Już są świąteczne keto pierniczki!
W końcu przyszedł czas na obiecane keto pierniczki! Pierwsza wzmianka na ich temat pojawiła się już przy okazji pierniczkowego latte. Czas więc udostępnić także przepis na nie. Mam nadzieję że ucieszy Was fakt, że są one całkiem łatwe w przygotowaniu. Oczywiście poza etapem dekorowania, bo tutaj trzeba wykazać się nie lada kreatywnością i inwencją twórczą! Zwłaszcza jeśli nie chce się, żeby wzory się powtarzały… Dodatkową trudnością jest fakt, że lukier dość szybko twardnieje, więc trzeba się z tym lukrowaniem sprężać.
Zmysł artystyczny przyda się podczas lukrowania
No ale przyznacie, że efekt jest wystarczająco zachwycający, żeby z pełną świadomością i ochotą poddać się takim kulinarnym torturom… Mi nawet udało się czerpać z tego przyjemność, chociaż chwile zwątpienia podszyte frustracją wynikającą z ograniczonych umiejętności artystycznych też się zdarzały… 😀 Jeśli obawiacie się, że lukrowanie i ozdabianie pierniczków może mieć negatywny wpływ na Wasze zdrowie psychiczne, to radzę zastosować raczej polewę czekoladową zamiast lukru… Efekt będzie równie smaczny, a ile nerwów zaoszczędzone…
I żeby nie było, że Was nie ostrzegałam…! 😉
Keto pierniczki – dobra zabawa dla całej rodziny
A tak na poważnie, to takie lukrowanie to naprawdę duża frajda. Pierniczków nie wychodzi z podanej porcji znowu aż tyle, żeby się tą czynnością specjalnie zmęczyć. Chociaż mi nie starczyło cierpliwości do misternego ozdabiania każdego jednego pierniczka. Kilka zostało więc po prostu w całości pokryte lukrem. Jeśli macie dzieci lub innych członków rodziny, którzy lubią się babrać w lukrach i ciasteczkach, to warto zaprzęgnąć ich do pracy. To znaczy dobrej zabawy rzecz jasna… 😉
Tajemna receptura ujawniona
No ale przejdźmy do konkretów… Jeśli zastanawiacie się jak powstał keto lukier do pierniczków, to spieszę donieść, że jest to białko ubite z mieszanką inuliny i erytrytolu. Inulina odpowiada tutaj za zagęszczenie lukru, a erytrytol za nadanie mu słodkiego smaku. Bez niego byłaby bowiem raczej mało słodka. I w taki sposób powstał najprawdziwszy keto lukier królewski! Pierniczki zaś powstały na bazie mąki kokosowej i musu kokosowego. Oczywiście niezbędnym dodatkiem jest w tym przypadku przyprawa do piernika.
Na koniec jeszcze mała wskazówka – keto pierniczki wychodzą początkowo dość twarde. Jeśli chcecie, żeby zmiękły należy je na kilka dni schować do jakiegoś szczelnego pudełka tak, jak w przypadku tradycyjnych pierniczków.
No to nie pozostaje mi nic innego jak tylko życzyć Wam dobrej zabawy przy pieczeniu i dekorowaniu!
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Pierniczki lukrowane
Składniki
Pierniczki
- 2 szt. jajka
- 65 -70 g mąka kokosowa (ok. ½ szklanki) +/- w zależności od stopnia chłonności
- 35 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol (ok. ¼ szklanki)
- 0,25 szklanki mus kokosowy rozpuszczony
- 1 łyżeczka przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka cynamon
- 1 łyżeczka imbir
- 0,25 łyżeczki soda kuchenna
- 0,25 łyżeczki proszek do pieczenia lub cream of tartar (kamień winny)
Lukier
- 0,5 szt. białka jaj
- ⅛ szklanki inulina
- 18 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 0,33 łyżeczki cream of tartar (kamień winny)
- 0,12 łyżeczki barwnik czerwony naturalny (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Pierniczki
- Mąkę kokosową podprażyć na suchej patelni aż się przyrumieni. Odstawić do ostudzenia. Mus kokosowy rozpuścić. Wszystkie składniki ciasta umieścić w malakserze i rozdrobnić aż do uzyskania zbitej masy. Ciasto na pierniczki owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Wyjąć rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, po czym wykrawać pierniczki używając świątecznych kształtów. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 – 25 minut aż do lekkiego zrumienienia. Nie trzymać zbyt długo w piekarniku, bo będą wysuszone! Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Lukier
- Białko ubić z kwaśnym winianem potasu, a pod koniec ubijania dodać erytrytol i inulinę. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub grubego woreczka z obciętym rogiem. Dekorować pierniczki według własnego uznania. W celu uzyskania lukru w kolorze czerwonym do części masy dodać odrobinę naturalnego barwnika spożywczego w kolorze czerwonym. Po udekorowaniu odstawić pierniczki w suche miejsce, aby lukier zastygł. Można również wstawić je na kilka minut do piekarnika z włączoną funkcją grill. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Piękne pierniczki. Zamierzam je zrobić wraz z dziećmi ale nie mam kokosowego musu. Mieszkam w Niemczech i prawdę mówiąc nie natrafiłam jeszcze ma taki produkt. Czym można go zastąpić? Jakie on ma działanie w cieście na pierniki? 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Mus właściwie jest źródłem tłuszczu i miąższu kokosowego, także można go zastąpić olejem kokosowym i ewentualnie zwiększyć odrobinę ilość mąki kokosowej, jeśli okaże się, że jest taka potrzeba.
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego rodzinnego pieczenia! 🙂
Dziękuję. Spróbuję dodać tę twardą część mleka kokosowego zatem.
A ja mam pytanie
Jak robisz tą tabletke z wartościami odżywczymi? Jak to obliczyc ? Czasami mamy swój sprawdzony przepis od lat i chciałabym wiedzieć ile to ciasto ma ww i wbt . Jak to policzyć???
Na blogu korzystam akurat z wtyczki, która mi umożliwia obliczenie wartości odżywczych. Bazuje ona na danych dostarczanych przez Spoonacular. Na ich stronie można założyć darmowe konto i poobliczać sobie wartości odżywcze swoich przepisów, ale nie mają wersji polskiej. Z tego, co się orientuję, to chyba aplikacja Carbmanager korzysta z tej samej bazy danych. Nie mam z nią doświadczenia, ale wiem, że dużo osób jej używa.
Ja wcześniej korzystałam z apki MyFitnessPal, ale tam trzeba uważać, bo większość pozycji jest wprowadzanych przez użytkowników i jest dużo błędów…
Z innych opcji pozostaje liczenie na piechotę na podstawie jakiejś ogólnodostępnej tabeli wartości odżywczych.
Nie umiem obliczyć ile to dokładnie jest 0,12 lyzeczki lub 0,33 lyzeczki….
Witaj Sylwio, 0,33 łyżeczki to dokładnie 1/3 łyżeczki, a 0,12 szklanki to 1/8 szklanki. Niestety, wcześniejsza aplikacja do przepisów nie obsługiwała ułamków, stąd takie dziwne ilości… 🙂
Jak długo można przechowywać te pierniczki?
Długo… 🙂 Mi się udało przechować niektóre do kolejnych Świąt w roli ozdoby świątecznej i nie wyglądały na niezdatne do spożycia… 😛 Myślę jednak, będzie bezpieczniej skonsumować je w ciągu dwóch tygodni. Oczywiście pod warunkiem, że będą przechowywane w suchymi miejscu.