Zielone KETO naleśniki szpinakowe to niskowęglowodanowy przepis na przywołanie wiosny. Jest nie tylko smaczny i odżywczy, ale także nastawiający pozytywnie na resztę dnia. Świetnie sprawdzi się jako element wiosennego menu diety ketogenicznej.
KETO naleśniki szpinakowe – śniadanie na przywołanie wiosny
Mimo, że do wiosny jeszcze tydzień, ładna pogoda za oknem skłania mnie już ku wiosennym potrawom… Jedną z nich jest pomysł na dzisiejsze śniadanie – keto wiosenny zielony naleśnik. Takie intensywne kolory nie tylko dobrze smakują, dostarczają witamin, ale także pobudzają do życia, co po tej zimowej stagnacji jest kluczowe. Po takim zielonym keto śniadaniu czuję, że chce mi się żyć! 😀
Zieleń naleśnika zawdzięczamy oczywiście świeżemu szpinakowi, ale nie jest to jedyny zielony produkt użyty do jego przygotowania… Nadzienie powstało bowiem na bazie awokado, a wierzch udekorowałam plasterkami kiwi. Tym sposobem uzyskaliśmy zdrowe śniadanie na słodko w wersji niskowęglowodanowej.
Naleśniki szpinakowe czy KETO naleśniki ze szpinakiem?
Dzisiejsza propozycja to naleśniki bez mąki, w składzie zawierające szpinak, któremu zawdzięczają one swój zielony kolor. W moim wydaniu są to naleśniki na słodko, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zastosować nadzienie wytrawne, także szpinakowe. Świetnym wyborem będzie szpinak połączony z fetą, jeśli dobrze tolerujesz nabiał.
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis cechuje się pewnymi zaletami, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- wysoki udział białka zapewnia uczucie długotrwałej sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu ułatwia kontrolę apetytu oraz dostarcza budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- niska zawartość węglowodanów przyswajalnych oraz duża dawka błonnika pomaga natomiast kontrolować glikemię i uruchomić tryb spalania tkanki tłuszczowej, co wspiera proces odchudzania, szczególnie w odniesieniu do opornego tłuszczu z brzucha
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Zielone KETO naleśniki szpnakowe bez mąki – składniki
- Jajka: Główny składnik naleśnika. Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie od kur karmionych zbożem. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
- Szpinak: Lub jakakolwiek inna zielenina. Może być także roszponka, rukola, lub inne intensywnie zielone jadalne liście. Ich zadaniem jest nadać barwę produktowi końcowemu oraz wzbogacić go o cenne składniki odżywcze, których zielenina może z reguły zaoferować całkiem sporo.
- Awokado: Mój ulubiony składnik smoothie i koktajli śniadaniowych. 🙂 Nadaje im wspaniałą aksamitną konsystencję. No i stanowi świetne źródło zdrowych tłuszczy. Uwielbiam awokado zarówno na słodko (na przykład w postaci czekoladowego musu), jak i w sałatkach. Stanowi ono świetny składnik różnego rodzaju przekąsek, gdyż jest wysoko odżywcze i mocno sycące.
- Kakao surowe i czekolada: Surowe kakao jest najlepsze, gdyż charakteryzuje się niskim stopniem przetworzenia oraz wyższą koncentracją witamin i minerałów. Tutaj najlepiej sprawdzi się wersja mielona. Można rzecz jasna użyć zwykłego ciemnego kakao. Jeśli chodzi o czekoladę, to nadaje ona nadzieniu aksamitności i podbija zawartość tłuszczu, jednak jej dodatek jest opcjonalny.
- Keto słodzidło: Najlepiej d-ryboza albo stewia w płynie. Ta pierwsza dodatkowo wzmocni stan ketozy, więc jeśli zależy Ci na tym, żeby zoptymalizować dietę ketogeniczną, to jest to najlepszy wybór. Równie dobrze powinna sprawdzić się tu jednak także alluloza lub erytrytol w pudrze. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol w pudrze. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
To kto gra ze mną w zielone? 😀
Wiosenny zielony naleśnik
Składniki
Zielony naleśnik
- 2 szt. jajka
- 30 g szpinak świeży
- 20 g olej kokosowy
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
Nadzienie
- ¼ szt. awokado
- 50 ml gęste mleko kokosowe
- 2 łyżeczki kakao surowe
- 4 krople stewia w płynie
- 1 miarka d-ryboza lub inne keto słodzidło, np. alluloza lub erytrytol
- 10 g czekolada gorzka min. 85% kakao lub niskowęglowodanowa (opcjonalnie)
- 25 g pasta migdałowa gęsta (u mnie biała z migdałów namoczonych, blanszowanych – taki niesłodzony marcepan)
Dodatkowo
- 0,5 szt. kiwi
Sposób przygotowania
Zielony naleśnik
- Wszystkie składniki zblendować i wylać na rozgrzaną patelnię. Smażyć z każdej strony aż masa się zetnie.
Nadzienie
- Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Posmarować nią naleśnik i złożyć w kieszonkę. Na wierzchu ułożyć kiwi. Można zaserwować z bitą śmietaną.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.