wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

Keto bajgle z brokułów

Keto bajgle brokułowe (Paleo, LowCarb)

Warzywne pieczywo

Pamiętacie wczorajsze burgery w bułkach z kalafiora? Na fali produkcji pieczywa z warzyw zgodnego z dietą ketogeniczną przygotowałam także keto bajgle, tym razem z brokułów. Z inspiracją przyszła znowu strona Oli i przepis na bułki z brokuła. Przepis jest analogiczny do bułek z kalafiora.
Z drobną różnicą- zmianie uległa forma. Tutaj również używamy mąki kokosowej oraz łupin babki jajowatej do zagęszczenia masy. Moja wyszła za gęsta, więc dodałam też trochę mleka kokosowego. No i tym razem użyłam warzyw mrożonych. Na przedwiośniu często sięgam po mrożonki, co pewnie zdziwi niektórych z Was, bo nie od dziś wiadomo, że owoce i warzywa najlepiej jeść w formie świeżej.

Mrożonki nie takie złe jak je malują

Jednak o tej porze roku warzywa dostępne na rynku też nie grzeszą wysoką zawartością witamin. Często są uprawiane w sztucznie wykreowanych warunkach, bez dostępu do słońca, więc automatycznie ich wartość odżywcza maleje. Tymczasem ich cena jest odwrotnie proporcjonalna do ich jakości. Potrafi przyprawić o zawrót głowy! Stąd mój ukłon w stronę warzyw mrożonych. Te co prawda zostały w jakimś stopniu przetworzone, więc z zasady są odrobinę zubożone. Jednak zostały wyprodukowane w momencie, kiedy okoliczności przyrody najbardziej sprzyjają wegetacji roślin, a więc produkt bazowy posiadał pełnię wartości odżywczej. Pod tym względem wychodzi więc na to samo. Mrożonki są natomiast dużo bardziej przystępne cenowo.

Zielone keto bajgle z brokułów
Keto bajgle brokułowe

Zielone święto

Bajgle uzyskały piękny zielony kolor, dzięki czemu świetnie wpisują się w dzisiejszą okazję, czyli dzień świętego Patryka. Co prawda jest to święto irlandzkie, jednak tradycja jego świętowania przywędrowała częściowo także do Polski. Zwłaszcza w części dotyczącej picia zielonego piwa w ten dzień. 🙂 A że zielony to kolor sezonu, to chętnie wzięłam udział w tym zielonym zawrocie głowy! 🙂 Poza tym udało mi się z ich udziałem stworzyć naprawdę smaczne śniadanie. Keto bajgle brokułowe stały się bowiem podstawą całkiem udanej kompozycji. Zostały podane z twarożkiem kokosowym i łososiem. Smaczna i kolorowa kanapeczka w wersji keto.

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Keto bajgle z brokułów

Bajgle brokułowe

Modern Cavegirl
Zielone keto bajgle z brokułów to świetna propozycja na sycące śniadanie, zwłaszcza w dzień św. Patryka! Podpowiem, że komponują się świetnie z cytrynowym twarożkiem kokosowym i wędzonym łososiem- zarówno pod względem smaku jak i wyglądu.
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 40 mins
Rodzaj dania Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Amerykańska
Porcje 6 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa

Składniki
  

Bajgle brokułowe

Twarożek kokosowy

Sposób przygotowania
 

Bajgle brokułowe

  • Brokuły rozmrozić i zmiksować na gładką masę z jajkami. Przyprawić solą, dodać mąkę kokosową i babkę jajowatą. Odstawić na chwilę do lekkiego zgęstnienia. Jeśli masa wyszła zbyt zbita, dolewać stopniowo mleko kokosowe do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Podzielić na 6 części. Z każdej uformować bajgle (można też skorzystać z foremki do donutów). Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 30 minut. Ostudzić.

Twarożek kokosowy

  • Wymieszać jogurt kokosowy z sokiem z cytryny i mąką kokosową. Dopasować konsystencję w razie potrzeby dodając więcej jogurtu albo mąki kokosowej. Doprawić solą i pieprzem. Bajgle przekładać twarożkiem kokosowym i plastrami łososia.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
Bajgle brokułowe
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
108.73
% RWS*
Tłuszcz
 
6.39
g
10
%
Tłuszcze nasycone
 
5.49
g
34
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.14
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
0.28
g
Cholesterol
 
4.31
mg
1
%
Sód
 
0.02
mg
0
%
Potas
 
28.94
mg
1
%
Węglowodany
 
7.96
g
3
%
Błonnik
 
4.42
g
18
%
Cukier
 
1.34
g
1
%
Białko
 
4.38
g
9
%
Witamina A
 
13.7
IU
0
%
Witamina C
 
1.93
mg
2
%
Wapń
 
4.45
mg
0
%
Żelazo
 
0.41
mg
2
%
Węglowodany netto
 
3.54
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.
Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

2 Comments

  1. Super przepisy!!!!! Mam pytanie co do bajgli brokułowych, czy tu nie potrzeba proszku do pieczenia lub zamiennika, bo mi zrobiły się twarde kulki. Pozdrawiam Beata

    1. To prawda – one wychodzą lekko zbite w konsystencji (w jakim stopniu zależy pewnie od wielkości jajek, chłonności mąki kokosowej, itp.). Myślę, że – w zależności od preferencji – można dodać do nich trochę środka spulchniającego czy to w postaci proszku do pieczenia czy też cream of tartar lub też zmniejszyć ilość mąki kokosowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu