Keto ciasto szpinakowe
Deser Keto Low Carb Paleo Wiosna

Zielona keto babka szpinakowo- kokosowa (Paleo, LowCarb)

[ultimate-recipe-jump id=”1731″] [ultimate-recipe-print id=”1731″]
Keto ciasto szpinakowe
Zielona keto babka szpinakowo- kokosowa

Witaj wiosno!

A ja nadal siedzę w zielonym klimacie. Uczepiłam się tego koloru i nie chcę odpuścić… 😀 Dzisiaj kolejna propozycja w ramach zielonego tygodnia. Ledwo co mieliśmy bowiem dzień św. Patryka, a jutro już pierwszy dzień kalendarzowej wiosny! Same okazje kojarzone z kolorem zielonym. W związku z nadejściem wiosny postanowiłam upiec ciasto na jej powitanie. Jakie? Ano zielone! Jest to zielona keto babka szpinakowo- kokosowa. Równie smaczna co intensywna w kolorze. 🙂 I zapewniam, że nie trzeba się bać udziału szpinaku w słodkim cieście- nie jest on bowiem wyczuwalny.

Szpinak w roli głównej

Oczywiście świeżego szpinaku o tej porze roku się nie uświadczy, stąd ponowny udział mrożonek w przepisie. Przy okazji przepisu na bajgle z brokułów wspominałam o tym, że na przedwiośniu często korzystam z mrożonek. Jest to bowiem najgorszy w roku moment dla świeżych warzyw i owoców zarówno pod względem jakości, jak i ceny. Dostępność nie jest już tak ograniczona jak kiedyś. Jednak produkty te są uprawiane w sztucznych warunkach, a potem muszą jeszcze przebyć długą drogę żeby dotrzeć do nas. Nic dziwnego, że w wyglądzie, smaku, a przede wszystkim pod względem wartości odżywczej mocno odbiegają one od ideału. Mrożonki wydają się być więc rozsądnym rozwiązaniem w tym momencie roku.

Zielone ciasto szpinakowe
Zielona keto babka szpinakowo- kokosowa

Drugie skrzypce gra kokos

Ale do rzeczy. Bo szpinak nie jest jedynym elementem składowym tej układanki. Istotną rolę pełni tu także kokos. Mąka kokosowa świetnie się tutaj sprawdziła. Jednak olej kokosowy już niekoniecznie. Jak wiadomo, ma on tendencje do gęstnienia w niższych temperaturach. Musiałam go więc podgrzać, żeby go upłynnić. Niestety po zmiksowaniu ze szpinakiem i dodaniu do ubitych jajek ponownie stężał i zniszczył cały efekt puszystości. Przez to moje ciasto było dość zbite… Najlepiej więc zastąpić go olejem z awokado, który zachowuje płynność w niższych temperaturach i nie spowoduje nam takiej przykrej niespodzianki. Do posłodzenia babki tradycyjnie już użyłam erytrytolu. Zaś w celu wzbogacenia smaku dodałam także ekstrakt z wanilii.

Polewa zwieńczeniem ciasta

Kokos jest obecny także w polewie – w postaci musu kokosowego oraz jogurtu kokosowego. Jest to taka sama polewa, jak w przypadku bułeczek z borówkami. Idealnie komponuje się ona także w przypadku zielonej keto babki szpinakowo- kokosowej. Nie tylko smakowo, ale również wizualnie, bo tworzy przyjemny dla oka kontrast z zielenią ciasta. Polewa została dla odmiany posłodzona stewią w płynie. Wisienką na torcie są zaś tutaj… pistacje. Nie mogło być inaczej. 🙂 Wybór zielonych orzechów był po prostu wyrazem konsekwencji w działaniu.

Zielony rządzi

Ta zielono – biała tonacja bardzo przypadła mi do gustu. Myślę, że to nie jest ostatni raz, kiedy ta zielona keto babka szpinakowo- kokosowa ląduje na moim stole. A wierzcie mi, że w moim przypadku to wyraz nadzwyczajnego uznania. Nieczęsto zdarza mi się powtarzać przepisy- w kuchni lubię raczej eksperymentować. Ale ten przepis to co innego! To chyba ten kolor mnie tak oczarował… No fakt nadejścia wiosny też mógł mieć tu pewne znaczenie. 😉

A Wy jak świętujecie nadejście wiosny?

Keto ciasto szpinakowe

Zielona babka szpinakowo- kokosowa

Zielona babka szpinakowo- kokosowa to keto ciasto idealne na powitanie wiosny. Potrafi zaczarować zarówno barwą, jak i smakiem. Okazuje się, że szpinak świetnie komponuje się z kokosem!
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 45 mins
Czas całkowity 1 hr 5 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Europejska, Wege
Porcje 12 porcji

Składniki
  

Ciasto szpinakowo- kokosowe

  • 450 gram szpinaku mrożonego Hortex
  • 3 jajka duże
  • 1 szklanka oleju z awokado lub rafinowanego kokosowego (patrz uwagi w tekście)
  • 1/2 szklanki erytrytolu
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka kwaśnego winianu potasu (cream of tartar/ kamień winny)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki skórki z pomarańczy (opcjonalnie; uwaga na zawartość cukru!)

Polewa

  • 2 łyżki musu kokosowego
  • 2 łyżki gęstego jogurtu kokosowego
  • 8 kropli stewii w płynie
  • 2 garście pistacji posiekanych na mniejsze kawałki

Sposób przygotowania
 

Ciasto szpinakowo- kokosowe

  • Szpinak całkowicie rozmrozić na sitku, po czym całkowicie odsączyć z wody. Zblendować go z olejem. Jajka ubić na puszystą jasną masę razem z erytrytolem. Pod koniec ubijania dodać szpinak z olejem oraz ekstrakt z wanilii. Suche składniki wymieszać i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki na babkę. Piec w piekarniku nastawionym na 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 45 minut, do momentu "suchego patyczka". Ostudzić.

Polewa

  • Mus kokosowy podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Dodać jogurt i stewię. Wymieszać. Lekko ostudzić. Polać nim babkę. Wierzch obsypać siekanymi pistacjami.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (bez skórki z pomarańczy):
Wartość energetyczna: 215 kcal
Tłuszcz: 20,1 g
Węglowodany: 3,2 g
Błonnik 2,4 g
Białko 4,4 g
 
Wiosenny konkurs od Matki Natury

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating