Keto jajka zapiekane w pomidorach – niech żyją warzywne śniadania!
Kolejne letnie warzywo na tapecie… Tym razem są to pomidory, których także wcale nie mało obrodziło w ogródku moich rodziców. Skrzętnie z tego korzystam… 🙂 I choć nie jestem jakąś wielką ich fanką, to tego dania nie mogłam sobie odpuścić… Keto jajka zapiekane w pomidorach to propozycja idealna na keto śniadanie utrzymane w letnich klimatach. Dorodne czerwone pomidory zaskakująco dobrze komponują się z jajkami, a całości smakowo dopełnia boczek. Niby trzy składniki, a rezultat wyjątkowo udany! 😀
Przy okazji tego przepisu mam do Was pewien apel… A mianowicie: nie bójcie się warzyw na keto diecie! Te niewielkie ilości węglowodanów, które zawierają nie zrujnują Wam diety, a to właśnie warzywa i owoce dostarczają nam niezbędnych w diecie witamin i minerałów. Znam przypadki, gdzie osoby stosujące keto wystrzegają się nawet plasterka pomidora, bo to przecież źródło węglowodanów…
Słuchajcie – nie dajmy się zwariować i nie demonizujmy węglowodanów, bo choć – w żywieniu niskowęglowodanowym – powinny być ograniczane, to nie oznacza całkowitej ich eliminacji, zwłaszcza jeśli pochodzą ze zdrowych źródeł…
Keto jajka zapiekane w pomidorach – składniki
🍅 Pomidory
Świeże, dojrzałe, o jędrnym miąższu. Tutaj najlepiej sprawdzą się standardowe odmiany. Najlepiej jeśli pomidory będą okrągłe, o solidnej podstawie (żeby się nie przechylały). Oczywiście muszą być wystarczająco duże, żeby pomieścić całe jajko.
🥚 Jajka
Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
🥓 Boczek
W plastrach. Oczywiście najlepiej jak najwyższej jakości, czyli ekologiczny, bez nitrozoamin, które wykazują działanie nie tylko rakotwórcze, ale także – o zgrozo – neurodegeneracyjne… W tym celu odsyłam Was do interesującego rankingu w, którym dowiecie się który boczek ze sklepowych półek wybrać. 🙂
Jajka zapiekane w pomidorach
Wyposażenie
- 4 kokilki
Składniki
- 4 szt. pomidory duże
- 4 szt. jajka
- 4 plastry boczek wędzony
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Pomidory umyć i osuszyć. Odciąć cienki plaster z wierzchu i wydrążyć miąższ. Posolić i odstawić na chwilę. Osuszyć wnętrze pomidora z płynu. Umieścić je w kokilkach.
- Do każdego pomidora wbić jajko. Posolić. Plastry boczku pokroić w paseczki i ułożyć na wierzchu. Przykryć czapeczką z odciętego plastra.
- Wstawić do frytkownicy beztłuszczowej lub piekarnika z włączoną funkcją termoobiegu. Piec ok. 15 – 20 minut w temperaturze 180°.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.