banner keto menu
Deser Europejska Keto Lato Low Carb Paleo Przekąska Śniadania Wege

Bułeczki z borówkami

Bułeczki z borówkami

Zatrzymać uciekające lato, czyli historia bułeczek z borówkami

Trzeba przyznać, że piękne lato mamy tej jesieni. 😀 Letnia pogoda nie daje za wygraną. Sprawia to wrażenie, jak gdyby wysokie temperatury nie miały już nas nigdy opuścić, a zimy miało w ogóle nie być. Mając świadomość, że to tylko złudzenie, staram się chwytać chwilę i korzystać z uroków tej lato-jesieni. Ostatnio wybraliśmy się nawet nad morze, żeby – już chyba na serio ostatni raz w tym sezonie – poplażować. Gdy wracaliśmy, na przydrożnych straganach ku mojemu zdziwieniu pojawiały się jeszcze jagody!

Skarby lasu nie były mi jednak pisane

Oczom mojej wyobraźni momentalnie ukazały się pyszne jagodzianki. Oczywiście takie z ciasta drożdżowego polane lukrem… 😀 Nie udało nam się jednak zatrzymać, gdyż sprzedający ustawiają się oczywiście w takich miejscach, że nie da się tego zrobić bezpiecznie. Zwłaszcza że ruch na drodze był spory. Może to i lepiej, bo przecież tradycyjna wersja jagodzianek w moim przypadku nie powinna wychodzić poza sferę mglistych wspomnień… Nie pozostało mi nic innego, jak odgonić myśl o jagodziankach, obetrzeć spływającą po brodzie ślinę i z pokorą… udać się do supermarketu po borówki! Myśl o owocach jagodowych zakiełkowała bowiem już na dobre w moim umyśle i nic nie mogłam na to poradzić.

Jak się nie ma co się lubi, to się lubi, co się ma

Nie to, żebym nie lubiła borówek, ale jednak smak jest inny i borówka akurat w mojej opinii wypada odrobinę gorzej w starciu z prawdziwą leśną jagodą. A może to tylko taka autosugestia, że jak coś pochodzi z lasu, to jest lepsze niż uprawiane ręką ludzką…? W każdym razie, efekt końcowy był taki, że w moim posiadaniu znalazło się opakowanie borówek. A w mojej głowie już na dobre zadomowiła się wizja jagodzianek. Postanowiłam więc spróbować zrobić jagodzianki (a raczej chyba „borówianki”) w wersji Paleo & Keto. Z pomocą przyszedł ten przepis na Keto Jagodzianki, który stanowił dość istotną inspirację dla moich bułeczek z borówkami. Moja modyfikacja polegała głównie na zamianie jagód na borówki i na tym, że pokusiłam się dodatkowo o imitację lukru. Powstał on z jogurtu kokosowego, soku z cytryny oraz musu kokosowego. Wierzch posypałam natomiast posiekanymi migdałami.

Bułeczki z borówkami

Najważniejszy dobry rezultat

Bułeczki wyszły pyszne, pachnące i niedużo odbiegające w smaku od moich wcześniejszych wyobrażeń o jagodziankach, a o ile zdrowsze! Zniknęły szybko i muszę się przyznać, że to ja je pochłonęłam prawie w całości sama. Dla drugiego degustatora okazały się – jak zawsze – mało słodkie… Fakt, że cukru to one za bardzo nie zawierały. Użyłam co prawda niewielkich ilości cukru kokosowego, ale przecież same owoce są słodkie, a i mus kokosowy też dodaje odrobinę słodyczy! Najwyraźniej mi musiały się zmienić już kubki smakowe i przy praktycznie zerowym spożyciu cukru chyba jestem bardziej wyczulona na słodki smak. Nawet niektóre owoce są już dla mnie za słodkie. I pomyśleć, że za dzieciaka wsuwało się całą tubkę mleczka zagęszczonego bez mrugnięcia okiem. Na samo wspomnienie robi mi się słabo… 🙂 Wróćmy jednak do tematu. Mój przepis powstał jako lekko zmodyfikowana wersja przepisu na wspomniane Keto Jagodzianki, a wyglądało to mniej więcej tak:

Bułeczki z borówkami

Bułeczki z borówkami

Pyszne i aromatyczne bułeczki z borówkami na zakończenie letniego sezonu, czyli Paleo wariacja na temat tradycyjnych jagodzianek.
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 35 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Europejska
Porcje 8 sztuk

Składniki
  

Bułeczki

  • 3 jajka
  • 45 gram mąki kokosowej
  • 10 gram łupin babki jajowatej zmielonej na pył
  • 60 gram oleju kokosowego (wymieszanego pół na pół z masłem klarowanym))
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli himalajskiej lub morskiej
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka cukru kokoswego lub ksylitolu lub erytrytolu + trochę do posypywania owoców
  • 100 gram borówek

Lukier

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki musu kokosowego inaczej manny kokosowej lub masło kokosowe
  • 1-2 łyżki jogurtu kokosowego
  • 3 łyżki migdałów posiekanych

Sposób przygotowania
 

  • Masło klarowane wraz z olejem kokosowym rozpuścić i ostudzić. Jajka zmiksować razem z łyżką cukru kokosowego, ekstraktem z wanilii i solą. Dodać tłuszcz. Wmieszać mąkę kokosową, łupiny babki jajowatej oraz sodę oczyszczoną. Stopniowo dodawać po łyżce zimnej wody tak, aby masa miała szansę ją wchłonąć. Odstawić do zgęstnienia.
  • Z masy formować niewielkie kulki. Każdą z nich spłaszczyć i nadziać borówkami, posypując szczyptą cukru kokosowego. Układać na blaszce wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Mi wyszło 8 sztuk. Piec do zrumienienia (ok 15-20 minut) w piekarniku nagrzanym do 180° z włączoną funkcją termoobiegu.
  • Po wystudzeniu polukrować każdą bułeczkę lukrem. W tym celu należy rozpuścić w garnuszku na małym ogniu mus kokosowy wraz z sokiem z cytryny, a następnie dodawać jogurt kokosowy do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec bułeczki posypać posiekanymi migdałami. Gotowe bułeczki można do kilku dni przechowywać w lodówce.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating