Keto frytki z cukinii – sposób na przemyt warzyw do menu
Sposoby na wykorzystanie cukinii – ciąg dalszy… 🙂 Niezmiennie szukam inspiracji na keto dania z cukinią w roli głównej. Dostawy są bowiem coraz częstsze, a cukinie coraz okazalsze… 😀 Tym razem padło na jeden z najprostszych sposobów jej wykorzystania, a mianowicie keto frytki z cukinii. Pyszne i chrupiące stanowią świetne urozmaicenie keto obiadu lub przekąskę samą w sobie. Zwłaszcza w towarzystwie jakiegoś intensywnego w smaku sosiwa. U mnie była to ostra salsa pomidorowa, jednak perfekcyjnie sprawdzi się także sos czosnkowy lub guacamole.
Chrupkość uzyskuje się nie tylko poprzez użycie panierki, ale także białka jaja. W efekcie powstaje typowa konsystencja frytki, czyli chrupiąca skórka i mięciutki środek. A to wszystko bez tony szkodliwego tłuszczu roślinnego, czyli z korzyścią dla zdrowia!
Keto frytki z cukinii – składniki
🥒 Cukinia
Tego warzywa nie trzeba chyba nikomu przedstawiać… Jest to królowa stołu podczas letnich i jesiennych miesięcy. Świetna zarówno w wytrawnym, jak i w słodkim wydaniu. W tym daniu cukinia stanowi główny punkt programu. Sama w sobie ma bardzo delikatny smak, więc warto solidnie ją przyprawić, np. czosnkiem granulowanym i papryką w proszku. Zanim to jednak nastąpi należy potraktować ją solą, aby pozbyć się nadmiaru wody.
🧀 Parmezan lub inny ser długo dojrzewający
Jeden z dwóch składników panierki. Tutaj koniecznie w wersji tartej. Nadaje on przyjemnego serowego smaku, a także charakterystycznej chrupkości. Nie warto go więc pomijać.
🌾 Mąka łubinowa 🌾
Poza parmezanem główny składnik panierki. Oba składniki należy wymieszać i obtaczać w nich pokrojone we frytki kawałki cukinii. Mąka łubinowa ma za zadanie wchłonąć pozostałą wilgoć i stworzyć przyjemną w odbiorze panierkę. Można spróbować zastąpić ją odtłuszczoną mąką migdałową.
🥚 Jajka 🥚
A właściwie samo białko jako składnik panierki. Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
Frytki z cukinii
Wyposażenie
Składniki
- 1 szt. cukinia
- 30 g parmezan
- 20 g mąka łubinowa
- 0,5 łyżeczki czosnek granulowany
- 0,5 łyżeczki papryka słodka w proszku
- sól
- 1 łyżka olej kokosowy w sprayu
- 1 szt. białka jaj
Sposób przygotowania
- Cukinię pokroić wzdłuż na grube plastry, a następnie w paski przypominające kształtem frytki. Posolić i odstawić na 5 minut.
- W głębokim talerzu wymieszać parmezan, mąkę łubinową i przyprawy. Białko ubić na sztywno. Frytki z cukinii osuszyć ręcznikiem papierowym i umieścić w misce z białkiem. Dobrze obtoczyć każdą frytkę.
- Następnie frytki opanierować w mieszance parmezanu, mąki łubinowej i przypraw. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub umieścić we frytkownicy beztłuszczowej. Spryskać frytki olejem kokosowym i piec w temperaturze 200° przez ok. 10 – 15 minut (w piekarniku włączyć funkcję termoobiegu).
- Po ok. połowie czasu pieczenia przewrócić frytki na drugą stronę i ponownie spryskać olejem (dot. wersji z udziałem piekarnika).
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Adnotacje do przepisu
- Tego samego przepisu można użyć do przygotowania pysznych chipsów cukinii, tylko cukinię należy pokroić w cienkie plastry zamiast frytek. 🙂