wałek NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU! wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

Keto spaghetti with meatballs

Keto spaghetti z pulpecikami (Paleo, LowCarb)

[ultimate-recipe-jump id=”2008″] [ultimate-recipe-print id=”2008″]
Keto spaghetti with meatballs
Keto spaghetti z cukinii z pulpecikami

Prawie włoska potrawa

Potrawa o włoskim rodowodzie, która w USA urosła do rangi klasyka. Na myśl o tym daniu, od razu przychodzi mi do głowy słynna- kultowa już wręcz- scena pocałunku z Zakochanego kundla. Miał on miejsce właśnie nad słuszną porcją Spaghetti with meatballs, tylko oczywiście nie w wersji keto… 😉 Co ciekawe, danie to nie ma do końca swojego odpowiednika w kuchni włoskiej. Stanowiło ono pewnego rodzaju wariację na jej temat stworzoną przez włoskich imigrantów, którzy na początku XX wieku przybyli do Nowego Jorku. I było prawdopodobnie wypadkową wpływów tradycji kulinarnych z różnych regionów Włoch. A że takie kombinacje zazwyczaj zyskują największą sławę, to w tym przypadku nie mogło stać się inaczej.

Odpoczynek od świątecznego menu

Pomyślałam, że tak, jak ja też macie już dość wykańczania wielkanocnych potraw. Dość już klopsów, pasztetów i jaj w każdej możliwej formie. Chociaż mi świąteczne pozostałości były akurat wyjątkowo na rękę. W trakcie Świąt się rozchorowałam. Gotowanie było więc akurat ostatnią rzeczą, na którą miałam siłę i ochotę w mijającym tygodniu… Ale czas to zmienić. Pora na jakiś powiew świeżości! Dlatego dzisiaj u mnie słynne spaghetti z pulpecikami mięsnymi, tylko w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną. W praktyce jest to spaghetti z cukinii z pulpecikami z mięsa wołowego i sosem pomidorowym. Proste acz urzekające. 🙂 No i jakie smaczne! Muszę przyznać, że okrąglutkie pulpeciki mają w sobie dużo więcej uroku niż nasze rodzime mielone. Albo to popkultura przeze mnie przemawia… 😉

Keto zucchini spaghetti with meatballs
Keto spaghetti z cukinii z pulpecikami

Trio idealne

Swoją drogą, właśnie sobie zdałam sprawę, że zestaw cukinia + mięso mielone + pomidory to takie nieśmiertelne trio, które nigdy się nie znudzi. Te smaki perfekcyjnie wręcz do siebie pasują. Czy to w postaci cukinii faszerowanej czy kotletów mielonych ze startą cukinią w sosie pomidorowym czy też właśnie w postaci dzisiejszej propozycji, czyli keto spaghetti z cukinii z pulpecikami. 🙂 Do tego jeszcze kieliszek czerwonego wina i idealna kolacja gotowa… Mam nadzieję, że się zgodzicie się ze mną w tej kwestii. 😉

Jeśli zatem zaopatrzyliście się już w nożyk do julienne lub spiralizer oraz dobrej jakości wytrawne wino (o małej zawartości węglowodanów), to zapraszam do wspólnego gotowania:

Keto spaghetti with meatballs

Spaghetti z cukinii z pulpecikami

Modern Cavegirl
Klasyka kuchni italo- amerykańskiej, czyli spaghetti z pulpetami mięsnymi w nowym ujęciu. Tym razem w postaci keto spaghetti z cukinii z pulpecikami z mięsa mielonego. Prosty w wykonaniu i pyszny pomysł na obiad.
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 30 mins
Porcje 2 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy:
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Składniki
  

  • 400 g mięso wołowe mielonego
  • 2 szt. cukinia duże
  • 1 ząbek czosnek sporych rozmiarów lub 2 mniejsze
  • 2 łyżki przecier pomidorowy
  • sól himalajska, kłodawska lub morska; do smaku
  • pieprz do smaku
  • 0,5 łyżeczki papryka ostra
skomponuj jadłospis z tym przepisem

Sposób przygotowania
 

  • Cukinię pokroić w cienkie paski używając spiralizer'a. Posolić i odstawić. Mięso mielone doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryczką, dobrze wymieszać. Uformować niewielkie kulki i smażyć je na mocno rozgrzanej patelni. Wysmażone pulpeciki zdjąć z patelni. Na patelni w tłuszczu pozostałym po pulpecikach lekko zrumienić przeciśnięty przez praskę czosnek. Spaghetti z cukinii odcisnąć z wody i wrzucić na patelnię. Dusić ją przez kilka minut odparowując nadmiar wody. Dodać koncentrat pomidorowy. Dorzucić pulpeciki i podgrzać całość jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby doprawić.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
Spaghetti z cukinii z pulpecikami
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
576.15
% RWS*
Tłuszcz
 
41.16
g
63
%
Tłuszcze nasycone
 
15.68
g
98
%
Tłuszcze trans
 
2.46
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
1.38
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
17.56
g
Cholesterol
 
142
mg
47
%
Sód
 
160.44
mg
7
%
Potas
 
1400.45
mg
40
%
Węglowodany
 
12.51
g
4
%
Błonnik
 
3.73
g
16
%
Cukier
 
9.54
g
11
%
Białko
 
38.81
g
78
%
Witamina A
 
892.4
IU
18
%
Witamina C
 
58.29
mg
71
%
Wapń
 
91.54
mg
9
%
Żelazo
 
5.21
mg
29
%
Węglowodany netto
 
8.78
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu