
Świąteczne aromaty: mandarynki i żurawina
Od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto mandarynkowe, które robiłam kiedyś. Mandarynki gotuje się do niego w całości, potem blenduje, dodaje jajka oraz mąkę i piecze. Ciasto wychodzi słodkawo – gorzkawe, czyli całkiem ciekawe w smaku. Niegdyś używałam do niego mąki migdałowej, jednak teraz – mając świadomość, że migdały są bogate w PUFA (wielonienasycone kwasy tłuszczowe), których lepiej nie poddawać obróbce termicznej – wybieram chętniej mąkę kokosową. Jest to świetne ciasto świąteczne – wilgotne i aromatyczne – pachnące cytrusami. Ja dodatkowo dorzuciłam do niego żurawinę, żeby nadać mu jeszcze bardziej świąteczny charakter. Wyszło przepyszne, więc spokojnie mogę je Wam polecić na Święta!

Ta baba na świąteczny stół się nada!
Kolejna zmiana wobec oryginalnego przepisu to forma. Zawsze wcześniej piekłam to ciasto w tortownicy. Jednak tym razem zdecydowałam się użyć formy do babki. Wydaje mi się, że w ten sposób ciasto nabiera na majestatyczności i odświętności. I tak prezentuje się zresztą znacznie lepiej. Jego, a raczej jej zwieńczeniem jest polewa, którą już bardzo dobrze znacie z innych wypieków. Na przykład z bułeczek z borówkami lub wielkanocnej zielonej babki szpinakowej. Jest to moja ulubiona polewa. Składa się ona z musu kokosowego oraz jogurtu kokosowego i nadaje całości przyjemnej słodyczy. Zwłaszcza, jeśli samo ciasto nie jest bardzo słodkie, co u mnie często się zdarza… 😜
Mandarynka cukrem się toczy
Kwestią najważniejszą jest natomiast fakt, że keto babka mandarynkowa wychodzi całkiem korzystnie pod względem proporcji makroskładników i zawartości węglowodanów. Zgodnie z moimi obliczeniami, jedna porcja to zaledwie 4,8 g węglowodanów, z czego aż 4,2 to błonnik! 😮 No takie keto święta to ja rozumiem…! 😃 Szczerze mówiąc nie spodziewałam się takiego obrotu sprawy. Byłam przekonana, że jeśli coś zawiera mandarynki, które charakteryzują się całkiem wysoką zawartością cukru (ok 4 g netto na sztukę), to nie może być zgodne z dietą ketogeniczną… A tu takie zaskoczenie po obliczeniu makra… 🙂


Babka mandarynkowa z żurawiną
Składniki
Babka mandarynkowa
- 4 mandarynki małe lub 3 duże
- 5 jajek
- 0,5 szklanki erytrytolu
- 0,5 szklanki mąki kokosowej lub 0,75 - w zalezności ile "zabierze" ciasto
- 100 g żurawiny świeżej
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
- 0,5 łyżeczki kwaśnego winianu potasu (inaczej cream of tartar lub kamień winny)
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa
- 2 łyżki musu kokosowego
- 2 łyżki gęstego jogurtu kokosowego
- 1 garść migdałów blanszowanych posiekanych
Sposób przygotowania
Babka mandarynkowa
- Mandarynki włożyć w całości do niewielkiego garnuszka, przykryć wodą i gotować przez ok. 30 - 40 minut aż zmiękną. Odcedzić i ostudzić. W międzyczasie 5 jajek ubić na puszystą masę z erytrytolem. Suche składniki wymieszać. Z ostudzonych mandarynek oderwać ogonki i zblendować je w całości na gładką masę. Połączyć z ubitymi jajkami. Dodać suche składniki. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać żurawinę i jeszcze raz przemieszać. Przełożyć do silikonowej formy na babkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 35 - 40 minut (aż do lekkiego zrumienienia). Ostudzić.
Polewa
- Mus kokosowy rozpuścić na małym ogniu. Dodać jogurt kokosowy i wymieszać na gładką masę. W razie potrzeby można dosłodzić. Powstałą masą oblać wierzch babki. Posypać posiekanymi migdałami.
Adnotacje do przepisu
Adnotacje do przepisu:
- Jeśli babka wyjdzie sucha, to można nasączyć ją wodą posłodzoną stewią wymieszaną z rumem lub innym mocnym alkoholem.
Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 100 kcal Tłuszcz: 6,5 g Węglowodany: 5,0 g Błonnik 4,3 g Białko 4,9 g Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: