banner keto menu
Keto brownie ze śliwkami
Amerykańska Deser Jesień Keto Low Carb Paleo Wege

Keto brownie ze śliwkami (Paleo, LowCarb)

Jesień powoli wkracza na talerze

I choć broniłam się przed tym jak nie wiem co, to i tak do mojego menu podstępnie przedostaje się już jesień… Nawet nie wiadomo jak i skąd pojawiły się już śliwki, które mi nieubłaganie przypominają o nadchodzącej porze roku. Z drugiej strony, szkoda nie skorzystać, skoro natura składa nam takie pyszności w darze… Początkowo w planie było brownie z malinami – przyznacie, że zdecydowanie bardziej pachnące jeszcze trwającym latem. Ale pech chciał, że w pobliskim warzywniaku wszystkie były już wykupione, zostały tylko morele i śliwki. No to powstało keto brownie ze śliwkami. 🙂

Keto brownie
Keto brownie ze śliwkami

Keto brownie ze śliwkami – czekodżem śliwkowy w formie ciasta

Jak wiadomo połączenie śliwek i czekolady jest bardzo udane. Moją ulubioną konfiturą śliwkową jest tzw. „czekodżem śliwkowy” właśnie, więc i brownie nie miało prawa wyjść niesmaczne. I tak też było. Przepis na brownie zaczerpnęłam stąd. Miałam ochotę na takie mocno czekoladowe, lekko zakalcowate brownie bez mąki i dokładnie takie dostałam! Jest przy tym dość proste i szybkie. Trzeba tylko pamiętać, żeby jajka wyjąć z wyprzedzeniem z lodówki, czego ja oczywiście nie zrobiłam… 🙂 W efekcie ciasto po połączeniu czekolady z jajkami zrobiło się bardzo gęste i ciężko się z nim pracowało. Myślę, że przez to straciło też trochę na puszystości…

brownie
Keto brownie śliwkowe

Czekolada to podstawa

No i oczywiście kolejna ważna sprawa – czekolada. Jej jakość w tym przypadku naprawdę determinuje smak ciasta. Ja użyłam takiej o zawartości kakao 85%, dzięki czemu nie musiałam już go dosładzać. No dobra, dodałam jedną łyżkę erytrytolu… 😛 Dla mnie było idealnie słodkie, ale co poniektórzy narzekali, że mogło by być bardziej… Pamiętajcie, że jeśli będziecie korzystać z czekolady o wyższej zawartości kakao, to trzeba będzie także zwiększyć udział erytrytolu, żeby ciasto wyszło odpowiednio słodkie. Oczywiście z tym należy też uważać, bo zbyt wysuwający się smak słodki zabije czekoladę, a przecież w brownie chodzi o to, żeby jej smak podkreślić, a nie zdusić.

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Keto brownie ze śliwkami

Brownie ze śliwkami

Przedsmak jesieni w formie niskowęglowodanowego ciasta, czyli keto brownie śliwkowe. Poleca się na desery późnym latem i jesienią. 🙂
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 25 mins
Czas całkowity 35 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska, Wege
Porcje 12 porcji

Składniki
  

  • 5 jaj (białka i żółta oddzielnie)
  • 175 g czekolady gorzkiej (min. 85% kakao)
  • 45 g oleju kokosowego rafinowanego
  • 1 łyżka erytrytolu
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 1/2 łyżeczki cream of tartar (inaczej kamień winny lub kwaśny winain potasu) lub 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 10 śliwek węgierek przekrojonych wzdłuż na pół

Sposób przygotowania
 

  • Czekoladę rozpuścić razem z olejem kokosowym w mikrofali lub w garnuszku na bardzo małym ogniu. Ostudzić i połączyć z żółtkami. Białka ubić na sztywno z solą, pod koniec ubijania dodać cream of tartare i erytrytol. Delikatnie połączyć masę czekoladową z białkami. Przełożyć do tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać połówki śliwek lekko je wpychając w ciasto. Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z włączoną funkcją termoobiegu.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 154 kcal
Tłuszcz: 12,2 g
Węglowodany: 4,3 g
Błonnik 0,2 g
Węglowodany netto 4,1 g
Białko 4,4 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating