wałek NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU! wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto frytki z cukinii

Chrupiące keto frytki z cukinii (Paleo, LowCarb)

Keto frytki z cukinii – sposób na przemyt warzyw do menu

Sposoby na wykorzystanie cukinii – ciąg dalszy… 🙂 Niezmiennie szukam inspiracji na keto dania z cukinią w roli głównej. Dostawy są bowiem coraz częstsze, a cukinie coraz okazalsze… 😀 Tym razem padło na jeden z najprostszych sposobów jej wykorzystania, a mianowicie keto frytki z cukinii. Pyszne i chrupiące stanowią świetne urozmaicenie keto obiadu lub przekąskę samą w sobie. Zwłaszcza w towarzystwie jakiegoś intensywnego w smaku sosiwa. U mnie była to ostra salsa pomidorowa, jednak perfekcyjnie sprawdzi się także sos czosnkowy lub guacamole.


WĄTPLIWOŚCI CO DO WARZYW NA KETO DIECIE...?
Całą prawdę o warzywach na keto diecie poznacie w kompleksowym przewodniku po diecie ketogenicznej

Chrupkość uzyskuje się nie tylko poprzez użycie panierki, ale także białka jaja. W efekcie powstaje typowa konsystencja frytki, czyli chrupiąca skórka i mięciutki środek. A to wszystko bez tony szkodliwego tłuszczu roślinnego, czyli z korzyścią dla zdrowia!

Keto frytki z cukinii – składniki

🥒 Cukinia

Tego warzywa nie trzeba chyba nikomu przedstawiać… Jest to królowa stołu podczas letnich i jesiennych miesięcy. Świetna zarówno w wytrawnym, jak i w słodkim wydaniu. W tym daniu cukinia stanowi główny punkt programu. Sama w sobie ma bardzo delikatny smak, więc warto solidnie ją przyprawić, np. czosnkiem granulowanym i papryką w proszku. Zanim to jednak nastąpi należy potraktować ją solą, aby pozbyć się nadmiaru wody.

🧀 Parmezan lub inny ser długo dojrzewający

Jeden z dwóch składników panierki. Tutaj koniecznie w wersji tartej. Nadaje on przyjemnego serowego smaku, a także charakterystycznej chrupkości. Nie warto go więc pomijać.

frytki z cukinii
Keto frytki z cukinii

🌾 Mąka łubinowa 🌾

Poza parmezanem główny składnik panierki. Oba składniki należy wymieszać i obtaczać w nich pokrojone we frytki kawałki cukinii. Mąka łubinowa ma za zadanie wchłonąć pozostałą wilgoć i stworzyć przyjemną w odbiorze panierkę. Można spróbować zastąpić ją odtłuszczoną mąką migdałową.

🥚 Jajka 🥚

A właściwie samo białko jako składnik panierki. Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

keto frytki z cukinii

Frytki z cukinii

Modern Cavegirl
Szybka i prosta keto przekąska w iście letnim stylu. Keto frytki z cukinii to także świetny dodatek do obiadu. W towarzystwie ostrego sosu lub salsy smakują wyśmienicie. Można je przygotować zarówno we frytkownicy beztłuszczowej, jak i piekarniku. Wychodzą aromatyczne i chrupiące – koniecznie do wypróbowania!
Czas przygotowania 2 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas oczekiwania 5 mins
Czas całkowity 22 mins
Rodzaj dania Dodatek
Kuchnia Amerykańska
Porcje 1 porcja
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy:
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Składniki
  

skomponuj jadłospis z tym przepisem

Sposób przygotowania
 

  • Cukinię pokroić wzdłuż na grube plastry, a następnie w paski przypominające kształtem frytki. Posolić i odstawić na 5 minut.
  • W głębokim talerzu wymieszać parmezan, mąkę łubinową i przyprawy. Białko ubić na sztywno. Frytki z cukinii osuszyć ręcznikiem papierowym i umieścić w misce z białkiem. Dobrze obtoczyć każdą frytkę.
  • Następnie frytki opanierować w mieszance parmezanu, mąki łubinowej i przypraw. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub umieścić we frytkownicy beztłuszczowej. Spryskać frytki olejem kokosowym i piec w temperaturze 200° przez ok. 10 – 15 minut (w piekarniku włączyć funkcję termoobiegu).
  • Po ok. połowie czasu pieczenia przewrócić frytki na drugą stronę i ponownie spryskać olejem (dot. wersji z udziałem piekarnika).
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Frytki z cukinii
Wielkość porcji
 
2 porcje
Kalorie
377.53
% RWS*
Tłuszcz
 
24.34
g
37
%
Tłuszcze nasycone
 
16.85
g
105
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.67
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
3.17
g
Cholesterol
 
20.4
mg
7
%
Sód
 
547.66
mg
24
%
Potas
 
628.76
mg
18
%
Węglowodany
 
17.04
g
6
%
Błonnik
 
6.05
g
25
%
Białko
 
23.96
g
48
%
Witamina A
 
1118.84
IU
22
%
Witamina C
 
35.11
mg
43
%
Wapń
 
392.27
mg
39
%
Żelazo
 
1.3
mg
7
%
Węglowodany netto
 
10.99
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu

  1. Tego samego przepisu można użyć do przygotowania pysznych chipsów cukinii, tylko cukinię należy pokroić w cienkie plastry zamiast frytek. 🙂
 

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu