Keto fat bomby – ultra keto przekąska
Dzisiaj przepis, który już dawno powinien się tutaj pojawić… 🙂 Jest to praktycznie podstawowy przepis diety ketogenicznej. Chodzi o keto fat bomby, czyli bomby tłuszczowe. Nic tak dobrze nie podbija tłuszczu jak właśnie one. Jest to idealny deser do kawy kuloodpornej lub też przekąska na wynos, kiedy wiadomo, że dostęp do ketogenicznego jedzenia będzie utrudniony. Prezentują one bowiem sobą wysoką kaloryczność, a co za tym idzie gwarantują wysoki poziom nasycenia. A dodatkowo, wspierają ketozę. Ale przecież o to nam tutaj chodzi. 🙂
Moje keto fat bomby mają smak migdałowo – kokosowy, czyli są to takie trochę keto batoniki bounty. Zwłaszcza, jeśli zdecydujecie się oblać je czekoladą. 🤩 Pyszne i jednocześnie dostarczają mnóstwo energii. Zresztą, sprawdźcie sami!
Keto fat bomby – składniki
🧈Tłuszcz🧈
U mnie nierafinowany olej kokosowy, ale może być też tłuszcz kakaowy lub masło klarowane. To ostatnie rzecz jasna nie przy wersji wegańskiej i wegetariańskiej.
🍬 Keto słodzidło 🍬
Generalnie najlepiej jeśli byłaby to d-ryboza albo stewia w płynie. Ta pierwsza dodatkowo wzmocni stan ketozy, więc jeśli zależy Ci na tym, żeby zoptymalizować dietę ketogeniczną, to jest to najlepszy wybór. Równie dobrze powinna sprawdzić się tu jednak także alluloza lub erytrytol w pudrze. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol w pudrze. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.
🥥 Mus kokosowy 🥥
Jest to pasta z miąższu kokosa. Bardzo bogata w tłuszcz kokosowy, ale lekko słodkawa w smaku. Czasami stosuje się nazwę krem lub pasta kokosowa. Można ją w bardzo prosty sposób uzyskać metodą domową. Wystarczy ucierać wiórki kokosowe w malakserze do uzyskania konsystencji pasty/masła (jeśli masa jest sucha, można dodać odrobinę oleju kokosowego).
🥜 Pasta migdałowa 🥜
To natomiast masło uzyskane z migdałów. Kupne zazwyczaj są robione z migdałów w skórkach i mają ciemniejszy kolor. Ja zrobiłam pastę migdałową sama, przy użyciu malaksera. Należy po prostu ucierać migdały aż do uzyskania konsystencji pasty. Wskazane jest jednak namoczyć migdały przed obróbką w wodzie przez minimum 2 godziny, a najlepiej – całą noc. Stają się one wtedy znacznie bardziej strawne i przyswajalne. Łatwo wtedy także obrać je ze skórki i uzyskać całkiem jasną pastę migdałową, czyli coś w rodzaju niesłodkiego marcepanu. 🙂 Dla lepszej konsystencji można dodać odrobinę oleju migdałowego. Można zastąpić dowolnym innym masłem orzechowym.
🐄 Peptydy kolagenowe 🐄
Wzbogacają fat bomby o dodatkową porcję białka. Plus, kolagen – czy to pochodzenia morskiego czy wołowego – jest bardzo ważnym aminokwasem, pozwalającym utrzymać zdrowie i dobre samopoczucie, w tym przede wszystkim zdrowe stawy, skórę i kości. Wspomaga jednak także układ trawienny, krwionośny oraz procesy metaboliczne. Jest nazywany „białkiem młodości„, warto więc włączyć go do codziennego menu. W wersji wegetariańskiej i wegańskiej należy go rzecz jasna pominąć.
🍫 Czekolada 🍫
Stanowi ona składnik polewy. Oczywiście chodzi o gorzką lub niskowęglowodanową czekoladę. Jeśli nie macie do dyspozycji czekolady słodzonej erytrytolem, to użyjcie takiej o zawartości kakao przynajmniej 85%. Czym wyższa zawartość kakao, tym mniej cukru będzie ona zawierać. Można ją także całkowicie pominąć i konsumować keto fat bomby w wersji białej, bez polewy.
Fat bomby migdałowo – kokosowe
Wyposażenie
Składniki
- 80 g nierafinowany olej kokosowy
- 50 g mus kokosowy
- 50 g masło migdałowe (u mnie zmielone migdały blanszowane)
- 20 g peptydy kolagenowe (pominąć w wersji wege i vegan)
- 10 g keto słodzidło (u mnie d-ryboza) lub kilka kropli stewii w płynie
- 6 kropli aromat kokosowy
- 50 g czekolada gorzka min. 85 % kakao lub niskowęglowodanowa (ominąć przy AIP)
Sposób przygotowania
- Olej, mus kokosowy i pastę migdałową rozpuścić w garnuszku na bardzo małym ogniu. Dodać pozostałe składniki (oprócz czekolady) i dobrze wymieszać. Przelać do silikonowej foremki na czekoladki i wstawić do lodówki na min. 30 minut. Jak fat bomby stężeją, wyjąć każdą z foremki i oblać rozpuszczoną czekoladą.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.