W dzisiejszych czasach dieta ketogeniczna staje się coraz bardziej popularna. Jednak wielu osobom wydaje się, że rezygnacja z ulubionych słodkości jest ceną, którą muszą zapłacić za zdrowie. Jestem tu po to, żeby udowodnić, że tak nie musi być. Ta Keto Babka Mandarynkowa z Żurawiną to doskonały przykład na to, że na keto można cieszyć się wykwintnymi smakami bez kompromisów.
Keto babka mandarynkowa z żurawiną: Świąteczne aromaty
Od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto mandarynkowe, które robiłam kiedyś. Mandarynki gotuje się do niego w całości, potem blenduje, dodaje jajka oraz mąkę i piecze. Ciasto wychodzi słodkawo – gorzkawe, czyli całkiem ciekawe w smaku. Niegdyś używałam do niego mąki migdałowej, jednak teraz – mając świadomość, że migdały są bogate w PUFA (wielonienasycone kwasy tłuszczowe), których lepiej nie poddawać obróbce termicznej – wybieram chętniej mąkę kokosową.
Jest to świetne ciasto świąteczne – wilgotne i aromatyczne – pachnące cytrusami. Ja dodatkowo dorzuciłam do niego żurawinę, żeby nadać mu jeszcze bardziej świąteczny charakter. Wyszło przepyszne, więc spokojnie mogę je Wam polecić na Święta!
Ta baba na świąteczny stół się nada!
Kolejna zmiana wobec oryginalnego przepisu to forma. Zawsze wcześniej piekłam to ciasto w tortownicy. Jednak tym razem zdecydowałam się użyć formy do babki. Wydaje mi się, że w ten sposób ciasto nabiera na majestatyczności i odświętności.
Zwieńczenie stanowi polewa, którą możesz znać z innych wypieków. Na przykład z bułeczek z borówkami lub wielkanocnej zielonej babki szpinakowej. Jest to moja ulubiona polewa. Składa się ona z musu kokosowego oraz jogurtu kokosowego i nadaje całości przyjemnej słodyczy. Zwłaszcza, jeśli samo ciasto nie jest bardzo słodkie, co u mnie często się zdarza…
Mandarynka cukrem się toczy
Kwestią najważniejszą jest natomiast fakt, że keto babka mandarynkowa wychodzi całkiem korzystnie pod względem proporcji makroskładników i zawartości węglowodanów. Zgodnie z moimi obliczeniami, jedna porcja to 8,4 g węglowodanów, z czego aż 3,3 g to błonnik! No takie keto święta to ja rozumiem…!
Szczerze mówiąc nie spodziewałam się takiego obrotu sprawy. Byłam przekonana, że jeśli coś zawiera mandarynki, które charakteryzują się całkiem wysoką zawartością cukru (ok. 4 g netto na sztukę), to nie może być zgodne z dietą ketogeniczną… A tu takie zaskoczenie… 🙂
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Babka mandarynkowa z żurawiną
Składniki
Babka mandarynkowa
- 4 szt. mandarynki małe lub 3 duże
- 5 szt. jajka
- 65 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol (ok. ½ szklanki)
- 65 – 70 g mąka kokosowa (ok. ½ szklanki) +/- w zależności od stopnia chłonności
- 100 g żurawina świeża
- 1 łyżeczka ekstrakt pomarańczowy
- ½ łyżeczki proszek do pieczenia lub cream of tartar (inaczej kamień winny)
- ½ łyżeczki soda kuchenna
Polewa
- 2 łyżki mus kokosowy
- 2 łyżki jogurt kokosowy gęsty
- 1 garść migdały blanszowane posiekane
Sposób przygotowania
Babka mandarynkowa
- Mandarynki włożyć w całości do niewielkiego garnuszka, przykryć wodą i gotować przez ok. 30 – 40 minut aż zmiękną. Odcedzić i ostudzić. W międzyczasie 5 jajek ubić na puszystą masę z erytrytolem. Suche składniki wymieszać. Z ostudzonych mandarynek oderwać ogonki i zblendować je w całości na gładką masę. Połączyć z ubitymi jajkami. Dodać suche składniki. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać żurawinę i jeszcze raz przemieszać. Przełożyć do silikonowej formy na babkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 35 – 40 minut (aż do lekkiego zrumienienia). Ostudzić.
Polewa
- Mus kokosowy rozpuścić na małym ogniu. Dodać jogurt kokosowy i wymieszać na gładką masę. W razie potrzeby można dosłodzić. Powstałą masą oblać wierzch babki. Posypać posiekanymi migdałami.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Czy mandarynki gotować w łupkach?
Tak, mandarynki gotuje się w skórkach.
Jakiej dużej formy użyto w przepisie?
To jest forma z kominem, która u nasady ma średnicę 17 cm, a u góry ok. 24 cm.
Dzień dobry, przepis wygląda świetnie i chciałabym zrobić ta babkę na nadchodząca Wigilię:-) Mam jednak zagwozdkę dotyczącą żurawiny- czy ona napewno ma być świeża? Czy jednak suszona? Świeża żurawina ma bardzo specyficzny smak, a poza tym czy nie pusci soku w trakcie pieczenia? Proszę o poradę, gdyż nie mam już czasu, żeby zrobic przed swiętami próbę generalną babki a nie chciałabym zaliczyć wtopy : -) Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam!
Dzień dobry, żurawina użyta w tym przepisie była świeża. Z uwagi na to, że żurawina suszona jest praktycznie zawsze mocno słodzona, nie stosuję takiej w swoich wypiekach. Z tego, co pamiętam, nie puściła ona dużo soku, a przynajmniej nie na tyle, żeby zagrozić integralności babki. 🙂
Nie ma jednak żadnych przeciwwskazań, żeby skorzystać z żurawiny suszonej (najlepiej bez cukru), jeśli bardziej wpisuje się ona w preferencje smakowe. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku! 🙂
Bardzo dziękuję za odpowiedź! Jutro będę piekła. Pozdrawiam serdecznie i życzę wesołych świąt 🙂
Nie ma za co… 🙂 Trzymam kciuki za udane pieczenie i także życzę udanych Świąt!