Jeśli starasz się zdrowo odżywiać, to z pewnością nie są Ci obce nieustanne poszukiwania smakowitych, a zarazem zdrowych alternatyw dla tradycyjnych potraw. Keto chleb szpinakowy wyróżnia się wśród nich nie tylko swoim niepowtarzalnym smakiem, ale także wpisuje się doskonale w koncepcję diety ketogenicznej.
Keto chleb szpinakowy, czyli wiosenno – wielkanocne wypieki
Zielone keto śniadania są u mnie ostatnio na celowniku… Był zielony naleśnik, jest i zielony keto chleb szpinakowy. Swoją drogą, jest on swoistym miksem wspomnianego przepisu i chleba z manioku. Wykonuje się go szybko i przy użyciu właściwie jednego naczynia (misa malaksera lub blendera), co prawdopodobnie niektórych mocno ucieszy… 🙂 Głównym bohaterem dzisiejszego przepisu jest rzecz jasna szpinak, który nadaje wypiekowi intensywnie zielonego kolorytu. W sam raz na wiosnę i na Wielkanoc. 🙂
Jest to także świetny sposób na przemyt warzyw do menu. Zwłaszcza jeśli na co dzień zmagasz się z fochami warzywnego niejadka. Tego nie, tamtego nie – znasz to? Człowiek się nagimnastykuje, wymyśli coś atrakcyjnego i spotyka się ze ścianą pt. „Nie będę tego jeść”. A taki chlebek wygląda niegroźnie i łatwo nadać mu smak tym, z czym go podacie… Także zapraszam do wypróbowania!
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis oferuje szereg zalet, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- wysoka zawartość białka gwarantuje uczucie długotrwałej sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu sprzyja kontroli apetytu oraz zapewnia budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- niska zawartość węglowodanów w towarzystwie błonnika pomaga w kontroli glikemii i aktywacji trybu spalania tkanki tłuszczowej, szczególnie w okolicach brzucha
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Keto zielony chleb szpinakowy – składniki
Główny składnik naleśnika. Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – kury nie powinny być karmione głównie zbożem. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
Lub jakakolwiek inna zielenina. Może być także roszponka, rukola, lub inne intensywnie zielone jadalne liście. Ich zadaniem jest nadać barwę produktowi końcowemu oraz wzbogacić go o cenne składniki odżywcze, których zielenina może z reguły zaoferować całkiem sporo.
Mąki
Mieszanka mąk, z której korzystałam w tym przepisie to mąka kokosowa, odtłuszczona mąka migdałowa oraz skrobia z tapioki. Wychodzi z tego miks, z którym całkiem przyjemnie się pracuje, a efekt końcowy jest bardziej niż zadowalający.
Tłuszcz
Dowolny płynny olej roślinny, który nadaje się do obróbki termicznej. Najlepsza będzie oliwa z oliwek lub rafinowany olej z awokado, ale każdy inny nada się pod względem kulinarnym. Zwróćcie uwagę, żeby raczej był to olej z przewagą jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, gdyż będzie on mniej reaktywny chemicznie.
Spulchniacz
W tej roli u mnie akurat kamień winny (inaczej cream of tartar albo kwaśny winian potasu) w połączeniu z sodą spożywczą. Ewentualną alternatywą będzie proszek do pieczenia bez fosforanów.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Zielony chlebek
Wyposażenie
Składniki
- 5 szt. jajka
- 100 g młody szpinak w liściach
- ¼ szklanki oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka sól
- 30 g mąka kokosowa (+/- w zależności od stopnia chłonności)
- 30 g odtłuszczona mąka migdałowa
- 10 g skrobia z tapioki
- 3 łyżeczki proszek do pieczenia
Sposób przygotowania
- Jajka zblendować ze szpinakiem, oliwą i solą na gładką masę. Mąki, skrobię i proszek do pieczenia połączyć, dodać do masy jajecznej, zblendować lub wymieszać do połączenia składników. Przelać masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175° i piec ok. 40-45 minut (do suchego patyczka)
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
W niektórych rejonach już kwitnie, więc czas najwyższy 🙂
Czosnek zwykle kupuję na targu ekologicznym lub biorę z ogródka rodziców.
Sadzonki są do kupienia, roślinka bezobsługowa i szybko się rozrasta. W sumie całkiem ładnie wygląda z nim ogród 😉
Super, że masz dostęp do takiego ekologicznego. Muszę poszukać sadzonek, może w uprawie doniczkowej też się sprawdzi… 🙂
Super przepis!
Użyłam czosnku niedźwiedziego, wyszło super do wielkanocnych wędlin.
Zaczęłam testować Twoje przepisy, są mega!
Super pomysł z tym czosnkiem niedźwiedzim! 🙂 Nie wiedziałam, że sezon już ruszył… A gdzie się w niego zaopatrujesz, bo ja mam zawsze problem ze znalezieniem…?
No i bardzo się cieszę, że moje przepisy przypadły Ci do gustu! 🙂