NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU!
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

Keto pierś z kaczki

Keto kaczka w żurawinie (Paleo, LowCarb)

Żurawina na co dzień i od święta

Dzisiejsza keto kaczka w żurawinie to dokładniej rzecz ujmując pierś z kaczki w sosie winno – żurawinowym. Pyszne danie obiadowe. Nada się na bardziej uroczyste okoliczności, w tym także na świąteczny obiad. Dodatek żurawiny sprawia bowiem, że danie ma bardziej sezonowy charakter. À propos żurawiny – jest to owoc świetnie nadający się do dań zgodnych z dietą ketogeniczną, zarówno tych wytrawnych, jak i słodkich. Żurawina sama w sobie jest mocno kwaśna, więc nawet używając jej w daniach wytrawnych trzeba ją odrobinę dosłodzić (np. stewią w płynie lub erytrytolem). Nie wnosi jednak ze sobą cukru prostego w postaci fruktozy, a tej staramy się przecież na diecie ketogenicznej unikać. Jest przy tym bogata w składniki odżywcze i ma piękny kolor, który nadaje daniom całkiem nowego wymiaru.

keto kaczka
Keto kaczka w żurawinie w towarzystwie puree z kalafiora

Żurawina smakuje równie świetnie w słodkim i wytrawnym wydaniu

Ja chętnie z niej korzystam. Tylko w tym sezonie zrobiłam już nie tylko kaczkę w żurawinie, ale także muffiny pomarańczowo – żurawinowe i babkę mandarynkową z żurawiną oraz czekoladki migdałowo – żurawinowe. Do tych ostatnich zużyłam właśnie pozostałości sosu żurawinowego z dzisiejszego przepisu. Wkrótce wszystkie wspomniane dania powinny pojawić się na blogu, więc żurawinowych inspiracji nie zabraknie… 😊

Pierś z kaczki – idealny keto wybór

Wracając do kaczki… Generalnie nieczęsto jadam piersi drobiowe, gdyż z reguły są one mało zasobne w tłuszcz. Zdecydowanie preferuję tłustsze części drobiu. Z kaczką sprawa ma się zupełnie inaczej. Posiada ona bowiem tłustą skórę, która nie tylko podbija makro dania we właściwym kierunku, ale także sprawia, że jest ono soczyste i pełne smaku. Nie ma – w moim uznaniu – nic gorszego niż sucha, wiórowata pierś drobiowa, z której zdjęto skórę i upieczono ją beztłuszczowo w obawie przed miażdżycą, zawałem i innymi chorobami spowodowanymi rzekomo nadmiarem tłuszczu w diecie… No bo przecież tłuszcz to samobójstwo!

Sposób na pierś z kaczki

Niestety wkładano nam to do głów przez tyle lat, że wiele osób wychodzi z tego założenia… Dla tych jednak, którzy tłuszczu się nie boją, a nawet robią z niego swojego sprzymierzeńca w utracie wagi i powrocie do zdrowia, taka keto kaczka w żurawinie jest idealna! Skórę należy przed smażeniem naciąć nożem i natrzeć solą oraz pieprzem. Smażenie rozpoczynamy zawsze od strony skóry właśnie. Czas smażenia zależy od naszych upodobań. Ja smażę ok. 3-4 minuty z każdej strony, dzięki czemu pierś w środku pozostaje lekko różowa i soczysta. Jeśli lubicie bardziej/mniej wysmażone mięso, to musicie odpowiednio dostosować czas smażenia.

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Keto pierś z kaczki

Kaczka w żurawinie

Modern Cavegirl
Dzisiaj uroczyście i świątecznie – na keto obiad poleca się keto kaczka w żurawinie. Tłusta pierś z kaczki w towarzystwie niskowęglowodanowej żurawiny to wymarzone danie, które nie namiesza w proporcji makroskładników. Jest przy tym rewelacyjne w smaku i atrakcyjnie się prezentuje. Smacznego!
Czas przygotowania 5 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 25 mins
Porcje 2 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny jadłospis!

Sposób przygotowania
 

  • Żurawinę wsypać do garnuszka i zalać winem. Gotować na średnim ogniu redukując wino aż żurawina będzie miękka. W razie potrzeby podlać odrobinę wodą do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec gotowania dosłodzić stewią. Skórę kaczki ponacinać w paski lub kratkę. Natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło klarowane, a gdy będzie mocno rozgrzana ułożyć na niej piersi z kaczki zaczynając od strony ze skórą. Smażyć z obu stron przez ok 3 – 4 minuty. Zdjąć z patelni i dać jej odpocząć przez ok 5 minut, po czym pokroić w paski i ułożyć na kołderce z sosu winno- żurawinowego.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Kaczka w żurawinie
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
144.19
% RWS*
Tłuszcz
 
7.62
g
12
%
Tłuszcze nasycone
 
4.67
g
29
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.33
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
2.18
g
Cholesterol
 
19.97
mg
7
%
Sód
 
41.08
mg
2
%
Potas
 
73.09
mg
2
%
Węglowodany
 
10.77
g
4
%
Błonnik
 
3.58
g
15
%
Cukier
 
3.03
g
3
%
Białko
 
0.6
g
1
%
Witamina A
 
48.27
IU
1
%
Witamina C
 
10.04
mg
12
%
Wapń
 
8.27
mg
1
%
Żelazo
 
0.28
mg
2
%
Węglowodany netto
 
7.19
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu