Dzisiaj krótko i na temat. Bez zbędnych dyskusji i opowieści. No i wreszcie coś wytrawnego, i bez dyni. Chociaż dynia gości u nas na stole nieprzerwanie od kilku dobrych dni… 🙂 Ale postanowiłam przerwać schemat i dzisiaj prezentuję przepis na bułki z kalafiora z pastą jajeczną z awokado. No może udało mi się to w połowie, bo kalafior też gdzieś się tutaj ostatnio pojawił… 🙂
Bułki z kalafiora polecają się na śniadanie
Danie to uważam za super pomysł na weekendowe śniadanie. Zarówno bułeczki, jak i pastę można przygotować poprzedniego dnia wieczorem i rano cieszyć się praktycznie gotowym posiłkiem. Prawie tak łatwo, jak za dawnych czasów, kiedy kupowało się gotowe pieczywo i wystarczyło tylko skombinować coś do niego…
Ach, nieraz wracam myślami do tych czasów. Trzeba przyznać, że było dużo łatwiej. Ale nie ma co rozpamiętywać tamtych dni, bo one nie wrócą. Trzeba skupić się na tym, co jest „tu i teraz”. A tu i teraz są akurat bułki z kalafiora. Prawie pieczywo. I w tym przypadku „prawie” robi naprawdę wielką różnicę. Nie tylko w smaku, ale przede wszystkim w wartości odżywczej.
Może ze smakiem pieczywa nie mają one zbyt wiele wspólnego, ale na pewno są dla nas bardziej wartościowe niż śmieciowe bułeczki pszenne praktycznie nie zawierające żadnych witamin czy minerałów niezbędnych dla naszych organizmów. Za to kalorii mają dość sporo…
Tym optymistycznym akcentem kończę część teoretyczną i przechodzę do konkretów:
Bułki z kalafiora z pastą jajeczną z awokado
Składniki
Bułeczki z kalafiora
- 3 szt. jajka
- 200 gram kalafior surowego
- 60 gram mąka kokosowa
- 1 łyżka łuski babki jajowatej czubata
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1/2 łyżeczki soda kuchenna
- 0,5 łyżeczki dowolne przyprawy np. zioła, czosnek suszony, itp.
Pasta jajeczna z awokado
- 2 szt. jajka
- 1 szt. awokado dojrzałe
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 szczypta pieprzu
Sposób przygotowania
- Kalafiora podzielić na małe kawałki i zblendować razem z jajkami na gładką masę. Dodać mąkę kokosową, łupiny babki płesznik, sól, sodę oraz ulubione przyprawy. Wymieszać dokładnie i odstawić na chwilę do zgęstnienia. Potem formować małe bułeczki i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 30 minut lub do przyrumienienia. Ostudzić.
- W międzyczasie jajka ugotować na półtwardo. Wydrążyć miąższ z awokado i zmiksować je z ugotowanymi jajkami na gładką masę. Jeśli konsystencja pasty jest zbyt zbita, to można dodać trochę majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Smarować bułeczki po wystudzeniu.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.