Keto cukinia nadziewana kurczakiem i pieczarkami, czyli cukiniowy zawrót głowy
Na działce wysyp cukinii. Próbuję nie dać jej się za bardzo rozrosnąć, bo wtedy ma duże gniazda nasienne i dużo mniej miąższu. Niestety muszę przyznać, że przegrywam z naturą mimo, że obecnie jadam cukinię na śniadanie, obiad i deser… 😀 W najprzeróżniejszych kombinacjach. A to w postaci omletu kakaowego z cukinii, a to placków czy brownie z cukinii zrobionego na bazie przepisu na babeczki. Na zupę jest ciut za gorąco, ale i tak robię, żeby nic się nie zmarnowało… 😉 W mojej głowie ciągle pojawia się pytanie co jeszcze można przygotować z cukinii. I okazuje się, że zawsze coś jeszcze da się wymyślić. 🙂
Tym razem padło na cukinię nadziewaną, ale nie mięsem mielonym w sosie pomidorowym (chociaż to też dobre… 😋), a kurczakiem i pieczarkami w jasnym sosie. Cukinia jest zresztą nie tylko nadziewana, ale i zawinięta w szynkę parmeńską. Taki keto obiad z cukinią jest zarówno smaczny, jak i całkiem szybki w przygotowaniu. A i wartość odżywcza jest na tyle wysoka, żeby czuć się nasyconym przynajmniej przez kilka godzin…
Keto cukinia nadziewana kurczakiem i pieczarkami – składniki
🥒 Cukinia
Tego warzywa nie trzeba chyba nikomu przedstawiać… Jest to królowa stołu podczas letnich i jesiennych miesięcy. Świetna zarówno w wytrawnym, jak i w słodkim wydaniu. W tym daniu cukinia stanowi główny punkt programu.
🐔 Pierś z kurczaka
Sama w sobie mało ciekawa i dość monotonna w smaku, a w dodatku dość sucha. Jednak w odpowiednim towarzystwie nabiera nowego wymiaru. Najlepiej stosować mięso jakości ekologicznej od zwierząt z wolnego wybiegu nie karmionych zbożem – tylko takie charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą.
🧈 Tłuszcz
Nadający się do obróbki cieplnej. Tutaj masło klarowane, ale wybór należy do Was… Dobrze sprawdzi się jakikolwiek tłuszcz nasycony – np. rafinowany olej kokosowy, smalec, itp. Ewentualnie może to być oliwa z oliwek (nie do intensywnego smażenia) – w tym przypadku dodać ją dopiero w trzecim kroku (do duszenia).
🍅 Pomidory suszone
Pachnące południowym słońcem. Najlepiej wybrać te w postaci suszonej lub w słoiczku zanurzone w oliwie z oliwek. Taką oliwę warto dodawać do sałatek – jest pełna wspaniałego pomidorowego aromatu!

🍄 Pieczarki
Nie posiadają jakichś wyjątkowych wartości odżywczych, a mimo to warto włączać je do menu. Nadają potrawie objętości nie generując wysokiego ładunku energetycznego ani węglowodanowego.
🥛 Mleko kokosowe
Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda. Można z powodzeniem użyć także śmietany kokosowej (odrobinę więcej) lub jogurtu kokosowego.
🧀 Parmezan lub inny ser długo dojrzewający
Nadaje potrawie właściwego, lekko pikantnego smaku oraz zapewnia kremową konsystencję sosu. Można go pominąć, choć ze szkodą dla doznań smakowych. Ja generalnie nie jadam produktów mlecznych, ale tutaj zrobiłam wyjątek. 🙈
🥩 Szynka dojrzewająca
Do zawinięcia. Opcja nieobowiązkowa, ale jakże mile widziana… 🙂 Szynka dodaje całości smaku i wędzonego aromatu. Należy jednak uważać, żeby za długo jej nie piec, gdyż szybko traci wilgoć i zamienia się w chips… Zamiast niej można zastosować boczek w plastrach.

Cukinia nadziewana kurczakiem i pieczarkami
Wyposażenie
Składniki
- 400 g cukinia (1 duża sztuka)
- 10 g masło klarowane
- 0,5 szt. cebula
- 100 g pieczarki
- 200 g pierś z kurczaka
- 1 szt. pomidory suszone
- 1 duża szczypta przyprawa włoska (aglio, olio e pepperoncino)
- sól himalajska, kłodawska lub morska
- 30 ml gęste mleko kokosowe lub śmietana kokosowa
- 30 g parmezan (opcjonalnie)
- 6 plastrów szynka parmeńska lub szwarcwaldzka (70 g)
Sposób przygotowania
- Cukinię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazda nasienne i wyrzucić. Drążyć dalej aż do uzyskania łódeczek. Posolić i odstawić.
- Kurczaka pokroić w małe kawałki, posolić do smaku i przyprawić ulubionymi przyprawami. Masło rozgrzać na patelni i usmażyć kurczaka na rumiano. Dodać posiekaną drobno cebulę, pieczarki oraz miąższ z cukinii. Dusić do miękkości.
- Na koniec dodać posiekany drobno plaster pomidora suszonego, zalać wszystko mlekiem kokosowym. Gdy płyn lekko odparuje, zdjąć z ognia. Przestudzić. Dodać parmezan i doprawić w razie potrzeby.
- Cukinię wytrzeć do sucha ręcznikiem kuchennym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° z włączoną funkcją grilla na ok. 15-20 minut aż zmięknie.
- Miękką cukinię nadziewać potrawką z kurczaka, po czym zawinąć w szynkę i wstawić do piekarnika na kolejne 5 – 10 minut.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.