Keto delicja

Keto delicja czekoladowo – pomarańczowa (Paleo, LowCarb)

Słodki smak Świąt Bożego Narodzenia w formie pysznego ciasta, czyli KETO delicja czekoladowo – pomarańczowa. To przekładane ciasto jest nie tylko świątecznie pyszne, ale także zgodne z wymogami diety ketogenicznej.

Keto delicja czekoladowo – pomarańczowa na Keto Święta

Typowo świąteczne i zarazem bardzo odświętne ciasto. Idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Połączenie smaków także typowe dla tego okresu. Czekolada i pomarańcza to bowiem kwintesencja tych świąt i główny nurt smakowy tego sezonu. Ciasto składa się z bezy czekoladowej, kremu kawowego, galaretki pomarańczowej i lekkiego kremu kawowo – jogurtowego. Wymaga zatem trochę pracy… Ale efekt w postaci pysznego smaku i atrakcyjnego wyglądu wynagradza wszelkie trudy… 🙂

Beza? A co z żółtkami…?

Przy robieniu tego ciasta napotkałam jedno kluczowe wyzwanie. 😉 W związku z tym, że do bezy zużywa się tylko białka, trzeba coś zrobić z niezużytymi żółtkami. Generalnie nie ma z tym problemu – istnieje dużo keto przepisów z użyciem żółtek. Można zrobić budyń, można zrobić keto kogel – mogel na erytrytolu i wiele różnych innych rzeczy… Jednak u mnie z reguły jest tak, że żółtka lądują w lodówce i o nich zapominam… Żeby zatem uniknąć takiej sytuacji stwierdziłam, że ubiję je na parze i dodam do kremu. Tak też zrobiłam, dzięki czemu żółtka się nie zmarnowały, a keto delicja czekoladowo – pomarańczowa stała się jeszcze bardziej zgodna z keto dietą… 🙂

Skomplikowane okoliczności tworzenia delicji

Keto delicja czekoladowo – pomarańczowa – jak większość ciast z kremem – smakuje najlepiej na drugi dzień po zrobieniu i złożeniu wszystkiego w całość. Wtedy smaki mają szansę dobrze się połączyć i spenetrować wszystkie warstwy, a spód zmięknąć. Niestety, w tym przypadku bezowy spód nadal pozostał lekko twardawy i mocno kruszył się przy krojeniu. Nie ma to większego wpływu na smak, który jest nadal świetny, jednak pokruszony spód wizualnie pozostawia wiele do życzenia… A może trzymałam bezę za długo w piekarniku…? Muszę to sprawdzić przy następnej okazji… 🙂

Keto delicja

Delicja czekoladowo – pomarańczowa

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Keto delicja czekoladowo – pomarańczowa to pyszne i pachnące Świętami ciasto przekładane. Każda warstwa ma do zaoferowania coś innego w kwestii nut smakowych i konsystencji. Spód to krucha beza kokosowa, następnie krem kawowy, potem galaretka pomarańczowa, a zwieńczeniem jest krem kawowo- jogurtowy. Polecam!
Czas przygotowania 45 minutes
Czas gotowania 15 minutes
Czas całkowity 1 hour 30 minutes
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Porcje 16 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Bezowy spód

Masa żółtkowo – kawowa

  • 1 szt. mleko kokosowe w puszce schłodzonej uprzednio w lodówce przez minimum 12 h lub śmietanki kokosowej
  • 3 szt. żółtka
  • 1 łyżka kawa mielona
  • 1 łyżeczka żelatyna w wersji wege zastąp agarem
  • 30 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol

Galaretka pomarańczowa

  • 1 szt. pomarańcza osobno sok i skórka
  • 300 ml woda filtrowana
  • 1 szczypta kurkuma
  • 10 kropli stewia w płynie
  • 2 łyżki żelatyna w wersji wege zastąp agarem

Masa jogurtowo – kawowa

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny KETO jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Bezowy spód

  • Białka ubić na sztywną masę z solą i kwaśnym winianem potasu. Dodawać po łyżce erytrytolu i ubijać dalej aż do uzyskania lśniącej masy. Dodać kakao i wymieszać. Formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 – 18 minut. Wyjmij i ostudź.

Krem żółtkowo – kawowy

  • Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wody (do przykrycia). Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody (też do przykrycia). Żółtka ubić na parze z erytrytolem. Z puszki mleka kokosowego wyjąć tylko stałą część i ubić na sztywno. Odłożyć 1/3 ubitej śmietanki kokosowej i schować do lodówki. Pozostałą część delikatnie wymieszać z masą żółtkową. Kawę przecedzić i zalać nią napęczniałą żelatynę. Całkowicie ją rozpuścić, po czym przelać do kremu i szybko wmieszać żeby nie było grudek. Krem wyłożyć na ostudzoną bezę.

Galaretka pomarańczowa

  • Zetrzeć skórkę z pomarańczy, a następnie wycisnąć z niej sok. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody (do przykrycia), a gdy napęcznieje zalać odrobiną wrzątku i całkiem rozpuścić. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, a także stewię i kurkumę. Dobrze wymieszać. Dolać wody tak, aby uzyskać w sumie 400 – 450 ml galaretki. Wstawić do lodówki, a gdy zacznie tężeć wylać ją na krem kawowy.

Krem kawowo – jogurtowy

  • Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, a gdy napęcznieje dodać trochę wrzątku żeby ją całkowicie rozpuścić. Posłodzić erytrytolem i dodać kawę, a następnie zmiksować z pozostałą bitą śmietaną kokosową i jogurtem kokosowym. Wyłożyć na stężałą galaretkę pomarańczową. Wierzch posypać kakao.
JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane jadłospisy ketogeniczne albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Delicja czekoladowo – pomarańczowa
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
141.08
% RWS*
Tłuszcz
 
13.56
g
8
%
Tłuszcze nasycone
 
11.53
g
72
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.28
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
0.95
g
Cholesterol
 
36.62
mg
12
%
Sód
 
40.26
mg
2
%
Potas
 
141.19
mg
4
%
Węglowodany
 
3.64
g
Błonnik
 
1.39
g
6
%
Cukier
 
0.53
g
Białko
 
3.69
g
4
%
Witamina A
 
48.81
IU
1
%
Witamina C
 
0.65
mg
1
%
Wapń
 
32.18
mg
3
%
Żelazo
 
1.43
mg
8
%
Węglowodany netto
 
2.25
g
9
%
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal o makro 75% tłuszczu, 20% białka, 5% węglowodanów netto.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe ZDROWE PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu


Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu