Słodki smak Świąt Bożego Narodzenia w formie pysznego ciasta, czyli KETO delicja czekoladowo – pomarańczowa. To przekładane ciasto jest nie tylko świątecznie pyszne, ale także zgodne z wymogami diety ketogenicznej.
Keto delicja czekoladowo – pomarańczowa na Keto Święta
Typowo świąteczne i zarazem bardzo odświętne ciasto. Idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Połączenie smaków także typowe dla tego okresu. Czekolada i pomarańcza to bowiem kwintesencja tych świąt i główny nurt smakowy tego sezonu. Ciasto składa się z bezy czekoladowej, kremu kawowego, galaretki pomarańczowej i lekkiego kremu kawowo – jogurtowego. Wymaga zatem trochę pracy… Ale efekt w postaci pysznego smaku i atrakcyjnego wyglądu wynagradza wszelkie trudy… 🙂
Beza? A co z żółtkami…?
Przy robieniu tego ciasta napotkałam jedno kluczowe wyzwanie. 😉 W związku z tym, że do bezy zużywa się tylko białka, trzeba coś zrobić z niezużytymi żółtkami. Generalnie nie ma z tym problemu – istnieje dużo keto przepisów z użyciem żółtek. Można zrobić budyń, można zrobić keto kogel – mogel na erytrytolu i wiele różnych innych rzeczy… Jednak u mnie z reguły jest tak, że żółtka lądują w lodówce i o nich zapominam… Żeby zatem uniknąć takiej sytuacji stwierdziłam, że ubiję je na parze i dodam do kremu. Tak też zrobiłam, dzięki czemu żółtka się nie zmarnowały, a keto delicja czekoladowo – pomarańczowa stała się jeszcze bardziej zgodna z keto dietą… 🙂
Skomplikowane okoliczności tworzenia delicji
Keto delicja czekoladowo – pomarańczowa – jak większość ciast z kremem – smakuje najlepiej na drugi dzień po zrobieniu i złożeniu wszystkiego w całość. Wtedy smaki mają szansę dobrze się połączyć i spenetrować wszystkie warstwy, a spód zmięknąć. Niestety, w tym przypadku bezowy spód nadal pozostał lekko twardawy i mocno kruszył się przy krojeniu. Nie ma to większego wpływu na smak, który jest nadal świetny, jednak pokruszony spód wizualnie pozostawia wiele do życzenia… A może trzymałam bezę za długo w piekarniku…? Muszę to sprawdzić przy następnej okazji… 🙂
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Delicja czekoladowo – pomarańczowa
Składniki
Bezowy spód
- 100 g wiórki kokosowe
- 3 szt. białka jaj
- 35 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol (ok. ¼ szklanki)
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia lub cream of tartar
Masa żółtkowo – kawowa
- 1 szt. mleko kokosowe w puszce schłodzonej uprzednio w lodówce przez minimum 12 h lub śmietanki kokosowej
- 3 szt. żółtka
- 1 łyżka kawa mielona
- 1 łyżeczka żelatyna w wersji wege zastąp agarem
- 30 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
Galaretka pomarańczowa
- 1 szt. pomarańcza osobno sok i skórka
- 300 ml woda filtrowana
- 1 szczypta kurkuma
- 10 kropli stewia w płynie
- 2 łyżki żelatyna w wersji wege zastąp agarem
Sposób przygotowania
Bezowy spód
- Białka ubić na sztywną masę z solą i kwaśnym winianem potasu. Dodawać po łyżce erytrytolu i ubijać dalej aż do uzyskania lśniącej masy. Dodać kakao i wymieszać. Formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 – 18 minut. Wyjmij i ostudź.
Krem żółtkowo – kawowy
- Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wody (do przykrycia). Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody (też do przykrycia). Żółtka ubić na parze z erytrytolem. Z puszki mleka kokosowego wyjąć tylko stałą część i ubić na sztywno. Odłożyć 1/3 ubitej śmietanki kokosowej i schować do lodówki. Pozostałą część delikatnie wymieszać z masą żółtkową. Kawę przecedzić i zalać nią napęczniałą żelatynę. Całkowicie ją rozpuścić, po czym przelać do kremu i szybko wmieszać żeby nie było grudek. Krem wyłożyć na ostudzoną bezę.
Galaretka pomarańczowa
- Zetrzeć skórkę z pomarańczy, a następnie wycisnąć z niej sok. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody (do przykrycia), a gdy napęcznieje zalać odrobiną wrzątku i całkiem rozpuścić. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, a także stewię i kurkumę. Dobrze wymieszać. Dolać wody tak, aby uzyskać w sumie 400 – 450 ml galaretki. Wstawić do lodówki, a gdy zacznie tężeć wylać ją na krem kawowy.
Krem kawowo – jogurtowy
- Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, a gdy napęcznieje dodać trochę wrzątku żeby ją całkowicie rozpuścić. Posłodzić erytrytolem i dodać kawę, a następnie zmiksować z pozostałą bitą śmietaną kokosową i jogurtem kokosowym. Wyłożyć na stężałą galaretkę pomarańczową. Wierzch posypać kakao.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.