wałek NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU! wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto lody pistacjowe

Keto lody pistacjowe (Paleo, LowCarb, Vegan)

Keto lody pistacjowe z awokado – zielona gwarancja szczęścia

Lubicie lody pistacjowe? Ja jestem ich wierną fanką. To chyba mój ulubiony smak lodów… 🙂 W ogóle uwielbiam pistacje, więc nic dziwnego, że lody na ich bazie też mi pasują. 😀 Postanowiłam zatem odtworzyć ten smak, uwzględniając rzecz jasna wymogi diety ketogenicznej. No i nieskromnie przyznam, że powstały lody – petarda! 🙂 Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym trochę niepokombinowała… 😛 Nie są to więc standardowe lody na żółtkach, lecz w pełni wegańskie lody bez użycia jajek.

Kremową konsystencję, objętość oraz zielony kolor nadaje tutaj bowiem moje ukochane awokado, które – notabene – świetnie komponuje się z pistacjami. Ten sam patent wykorzystałam już w tegorocznym mazurku i tam również smakowało to wyśmienicie.

Keto lody pistacjowe z awokado – składniki

lody pistacjowe z awokado
Keto lody pistacjowe z awokado

🥜 Masło pistacjowe i pistacje 🥜

Masło pistacjowe to po prostu orzechy pistacjowe zmielone na pastę. Pamiętajcie, żeby wybrać niesłodzone, no chyba, że słodzikiem przyjaznym diecie ketogenicznej… 🙂 Najlepsze jest masło pistacjowe 100%, które charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem. No i wiem przy tym za co płacę… 🙂 Dodatkowo, odrobina posiekanych orzechów pistacjowych będzie potrzebna do dekoracji.

🥑 Awokado 🥑

Mój ulubiony składnik smoothie i koktajli śniadaniowych. 🙂 Nadaje im wspaniałą aksamitną konsystencję. No i stanowi świetne źródło zdrowych tłuszczy. Uwielbiam awokado zarówno na słodko (na przykład w postaci czekoladowego musu), jak i w sałatkach. Stanowi ono świetny składnik różnego rodzaju przekąsek, gdyż jest wysoko odżywcze i mocno sycące.

🥛 Mleko kokosowe 🥛

Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki (dopasowując jednocześnie ilość mąki). W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.

lody pistacjowe
Keto lody pistacjowe

🍬 Keto słodzidło 🍬

W lodach zdecydowanie najlepiej sprawdza się alluloza. Nie krystalizuje się i lody nie wychodzą zamarznięte na kamień, nawet gdy przez dłuższy siedzą sobie w zamrażalniku. Ewentualnie można użyć erytrytolu w pudrze, ale wtedy najlepiej zjeść lody zaraz po przyrządzeniu. Można także użyć kropelek słodzących albo stewii w płynie, ale wtedy objętość lodów będzie mniejsza.

🧽 Glucomannan 🧽

Inaczej mąka konjac, gdyż tak nazywa się roślina, z korzenia której jest wytwarzany. Główny składnik makaronu shirataki i z tym pewnie jest zazwyczaj kojarzony (ewentualnie z gąbką do kąpieli :P). Tymczasem glucomannan, z uwagi na bardzo wysoką zawartość błonnika ma wspaniałe właściwości wiążące podobne do skrobi. Dodatkowo działa silnie alkalizująco i detoksyfikująco, wspiera trawienie, obniża poziom cholesterolu i glukozy, wspomaga mikroflorę jelit i nasila uczucie sytości.1 Dzięki temu, że posiada neutralny smak, z powodzeniem można go użyć także w słodkich wyrobach. Tutaj nadaje lodom puszystości.

keto lody pistacjowe

Lody pistacjowe z awokado

Modern Cavegirl
Z nieba leje się żar i najchętniej zanurzylibyście się w wannie pełnej lodu…? Mam na to sposób! A mianowicie keto lody pistacjowe z awokado. Nie tylko świetnie chłodzą, ale także wybornie smakują i stanowią pełnowartościowy posiłek. A to wszystko bez tony cukru! To komu gałkę? 😀
Czas przygotowania 5 mins
Czas gotowania 25 mins
Czas całkowity 30 mins
Rodzaj dania Deser, Lody
Kuchnia Amerykańska
Porcje 6 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vegan
vege

Wyposażenie

Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy:
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Składniki
  

skomponuj jadłospis z tym przepisem

Sposób przygotowania
 

  • Wydrążyć miąższ awokado i zblendować razem z masłem pistacjowym oraz słodzidłem. Mleko kokosowe ubić na sztywno z glucomannanem. Połączyć obie masy.
  • Przełożyć masę do maszynki do lodów i postępować zgodnie z zaleceniami producenta.
    Wersja bez maszynki: masę przełożyć do pojemnika i mrozić przez ok. 4 h.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
Lody pistacjowe z awokado
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
208.93
% RWS*
Tłuszcz
 
18.82
g
29
%
Tłuszcze nasycone
 
7.31
g
46
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
2.9
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
7.25
g
Potas
 
333.31
mg
10
%
Węglowodany
 
8.53
g
3
%
Błonnik
 
3.96
g
17
%
Cukier
 
2.17
g
2
%
Białko
 
4.58
g
9
%
Witamina A
 
118.08
IU
2
%
Witamina C
 
4.28
mg
5
%
Wapń
 
21.52
mg
2
%
Żelazo
 
0.84
mg
5
%
Węglowodany netto
 
4.57
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu

 

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu