NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU!
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

Keto delicja

Keto delicja czekoladowo – pomarańczowa (Paleo, LowCarb)

Już za chwilę Święta

Typowo świąteczne i zarazem bardzo odświętne ciasto. Idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Połączenie smaków także typowe dla tego okresu. Czekolada i pomarańcza to bowiem kwintesencja tych świąt i główny nurt smakowy tego sezonu. Ciasto składa się z bezy czekoladowej, kremu kawowego, galaretki pomarańczowej i lekkiego kremu kawowo – jogurtowego. Wymaga zatem trochę pracy… Ale efekt w postaci pysznego smaku i atrakcyjnego wyglądu wynagradza wszelkie trudy… 😊

Delicja w wydaniu keto

Inspiracją do tego ciasta był przepis znaleziony tutaj. Musiałam jednak nakombinować trochę ze składnikami tak, aby odzwierciedlało ono założenia diety ketogenicznej. A dodatkowo odrobinę zmieniłam je pod względem smakowym. Zamiast jasnej bezy i galaretki brzoskwiniowej zrobiłam bezę czekoladową i użyłam galaretki pomarańczowej, którą wykonałam sama od zera. Początkowo chciałam nawet skorzystać z kupnej galaretki, bo są one bardziej transparentne i ładniej się tym samym prezentują. Okazuje się jednak, że nie ma na rynku galaretki pomarańczowej bez cukru. Musiałam więc radzić sobie sama… Galaretka wyszła bardzo dobra w smaku i intensywna w aromacie, jednak odrobinę mętna… No ale takie są skutki użycia soku z pomarańczy. Ostatecznie jakoś się z tym faktem pogodziłam… 😜

Keto delicja
Keto delicja czekoladowo – pomarańczowa

Beza? A co z żółtkami…?

Przy robieniu tego ciasta napotkałam jedno kluczowe wyzwanie. 😉 W związku z tym, że do bezy zużywa się tylko białka, trzeba coś zrobić z niezużytymi żółtkami. Generalnie nie ma z tym problemu – istnieje dużo keto przepisów z użyciem żółtek. Można zrobić budyń, można zrobić keto kogel – mogel na erytrytolu i wiele różnych innych rzeczy… Jednak u mnie z reguły jest tak, że żółtka lądują w lodówce i o nich zapominam… Żeby zatem uniknąć takiej sytuacji stwierdziłam, że ubiję je na parze i dodam do kremu. Tak też zrobiłam, dzięki czemu żółtka się nie zmarnowały, a keto delicja czekoladowo – pomarańczowa stała się jeszcze bardziej keto… 🙂

Skomplikowane okoliczności tworzenia delicji

Keto delicja czekoladowo – pomarańczowa – jak większość ciast z kremem – smakuje najlepiej na drugi dzień po zrobieniu i złożeniu wszystkiego w całość. Wtedy smaki mają szansę dobrze się połączyć i spenetrować wszystkie warstwy, a spód zmięknąć. Niestety, w tym przypadku bezowy spód nadal pozostał lekko twardawy i mocno kruszył się przy krojeniu. Nie ma to większego wpływu na smak, który jest nadal świetny, jednak pokruszony spód wizualnie pozostawia wiele do życzenia… A może trzymałam bezę za długo w piekarniku…? Muszę to sprawdzić przy następnej okazji… 🙂

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Keto delicja

Delicja czekoladowo – pomarańczowa

Modern Cavegirl
Keto delicja czekoladowo – pomarańczowa to pyszne i pachnące Świętami ciasto przekładane. Każda warstwa ma do zaoferowania coś innego w kwestii nut smakowych i konsystencji. Spód to krucha beza kokosowa, następnie krem kawowy, potem galaretka pomarańczowa, a zwieńczeniem jest krem kawowo- jogurtowy. Polecam!
Czas przygotowania 45 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 1 hr 30 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Porcje 16 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Bezowy spód

Masa żółtkowo – kawowa

Galaretka pomarańczowa

Masa jogurtowo – kawowa

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny jadłospis!

Sposób przygotowania
 

Bezowy spód

  • Białka ubić na sztywną masę z solą i kwaśnym winianem potasu. Dodawać po łyżce erytrytolu i ubijać dalej aż do uzyskania lśniącej masy. Dodać kakao i wymieszać. Formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 – 18 minut. Wyjmij i ostudź.

Krem żółtkowo – kawowy

  • Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wody (do przykrycia). Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody (też do przykrycia). Żółtka ubić na parze z erytrytolem. Z puszki mleka kokosowego wyjąć tylko stałą część i ubić na sztywno. Odłożyć 1/3 ubitej śmietanki kokosowej i schować do lodówki. Pozostałą część delikatnie wymieszać z masą żółtkową. Kawę przecedzić i zalać nią napęczniałą żelatynę. Całkowicie ją rozpuścić, po czym przelać do kremu i szybko wmieszać żeby nie było grudek. Krem wyłożyć na ostudzoną bezę.

Galaretka pomarańczowa

  • Zetrzeć skórkę z pomarańczy, a następnie wycisnąć z niej sok. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody (do przykrycia), a gdy napęcznieje zalać odrobiną wrzątku i całkiem rozpuścić. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, a także stewię i kurkumę. Dobrze wymieszać. Dolać wody tak, aby uzyskać w sumie 400 – 450 ml galaretki. Wstawić do lodówki, a gdy zacznie tężeć wylać ją na krem kawowy.

Krem kawowo – jogurtowy

  • Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, a gdy napęcznieje dodać trochę wrzątku żeby ją całkowicie rozpuścić. Posłodzić erytrytolem i dodać kawę, a następnie zmiksować z pozostałą bitą śmietaną kokosową i jogurtem kokosowym. Wyłożyć na stężałą galaretkę pomarańczową. Wierzch posypać kakao.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Delicja czekoladowo – pomarańczowa
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
141.08
% RWS*
Tłuszcz
 
13.56
g
21
%
Tłuszcze nasycone
 
11.53
g
72
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.28
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
0.95
g
Cholesterol
 
36.62
mg
12
%
Sód
 
40.26
mg
2
%
Potas
 
141.19
mg
4
%
Węglowodany
 
3.64
g
1
%
Błonnik
 
1.39
g
6
%
Cukier
 
0.53
g
1
%
Białko
 
3.69
g
7
%
Witamina A
 
48.81
IU
1
%
Witamina C
 
0.65
mg
1
%
Wapń
 
32.18
mg
3
%
Żelazo
 
1.43
mg
8
%
Węglowodany netto
 
2.25
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu