzo słodkie, co u mnie często się zdarza… 😜

Mandarynka cukrem się toczy

Kwestią najważniejszą jest natomiast fakt, że keto babka mandarynkowa wychodzi całkiem korzystnie pod względem proporcji makroskładników i zawartości węglowodanów. Zgodnie z moimi obliczeniami, jedna porcja to zaledwie 4,8 g węglowodanów, z czego aż 4,2 to błonnik! 😮 No takie keto święta to ja rozumiem…! 😃 Szczerze mówiąc nie spodziewałam się takiego obrotu sprawy. Byłam przekonana, że jeśli coś zawiera mandarynki, które charakteryzują się całkiem wysoką zawartością cukru (ok 4 g netto na sztukę), to nie może być zgodne z dietą ketogeniczną… A tu takie zaskoczenie po obliczeniu makra… 🙂

babka mandarynkowa
Keto babka mandarynkowa z żurawiną
Keto babka mandarynkowa

Babka mandarynkowa z żurawiną

Szybka w wykonaniu i jaka efektowna! Ta elegancka pani to keto babka mandarynkowa z żurawiną. Idealna na świąteczny stół. I to nie tylko w roli dekoracji... 🙂
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 1 hr 20 mins
Czas całkowity 2 hrs
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Amerykańska, Europejska, Wege
Porcje 12 porcji

Składniki
  

Babka mandarynkowa

  • 4 mandarynki małe lub 3 duże
  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki erytrytolu
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej lub 0,75 - w zalezności ile "zabierze" ciasto
  • 100 g żurawiny świeżej
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
  • 0,5 łyżeczki kwaśnego winianu potasu (inaczej cream of tartar lub kamień winny)
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa

  • 2 łyżki musu kokosowego
  • 2 łyżki gęstego jogurtu kokosowego
  • 1 garść migdałów blanszowanych posiekanych

Sposób przygotowania
 

Babka mandarynkowa

  • Mandarynki włożyć w całości do niewielkiego garnuszka, przykryć wodą i gotować przez ok. 30 - 40 minut aż zmiękną. Odcedzić i ostudzić. W międzyczasie 5 jajek ubić na puszystą masę z erytrytolem. Suche składniki wymieszać. Z ostudzonych mandarynek oderwać ogonki i zblendować je w całości na gładką masę. Połączyć z ubitymi jajkami. Dodać suche składniki. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać żurawinę i jeszcze raz przemieszać. Przełożyć do silikonowej formy na babkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 35 - 40 minut (aż do lekkiego zrumienienia). Ostudzić.

Polewa

  • Mus kokosowy rozpuścić na małym ogniu. Dodać jogurt kokosowy i wymieszać na gładką masę. W razie potrzeby można dosłodzić. Powstałą masą oblać wierzch babki. Posypać posiekanymi migdałami.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Adnotacje do przepisu:
  1. Jeśli babka wyjdzie sucha, to można nasączyć ją wodą posłodzoną stewią wymieszaną z rumem lub innym mocnym alkoholem.

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 100 kcal
Tłuszcz: 6,5 g
Węglowodany: 5,0 g
Błonnik 4,3 g
Białko 4,9 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating