wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto pierniczki
Amerykańska Deser Europejska Keto Low Carb Paleo Wege

Keto pierniczki lukrowane (Paleo, LowCarb)

Już są świąteczne keto pierniczki!

W końcu przyszedł czas na obiecane keto pierniczki! Pierwsza wzmianka na ich temat pojawiła się już przy okazji pierniczkowego latte. W niedzielę zaś miały one swój debiut na social media. Czas więc udostępnić także przepis na nie. Mam nadzieję że ucieszy Was fakt, że są one całkiem łatwe w przygotowaniu. Oczywiście poza etapem dekorowania, bo tutaj trzeba wykazać się nie lada kreatywnością i inwencją twórczą! Zwłaszcza jeśli nie chce się, żeby wzory się powtarzały… Dodatkową trudnością jest fakt, że lukier dość szybko twardnieje, więc trzeba się z tym lukrowaniem sprężać.

Keto perniczki
Keto pierniczki lukrowane

Zmysł artystyczny przyda się podczas lukrowania

No ale przyznacie, że efekt jest wystarczająco zachwycający, żeby z pełną świadomością i ochotą poddać się takim kulinarnym torturom… 😜 Mi nawet udało się czerpać z tego przyjemność, chociaż chwile zwątpienia podszyte frustracją wynikającą z ograniczonych umiejętności artystycznych też się zdarzały… Jeśli obawiacie się, że lukrowanie i ozdabianie pierniczków może mieć negatywny wpływ na Wasze zdrowie psychiczne, to radzę zastosować raczej polewę czekoladową zamiast lukru… 😊 Efekt będzie równie smaczny, a ile nerwów zaoszczędzone…
I żeby nie było, że Was nie ostrzegałam…!

Świąteczne pierniczki
Świąteczne pierniczki lukrowane

Dobra zabawa dla całej rodziny

A tak na poważnie, to takie lukrowanie to naprawdę duża frajda. Pierniczków nie wychodzi z podanej porcji znowu aż tyle, żeby się tą czynnością specjalnie zmęczyć. Chociaż mi nie starczyło cierpliwości do misternego ozdabiania każdego jednego pierniczka. Kilka zostało więc po prostu w całości pokryte lukrem. Jeśli macie dzieci lub innych członków rodziny, którzy lubią się babrać w lukrach i ciasteczkach, to warto zaprzęgnąć ich do pracy. To znaczy dobrej zabawy rzecz jasna… 😉

Tajemna receptura ujawniona

No ale przejdźmy do konkretów… Jeśli zastanawiacie się jak powstał keto lukier do pierniczków, to spieszę donieść, że jest to białko ubite z mieszanką inuliny i erytrytolu. Inulina odpowiada tutaj za zagęszczenie lukru, a erytrytol za nadanie mu słodkiego smaku. Jest ona bowiem raczej mało słodka w smaku. I w taki sposób powstał najprawdziwszy keto lukier królewski! Pierniczki zaś powstały na bazie mąki kokosowej i musu kokosowego. Oczywiście niezbędnym dodatkiem jest w tym przypadku przyprawa do piernika, na którą przepis możecie znaleźć tutaj. Na koniec jeszcze mała wskazówka – keto pierniczki wychodzą początkowo dość twarde. Jeśli chcecie, żeby zmiękły należy je na kilka dni schować do jakiegoś szczelnego pudełka tak, jak w przypadku tradycyjnych pierniczków.

Keto święta
Lukrowane pierniczki – keto, paleo & lowcarb

No to nie pozostaje mi nic innego jak tylko życzyć Wam dobrej zabawy przy pieczeniu i dekorowaniu! 😃 

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto pierniczki

Pierniczki lukrowane

Pięknie wyglądają i świątecznie smakują. Mogą stanowić piękną ozdobę na choinkę – o ile oczywiście uda Wam się im oprzeć i nie zjeść zanim choinka pojawi się w Waszym domu. 😀 Chodzi oczywiście o świąteczne keto pierniczki lukrowane!
Czas przygotowania 45 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 1 hr 35 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Amerykańska, Europejska, Wege
Porcje 30 pierniczków

Składniki
  

Pierniczki

  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej
  • 0,25 szklanki erytrytolu
  • 0,25 szklanki musu kokosowego rozpuszczonego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,25 łyżeczki kwaśnego winianu potasu (cream of tartar; kamień winny)

Lukier

  • 0,5 białka jaja
  • 0,12 szklanki inuliny
  • 0,12 szklanki erytrytolu
  • 0,33 łyżeczki kwaśnego winianu potasu (cream of tartar; kamień winny)
  • 0,12 łyżeczki barwnika czerwonego naturalny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
 

Pierniczki

  • Mąkę kokosową podprażyć na suchej patelni aż się przyrumieni. Odstawić do ostudzenia. Mus kokosowy rozpuścić. Wszystkie składniki ciasta umieścić w malakserze i rozdrobnić aż do uzyskania zbitej masy. Ciasto na pierniczki owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Wyjąć rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, po czym wykrawać pierniczki używając świątecznych kształtów. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 – 25 minut aż do lekkiego zrumienienia. Nie trzymać zbyt długo w piekarniku, bo będą wysuszone! Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Lukier

  • Białko ubić z kwaśnym winianem potasu, a pod koniec ubijania dodać erytrytol i inulinę. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub grubego woreczka z obciętym rogiem. Dekorować pierniczki według własnego uznania. W celu uzyskania lukru w kolorze czerwonym do części masy dodać odrobinę naturalnego barwnika spożywczego w kolorze czerwonym. Po udekorowaniu odstawić pierniczki w suche miejsce, aby lukier zastygł. Można również wstawić je na kilka minut do piekarnika z włączoną funkcją grill. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 pierniczka:
Wartość energetyczna: 32 kcal
Tłuszcz: 2,4 g
Węglowodany: 0,7 g
Błonnik 1,7 g
Białko 1,1 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

2 Comments

  1. Aleksandra says:

    Jak długo można przechowywać te pierniczki?

    1. Długo… 🙂 Mi się udało przechować niektóre do kolejnych Świąt w roli ozdoby świątecznej i nie wyglądały na niezdatne do spożycia… 😛 Myślę jednak, będzie bezpieczniej skonsumować je w ciągu dwóch tygodni. Oczywiście pod warunkiem, że będą przechowywane w suchymi miejscu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating