Keto lody czekoladowe z awokado – kwintesencja przyjemności w upalny dzień
Niebotyczne, ciągnące się już kilka dni z rzędu upały skłoniły mnie do ponownej produkcji keto lodów… 🙂 Tym razem poszłam po linii najmniejszego oporu… Brak tutaj gotowania mleka z żółtkami czy innych tego typu kombinacji. Po prostu wrzuciłam składniki do malaksera, po czym przełożyłam masę do foremki do lodów i wstawiłam do zamrażalnika. Najtrudniejszym elementem tego przepisu jest czekanie… 😉 Na to aż lody się odpowiednio zmrożą. A trwa to ze 2-3 godziny…
Dla wytrwałych na końcu czeka jednak nagroda – keto lody czekoladowe z awokado. Pyszne, kremowe, intensywnie czekoladowe i przyjemnie chłodzące. Lepszego keto deseru na gorący dzień nie można sobie wprost wymarzyć… Musicie je wypróbować! 😀
Keto lody czekoladowe z awokado – składniki
🥑 Awokado
Mój ulubiony składnik smoothie i koktajli śniadaniowych. 🙂 Nadaje im wspaniałą aksamitną konsystencję. No i stanowi świetne źródło zdrowych tłuszczy. Uwielbiam awokado zarówno na słodko (na przykład w postaci czekoladowego musu), jak i w sałatkach. Stanowi ono świetny składnik różnego rodzaju przekąsek, gdyż jest wysoko odżywcze i mocno sycące.
🥛 Mleko kokosowe
Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki (dopasowując jednocześnie ilość mąki). W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.

🍬 Keto słodzidło
Do wszelkich mrożonych deserów najlepiej sprawdza się d-ryboza lub alluloza. Jednak biorąc pod uwagę jej niską dostępność, nada się także erytrytol, najlepiej w pudrze. Jeśli możesz sobie pozwolić na odrobinę więcej węglowodanów, to sprawdzi się także ksylitol. Można użyć także bezcukrowego syropu klonowego.
🥜 Tahini lub masło orzechowe
Dla wzbogacenia smaku, no i zwiększenia podaży tłuszczu oraz – w przypadku tahini – także minerałów (przede wszystkim wapnia). Takie masło/pasta nadaje także aksamitnej konsystencji.
🍫 Kakao
Najsmaczniejszy superfood na świecie… 🙂 Nadaje intensywnego czekoladowego smaku oraz brązowego koloru. Możecie postawić na kakao surowe, które charakteryzuje się wyjątkowo wysoką zawartością witamin i minerałów. Dzięki temu keto lody czekoladowe z awokado będą jeszcze bardziej pożywne oraz zdrowe.

Lody czekoladowe z awokado
Wyposażenie
Składniki
- 1 szt. awokado
- ¼ szklanki keto słodzidło np. alluloza, erytrytol
- ¼ szklanki kakao ciemne
- ¼ szklanki tahini
- ½ szklanki gęste mleko kokosowe
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
Sposób przygotowania
- Umieścić wszystkie składniki w malakserze i utrzeć na gładką masę.
- Przełożyć do foremki do lodów na patyku, wyrównać poziom lekko nią potrząsając. Włożyć patyczki i wstawić do zamrażalnika na ok. 3 h.
- Przed konsumpcją wyjąć ok 3-5 minut wcześniej.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.