W mojej nieustannej podróży ku zdrowemu stylowi życia, odkryłam prawdziwą słodką perełkę w świecie diety ketogenicznej – keto fat bomby. Te małe pralinki pełne zdrowych tłuszczy nie tylko zachwycają smakiem, ale także dostarczają energii i satysfakcji. Dziś pragnę się z Tobą podzielić przepisem na tę wyjątkową przekąskę.
Czym są KETO fat bomby?
Keto fat bomby to małe, lecz bardzo bogate w zdrowe tłuszcze pralinki, które stanowią doskonałe uzupełnienie diety ketogenicznej. Składają się głównie z tłuszczu, np. masła orzechowego lub pasty oraz oleju kokosowego. To doskonały sposób na zwiększenie spożycia tłuszczu, co jest kluczowe dla utrzymania prawidłowej równowagi makroskładników w diecie keto.
Energetyczne właściwości KETO bomb tłuszczowych
- Natychmiastowa dawka energii: Zawarte w fat bombach tłuszcze MCT są szybko przyswajane przez organizm, dostarczając natychmiastowej dawki energii. Idealne przed treningiem lub w momencie popołudniowego spadku energii.
- Sycące na długo: Mimo wysokiej kaloryczności, fat bomby są niezwykle sycące, a co za tym idzie – stanowią doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy pragną zapanować nad łaknieniem.
- Poprawa nastroju: Tłuszcze wpływają korzystnie na mózg, co może przyczynić się do poprawy nastroju i koncentracji.
Moje keto fat bomby mają smak migdałowo – kokosowy, czyli są to takie trochę keto batoniki bounty. Zwłaszcza, jeśli zdecydujecie się oblać je czekoladą. Pyszne i jednocześnie dostarczają mnóstwa energii.
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis wyróżnia się kilkoma cechami, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- zawartość białka sprzyja uczuciu długotrwałej sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu ułatwia kontrolę apetytu oraz zapewnia budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- bardzo niska zawartość węglowodanów wspiera kontrolę glikemii i aktywuje tryb spalania tkanki tłuszczowej, dzięki czemu pomaga Ci schudnąć, zwłaszcza z brzucha
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Keto fat bomby – składniki
- Tłuszcz: U mnie nierafinowany olej kokosowy, ale może być też tłuszcz kakaowy lub masło klarowane. To ostatnie rzecz jasna nie w wersji wegańskiej i wegetariańskiej.
- Keto słodzik: Generalnie najlepiej jeśli byłaby to d-ryboza, gdyż dodatkowo wzmocni ona stan ketozy. Jeśli więc zależy Ci na tym, żeby zoptymalizować dietę ketogeniczną, to jest to świetny wybór. Równie dobrze powinna sprawdzić się tu jednak także alluloza lub erytrytol w pudrze.
- Mus kokosowy: Jest to pasta z miąższu kokosa. Bardzo bogata w tłuszcz, ale lekko słodkawa w smaku. Czasami stosuje się nazwę krem lub pasta kokosowa. Można ją w bardzo prosty sposób uzyskać metodą domową. Wystarczy ucierać wiórki kokosowe w malakserze do uzyskania konsystencji pasty/masła (jeśli masa jest sucha, można dodać odrobinę oleju kokosowego).
- Pasta migdałowa: To natomiast masło uzyskane z migdałów (u mnie z obranych ze skórek). Można zastąpić dowolnym ulubionym masłem orzechowym.
- Kolagen: Wzbogaca fat bomby o porcję białka. Kolagen jest bardzo ważnym aminokwasem, pozwalającym utrzymać zdrowie i dobre samopoczucie, w tym przede wszystkim zdrowe stawy, skórę i kości.
- Czekolada: Stanowi ona składnik polewy. Oczywiście chodzi o gorzką lub niskowęglowodanową czekoladę. Można ją także całkowicie pominąć i konsumować keto fat bomby w wersji białej, bez polewy.
PRO TIP: Skorzystaj z kolagenu Premium firmy Natu.Care o smaku kakao albo mango-marakuja, aby nadać fat bombom wyjątkowych walorów smakowych i dostarczyć porcji białka. Pomiń wtedy keto słodzik, gdyż ten kolagen zawiera stewię.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Fat bomby migdałowo – kokosowe
Wyposażenie
- foremka na czekoladki
Składniki
- 80 g nierafinowany olej kokosowy
- 50 g mus kokosowy
- 50 g masło migdałowe (u mnie zmielone migdały blanszowane)
- 20 g kolagen (pominąć w wersji wege i vegan)
- 10 g keto słodzidło (u mnie d-ryboza) lub kilka kropli stewii w płynie
- 6 kropli aromat kokosowy
- 50 g czekolada gorzka min. 85 % kakao lub niskowęglowodanowa (ominąć przy AIP)
Sposób przygotowania
- Olej, mus kokosowy i pastę migdałową rozpuścić w garnuszku na bardzo małym ogniu. Dodać pozostałe składniki (oprócz czekolady) i dobrze wymieszać. Przelać do silikonowej foremki na czekoladki i wstawić do lodówki na min. 30 minut. Jak fat bomby stężeją, wyjąć każdą z foremki i oblać rozpuszczoną czekoladą.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Podsumowanie: Keto Fat Bomby
Keto fat bomby to nie tylko przekąska, to małe arcydzieło smaku i zdrowia. Ich rola w diecie ketogenicznej jest nie do przecenienia, a ich przygotowanie jest niezwykle proste. Dlatego zapraszam do eksperymentowania w kuchni i odkrywania nowych smaków, które jednocześnie wspierają zdrowy styl życia.
Pamiętaj, że zbilansowana dieta to klucz do osiągnięcia celów zdrowotnych. Keto fat bombs to jedynie jedno z wielu narzędzi, które mogą pomóc Ci w tej drodze. Ciesz się smakiem, dbaj o swoje ciało i kochaj każdy kęs, bo zdrowa dieta może być równocześnie pyszna i satysfakcjonująca.