Keto dieta może wydawać się restrykcyjna, zwłaszcza jeśli jesteś miłośnikiem słodyczy. Jednak istnieje wiele pomysłów na przekształcenie tradycyjnych przepisów na smakołyki w wersji zgodnej z keto. Jednym z nich są keto lody pistacjowe. Oto mój przepis na lody, które dostarczą Ci ochłody, nie łamiąc zasad diety ketogenicznej.
Keto lody pistacjowe z awokado – zielona gwarancja szczęścia
Lubicie lody pistacjowe? Ja jestem ich wierną fanką. To chyba mój ulubiony smak lodów… 🙂 W ogóle uwielbiam pistacje, więc nic dziwnego, że lody na ich bazie też mi pasują. 😀 Postanowiłam zatem odtworzyć ten smak, uwzględniając rzecz jasna wymogi diety ketogenicznej. No i nieskromnie przyznam, że powstały lody – petarda! 🙂 Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym trochę nie pokombinowała… 😛 Nie są to więc standardowe lody na żółtkach, lecz w pełni wegańskie lody bez użycia jajek.
Kremową konsystencję, objętość oraz zielony kolor nadaje tutaj bowiem moje ukochane awokado, które – notabene – świetnie komponuje się z pistacjami. Ten sam patent wykorzystałam już w tegorocznym mazurku i tam również smakowało to wyśmienicie.
Keto lody pistacjowe z awokado – składniki
Masło pistacjowe i pistacje
Masło pistacjowe to po prostu orzechy pistacjowe zmielone na pastę. Pamiętajcie, żeby wybrać niesłodzone, no chyba, że słodzikiem przyjaznym diecie ketogenicznej… 🙂 Najlepsze jest masło pistacjowe 100%, które charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem. No i wiem przy tym za co płacę… 🙂 Dodatkowo, odrobina posiekanych orzechów pistacjowych będzie potrzebna do dekoracji.
Mój ulubiony składnik smoothie i koktajli śniadaniowych. 🙂 Nadaje im wspaniałą aksamitną konsystencję. No i stanowi świetne źródło zdrowych tłuszczy. Uwielbiam awokado zarówno na słodko (na przykład w postaci czekoladowego musu), jak i w sałatkach. Stanowi ono świetny składnik różnego rodzaju przekąsek, gdyż jest wysoko odżywcze i mocno sycące.
Mleko kokosowe
Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki (dopasowując jednocześnie ilość mąki). W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.
Keto słodzidło
W lodach zdecydowanie najlepiej sprawdza się alluloza. Nie krystalizuje się i lody nie wychodzą zamarznięte na kamień, nawet gdy przez dłuższy siedzą sobie w zamrażalniku. Ewentualnie można użyć erytrytolu w pudrze, ale wtedy najlepiej zjeść lody zaraz po przyrządzeniu. Można także użyć kropelek słodzących albo stewii w płynie, ale wtedy objętość lodów będzie mniejsza.
Glucomannan
Inaczej mąka konjac, gdyż tak nazywa się roślina, z korzenia której jest wytwarzany. Główny składnik makaronu shirataki i z tym pewnie jest zazwyczaj kojarzony (ewentualnie z gąbką do kąpieli :P). Tymczasem glucomannan, z uwagi na bardzo wysoką zawartość błonnika ma wspaniałe właściwości wiążące podobne do skrobi. Dodatkowo działa silnie alkalizująco i detoksyfikująco, wspiera trawienie, obniża poziom cholesterolu i glukozy, wspomaga mikroflorę jelit i nasila uczucie sytości.1 Dzięki temu, że posiada neutralny smak, z powodzeniem można go użyć także w słodkich wyrobach. Tutaj nadaje lodom puszystości.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Lody pistacjowe z awokado
Wyposażenie
Składniki
- 1 szt. awokado (ok. 140 g)
- 100 g masło pistacjowe
- 200 g gęste mleko kokosowe
- 0,5 łyżeczki glucomannan (opcjonalnie; dzięki niemu lody są bardziej puszyste)
- 65 g keto słodzidło najlepiej alluloza, ewentualnie erytrytol w pudrze
- mięta do dekoracji
Sposób przygotowania
- Wydrążyć miąższ awokado i zblendować razem z masłem pistacjowym oraz słodzidłem. Mleko kokosowe ubić na sztywno z glucomannanem. Połączyć obie masy.
- Przełożyć masę do maszynki do lodów i postępować zgodnie z zaleceniami producenta. Wersja bez maszynki: masę przełożyć do pojemnika i mrozić przez ok. 4 h.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.