Keto spaghetti with meatballs
Danie główne Keto Low Carb Paleo Przekąska Wiosna

Keto spaghetti z pulpecikami (Paleo, LowCarb)

[ultimate-recipe-jump id=”2008″] [ultimate-recipe-print id=”2008″]
Keto spaghetti with meatballs
Keto spaghetti z cukinii z pulpecikami

Prawie włoska potrawa

Potrawa o włoskim rodowodzie, która w USA urosła do rangi klasyka. Na myśl o tym daniu, od razu przychodzi mi do głowy słynna- kultowa już wręcz- scena pocałunku z Zakochanego kundla. Miał on miejsce właśnie nad słuszną porcją Spaghetti with meatballs, tylko oczywiście nie w wersji keto… 😉 Co ciekawe, danie to nie ma do końca swojego odpowiednika w kuchni włoskiej. Stanowiło ono pewnego rodzaju wariację na jej temat stworzoną przez włoskich imigrantów, którzy na początku XX wieku przybyli do Nowego Jorku. I było prawdopodobnie wypadkową wpływów tradycji kulinarnych z różnych regionów Włoch. A że takie kombinacje zazwyczaj zyskują największą sławę, to w tym przypadku nie mogło stać się inaczej.

Odpoczynek od świątecznego menu

Pomyślałam, że tak, jak ja też macie już dość wykańczania wielkanocnych potraw. Dość już klopsów, pasztetów i jaj w każdej możliwej formie. Chociaż mi świąteczne pozostałości były akurat wyjątkowo na rękę. W trakcie Świąt się rozchorowałam. Gotowanie było więc akurat ostatnią rzeczą, na którą miałam siłę i ochotę w mijającym tygodniu… Ale czas to zmienić. Pora na jakiś powiew świeżości! Dlatego dzisiaj u mnie słynne spaghetti z pulpecikami mięsnymi, tylko w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną. W praktyce jest to spaghetti z cukinii z pulpecikami z mięsa wołowego i sosem pomidorowym. Proste acz urzekające. 🙂 No i jakie smaczne! Muszę przyznać, że okrąglutkie pulpeciki mają w sobie dużo więcej uroku niż nasze rodzime mielone. Albo to popkultura przeze mnie przemawia… 😉

Keto zucchini spaghetti with meatballs
Keto spaghetti z cukinii z pulpecikami

Trio idealne

Swoją drogą, właśnie sobie zdałam sprawę, że zestaw cukinia + mięso mielone + pomidory to takie nieśmiertelne trio, które nigdy się nie znudzi. Te smaki perfekcyjnie wręcz do siebie pasują. Czy to w postaci cukinii faszerowanej czy kotletów mielonych ze startą cukinią w sosie pomidorowym czy też właśnie w postaci dzisiejszej propozycji, czyli keto spaghetti z cukinii z pulpecikami. 🙂 Do tego jeszcze kieliszek czerwonego wina i idealna kolacja gotowa… Mam nadzieję, że się zgodzicie się ze mną w tej kwestii. 😉

Jeśli zatem zaopatrzyliście się już w nożyk do julienne lub spiralizer oraz dobrej jakości wytrawne wino (o małej zawartości węglowodanów), to zapraszam do wspólnego gotowania:

Keto spaghetti with meatballs

Spaghetti z cukinii z pulpecikami

Klasyka kuchni italo- amerykańskiej, czyli spaghetti z pulpetami mięsnymi w nowym ujęciu. Tym razem w postaci keto spaghetti z cukinii z pulpecikami z mięsa mielonego. Prosty w wykonaniu i pyszny pomysł na obiad.
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 30 mins
Rodzaj dania Danie główne, Lunch, Przekąska
Kuchnia Amerykańska
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 400 g mięsa wołowego mielonego
  • 2 cukinie duże
  • 1 ząbek czosnku sporych rozmiarów lub 2 mniejsze
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • papryczka ostra

Sposób przygotowania
 

  • Cukinię pokroić w cienkie paski używając spiralizer'a. Posolić i odstawić. Mięso mielone doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryczką, dobrze wymieszać. Uformować niewielkie kulki i smażyć je na mocno rozgrzanej patelni. Wysmażone pulpeciki zdjąć z patelni. Na patelni w tłuszczu pozostałym po pulpecikach lekko zrumienić przeciśnięty przez praskę czosnek. Spaghetti z cukinii odcisnąć z wody i wrzucić na patelnię. Dusić ją przez kilka minut odparowując nadmiar wody. Dodać koncentrat pomidorowy. Dorzucić pulpeciki i podgrzać całość jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby doprawić.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 313 kcal
Tłuszcz: 14,2 g
Węglowodany: 3,5 g
w tym błonnik 1,1 g
Białko 42,9 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating