keto fat bomby

Keto fat bomby (Paleo, LowCarb, AIP)

Keto fat bomby – ultra keto przekąska

Dzisiaj przepis, który już dawno powinien się tutaj pojawić… 🙂 Jest to praktycznie podstawowy przepis diety ketogenicznej. Chodzi o keto fat bomby, czyli bomby tłuszczowe. Nic tak dobrze nie podbija tłuszczu jak właśnie one. Jest to idealny deser do kawy kuloodpornej lub też przekąska na wynos, kiedy wiadomo, że dostęp do ketogenicznego jedzenia będzie utrudniony. Prezentują one bowiem sobą wysoką kaloryczność, a co za tym idzie gwarantują wysoki poziom nasycenia. A dodatkowo, wspierają ketozę. Ale przecież o to nam tutaj chodzi. 🙂

Moje keto fat bomby mają smak migdałowo – kokosowy, czyli są to takie trochę keto batoniki bounty. Zwłaszcza, jeśli zdecydujecie się oblać je czekoladą. 🤩 Pyszne i jednocześnie dostarczają mnóstwo energii. Zresztą, sprawdźcie sami!

Keto fat bomby – składniki

keto bomby tłuszczowe
Keto bomby tłuszczowe

🧈Tłuszcz🧈

U mnie nierafinowany olej kokosowy, ale może być też tłuszcz kakaowy lub masło klarowane. To ostatnie rzecz jasna nie przy wersji wegańskiej i wegetariańskiej.

🍬 Keto słodzidło 🍬

Generalnie najlepiej jeśli byłaby to d-ryboza albo stewia w płynie. Ta pierwsza dodatkowo wzmocni stan ketozy, więc jeśli zależy Ci na tym, żeby zoptymalizować dietę ketogeniczną, to jest to najlepszy wybór. Równie dobrze powinna sprawdzić się tu jednak także alluloza lub erytrytol w pudrze. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol w pudrze. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.

🥥 Mus kokosowy 🥥

Jest to pasta z miąższu kokosa. Bardzo bogata w tłuszcz kokosowy, ale lekko słodkawa w smaku. Czasami stosuje się nazwę krem lub pasta kokosowa. Można ją w bardzo prosty sposób uzyskać metodą domową. Wystarczy ucierać wiórki kokosowe w malakserze do uzyskania konsystencji pasty/masła (jeśli masa jest sucha, można dodać odrobinę oleju kokosowego).

🥜 Pasta migdałowa 🥜

To natomiast masło uzyskane z migdałów. Kupne zazwyczaj są robione z migdałów w skórkach i mają ciemniejszy kolor. Ja zrobiłam pastę migdałową sama, przy użyciu malaksera. Należy po prostu ucierać migdały aż do uzyskania konsystencji pasty. Wskazane jest jednak namoczyć migdały przed obróbką w wodzie przez minimum 2 godziny, a najlepiej – całą noc. Stają się one wtedy znacznie bardziej strawne i przyswajalne. Łatwo wtedy także obrać je ze skórki i uzyskać całkiem jasną pastę migdałową, czyli coś w rodzaju niesłodkiego marcepanu. 🙂 Dla lepszej konsystencji można dodać odrobinę oleju migdałowego. Można zastąpić dowolnym innym masłem orzechowym.

fat bomby
Keto fat bomby

🐄 Peptydy kolagenowe 🐄

Wzbogacają fat bomby o dodatkową porcję białka. Plus, kolagen – czy to pochodzenia morskiego czy wołowego – jest bardzo ważnym aminokwasem, pozwalającym utrzymać zdrowie i dobre samopoczucie, w tym przede wszystkim zdrowe stawy, skórę i kości. Wspomaga jednak także układ trawienny, krwionośny oraz procesy metaboliczne. Jest nazywany „białkiem młodości„, warto więc włączyć go do codziennego menu. W wersji wegetariańskiej i wegańskiej należy go rzecz jasna pominąć.

🍫 Czekolada 🍫

Stanowi ona składnik polewy. Oczywiście chodzi o gorzką lub niskowęglowodanową czekoladę. Jeśli nie macie do dyspozycji czekolady słodzonej erytrytolem, to użyjcie takiej o zawartości kakao przynajmniej 85%. Czym wyższa zawartość kakao, tym mniej cukru będzie ona zawierać. Można ją także całkowicie pominąć i konsumować keto fat bomby w wersji białej, bez polewy.

keto fat bomby

Fat bomby migdałowo – kokosowe

Modern Cavegirl
Pyszne i funkcjonalne batoniki, które nasycą na długo i wzmocnią stan ketozy – oto keto fat bomby w najlepszym wydaniu! 🙂 Kokos, migdały i czekolada – to połączenie smaków na pewno Was zachwyci!
Czas przygotowania 5 minutes
Czas gotowania 5 minutes
Czas oczekiwania 30 minutes
Czas całkowity 40 minutes
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Amerykańska
Porcje 20 sztuk
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vegan
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny ketogeniczny jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści!

Sposób przygotowania
 

  • Olej, mus kokosowy i pastę migdałową rozpuścić w garnuszku na bardzo małym ogniu. Dodać pozostałe składniki (oprócz czekolady) i dobrze wymieszać. Przelać do silikonowej foremki na czekoladki i wstawić do lodówki na min. 30 minut. Jak fat bomby stężeją, wyjąć każdą z foremki i oblać rozpuszczoną czekoladą.
Darmowy keto jadłospis!Wypróbuj gotowy jadłospis, w pełni zbilansowany pod względem kaloryczności oraz makroskładników! Skomponowany specjalnie z myślą o keto adaptacji –> Odbierz darmową próbkę

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Fat bomby migdałowo – kokosowe
Wielkość porcji
 
1 sztuka
Kalorie
82.75
% RWS*
Tłuszcz
 
8.01
g
12
%
Tłuszcze nasycone
 
4.71
g
29
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.41
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
1.04
g
Sód
 
3.96
mg
0
%
Potas
 
18.7
mg
1
%
Węglowodany
 
1.39
g
0
%
Błonnik
 
0.65
g
3
%
Cukier
 
0.43
g
0
%
Białko
 
1.84
g
4
%
Witamina A
 
0.03
IU
0
%
Witamina C
 
0.05
mg
0
%
Wapń
 
9.46
mg
1
%
Żelazo
 
0.16
mg
1
%
Węglowodany netto
 
0.74
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu