Keto mazurek pistacjowy z awokado, czyli czas na wielkanocne wypieki!
U mnie nadal króluje kolor zielony, choć teraz jest już zdecydowanie bardziej uzasadniony… 🙂 Wiosna w pełni i dookoła pełno już zieleni. W dodatku Wielkanoc już za tydzień, więc wypadałoby zaprosić więcej kolorów do menu. Jeśli chodzi o moje tegoroczne przygotowania do Świąt, to jeszcze są w powijakach. Internety pełne już wielkanocnych przepisów, a ja jakaś nieobecna ostatnio i nadal bez energii… Covid co prawda przeszłam bez jakichś szczególnych komplikacji, ale dalej czuję się osłabiona. Zmobilizowałam się jednak, żeby stworzyć ten oto zielony keto mazurek pistacjowy z awokado. No i efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania… Świetne połączenie smaków, o walorach wizualnych nie wspominając. 😀
Mazurek był wzorowany na tym przepisie, ale tylko tak ogólnie. Spód to moje zwyczajowe ciasto kruche na bazie mąki kokosowej i oleju kokosowego. Zielony krem został zaś wzbogacony awokado, którego nie uświadczycie w oryginalnym przepisie. Konfitura malinowa stanowi zaś świetny kontrapunkt zarówno pod względem smakowym, jak i kolorystycznym. Polecam serdecznie!
Keto mazurek pistacjowy z awokado – składniki
🍪 Kruche ciasto 🍪
To nic innego jak połączenie mąki kokosowej, keto słodzika i rafinowanego oleju kokosowego (w uproszczeniu). W celu uzyskania trochę bardziej miękkiej masy, dodałam także trochę śmietany kokosowej, a dla smaku i koloru – żółtka w proszku. Ten ostatni składnik jest jednak w zupełności opcjonalny. Zwłaszcza, jeśli Waszym zamiarem jest utrzymanie mazurka w zgodności z dietą wegańską…
🍓 Konfitura malinowa 🍓
U mnie są to po prostu posłodzone maliny mrożone zagęszczone glucomannanem, ale z powodzeniem można użyć gotowej niskowęglowodanowej konfitury, niekoniecznie malinowej. Myślę, że równie dobrze sprawdzi się tutaj inna konfitura owocowa np. jagodowa albo z czarnej porzeczki.
🍬 Keto słodzidło 🍬
Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to z powodzeniem możesz pozwolić sobie na ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Do kremu pistacjowego warto dodać także kilka kropli stewii w płynie dla podbicia słodkiego smaku.

🥑 Awokado 🥑
Mój ulubiony składnik smoothie i koktajli śniadaniowych. 🙂 Nadaje im wspaniałą aksamitną konsystencję. No i stanowi świetne źródło zdrowych tłuszczy. Uwielbiam awokado zarówno na słodko (na przykład w postaci czekoladowego musu), jak i w sałatkach. Stanowi ono świetny składnik różnego rodzaju przekąsek, gdyż jest wysoko odżywcze i mocno sycące.
🥥 Śmietana kokosowa 🥥
U mnie PlantOn Sour Creamo. Wydaje mi się, że – bez szkody dla smaku lub konsystencji – można użyć jogurtu kokosowego lub prawdziwej gęstej śmietany kokosowej (coconut cream), która oddziela się od płynu po schłodzeniu puszki mleka kokosowego.
🍫 Biała czekolada 🍫
Jako „posypka” na spółkę z pistacjami. Możecie przygotować ją sami z tłuszczu kakaowego, kokosowego mleka w proszku i keto słodzidła (alluloza lub erytrytol). Dokładny przepis znajdziecie tutaj. Można jednak z powodzeniem skorzystać z czekolady kupnej.
🥜 Masło pistacjowe i pistacje 🥜
Masło pistacjowe to po prostu orzechy pistacjowe zmielone na pastę. Pamiętajcie, żeby wybrać niesłodzone, no chyba, że słodzikiem przyjaznym diecie ketogenicznej… 🙂 Choć z takim się nie spotkałam. Ja wybrałam masło 100%, które charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem. No i wiem przy tym za co płacę… 🙂 Dodatkowo, trochę orzechów pistacjowych będzie potrzebnych do dekoracji wierzchu.

Mazurek pistacjowy z awokado
Składniki
Spód
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 35 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 2 łyżki śmietana kokosowa (ok. 30 g) lub jogurt kokosowy
- 2 łyżki żółtka w proszku (pominąć w wersji vegan)
- 60 g olej kokosowy rafinowany
- 110 g mąka kokosowa (+/- w zależności od stopnia chłonności)
Konfitura malinowa
- 100 g maliny mrożone
- 15 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 0,5 łyżeczki glucomannan
Krem pistacjowy
- 1 szt. awokado
- 60 g masło pistacjowe
- 200 g śmietana kokosowa lub jogurt kokosowy
- 35 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol; najlepiej w pudrze
- 8 kropli stewia w płynie
- 45 g biała czekolada najlepiej domowa z tego przepisu
Posypka
- 40 g biała czekolada najlepiej domowa z tego przepisu
- 10 g orzechy pistacjowe
Sposób przygotowania
Spód
- Wszystkie składniki umieścić w malakserze i utrzeć na elastyczne, jednorodną masę. Wylepić nią prostokątną formę do tarty o wymiarach 33 cm x 8 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175° na ok. 12 – 15 minut do lekkiego zrumienienia. Ostudzić.
Konfitura
- Maliny ze słodzidłem umieścić w rondlu i doprowadzić do wrzenia. Glucomannan rozrobić w niewielkiej ilości chłodnej wody, dodać do malin, gotować aż całość zgęstnieje. Ostudzić. Wyłożyć na kruchy spód.
Krem pistacjowy
- Umieścić wszystkie składniki w malakserze i zmiksować do uzyskania gładkiego kremu. Wyłożyć na konfiturę malinową.
Posypka
- Białą czekoladę i pistacje posiekać na kawałki lub rozdrobnić w malakserze. Posypać wierzch mazurka. Schłodzić w lodówce (najlepiej przez min. 4 h, żeby krem stężał).
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.